![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Mozda je malo offtopic, tj. mozda nije cak ni za ovaj forum, ali nisam znao gde da postavim...nadam se da moderatori nece da se ljute
Naime, interesuje me koliko su teski motori u CD uredjajima??Posto mi je potreban jedan motor iz CD uredjaja posto znam da su dosta brzi, a pretpostavljam i da nisu nesto preterano teski. Taj motor mi je potreban pri izradi helikoptera, posto mi je hobi modelarstvo.Pa ako ima neko cd citac ili rezac koji ne radi, a motor mu je dobar, neka me kontaktira na PM. P.S. Kakvi su motori sa HDD-a?Oni su jos brzi, samo neznam koja im je tezina. P.S.S Bio bi zahvalan moderatorim da ovo ne brisu |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
Mislim da bi pre svega trebalo da znas kolika ti snaga motora treba. Mozda je motor od CD-a brz, ali nije sigurno da ima dovoljan moment za obrtanje malo tezih elipsi.
Sad ja pojma nemam o tome kolika je snaga jednog motora sa HDD-a ili CD-a ali je verovatno veca sa HDD-a posto mora da okrece teze "stvari". Neko zna brzinu obrtanja CD-a i ploca u HDD-u? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Motori od CD-a su snazniji, to znam po iskustvu, jer sam rastavljao i hdd i CD i igrao se sanjima. Da li je dovoljan za helikopter nisam siguran.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.544
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka
|
![]()
Pa valjda je za HDD standardno 7.200 rpm, mada ima i nesto sporijih od 5.400 rpm koji se ugradjuju prvenstveno u prenosne racunare, a ima i zveri na 10.000 rpm. A sto se tice CD-ROM drajva, mislim da je njegova brzina oko 500 rpm, ali nisam sasvim siguran.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Stvarno, i ja pitam gluposti sto se tice HDD-a.
![]() Jos samo da se Petko pojavi sa nekim podacima vezanih za njegov helikopter... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
|
![]()
Evo javljam se
![]() Helikopter ne bi trebalo da bude tezi od nekih 200-300 grama.Elista treba da mi stigne sledece nedelje (napravljena je od karbonskih vlakana), tako da elisa uopste nije teska.Ja sam mogao da narucim motor koji ima oko 2000-3000 rpm ali su ti motori strasno skupi (oko 20E pa na gore), pa sam mislio da bi mi motor od cd-a ili hdd-a savrseno odgovarao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
|
![]()
Nemoj staviti od HDD a jer ce ti on jesti jako puno baterije tako da neces moci da ga dignes ili ce ti trebati jako teska baterrija sta helikopter nece moci dici
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
![]()
baterija nije problem.Cak nasao sam i ispravnu bateriju od nekog SE koja je stvarno laka, ali mislim da nece da mi vrsi posao.Ali snaci cu se ja nekako
Edit: Jel ima neka konkretna ponuda???Dajte ljudi, sigurno imate neki CD/DVD uredjaj koji vise ne radi ili HDD....Samo izvadite motor i kontaktiraj te me preko PM-a Poslednja ispravka: PeTkO (30.5.2007 u 19:31) Razlog: edit: |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
U sustini motor od koliko obrtaja tebi treba???
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
Član od: 24.6.2006.
Zahvalnice: 246
Zahvaljeno 32 puta na 9 poruka
|
![]()
A da lijepo kupišš neku igračku koja u sebi već ima provjeren motor koji tebi treba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Starosedelac
|
![]()
oko 36 gr.
Evo ti jos jedan savet: Mani se tog motora, on je Spinner, znaci da bi trebalo da posedujes elektroniku koja moze da ga pokrece, jer on sam zahteva CLV ili CAV + bices srecan ako pogodis za sta sluze svih 12+ ulaza... ![]() Motor sa HD a je Stepper, ali fora je u tome sto je sastavljen iz dva dela, jedan je na kucistu, a sama glava je pricvrscena za ploce... Motor koji pokrece laser kod citaca je takodje stepper, ali posto sam se licno mucio 2 dana da ga pokrenem, i nisam uspeo, zbog malo nestandardnog... dizajna, i njega mozes slobodno da preskocis... uzmi benzinac ![]() i da... brzina na 52X je oko 25000rpm Poslednja ispravka: MG-RAY (13.6.2007 u 10:10) |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Vicevi | Oblivion | Cvet kompjutera | 5473 | 27.5.2022 5:52 |