Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Zvuk na računaru
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Zvuk na računaru Zvučne karte, zvučnici, slušalice...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.4.2007, 15:01   #1
banep
Član

Član od: 21.3.2007.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Unhappy Mikrofon Philips SBC MD110

Kupio sam pre neki dan gore pomenuti mikrofon u merkuru.Problem je sledeci>NECE DA RADI...Probao sam da ga prikljucim u konektor na ploci,na kucistu sa prednje strane i na kontroler od zvucnika Logitech Z5500.I nista...Ukljucio sam mikrofon u opcijama za zvuk,tj.otkacio kvacicu mute.Probao sam i u control panelu u sounds and audio devices test hardver, i opet nista.Na mikrofonu ima prekidac i kada se on ukljucuje i iskljucuje cuje se sum.Da moram da napomenem da je ovo drugi mikrofon posto sam jedan zamenio jer sam mislio da je on neispravan.Nosio sam ga i kod prijatelja na komp i isto se ponasa.Ipak ne verujem da su oba neispravna.Nek pomaze ko moze posto ne mogu da zivim od familije koja bi da peva!!!!
banep je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.4.2007, 10:23   #2
jonathan
Deo inventara foruma

Član od: 26.11.2006.
Zahvalnice: 947
Zahvaljeno 1.398 puta na 678 poruka
Određen forumom Re: Mikrofon Philips SBC MD110

ovo sam negde opisao pa cu i tebi da kazem.. mozda pomogne:

i jos nesto kad si kod mikrofona...
ako zelis da sa nekog programa snimas s mikrofona onda ides:
volumen control/options/propertis/pa strigiras recording/pa OK i pojavi ti se recording control

e sad tu ti je strigiran mikrofon i kad budes negde snimao u nekom programu snimat ce ti sa mikrofona a ako strigiras recimo Stereo Mix tada ce ti snimat sve tonove na racunaru.. nadam se da si me skontai i u tom meniju, recording control, tu ces podesavat jacinu mikrofona kad se snima a kad budes pojacavao mikrofon na volumen control tu ces pojacavat jacinu mikrofona koliko ce se cut na zvucnicima.. nadam se da si me i ovo skontao
jonathan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.4.2007, 17:20   #3
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Citat:
banep kaže: Pregled poruke
Kupio sam pre neki dan gore pomenuti mikrofon u merkuru.Problem je sledeci>NECE DA RADI...Probao sam da ga prikljucim u konektor na ploci,na kucistu sa prednje strane i na kontroler od zvucnika Logitech Z5500.I nista...Ukljucio sam mikrofon u opcijama za zvuk,tj.otkacio kvacicu mute.Probao sam i u control panelu u sounds and audio devices test hardver, i opet nista.Na mikrofonu ima prekidac i kada se on ukljucuje i iskljucuje cuje se sum.Da moram da napomenem da je ovo drugi mikrofon posto sam jedan zamenio jer sam mislio da je on neispravan.Nosio sam ga i kod prijatelja na komp i isto se ponasa.Ipak ne verujem da su oba neispravna.Nek pomaze ko moze posto ne mogu da zivim od familije koja bi da peva!!!!
Na nekim pločama sa ugrađenim zvučnim adapterom, a možda i na nekim karticama, ne postoji poseban mikrofonski ulaz nego se koristi isti Line-In kao i kada snimaš ton, recimo, sa muzičkog stuba.

Kako je signal sa mikrofona mnogo slabiji od onog sa stuba (bar 10 puta), obično postoji opcija "MIC Boost" koja prilagođava ulaznu osetljivost mikrofonu. Klikni dvaput na ikonicu "zvučnika" u SysTrayu i dobićeš niz "potenciometara" kojim se šteluje jačina zvuka pri reprodukciji. Međutim, tebi treba jačina pri snimanju - idi u prvi meni s leva, pa u meni Options, pa Properties i izaberi da ti se prikazuju potenciometri za snimanje zvuka (Recording). E sada u istom meniju potraži opciju Advanced. Ako postoji, uključi je (da li ćeš imati tu opciju zavisi od zvučnog adaptera, drajvera, proizvođača ploče ako je adapter ugrađen na ploču...). Ako je sve u redu, pojaviće se ispod potenciometra za mikrofon kvadratić na kojem piše ADVANCED.

