Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Stare igre
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 29.6.2007, 19:56   #1
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.655
Zahvaljeno 11.185 puta na 7.154 poruka
Određen forumom Sid Meier's Pirates!

Evo, prošlo je tačno dve decenije, otkako je 1987. godine legendarni Pirates! ugledao svetlost dana.Originalna verzija ove igre pojavila se prvo na C64(i to samo disketna verzija, o kasetnoj verziji nije ni bilo govora), nešto kasnije je prebačena i na PC kompatibilce(sa EGA grafikom i očajnim zvukom preko speakera) i konačno 1990. se pojavila i Amiga verzija koja je, po mom ličnom mišljenju i najbolja. Igra inače postoji u verzijama za meltene sve kućne računare tog doba.
Verovatno je svako od vas zna o čemu se radi u ovoj igri. Ne, niste u ulozi običnog gusara razbojnika, nego ste Privateer, gusar koji je pod ugovorom sa nekom državom(tj. morali ste kupiti nečiji Letter of Marque). Od kolonijalnih sila prisutne su Španija, Engleska, Francuska i Holandija i uvek je najlakše bilo igrati kao Španac jer je Španija imala najviše luka u kojima možete pristati i regrutovati mornare, popraviti brod ili jednostavno dopuniti zalihe hrane za dalju plovidbu.
Od specijalnosti vašeg lika koje su ponuđene na početku, ja sam uvek birao skill at fencing, jer mi je borba mačevima bila osnovni način za osvajanje brodova i tvrđava.

Download

Pirates! – Commodore 64 verzija
Pirates! – PC verzija
Pirates! – A500 verzija(u okviru ove arhive imate i odličnu kartu Kariba)
Pirates! Gold – PC Verzija
Pirates! Gold – A1200 verzija
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
Bart Starr (6.4.2008), holodoc (30.6.2007), Nemesis (30.6.2007), zarek (26.10.2007)
Stara 29.6.2007, 19:56   #2
DeCoy
Intel Inside

Određen forumom Re: Sid Meier`s Pirates!

Šta je cilj ove igre? Potrebno je „zaraditi“ što više novca, pronaći nestale članove svoje porodice, dobro se oženiti i jednostavno se popeti na društvenoj lestvici. Kada zbog starosti jednom okačite svoj verni mač o klin bićete upisani u svojevrsni Hall of Fame gde ćete, prema zaslugama videti i vaše novo zanimanje(ja sam najviše dogurao do vlasnika plantaže).
Kako sve ovo postići? Ako nemate osećaj za avanturu novac možete zaraditi i prostom trgovinom, ali to nije poenta ove igre. Novac leži u osvajanju protivničkih brodova i posebno protivničkih gradova. Povremeno će se Karibima prošetati i flota koja prenosi opljačkano blago Asteka i Inka nazad u Španiju. Ukoliko uspete da Treasure Fleet uhvatite ukotvljenu u nekoj luci ili na otvorenom moru i opljačkate je, smatrajte se vrlo uspešnim gusarom.
Veoma zanimljiv i realan detalj tokom vaših putešestvija po Karibima jeste vetar. Kao i u stvarnosti vetar uglavnom duva sa istoka ka zapadu, te će biti veoma teško(a ponekad i gotovo nemoguće) ploviti na zapad, pa se treba dovijati i ploviti na severozapad ili jugozapad u zavisnosti od pravca vetra. Takođe treba izbegavati olujne oblake jer ukoliko vas uhvate možete završiti sa pocepanim jedrima(ukoliko imate sreće) ili čak sa brodom nasukanim na mnogobrojnim sprudovima uz obalu. U tom slučaju vam predstoji višemesečno čekanje da naiđe neki brod koji će vas spasiti.
Mana Pirates-a leži u tome što igra ne poseduje mapu, bez koje se u početku zaista teško snaći u prostranstvima Karipskog mora. Zato se i meni(a i mnogim drugim veteranima ove igre) školski atlas automatski otvara na kartu Velikih i Malih Antila koja je naravno u potpunosti išvrljana više ili manje bitnim informacijama u vezi igre.

