Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Grafika
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Grafika Video karte i monitori

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.3.2007, 16:18   #1
The Arsenal
Novi član

Član od: 7.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Problemi u Direct3D modu (treperenje tekstura)

Pokusao sam da nadjem resenje za moj problem na vise mesta, ali nisam uspeo da nadjem slicne simptome, pa da pokusam ovde, mozda neko ima iskustva.

Imam ATI Radeon X600XT (9600 za PCI-E) i do skoro je radila korektno, medjutim u poslednje vreme dolazi do treperenja tekstura i drugih problema kada graficka radi u D3D modu, tj. u raznim igrama. Teksture su nestabilne i nekad dodje do razvlacenja tekstura u jednu tacku (kao da se slika rastegla u tacku perspektive). Graficka nekad uspe da se oporavi, ali posle par puta uglavnom sledi totalno zamrzavanje sistema (nista ne reaguje, cuje se samo poslednji zvuk koji se ponavlja). Graficka nije klokovana. Ploca je Intel 915GAV, napajanje je Chieftec 360W.

Najveci problem je sto ne mogu da odredim sta je uzrok problema, jer se to nije desilo odjednom. Prvi problemi su se javili sa treperenjem tekstura, ali je sistem bio stabilan. Kasnije su se sve vise pogorsavali i pocelo je da dolazi do gorepomenutog rastezanja.

Instalirao sam najsvezije drajvere za ATI, medjutim to nije pomoglo. Reinstalirao sam sistem (WinXP SP2), instalirao najnovije drajvere za chipset, najnovije drajvere za ATI i opet isti problemi. Ponovo reinstalirao sistem i probao sa drajverima za koje sam siguran da je sve radilo kada sam ih koristio. Problemi nisu nestali.

Posto se sve ovo nije desilo odjednom, nego su se problemi pogorsavali par nedelja, pomislio sam da je problem zagrevanje grafe, rekoh mozda se zapusio kuler pa je vremenom sve slabije i slabije hladio. Bio je mnogo prasnjav, ocistio sam ga, primetio sam neznatno bolji rad kulera, ali su problemi ostali. Temperatura ne prelazi 70C pri najvecem opterecenju i mislim da to nije previse. Kada grafa bleji na desktopu temperatura je 40ak stepeni celzijusove skale. Primetio sam da dolazi do mrljanja i pucanja nezavisno od temperature, nekad sve ode u tri lepe dok se jos nije ni zagrejala, a nekad kada dostigne radnu temp.

Ovi problemi se javljaju nezavisno od grafickih podesavanja u igri. Da li igra radi savrseno na niskim podesavanjima ili ako sve nabudzim pa pocne da secka teksture brljace i vrlo brzo dodje do sveopsteg pucanja. Mada, primetio sam da duze opstaje kada su podesavanja na nizem nivou, ali ne mnogo duze.

Uopste nisam siguran sta bi mogao biti problem, hardver ili softver? Da li je moguce da nesto lagano crkava na grafickoj, recimo video memorija? Meni je to nelogicno, elektronika ili radi ili ne? Sistem je stabilan u ostalim aplikacijama, i do sada nisam imao problema sa stabilnoscu sistema ni u igrama. Mislim da je napajanje odgovarajuce. Ovo je sve sto je meni palo na pamet, ako neko ima ideju neka napise. Mislim da nema potrebe da pisem koji hard posedujem, ako nekoga interesuje neka dodatna informacija u vezi sistema neka pita.

Poslednja ispravka: The Arsenal (19.3.2007 u 15:24)
The Arsenal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.3.2007, 20:01   #2
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Problemi u Direct3D modu (treperenje tekstura)

Definitivno je grafička u pitanju. Ili sam GPU ili VRAM! Probaj je na nekom drugom kompu za svaki slučaj
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.3.2007, 21:25   #3
The Arsenal
Novi član

Određen forumom Re: Problemi u Direct3D modu (treperenje tekstura)

Pa i ja sam 99% siguran da grafa pravi probleme, ali ne znam resenje. Nadam se da necu morati da je bacim. U najgorem slucaju necu je vise koristiti za igre. Ne znam da li da probam sa integrisanom, da vidim kako radi, ali nisam siguran sta bi mogla da potera.
Stara 12.3.2007, 11:22   #4
galebns
Starosedelac

Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.691
Zahvaljeno 704 puta na 490 poruka

Probaj tu graficku na nekom drugom kompu po mogucstvu sa isitm drajverima pa vidi sta se desava. Ili probaj neku drugu graficku na svom kompu. My 2 cents

EDIT: Hmm, sad nesto mislim a sta ako je maticna tj. slot za graficku nesto pobrljavio?
galebns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.3.2007, 2:43   #5
The Arsenal
Novi član

Probao sam sa integrisanom grafickom i nije doslo do pucanja i brljanja tekstura, iz cega sledi da je grafa . E, sad sta mi je dalje ciniti ?

Mozda da probam da je umetnem negde drugde, ali ne znam nikoga sa PCIX.
Stara 18.3.2007, 23:26   #6
The Arsenal
Novi član

Hmmm, setio sam se jos jednog detalja. Cini mi se da sam update-ovao BIOS bas pre nego sto su se pojavili problemi, da li je moguce da je to uticalo nekako na PCI-E slot? Ne znam gde da nadjem taj stari BIOS sada.

Jos uvek nisam isprobao karticu na drugom jer nemam nikoga u blizini sa PCI-E grafickom, ****ga.
Stara 19.3.2007, 0:57   #7
The Arsenal
Novi član

Evo primera u FarCry-u:

Stara 19.3.2007, 1:06   #8
Gadoguz
Veteran

Član od: 8.9.2006.
Zahvalnice: 421
Zahvaljeno 117 puta na 111 poruka

Citat:
The Arsenal kaže: Pregled poruke
Hmmm, setio sam se jos jednog detalja. Cini mi se da sam update-ovao BIOS bas pre nego sto su se pojavili problemi, da li je moguce da je to uticalo nekako na PCI-E slot? Ne znam gde da nadjem taj stari BIOS sada.

Jos uvek nisam isprobao karticu na drugom jer nemam nikoga u blizini sa PCI-E grafickom, ****ga.

To moze biti 99% problem
Gadoguz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2007, 1:16   #9
Gadoguz
Veteran

Član od: 8.9.2006.
Zahvalnice: 421
Zahvaljeno 117 puta na 111 poruka

Vrati stari bios
Gadoguz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2007, 4:47   #10
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

Heh, nije valjda da si zaboravio da napomenes da si flesovao BIOS jer si mislio da, mozda, nije vazno? Pre svega, kao sto ti je masa ljudi gore rekla, probaj grafu kod nekoga i utvrdi da li je to problem (da ne flesujes BIOS bez veze, opet... To je krajnje rizicna operacija!)!
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2007, 13:46   #11
The Arsenal
Novi član

Nisam se setio da to napomenem, jer kao sto sam vec rekao problemi nisu nastali od jednom. Ne secam se najbolje, bilo je to pre par meseci, znam da sam sredjivao nesto sistem, format, skidao nove drajvere i izmedju ostalog update BIOS-a. Rekoh ajde da ga flesnem, jer mi se cini da je bio preporucen update na intelovom sajtu, valjda postoji razlog. I posto ne igram cesto igre nisam mogao odmah da primetim probleme. Prvi put sam primetio u PES-u, igram tako i odjednom raskrece se dresovi ili lopta, ali nisam pomislio da je problem u grafickoj karti jer je sam igrao sa SuperPatch-om i KitServer-om pa se desi da zabrljavi i kada je sve u redu. Onda se situacije pogorsavala. Videcu da sredim taj bios, a sto se tice probe na drugom kompu, neverevatno, ali jos uvek trazim nekoga sa PCI-E kod koga bi mogao da probam. Iako ja imam ovu grafu vise od dve godine izgleda da mnogi ljudi nemaju jos uvek potrebe da napustaju AGP, jer se ne igraju ozbiljno.