E sad, prvo pogledaj da li je mikrofon uključen (ne treba da je čekirano MUTE). Drugo, namesti jačinu na oko dve trećine po visini. Treće, klikni na Advanced i uključi (čekiraj) jedinu opciju MIC BOOST.

I to bi trebalo da bude sve.
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.4.2007, 17:24   #4
VojaM
Ad Ministrator

Još nešto:
1. Mikrofon se ne uključuje u pojačalo i zvučnike, već u mikrofonski ulaz na ploči i audio kartici, već prema tome šta imaš.
2. Bolje da ne uključuješ mikrofon u ulaz sa prednje strane kućišta jer ne znaš da je to prodavac spojio kako treba. Sigurnije je da ga uključiš u ulaz koji se nalazi sa zadnje strane kompjutera. Mislim da je utičnica roze boje, ali proveri u uputstvu za ploču ili karticu.
Stara 10.4.2007, 12:09   #5
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Avatar korisnika Mario Pavićević

Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 509
Zahvaljeno 1.137 puta na 821 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Mario Pavićević

Kao sto je Voja rekao moras pojacati ulazni signal koji dolazi iz mikrofona.Kupio si dinamicki mikrofon koji ima bolji kvalitet u odnosu na klasicne "kompijuterske" mikrofone ali problem je sto dinamicki mikrofoni imaju oko 1mV na izlazu dok ulaz na zvucnoj kartici ocekuje minimum 10mV i tu GAIN funkcija za pojacavanje na zvucnoj kartici moze pomoci(ali nazalost unosi i malo suma u zvuk).
Mario Pavićević je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.4.2007, 18:01   #6
banep
Član

Evo ovako.Vecinu stvari koje ste mi predlozili ja sam vec bio uradio.Ploca je MSI K8N neo4.Ulaz za mikrofon je roze boje i ima nacrtan mikrofon pored njega.Znam da mute ne treba da bude cekirano,i nije ni bilo.Mic boost opcija je cekirana ali u prozoru advanced controls for microphone gde se nalazi opcija mic boost ne mogu da pomeram ni bass ni trieble.Sve opcije u volume control imaju mogucnost balance,osim mikrofona gde ne mogu da pomeram.Kada udjem u recording ne mogu da cekiram u levom uglu select i takodje balance ne moze da se pomera.Kao da ne vidi mikrofon.Medjutim kada odem u control panel/sounds and audio devices properties/voice na opciju test hardware puni se buffer na recordingu kada pricam u mikrofon ali nema zvuka.Aj sad ako moze ponovo savet posle dopune informacija.Pojacao sam mikrofon na dve trecine po savetu Voje.
Stara 10.4.2007, 20:37   #7
jonathan
Deo inventara foruma

Član od: 26.11.2006.
Zahvalnice: 947
Zahvaljeno 1.398 puta na 678 poruka

pa jel ti ovo cekirano, ne znam jel spominjano ali ako je ovde cekirano na ovom kvadraticu onda treba da budude u funkciji

stvarno mi nista konkretno ne pada na pamet.. jer ako kazes da se na testu puni onda mic radi ali ga ne cujes....

da ti nije koji servis ugasen, ima onaj plug and play koji kad se ugasi ne radi ni zvuk ni nista...
jonathan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.4.2007, 22:14   #8
banep
Član

Jeste cekirano je.To kada cekiras pojavi ti se opcija microphone u volume control,i normalno skines kvacicu sa mute.Kako mislis da je ugasen servis za plug&play...gde to mogu da proverim?
Stara 11.4.2007, 7:54   #9
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Avatar korisnika Mario Pavićević

Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 509
Zahvaljeno 1.137 puta na 821 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Mario Pavićević

Balance nemas zato sto je mikrofon mono izvor zvuka pa samim tim i nema potrebe za istim.Posto kazes da test pokazuje ulazni signal da li si mozda probao nesto da snimis i pored toga sto se ne cuje?
Mario Pavićević je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.4.2007, 11:10   #10
VojaM
Ad Ministrator

Ako hoćeš da se ono što pričaš u mikrofon čuje i iz zvučnika (recimo za karaoke i slično), naravno pod uslovom da mikofon nije blizu zvučnika i da nije previše pojačan, onda treba da uključiš prikaz mikrofonskog potenciometra i u grupi potenciometara za reprodukciju (po defaultu nije prikazan), da ga uključiš i malko da ga pojačaš (ako preteraš, doći će do mikrofonije, tj. pištanja).
Stara 17.4.2007, 18:22   #11
banep
Član