Slike iz Commodore 64 verzije Pirates-a...
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	c64-pirates1.gif
Viđeno:	38 puta
Veličina:	3,8 KB
ID:	8958   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	c64-pirates2.gif
Veličina:	3,1 KB
ID:	8959   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	c64-pirates3.gif
Viđeno:	41 puta
Veličina:	4,0 KB
ID:	8960  
Stara 29.6.2007, 19:56   #3
DeCoy
Intel Inside

Vaša snaga leži u brodu(ili brodovima) koje posedujete, broju mornara koji služi na njima i naravno broju topova. Tokom pomorske bitke protivnički brod možete gađati sa jednim od tri tip đuladi, u zavisnosti od toga da li želite da mu pocepate jedra i usporite ga, da pobijete što više posade na palubi ili jednostavno želite na potopite brod. Sa brodovima koji su slabiji od vašeg nije bilo problema...samo se zaletite u njega i u većini slučajeva posada će se sama predati. Protivnički brod možete opljačkati i potopiti ili još bolje priključiti ga vašoj flotili, i kasnije prodati trgovcima za lepe pare. Ukoliko naiđete na malo tvrđi orah, ne bi bilo loše da ga prvo malo smekšate, tj. pobijete posadu sa distance, a onda izvršite juriš na brod. Ukoliko se posada ne preda sledi scena mačevanja sa kapetanom broda. Ukoliko je odnos broja vaših i protivničkih mornara u vašu korist onda samo opušteno. Ali ako imate manje ljudstva od protivnika bilo bi poželjno da što pre savladate kapetana jer kada izgubite sve mornare vaš pirat će se automatski predati, što za sobom povlači višemesečno druženje sa pacovima u zatvorskoj ćeliji.
Još bolji izvor novca i slave je osvajanje protivničkih gradova. Ovde je najbitnije videti da li grad ima tvrđavu i koliko se vojnika nalazi u gradu. Ukoliko grad nema utvrđenje prilikom napada na isti odmah prelazite na scenu sa mačevanjem. Ukoliko istrebite sve protivniče vojnike u gradu(a to se postiže odugovlačenjem borbe sa kapetanom dok vaši morski vukovi masakriraju protivničke vojnike) možete postaviti i svog guvernera u gradu što prestavlja ogroman boost za dobijanje unapređenja. Ukoliko gard ima tvrđavu stvari se donekle komplikuju jer je pre scene sa mačevanjem potrebno doploviti do utvrđenja dok vas sa istog tuku topovskom vatrom. Ukoliko tvrđava ima zavidan broj vojnika bilo bi poželjno primeniti istu taktiku kao i kod brodova tj. taktičko bombardovanje tvrđave radi uništavanja žive sile.

Slike iz Amiga verzije Pirates-a...
Priložene slike

Ime:	amiga-pirates1.gif
Viđeno:	45 puta
Veličina:	10,1 KB
ID:	8961   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	amiga-pirates2.gif
Viđeno:	42 puta
Veličina:	7,0 KB
ID:	8962   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	amiga-pirates3.gif
Veličina:	7,9 KB
ID:	8963  
Stara 29.6.2007, 19:57   #4
DeCoy
Intel Inside

Dolazimo i do čuvenog napada na gradove sa kopna koje je odvajkada bilo obavijeno velom misterije. Mnogi nisu znali kako se to radi, a među potonje sam spadao i ja. Nikada nisam uspeo da osvojim grad napadajući sa kopna. Imali ste nekoliko grupica ljudi(u zavisnosti od brojnosti vaše posade) i trebalo je odgmizati do tvrđave. Naravno, protivnik neće sedeti skrštenih ruku već će poslati odrede da vas spreče. Mene uvek uspevali da spreče da dođem do tvrđave, tako da sam posle većeg broja pokušaja i prestao da praktikujem ovu vrstu napada. Prvenstveno bih želeo da čujem vaša iskustva sa ovime...
Prilikom posete nekom gradu primetićete da isti imaju nekoliko institucija. Najbitniji je odlazak kod trgovca gde možete prodati teško stečeni loot i kupiti hranu za posadu(teško vama ako usred okeana ostanete bez hrane), zatim prodati višak brodova i topova i eventualno popraviti oštećene brodove iz flote. E sad, kakva bi to luka bila da nema krčmu. U krčmi možete popričati sa vlasnikom i dobiti obaveštenja o manje ili više bitnim stvarima koje su se desile dok ste bili na pučini, zatim regrutovati svežu krv za vašu posadu ili od ubogog pirata iz ćoška kupiti deo mape zakopanog blaga ili podatke o davno izgubljenom članu vaše porodice. U većim gradovima možete zatražiti i audijenciju kod guvernera gde možete saznati sa kime je vaša država u ratu i dobiti vredno zarađeno unapređenje. Ali najbolja stvar kod guvernera su njihove ćerke. Ukoliko neku gospođicu uspete da šarmirate(a to ćete najlakše uspeti ukoliko imate što veći čin i što više novca) možete je i zaprositi. Nakon toga u dvoboju treba pobediti prethodnog izabranika njenog srca i slavlje može da počne. Čemu služi žena Pored društvenog statusa koji vam donosi ona je i vrlo koristan izvor informacija o tome gde se trenutno nalaze gorepomenute flote sa blagom.

