Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 5.6.2007, 18:42   #1
K'R' HooD
Veteran

Član od: 30.5.2006.
Zahvalnice: 90
Zahvaljeno 70 puta na 25 poruka
Određen forumom Kako da povezem ATA i SATA?!

Mozda naslov nije jasan, pa cu sad malo bolje da pojasnim... Imam SATA2 Seagate, na kojem mi je sistem i sve ostalo, e sad uzeo sam od druga PATA Maxtor i hocu da prebacim neku muziku i slicno, medjutim kada ukljucim njegov PATA na Master ne moze, kada podesim na Cable select opet nece, a i kada podesim Slave opet nece... Pise mi "Please select boot device" tako nesto, i ne moze sistem da se pokrene... Kada udjem u BIOS nemam Primary Master posto je je SATA pa mi se nalazi kao sekundarni master... Zbunjen sam totalno a hitno mi je, sutra treba da vratim HDD! Pa ako moze pomoc, ocekujem je.
Hvala!!!
K'R' HooD je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.6.2007, 22:08   #2
aleksandar macedonian II
Član

Član od: 11.3.2006.
Lokacija: Sombor City where girls are pretty , "neka pravda bude izvrsena makar se nebo srusilo"
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 19 puta na 19 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku aleksandar macedonian II
Određen forumom Re: Kako da povezem ATA i SATA?!

Mislim da SATA disk nema master i slave dzamper ,a ata disk bi trebao da izdzamperises na slave(ako oces dici sistem sa SATA) a u BIOS-u pod opcijom BOOT DEVICE probaj staviti SCSI/SATA ili tako nesto ako imas,koliko sam ukapirao bitno da ti ne stoji HDD-0,ja sam takav slucaj imao na NF2 ploci pa sam malo cackao u BIOS-u i pogodio e sad ovako na daljinu pogadjati....
Uostalom malo cackaj nemas tu sta da zaj.....
aleksandar macedonian II je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.6.2007, 22:27   #3
dexlab
Član

Član od: 13.5.2007.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Citat:
K'R' HooD kaže: Pregled poruke
Mozda naslov nije jasan, pa cu sad malo bolje da pojasnim... Imam SATA2 Seagate, na kojem mi je sistem i sve ostalo, e sad uzeo sam od druga PATA Maxtor i hocu da prebacim neku muziku i slicno, medjutim kada ukljucim njegov PATA na Master ne moze, kada podesim na Cable select opet nece, a i kada podesim Slave opet nece... Pise mi "Please select boot device" tako nesto, i ne moze sistem da se pokrene... Kada udjem u BIOS nemam Primary Master posto je je SATA pa mi se nalazi kao sekundarni master... Zbunjen sam totalno a hitno mi je, sutra treba da vratim HDD! Pa ako moze pomoc, ocekujem je.
Hvala!!!
U BIOS-u moras da stavis Enhanced mode PATA+SATA (bar se tako na mojoj ploci zove) da bi ti radili zajedno.
dexlab je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2007, 2:46   #4
K'R' HooD
Veteran

Član od: 30.5.2006.
Zahvalnice: 90
Zahvaljeno 70 puta na 25 poruka

Samo sam pri paljenu lupio F8 i izabrao da bootuje sa SG, i sad radi, kako sam glup.
Hvala na pomoci!
K'R' HooD je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 1:46   #5
ivan79
Član

Član od: 17.2.2007.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko Skypea korisniku ivan79

Imam i ja par pitanja naovu temu: ortaku je vrisnuo sistem( mislim da je pukao kernel) a na hdd-u ima podataka koji mu trebaju, problem je sledeci njegov maxtor je 80 gb ali ima samo jednu particiju a ja kod sebe imam 2 sata hdd-a jedan hitachi sataI od 80 i jos jedan hitachi sata II od 160 veceras sam se 2-ipo sata mucio sto u biosu sto sa jumperima i nisam uspeo da podignem win a komoli da prepozna njegov hdd ima li neko neki predlog(podesavao sam i u biosu sata+ata, menjao magistrale i napajanja i nista jedino sto je izbacivao je ntldr is missing a par puta cak ni to ..... ima li neko ideju??? predlog???
ivan79 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 2:17   #6
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.097 puta na 714 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK

Ako sam razumio taj si disk kačio kod sebe na računar. E ovako, da se ne bi zezao kako je koji uredja j djamperisan, odkači sve svoje optičke uredjaje, taj drugov ATA hdd djamperiši na slave, a u biosu ostavi pod opcijom BOOT DEVICE SCSI/SATA ili tako nešto. Nemam sata hdd pa ne znam tačno. Sve bi trebalo da radi normalno. sretno
JovanK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 10:26   #7
bladerunner
Drmač kaveza

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 67 puta na 40 poruka
Post Re: Kako da povezem ATA i SATA?!

Citat:
ivan79 kaže: Pregled poruke
ima li neko ideju??? predlog???
Poruka ntldr is missing znači da je istoimeni fajl nedostupan (loader za kernel)... Razloga za ovo može da bude više:
  1. Najjednostavnije (i najverovatnije), pokušavaš da butuješ računar sa pogrešnog diska,
  2. Neko se igrao i brisao ono šta nije trebao (takođe često),
  3. Boot Sector je oštećen, ili
  4. Hard disk je suštinski krep'o.
U prva tri slučaja, disk bi trebao da se vidi iz tvog windowsa, ako si ga povezao kako treba i konfigurisao BIOS. Pošto je najverovatnije BIOS problem, ne bi bilo zgoreg kada bi napisao koja je ploča u pitanju, ali potraži stavku koja se zove Boot Device Priority ili u tom fazonu, pomoću toga određuješ redosled diskova za butovanje. Nije neuobičajeno da se povezivanjem novog diska na nekim pločama poremeti ovaj redosled, tako da se na prvo mesto smešta novi uređaj koji, naravno, nije butabilan.

U svakom slučaju, pogledaj šta se dešava prilikom POST-a. Vidi da li BIOS prepoznaje disk, ako ti sve to preleti preko ekrana, ili prođe pre nego što se monitor zagreje, uvek možeš da iskoristiš Pause/Break taster da pauziraš POST i pročitaš šta se dešava. Proces nastavljaš pritiskon na Esc. Ukoliko BIOS vidi disk, onda se pozabavi podešavanjem boot sekvence. Ako ga ne vidi čak ni kada otkačiš svoje uređaje, reci tom ortaku da sprema pare za izvlačenje podataka i za novi disk.
bladerunner je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 18:36   #8
VlaK
Član

Član od: 25.3.2007.
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 91 puta na 60 poruka

Zasto taj ortak ne podigne sistem sa nekim LIVE cd-om, da li neki linux ili onaj Mini PE2XT i lepo prebaci sve sto mu treba na neki fles i gotovo. Pa posle moze da eksperimentise do mile volje, bez bojazni da ce nesto da upropasti.
VlaK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kako najbolje da se umrežim sa komšijom? Igor_ue Komunikacioni uređaji i umrežavanje 223 4.3.2025 11:46
SATA problem PAIN Kvarovi 7 23.1.2007 11:25
Kako nastaviti snimanje na DVD+RW medjiu? Maverick78 Nosači podataka 13 19.1.2007 5:07
Kako da uradim gradient? flame Grafički softver i radovi 4 11.1.2007 21:53
kako da povezem zvucnike 5.1 nightwish Zvuk na računaru 1 16.4.2006 0:28

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:20.