Citat:
VojaM kaže: Pregled poruke
Ako hoćeš da se ono što pričaš u mikrofon čuje i iz zvučnika (recimo za karaoke i slično), naravno pod uslovom da mikofon nije blizu zvučnika i da nije previše pojačan, onda treba da uključiš prikaz mikrofonskog potenciometra i u grupi potenciometara za reprodukciju (po defaultu nije prikazan), da ga uključiš i malko da ga pojačaš (ako preteraš, doći će do mikrofonije, tj. pištanja).
Mislis na prikaz kao sto je na slici koju je postavio Jonathan?Nisam siguran da sam razumeo sta hoces da kazes.Nisam imao vremena da odgovorim ranije posto sam se angazovao oko jednog krstenja.Aj sad moze ponovo...
Stara 18.4.2007, 9:47   #12
VojaM
Ad Ministrator

U SysTrayu imaš sličicu zvučnika. Ako jednom klikneš na nju, otvoriće se jednostavna slika kliznog potenciometra kojim regulišeš ukupnu ("master") jačinu zvuka. Međutim, ako na njega klikneš dvaput brzo, otvoriće se malo veći prozor sa nekoliko potenciometara, nalik na audio-miksetu. Tu možeš ponaosob da podešavaš jačinu svakog izvora, a postoji i isti onaj zbirni ("master") potenciometar. Međutim, tu obično nije prikazan potenciometar za mikrofon. Za to moraš da odeš u prvi meni s leve strane tog prozora (Options), stavka Porperties i da uključiš prikaz tog potenciometra. Obično je prvi put jačina smanjena do kraja i čak zvuk isključen (čekirano je "Mute" uz njega). Ako ti treba iz nekog razloga da govoriš ili pevaš u mikrofon, a da se to čuje iz tvojih zvučnika, možeš to da uključiš (tj. isključiš "Mute") i pojačaš, s tim da odmakneš mikrofon od zvučnika i ne pojačaš ga previše, jer će inače mikrofon hvatati sopstveni ton sa zvučnika, ponovo ga slati na zvučnike i tako ukrug, što izaziva eho i pištanje (to se zove mikrofonija).

Grupa potenciometara koju si dobio na ovaj način služi samo za jačinu reprodukcije u zvučnicima. Međutim, istu takvu grupu potenciometara imaš i za nivo snimanja. Da bi je dobio, moraš opet da odeš u meni Options, pa na Properties i da klikneš na "radio dugme" pored reči "Recording". Time dobijaš novu grupu potenciometara kod kojih nemaš uz svaki kvadratić "Mute", nego obrnutu stvar - "Select", što mora biti čekirano da bi se određeni izvor uključio.

Inače, programi za glasovnu komunikaciju tipa Skype i slično sami uključe "Select" pored mikrofona (i po završetku razgovora ga isključe), ali ne umeju (ili bar ne dovoljno dobro) da regulišu jačinu zvuka, pa to treba ti da uradiš. Takođe, kod mnogih integrisanih zvučnih adaptera koristi se isti ulaz i za linijski signal (recimo sa muzičkog stuba) i za mikrofon koji daje mnogo slabiji signal (sagovornik čuje tvoj glas sa mikrofona, ali jedva). Zbog toga je potrebno u onom istom meniju Options izabrati Advanced Controls i zatim preći na prikaz Recording potenciometara. Ispod potenciometra za mikrofon pojaviće se dugme "Advanced". Kada to klikneš, dobićeš nov prozor u koome, pored ostalog, može da se uključi "Mic boost", a to podešava ulaz zvučnog adaptera na niži nivo signala koji daje mikrofon.

Mislim da sam sada bio potpuno jasan. Ako ti treba nešto više, pitaj.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
mikrofon Leonn Zvuk na računaru 11 23.5.2007 1:55
Mikrofon alendin Foto i audio/video 8 14.1.2007 13:05
Kucna produkcija- Mikrofon i zvucna evanghelion Šta da kupim? 0 13.9.2006 20:28
Bežični mikrofon sa žicama (???) hacker_aca Brbljaonica 10 10.7.2006 21:29
Treba da kupim mikrofon... jovbranko ŠDK - Zvuk na računaru 8 2.6.2006 14:29

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:26.