Slike iz PC verzije Pirates-a...
Priložene slike

Ime:	pc-pirates1.png
Viđeno:	29 puta
Veličina:	3,3 KB
ID:	8964   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	pc-pirates2.png
Viđeno:	25 puta
Veličina:	3,7 KB
ID:	8965   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	pc-pirates3.png
Viđeno:	28 puta
Veličina:	4,7 KB
ID:	8966  
Stara 29.6.2007, 19:57   #5
DeCoy
Intel Inside

U gradu postoji još jedna, vrlo mrska opcija, a to je opcija podele plena. Naime što vaša ekspedicija duže traje posada će biti sve nezadovoljnija da bi naposletku došlo i do prave pobune, a to je poslednje što želite. Da do toga ne bi došlo treba mudro tempirati trenutak u kome ćete poseliti vaš plen. Važi pravilo da što je posada brojnija to je i nezadovoljnija, što vas konkretno sprečava da sakupite ogromnu vojsku i postaete nepobedivi. Pošto se plen deli na ravne časti među članovima posade(vi kao kapetan naravno uzimate lavovski deo) ide vam u korist da u trenutku podele imate što manju posadu. Smanjenje broja članova posade je najlakše izvesti tako što ćete napasti neki grad i pustiti tvrđavu da vas malo izrešeta đuladima i pobije većinu posade(samo pazite da ne preterati, pa ostanete i bez broda). Nakon podele plena potrebno je da prođe par meseci pre nego što možete da se upustite u novu avanturu. Međutim, najveći problem kod podele plena je što vas igra može mučki penzionisati. Zamislite, mladić od 40 leta, u cvetu mladosti, a Amiga te pošalje u penziju. Jednostavno da poludiš
Veoma interesantna je bila i potraga za blagom i članovima vaše porodice. Naime, u zavisnosti od izabrane težine dobili biste samo fragment mape na osnovu koje ste trebali da prepoznate mesto gde se blago odnosno zatočeni otac, majka, ujak ili sestra nalaze. A to nije nimalo lak zadatak. Bili su mi potrebni dani i dani igranja dok nisam memorisao celokupnu obalu tako da bih i na osnovu najmanjeg dela mape mogao da prepoznam o kom se mestu radi. I mislim da se upravo zbog ovoga odustalo od uvođenja globalne mape u igru. Da ste imali mapu, mogli biste dosta lakše locirati mesto sa karte.
Iako sam se raspisao mislim da sam samo zagrebao po površini ove fenomenalne igre koja se po broju dana(ne sati) provedenih uz računar kotira veoma visoko na mojoj All Time Top 10 listi.
Stara 29.6.2007, 19:57   #6
DeCoy
Intel Inside

Godine 1993 za PC izlazi enhanced verzija igre pod nazivom Pirates Gold(godinu dana kasnije pojavljuje se i u Amiga verziji, ali samo za AGA čipset). Osim neverovatno unapređene grafike i zvuka Gold je donosio i još dosta zanimljivih detalja. Kao prvo i najvažnije, konačno je tu bila karta Karipskog mora, tako da je atlas postao suvišan i mogao je biti odložen na policu da skluplja prašinu. Nažalost, nisam imao puno prilike da igram Gold verziju, tako da mi je od razlika još ostalo u sećanju da je sada bilo moguće i muvanje sa lepim krčmaricama. Njih niste mogli da oženite, ali su postajale vrlo koristan izvor informacija u igri.