U svakom slucaju, hvala svima na predlozima, pa javljam kad opravim situaciju. Pozdrav
Stara 19.3.2007, 15:28   #12
The Arsenal
Novi član

Uf, izgleda da nije ni BIOS u pitanju. Vratio sam staru verziju i nista, pa sam flesovao osnovnu verziju i opet ne pomaze. Onda sam flesovao poslednju verziju u kojoj postoji neki fix za pcie i opet nista.

Mislim da BIOS ne pravi probleme, jer je sve bilo radilo posle update-a neko vreme, tek su se kasnije pojavili problemi i to postepeno.

Ne znam sta bi moglo da bude, nisam je drndao ranije. Samo sam je malo tweak-ovao, da bi podesio VSync kako valja, ali sve je radilo bez problema. Kada nadjem nekoga sa PCI-E isprobacu graficku i na drugom sistemu. Pretpostavimo da i na drugoj konfiguraciji mrlja teksture, da li neko ima ideju u cemu je problem i da li je popravljiv? Ili suprotno, sta ako je na drugom kompu sve u redu?
Stara 19.3.2007, 15:48   #13
Rocker
Neozbiljni kolega

Ako brljavi i na drugom kompu, onda je grafička otišla a od popravke GPU ili VRAM-a nema ništa. Ako na drugom kompu ne brljavi, onda je možda u pitanju tvoj RAM, mada je to manje verovatno.
Stara 19.3.2007, 17:45   #14
The Arsenal
Novi član

Resio sam problem (barem privremeno). Procitao sam na nekom stranom forumu da je smanjivanje radnog takta video memorije pomoglo i kod drugih problema, pa sam odlucio da pokusam. I, pretpostavljate, uspelo je. Smanjio sam takt sa 378MHz (default) na 310, verovatno nije moralo toliko da se smanji, ali sada sve radi kako treba. Probao sam FarCry na very high i radi bez problema i kad ukljucim VSync, doduse performanse su lose sto se ocekuje, ali nema nikakvog brljanja i sve je stabilno. Sada cu malo da ga drndam da vidim kako se ponasa na drugim frekvencijama. Da li neko zna zasto sada radi i da li je ovo uopste bezbedno?

E, sad problem jeste resen, ali ja moram jos da smaram. Interesuje me sta bio mogao biti uzrok? I zasto memorija vise nece da radi kako treba na podrazumevanoj vrednosti. Mozda je neodgovarujece hladjenje memorijskih modula, posto imam jedan aktivan cooler i par pasivnih hladnjaka sa strane, mada mi ne deluje da je negde slabiji kontakt sa plocom, sve je cvrsto. Da li je moguce da to nesto delimicno crkava? Pa to je elektronika, valjda radi ili ne radi ne moze na pola?

Je*es ATI.
Stara 19.3.2007, 18:35   #15
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

Kolika je temperatura graficke? Mozda ti je losa ventilacija unutar kucista ako je pretrpano kablovima. Otvori stranicu i vrati na default taktove, vidi sta ce da se desi (tj. da li ce da zadimi ).
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2007, 20:04   #16
The Arsenal
Novi član

Pa napisao sam u prvom postu tipicne temperature, mislim da se ne pregreva. Inace kuciste je potpuno otvoreno mnogo pre prvih simptoma. Da je pomalo guzva unutra jeste.
Stara 19.3.2007, 21:22   #17
The Arsenal
Novi član

Kada spustim klok vec na 360MHz sve radi kako treba. U FarCry-u se brckam u UltraHigh vodici i ubijam placenike bez ikakvih znakova nestabilnosti. Naravno FPS je konstantno ispod 20, ali vazno je da radi. Uopste mi nije jasno u cemu je problem, moguce da je neka kombinacija softversko-hardverske bube. Da li da se za****vam sa flesovanjem VBIOS-a ili da se pravim kao da se nista nije desilo? Mislim da ce biti ovo drugo.
Stara 19.3.2007, 21:40   #18
Rocker
Neozbiljni kolega

Verovatno memorija popušta i ne može da izdrži visoke taktove koji su po defaultu propisani. Možda je problem i u napajanju kartice (znači njena jedinica za napajanje) a to bi već moglo da se sredi. Možda da odneseš u neki servis, ali sumnjam da će iko da se bakće sa tim.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:13.