![]() |
![]() |
|
Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 18.12.2008.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
U pitanju je laptop, asus x53u, amd c60 apu 1ghz, radeon hd6290, 4gb ram. Sveze je instaliran win7 32 prof. Problem se javlja vec pri pustanju 480p snimaka na youtube-u, da ne pricam o kvalitetnijim rezimima. Filmove gledam u 720p kvalitetu, radi uglavnom ok, mada se u nekim zahtevnijim scenama (nisam verovao da lock stock, film iz 98'-e ima toliko "zahtevnih" scena) primeti da video i audio nikako nisu sinhronizovani, i da video malo kasni, dotle da postane skoro slow motion, pa se onda, pri promeni kadra, brzo vrati i sustigne audio, koji ne prekida. Verujem da je laptop daleko od neke ozbiljne masine, ali, da li je zaista potrebna ozbiljna masina za gledanje filmova i snimaka na internetu? Prosli racunar mi je takodje imao radeon grafiku, neka prastara serija, hd 2xxx, i youtube je radio perfektno do 720, mucio se tek na 720/60 fps i jace, filmovi do 1080p bez problema. Jedina razlika je bila sto mu je procesor bio jaci (2.2 ghz) ali, da li to ima ikakve veze uopste, jer yt odavno ne koristi flash?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 26.5.2008.
Zahvalnice: 752
Zahvaljeno 1.426 puta na 1.083 poruka
|
![]()
Drajveri 100%. Posebno mi je zanimljiva opaska o starijem, ali zahtevnom filmu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Namerno sam ubacio film, ocekivajuci da ce se naci postovaoci tog zanra pa ce, jelte, biti mozda motivisaniji da mi pomognu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 719
Zahvaljeno 1.278 puta na 980 poruka
|
![]()
Za html5 ti je potreban jaci procesor, stari procesor ako je bio dual core npr na cca 2 GHz je bio znatno jaci, procesor u APU je slabasan i taj laptop vadi iz totalnog bunara UVD chip za hardversku akceleraciju video i flash sadrzaja i to je i osnovna ideja bila kada je i osmisljen APU. AMD je dosao do zakljucka da puno ljudi ne radi na uredjaju nista drugo osim sto surfuje i pogleda film a tada kada je napravljen taj laptop (pre par godina) je flash bio aktuelan.. Koristi flash za gledanje filmova na youtubeu. Koji browser koristis? YT je presao na html5 kao default ali jos mozes koristiti flash normalno samo treba da forsiras flash kao zeljeni player u browseru. Na Firefoxu to radi ekstenzija, na drugim browserima je verovatno slicna stvar. Html5 sucks big time a pogotovo na APU uredjajima. Optimizacija html5 je jos uvek problematicna pa je (meni bar) flash jos uvek znatno bolje resenje na laptopu i desktopu.
Ako ti bsplayer secka treba da proveris kodeke koji su instalirani. Bsplayer moze da ti instalira prastaru verziju ffdshow-a u kojoj ne postoji mogucnost ukljucivanja DXVA tj hardverske akceleracije. Ili skini noviji ffdshow (koji je uzgred jako star vec mada radi odlicno) ili skini LAV filtere i stikliraj DXVA 2 u njima. Hardverska akceleracija ce raditi jer je kartica podrzava, ima ugradjen UVD-3 cip. Jos lakse resenje je skinuti neki program koji vec ima kodeke u svom paketu: potplayer, mpc-hc, mpc-be itd... Moja preporuka potplayer i mpc-be. Bsplayer je super ali ti trebaju eksterni kodeci (i spliter), pod operativnim sistemom od Sedmice pa navise LAV filteri su odlicni (sadrze video, audio kodeke kao i spliter). Poslednja ispravka: Laskaris (1.10.2015 u 12:33) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 69
Zahvaljeno 37 puta na 32 poruka
|
![]()
Još jednom proveri da li ti u Device manageru - Display adapters zaista stoji tvoja grafička kartica (radeon hd6290).
I ja sam imao laptop sa tim procesorom i tom grafičkom i znam da sam se namučio da instaliram grafički drajver. Manuelno sam morao da ga instaliram i tako je jedino moglo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Dakle mislis da je definitivno do slabe konfiguracije? Isprobao sam i addon za flash na chrome-u, ista prica, vec na 480 trokira. Instalirao potplejer i sa njim kodeke koje mi je ponudio, instalirao najnoviji ffdshow za bsplayer sa dxva (frljam se izrazima, ne znam tacno sta je, ali sam ga stiklirao
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 69
Zahvaljeno 37 puta na 32 poruka
|
![]()
Ja sam imao Asus-ov eeePC R051BX i mogao je sve da pušta do 720p bez ikakvih seckanja iako je imao samo 1GB memorije. Bio je instaliran Win7 ultimate.