Slike iz PC verzije Pirates Gold...
Priložene slike

Ime:	piratesgold1.jpg
Viđeno:	37 puta
Veličina:	21,3 KB
ID:	8967   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	piratesgold2.jpg
Viđeno:	50 puta
Veličina:	21,7 KB
ID:	8968  
Stara 29.6.2007, 19:58   #7
DeCoy
Intel Inside

2004. je na sva zvona objavljeno da izlazi remake čuvenih Meier-ovih Pirata. Sa velikim nestrpljenjem sam očekivao ovu igru i nabavio je čim se pojavila u „prodaji“. Sledi moje ogromno razočarenje. Ni originalni Pirati nisu bili naročito kompleksni, ali ovo je neverovatno pojednostavljeno. Osim vrcave 3D grafike(isti engine je kasnije korišćen i za Civ 4) sve drugo izgleda jadno. Sem toga igra je i puna bagova. Tako ćete, da bi saznali lokaciju nekog od izgubljenih članova porodice, uvek juriti jednog te istog Barona Montalbana(ili tako nešto). Takođe, borba mačevima sa protivnicima je karikirana i jednostavna je čak i na najvećem nivou težine. Ako još svemu tome dodamo i mumlanje glavnih likova(zar je bilo tokilo teško unajmiti par glumaca da izgovore tih par rečenica). Postoji i bag u vezi indijanski naseobina, pa će indijanci uvek biti presrećni što vas vide pa nema potrebe nabavljati predmete koji inače služe da bi odobrovoljili tradicionalno nepoverljive domoroce i ubedili ih da vam pomognu u napadu na protivničko uporište.
Najviše me je razočaralo uvođenje mini igara pre svega kod udvaranja guvernerskim ćerkama. Njihovo muvanje se svodi na igranje tj. pritiskanje pravih tastera u pravo vreme. Upravo zbog ovoga sam i posle mesec dana igranja ostao „večiti mladoženja“
Istina, napad na grad sa kopna je olakšan ali i preterano uprošćen, pa nema ni govora o pravljenu neke strategije napada.
No, ovo ipak nije mesto za raspravo o tom „nusproduktu“ igračke industrije, već sam samo hteo da mlađim igračima napomenem da o ovoj igri ne sude po tom sramnom remake-u već da se oprobaju u nekoj od starijih igara iz serijala (preporučujem Pirates Gold, koji će im, zbog lepše grafike, ipak biti malo prijemčiviji).
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
canon (30.6.2007)
Stara 30.6.2007, 2:10   #8
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Eeeeh, legendarni Pirates! Ala se to nekada pičilo!

U principu, DeCoy je veoma lepo (i naširoko) opisao igru i stvarno nemam ništa više da kažem, sem da ispravim neke propuste.

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
...Od kolonijalnih sila prisutne su Španija, Engleska, Francuska i Holandija i uvek je najlakše bilo igrati kao Španac jer je Španija imala najviše luka u kojima možete pristati i regrutovati mornare, popraviti brod ili jednostavno dopuniti zalihe hrane za dalju plovidbu. ...
Baš suprotno. Meni je bilo najlakše da igram kao Dutch baš zato što imaju najmanje kolonija. Pošto često ratuju sa Špancima, a nije poželjno napadati brodove u prijateljskim teritorijalnim vodama, ja sam mogao mirne duše da napadam po volji i da lako popunjavam hranu i topove bez odlaska u grad.
Kasnije kada bih sakupio značajno ljudstvo, krenuo bih "odozdo" (jug mape) sa zapada na istok i redom osvajao sve gradove i postavljao svoje guvernere. Na kraju bih dobio toliko zemlje da to nije normalno.

Citat:
...Od specijalnosti vašeg lika koje su ponuđene na početku, ja sam uvek birao skill at fencing, jer mi je borba mačevima bila osnovni način za osvajanje brodova i tvrđava. ...
I ja u startu dok se nisam uvežbao. Posle bih uzimao ili Wit and Charm (da bi osvojio najbolju guvernersku ćerku a sve ostale šarmirao da me snabdevaju informacijama) ili Skill at Medicine, kako me igra ne bi prevremeno penzionisala.

Citat:
...(ja sam najviše dogurao do vlasnika plantaže). ...
Zato što si igrao na najlakšem nivou. Mislim da bez varanja nije moguće postići bolji rezultat na prvom nivou težine.

