Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Web razvoj Sve u vezi sa razvojem Internet sajtova: programi, dizajn, usluge hostinga, administracija...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 25.4.2025, 18:26   #1
Loodi
Veteran

Član od: 22.4.2006.
Zahvalnice: 51
Zahvaljeno 111 puta na 103 poruka
Određen forumom Payment procesori, naplata

Dakle nameravam da pocnem neki svoj biznis, ali sam upao u infinite loop sta je starije, koka ili jaje?

Hocu da napravim svoj websajt u Wordpressu i da kroz njega integrisem i bekend za klijente kako bi mogli da podnose svoje fajlove za projekte koje im radim i specifkacije vezane za projekat, a u pitanju je 3D arhitektonska vizuelizacija.

Shodno tome me najvise muci da pokrenem nekako to sa mrtve tacke. Dugo inace radim preko Upworka ali sam resio da napravim neku svoju platformu, nista preterano komplikovano.

Sad dolazimo do onog problema koka/jaje. Naime da bih naplacivao treba mi firma/pib, a za sta sad nemam bas para te da bih se registrovao na Strajpu. i da bi mogao da krenem sa firmom moram da pokrenem posao sa mrtve tacke i otvorio nalog na Strajpu ili nekom dugom Payment procesoru za konkretnu naplatu preko interneta.

Dakle klijent uploaduje fajove i specifikacije za projekat, ja odradim sta treba i kad je klijent zadovoljan krajnjim rezultatom da to i naplatim, bilo preko Paypala ili nekog ozbiljnijeg payment procesora gde moze da se plati karticom ili drugacije, a da to opet i klijentu bude bezbedan nacin placanja.

Kokretno me zanima koji payment procesori bi mogli da se upregnu, a da to naplacujem kao individua za prvo vreme dok ne krene posao, posle cu lako da registrujem d.o.o. ili Pausal kad imam od cega to i da platim.

Imam nalog na Payoneeru ali oni su izriciti da oni "nisu niciiji payment procesor" vec da su cisto za primanje zarade sa raznih platformi kao sto je Upwork, CGtrader, ili direktno od poslodavca ali onda morate da im prikazete ugovor sa firmom koja vas zaposljava.

Zanima me da li postoji nesto sto bih mogao da iskoristim, a da bude neki konkretan servis za naplatu koji bih u krajnjem slucaju mozda mogao i da integrisem u Wordpress radi automatizacije?
Loodi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.5.2025, 14:30   #2
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.379
Zahvaljeno 3.325 puta na 2.299 poruka
Određen forumom Re: Payment procesori, naplata

Ako nemaš firmu praktično nema načina da klijentima legalno naplatiš bilo šta putem payment processora. Jedina opcija koju ja vidim je da koristiš PayPal i da ti šalju novac direktno putem PayPala.

Pošto si rekao da nemaš firmu pretpostavljam da to znači da nemaš ni PR i posluješ skroz na crno? Ako je tako - a hoćeš da uozbiljiš posao - otvori barem PR paušalno i kreni tako, to ti je najjeftinija opcija.
doctor je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.5.2025, 15:05   #3
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.657
Zahvaljeno 11.186 puta na 7.155 poruka

Može legalno da prima novac preko Paypala i drugih procesora i bez firme (merchant naloge možeš da otvoriš i kao fizičko lice) i prijavi prihode kao frilenser, ako neće da ide na crno (jedino ako ta frilenser opcija nije u međuvremenu postala nevažeća).
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.5.2025, 20:02   #4
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka

freelancer ti je mnogo manje rizično i komplikovano od pr, samo prijaviš prihod i platiš porez i zdravstveno. Ima i kalkulator
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.5.2025, 20:15   #5
doctor
Deo inventara foruma

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Može legalno da prima novac preko Paypala i drugih procesora i bez firme (merchant naloge možeš da otvoriš i kao fizičko lice) i prijavi prihode kao frilenser, ako neće da ide na crno (jedino ako ta frilenser opcija nije u međuvremenu postala nevažeća).
Upravo to sam i rekao - ali napisao je da nema PIB, znaci da nema ni PR (preduzetnicka radnja = freelancing).

Sto se freelancinga tice stvari su malo komplikovanije nego ranije ali i dalje je najprostija i najjeftinija varijanta. Otvoris PR, dobijes PIB i placas mesecno pausalni porez, zdravstveno, nezaposlenost i penziono na konto minimalca. Moguce da vise nije minimalac nego da drugacije racunaju i da zavisi od sifre delatnosti ali nije komplikovano
Stara 6.5.2025, 23:08   #6
DeCoy
Intel Inside

Preduzetnik paušalac apsolutno nije isto što i frilenser. Kao preduzetnik ti si pravno lice, imaš PIB, dok je frilenser fizičko lice, nemaš nikakvu firmu, ali samostalno prijavljuješ prihode, najčešće iz inostranstva, poreskoj upravi uz dve opcije. Poznanik drži časove šaha Amerima online, znam da je prošle godine tako prijavljivao prihode za 2023, da ga ne bi zezali retroaktivno jednog dana.

Preduzetnik ne plaća porez i doprinose na osnovu minimalca, nego na osnovu lične osnovice koju ti odredi lokalna poreska uprava na osnovu delatnosti i još faktora, koja se svake godine povećava za 10%, bar dok je na snazi uredba koja ne dozvoljava veće godišnje uvećanje.