Meni se i dalje čini da je to zbog drajvera za grafičku. Sa AMD-ovog sajta skini najnovije drajvere. Pokreni exe fajl i sačekaj da ih raspakuje na c:/AMD. Tu prekini instalaciju, a zatim manuelno instaliraj drajvere (desni klik na grafičku u Display adapters itd...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
E a sad vidim na wiki-ju "APU - accelerated processing unit - series of 64bit microprocessors". Da li mozda ima veze sto mi je win 32? Nego, ne mogu da izvalim tacno sta imam unutra, dakle procesor i graficka su spojeni i sad ne kapiram da li imam neki bezveze gpu sa procesorom i pored toga hd6290, koji se aktivira na zahtevnijim zadacima, ili samo taj hd6290 koji je "spojen" sa procesorom. Ne znam tacno sta da skinem sa sajta. Ako su unutra dve graficke, onda ova situacija delkuje kao da se ta glavna uopste ni ne aktivira.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Mozda bas i nemas APU (kakvim ga sad znamo) koji je dosao na trziste nesto malo kasnije. Imas ovo, nisi se usrecio ali svakako bi trebalo da HD sadrzaj ide dobro, ima UVD3 cip taj notebook:
http://www.notebookcheck.net/AMD-C-6...r.51806.0.html Nema veze sto je win 32bitni. Taj notebook bi trebalo bez i najmanjeg problema da pusti full HD film uz DXVA bez opterecivanja procesora (mozda do 10-15 odsto). E sad, full HD u live streamu je zahtevniji i tu obavezno moras da koristis flash. Ipak, trebalo bi da radi i to bez problema. Promeni drajver za graficku tj instaliraj ga rucno kako ti je predlozeno. Izgleda da nemas graficku akceleraciju UVD cipa i to ti pravi probleme. Poslednja ispravka: Laskaris (2.10.2015 u 8:13) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Sad sam pronasao u catalyst control centru gaming mod (izgleda da mi je do sada bilo na energy saveru, verovatno je default) i primecuje se razlika, mada ne bog zna kakva. Youtube 720 ide, sada bez seckanja, audio konstantno (ranije je prekidao na sekund, dva, tri) a video usporava u nekim delovima. Uz flash addon naravno. O 1080 idalje ni ne razmisljam. Isprobacu danas samostalnu instalaciju svakako. A kad smo kod procesora, svako otvaranje novog taba u kroumu mi uzme 100 posto, pa se polako spusti, a ak.o otvorim 4, 5 tabova, stoji konstantno na 90+, bs player uzima minimum 40
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pogledaj "power and energy saving options" operativnog sistema. Ako je notebook u rezimu stednje energije, prebaci na automatic.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
Član od: 23.6.2009.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
|
![]()
Da ne otvaram novu temu, iskoristicu ovu.
Imam sličan laptop, tj sve isto samo 2gb rama. Problem je sto tada nisam imao novca za bolji, a ovaj je bio jedan od jeftinijih. Na njemu imam win7starter, legalan, ali ovaj moj laptop od pocetka kuburi sa brzinom i dosta sporo radi. Sad moje pitanje je vezano za promenu OS, da li bi on hipoteticki brze radio na XP, jer kapiram da je taj OS manje zahtevan i kako da nadjem drajvere za XP, probao sam na dell sajtu, ali nmg da nadjem. Hvala XD |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 944 puta na 700 poruka
|
![]()
Radio bi brže na XPu (a na Windows 98 bi leteo), ali ne znam koliko je pametno stavljati ipak već uveliko zastareli OS.
Ako baš želiš XP, stavi program poput Aida64 vidi koji sve harver imaš i juri drajvere direktno sa sajtova proizvođača komponenti, a ako ni to ne upali, skini driver pack sa drp.su i vidi hoće li naći one koje nisi mogao da nađeš sam na sajtu proizvođača komponenti. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
YouTube HD na Samsung SmartTV UE40D5500RW | urke | Foto i audio/video | 3 | 2.6.2012 20:06 |
Facebook vs Youtube | pharaon.92.bc | otpaTci | 8 | 9.7.2011 14:27 |
YouTube mi iskasapi video :( | BugA | Video/TV softver | 6 | 4.4.2010 22:13 |
YouTube TV | dacajak | Internet tehnologije | 3 | 25.2.2009 2:09 |