Citat:
... Tokom pomorske bitke protivnički brod možete gađati sa jednim od tri tip đuladi, u zavisnosti od toga da li želite da mu pocepate jedra i usporite ga, da pobijete što više posade na palubi ili jednostavno želite na potopite brod. ...
Ovo nisam znao. Da li si suguran da to postoji u Pirates!-u za C64?

Citat:
...Ukoliko je odnos broja vaših i protivničkih mornara u vašu korist onda samo opušteno. Ali ako imate manje ljudstva od protivnika bilo bi poželjno da što pre savladate kapetana jer kada izgubite sve mornare vaš pirat će se automatski predati, što za sobom povlači višemesečno druženje sa pacovima u zatvorskoj ćeliji....
U principu ... NE! Trebao sam da snimam kako moj Sloop sa 48 ljudi zauzima War Galleon. Čak i kad ti pobiju svu posadu to nije kraj borbe. Kada se to desi prvi sledeći udarac mačem protivničkog kapetana je fatalan. No ako si vešt da ih sve izbegneš i još da pobediš u tom duelu (napomena: zbog drastične razlike u ljudstvu, protivničkom kapetanju će "skala" rasti bukvalno na par sekundi) možeš sam zauzeti ratnu galiju. Posle toga obavezno treba primiti mornare koji žele da se pridruže, jer u suprotnom slede meseci čekanja. Doduše ne u tamnici, ali sa Indijancima.
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2007, 2:10   #9
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Citat:
...Ukoliko istrebite sve protivniče vojnike u gradu(a to se postiže odugovlačenjem borbe sa kapetanom dok vaši morski vukovi masakriraju protivničke vojnike) možete postaviti i svog guvernera u gradu što prestavlja ogroman boost za dobijanje unapređenja....
Uslov za osvajanje grada je određeni broj ljudi koje vodiš u bitku (ako ih je manje grad će biti samo opljačkan) a drugi faktor je razlika između tvojih i branioca grada po okončanju borbe. Ako su oba uslova zadovoljena, guverner beži a ti možeš postaviti svog.

Citat:
Dolazimo i do čuvenog napada na gradove sa kopna koje je odvajkada bilo obavijeno velom misterije. Mnogi nisu znali kako se to radi, a među potonje sam spadao i ja. ....
Ideja je da veštim sakrivanjem navučeš protivnika na sebe, tj. da više tvojih odreda puni jedan njegov. Za ovo, naravno, je potrebno da u startu imaš dovoljno ljudi. Znači ne prolazi taktika da sa grupicom opljačkaš grad i pališ.
Ovako je pala Havana!

Citat:
...Čemu služi žena Pored društvenog statusa koji vam donosi ona je i vrlo koristan izvor informacija o tome gde se trenutno nalaze gorepomenute flote sa blagom. ...
Da stvarno, čemu žena? Samo stvaraju nevolje!
LM, ako se oženiš onim "lakšim" (ona sa knjigom i naočarima) po završetku igre dobijaš poruku da ti je žena ružna i zla i imaš još manji skor nego da si ostao neženja. Znači i pored toga što gubiš izvor informacija, treba se strpeti i napredovati u karijeri, da bi na kraju zaveo onu cicu sa macom u krilu.

Citat:
.. Važi pravilo da što je posada brojnija to je i nezadovoljnija, što vas konkretno sprečava da sakupite ogromnu vojsku i postaete nepobedivi. ...
U principu ni ovo nije apsolutno tačno. Veći broj ljudi će povećati nezadovoljstvo, ali kad oni izginu, stanje se vraća u normalu. No, posadi vremenom dosadi vreme na moru i žele podelu plena. Na to nije moguće uticati SEM uspešnim napadom na Treasure Fleet.