Poslednja ispravka: DeCoy (6.5.2025 u 23:16)
Stara 6.5.2025, 23:15   #7
water wizard
Deo inventara foruma

najvažnije je da preduzetnik odgovara sa svojom celokupnom imovinom
Stara 6.5.2025, 23:56   #8
doctor
Deo inventara foruma

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke

Preduzetnik ne plaća porez i doprinose na osnovu minimalca, nego na osnovu lične osnovice koju ti odredi lokalna poreska uprava na osnovu delatnosti i još faktora, koja se svake godine povećava za 10%, bar dok je na snazi uredba koja ne dozvoljava veće godišnje uvećanje.
Onda su se neke stvari promenile od onomad kad sam frilensovao, tada je najisplativija opcija bila biti preduzetnik, ako si imao predvidivu zaradu iznad određenog iznosa. Ne sećam se opcije da budeš freelancer a da ne budeš preduzetnik - ali vrlo verovatno da sam to još tada otpisao jer mi nije odgovaralo pa sam i zaboravio.
Stara 6.5.2025, 23:59   #9
Neutrino
Deo inventara foruma

Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
najvažnije je da preduzetnik odgovara sa svojom celokupnom imovinom
Zapravo, oblici privrednog društva kod kojeg pojedinac odgovara "svojom celokupnom imovinom" su izuzetno retki, još ređi u Srbiji gde se većina preduzeća registruje kao DOO (Društvo sa Ograničenom Odgovornošću) upravo zbog toga što je "odgovornost" učesnika kod tog oblika ograničena isključivo na uloženi kapital, ne i ličnu imovinu.

Jedini oblik privrednog društva u domenu nekog "smrtničkog" obima poslovanja, kod kojeg postoji realna opasnost zbog odgovaranja kompletnom imovinom, uključujući i ličnu, su komanditna društva i to specifično ukoliko je pojedinac u ulozi komplementora (ne komanditora).
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.5.2025, 1:13   #10
water wizard
Deo inventara foruma

DOO je valjda još skuplji za održavanje, barem ja koliko sam razumeo.
Evo ti za frilensere https://frilenseri.purs.gov.rs/

Poslednja ispravka: water wizard (7.5.2025 u 1:29)
Stara 7.5.2025, 7:45   #11
DeCoy
Intel Inside

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Onda su se neke stvari promenile od onomad kad sam frilensovao, tada je najisplativija opcija bila biti preduzetnik, ako si imao predvidivu zaradu iznad određenog iznosa. Ne sećam se opcije da budeš freelancer a da ne budeš preduzetnik - ali vrlo verovatno da sam to još tada otpisao jer mi nije odgovaralo pa sam i zaboravio.
To su uveli pre 3-4 godine, kad je država pokušala da naplati porez retroaktivno pojedincima koji rade preko neta.
Stara 7.5.2025, 18:50   #12
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.068 puta na 2.438 poruka
Određen forumom Payment procesori, naplata

Funkcioniše uredno ta Freelancer varijanta, tako sam prijavljen i plaćam već ~3 godine. Plaća se kvartalno, sam uneseš cifre u kalkulator i generiše se uplatnica. Ako već imaš posao na kom si prijavljen i ide ti penziono i socijalno, onda kao freelancer plaćaš samo porez od 10%. Ako nemaš drugi posao onda se plaća komplet - porez, penziono i socijalno. Ja sam ova druga full varijanta.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.5.2025, 10:51   #13
doctor
Deo inventara foruma

Dobijas PIB i sve ostalo uredno kad se registrujes kao frilenser?
Stara 8.5.2025, 11:09   #14
DeCoy
Intel Inside

Ne, niti se bilo gde registruješ, niti postaješ pravno lice sa poreskim brojem, to je tzv. samooporezivanje tj. plaćaš porez na prihode ostvarene od subjekata iz inostranstva koji nemaju obavezu plaćanja poreza i doprinosa u Srbiji ili od fizičkih lica u Srbiji, npr. privatni časovi. Ako novac dobijaš od pravnog lica u Srbiji onda moraš da se registruješ kao preduzetnik.

U suštini prednost preduzetnika je što će platiti iste poreze i doprinose i ako prihoduje 500,000 ili 5,000,000 dinara za godinu dana, dok će frilensera država da odere za 5 miliona...

Poslednja ispravka: DeCoy (8.5.2025 u 11:36)
Stara 9.5.2025, 1:00   #15
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.068 puta na 2.438 poruka

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Dobijas PIB i sve ostalo uredno kad se registrujes kao frilenser?
Nema PIB već je ovako kako je DeCoy opisao - samooporezivanje. A na skromnije cifre je jeftinije i lakše od paušala. Mana je jedino što nema načina da dobiješ ikakav kredit od banke za bilo kakvu kupovnu. Prosto nije sistemski rešeno.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.5.2025, 9:07   #16
DeCoy
Intel Inside

Do skora nisi mogao da dobiješ kredit ni kao preduzetnik. A sad me spamuju kao nenormalni.
Stara 9.5.2025, 10:49   #17
water wizard
Deo inventara foruma

možda samo šalju reklame svima a i dalje ne možeš da dobiješ kredit
Stara 9.5.2025, 13:19   #18
DeCoy
Intel Inside

Ne, kredit je za preduzetnike.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Procesori am2, am2+ i am3 igormil Osnovne komponente 4 2.1.2013 19:35
Otključani procesori... Milan1997 Osnovne komponente 5 29.7.2012 17:40
procesori na 100% worldwideweb Kvarovi 3 6.4.2011 15:26
Uskoro novi procesori Dusan Despotovic Vesti 2 27.3.2009 1:04
Štedljivi K8 procesori 12/2007 NDejan Tekstovi u SK 0 7.3.2008 14:15

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:55.