Citat:
... Međutim, najveći problem kod podele plena je što vas igra može mučki penzionisati. Zamislite, mladić od 40 leta, u cvetu mladosti, a Amiga te pošalje u penziju. ...
Skill at Medicine, Skill at Medicine.
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Nemesis na korisnoj poruci:
canon (30.6.2007)
Stara 30.6.2007, 5:16   #10
Oggy
C64 Legend

Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 2.316
Zahvaljeno 671 puta na 463 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Oggy Slanje poruke preko Skypea korisniku Oggy

Jee kako mi je bilo zanimljivo ovo da procitam. Zao mi je sto nisam imao igru, ali naravno iz raznih izvora tokom vremena naucio sam dosta toga o igri, kao i famozno nesigurno osvajanje grada sa kopna. Ja sebe lako mogu da zamislim kako otvaram atlas i igram Pirate.. eh, da sam imao..
Oggy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2007, 5:53   #11
Stojadin
Starosedelac

Član od: 3.3.2007.
Zahvalnice: 747
Zahvaljeno 779 puta na 353 poruka

A da li je neko "upecao" onaj brod sa milion zlatnika?
Stojadin je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2007, 10:08   #12
DeCoy
Intel Inside

@Nemesis

Nemaš pojma koliko mi je drago što čitam ove tvoje replike

Upravo to je i bio cilj mog teksta, da vidim kako su se vaše strategije i zapažanja razlikovali od onih koje sam ja primenjivao

@Stojadin

Da...hvatao sam Treasure Fleet više puta(i btw ne nosi milion zlatnika) ali Silver Train nikada nisam opljačkao...
Stara 30.6.2007, 10:20   #13
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka

Ako se ja dobro sećam a čini mi se da se sećam Treasure Fleet imaju samo španci. Zato mi je uvek "gušt" bio da srtvinarim sa nekom jakom galijom u blizini najkorišćenijih plovnih puteva ičekam samo kad će da se pojavi pomenuta flota. U njnovijim piratima sam međutim primetio da se Treasure fleet pojavljuje mnogo češće nego u ranijim verzijama.

@DeCoy
Svaka čast za trud

Sad sam ponovo pročitao kompletan tekst uz šolju kafe tako da mi je zapalo za oko par sitnica...

Kao prvo apsolutno se slažem sa Nemesis-om da je mnogo bolja varijanta ne igrati sa Španijom. Zašto? Pa jednostavno zato što je Španija uvek bila ta koja se najbrže širila sa svojom flotom pa je bilo mnogo lakše naleteti na brodove bogate svime i svačime. Lično sam takođe voleo (slušaj mene, pa i dalje volim) da igram sa holanđanima. Engleze ne volim jer mi se nekako odmah smuči kad pomislim da igram sa njima a francuzi su mi uvek bili nešto malo previše gej Dakle, siroti mali holanđani koji su usput imali uvek najmanje početne teritorije pa je igra sa njima otprilike bila kao dizanje Feniksa iz pepela. Kreneš sa jednim malim Sloopom i pažljivo biraš koje brodove napadaš u početku dok ne skupiš para za nešto veće. Eh lepote.... Kad se naoružaš nekom jačom Galijom onda te brate ništa ne sprečava da se igraš mačke i miša u pograničnim periodima dok ne skupiš hrabrosti da napraviš jedno "protutnjavanje" kroz najprometnije španske trgovačke rute.

Što se tiče mape.... Ja sam moju crtao I dan danas je imam. Naime, atlas mi se činio pomalo previše precizan za onu mapu u igri a i pored toga mogao sam na svojoj da upisujem sve i svašta Jeste malo više muke ali opet ne žalim

Što se tiče osvajanja gradova nisam se nešto preterano koncentrisao na taj vid osvajanja ali mi se čini da je u najnovijoj PC varijanti igre to veoma lepo odrađeno. Mislim cilj ne bi ni trebao u takvoj jednoj igri da bude da se osvajanje iskomplikuje do te mere kada postaje naporno.

Ovo za nivo težine i "vlasnika plantaže" je tačno. Ja sam dogurao do titule guvernera (čini mi se da je to najviša titula). Ne sećam se koliko sam tačno zemlje imao ali znam da je bilo dovoljno Dakle, ako igraš na lakšim nivoima nagrade, plen i sl. stvari su manje u odnsou na teže nivoe pa i ne možeš da postigneš neki bog zna kakav rezultat

Da... Vetar je umeo da bude pravi pain in the ass... Ponekad do te tačke da sam menjao svoje odredište

E sad... Ne bih se složio sa tobom DeCoy u vezi ovih poslednjih pirata Naravno opet su ukusi u pitanju...

Poslednja ispravka: holodoc (30.6.2007 u 12:05)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2007, 11:32   #14
canon
Član

Član od: 26.5.2007.
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 17 puta na 14 poruka

Ja pirate nisam igrao ni priblizno studiozno kao vi, pa nemam sta za dodati na vase iscrpne opise, koji zasluzuju . Ali citanje ovih poruka budi secanje na detinjstvo... Ah, ta nostalgija...

Secam se da sam najvise vremena provodio pokusavajuci da popamtim cene dobara u razlicitim lukama, a onda da iskoristim prednosti trgovine. Naravno, svaki plen na koji usput naletim je dobrodosao.

Interesuje me koje clanove porodice ste nasli i sta se sa njima desilo? Odnosno, koja je prica vaseg junaka? Toga se stvarno ne secam. Imao sam oko 13 leta .
canon je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2007, 11:54   #15
DeCoy
Intel Inside

Citat:
... Tokom pomorske bitke protivnički brod možete gađati sa jednim od tri tip đuladi, u zavisnosti od toga da li želite da mu pocepate jedra i usporite ga, da pobijete što više posade na palubi ili jednostavno želite na potopite brod. ...
Upravu si Nemesis...pisao sam tekst onako iz glave, pa sam pomešao sa nekim novijim igrama(Port Royale)...nije bilo mogućnosti da menjaš tip đuladi, samo si na desno dugme birao da li hoćeš spuštena ili podignuta jedra

Uvek sam igrao na onom trećem nivou težine(Adventurer) ali ja nisam bio tako uspešan u osvajanju gradova i postavljanju svojih guvernera kao ti, pa nisam ni uspeo da doguram dalje od vlasnika plantaže.

I ja sam igrao uglavnom kao Holanđanin i to u onoj godini kada Holandija ima 3-4 kolonije(Sint Eustathius, Curacao i Nassau čini mi se), ali sam pored napredovanja u holnadskoj službi, birao i dugu državu za koju ću da radim(Francuska ili Engleska). Kada sam rekao da je najlakše igrati sa Špancima, mislio sam da ostale sile imaju daleko slabije gradove od Španaca pa ih je lakše osvojiti...

@canon

Ako me sećanje dobro služi našao sam oca, majku, sestru i ujaka i ne sećam se nikakve posebne priče oko njih, samo zato što si ih pronašao dobiješ više poena za Hall of Fame na kraju
Stara 30.6.2007, 12:05   #16
holodoc
Deo inventara foruma

Ovo je nastavak onog mog posta gore

Kao prvo, jeste da one međuanimacije u toku mačevanja mogu da smore ali daju malo vremena da se odmoriš recimo u toku borbe. Ono što mislim da je takođe dobro urađeno a čega nema u originalima jeste recimo mogućnost da koristiš "pomoćna" sredstva u toku mačevanja Recimo da "džidneš" onu kofu na protivnika u toku borbe ili da ga "prilepiš" jedrom
Onaj trip sa ubadanjem tastera ume da bude naporan i par puta sam odustao kod "zahtevnijih" dama ali kada sam ukapirao da je trud vredan ponekad i da možeš da dobiješ stvarno vredne nagrade ako "zadovoljiš" damu naučio sam da "tancujem" samo tako. Ovo za barona mislim da je ostavljeno namerno da bi sama igra imala neku doslednu priču koju igrač može da prati. Čini mi se da je i to namerno ostavljeno.

U svakom slučaju probaj da skineš patch za Pirate. Mislim da je oznaka 1.4. Ali što imam osećaj da si to već uradio

P.S. Đuladi mogu da se biraju u novoj verziji igre
edit: Ajd moderatore sada da premeštaš postove pošto smo se izmešali kao mačići
Stara 30.6.2007, 13:24   #17
DeCoy
Intel Inside

Nemoj da me primaš sa tim novim Piratima i patch-om(btw nisam ga skinuo)...instaliraću ih sad a imam da štrebam
Stara 30.6.2007, 14:09   #18
holodoc
Deo inventara foruma

Citat:
Nemoj da me primaš sa tim novim Piratima i patch-om(btw nisam ga skinuo)...instaliraću ih sad a imam da štrebam
Il' ću da izedem golem ćutek, ne...?
Stara 21.9.2007, 3:36   #19
shrafko
Starosedelac

Član od: 5.8.2007.
Zahvalnice: 1.580
Zahvaljeno 1.322 puta na 598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku shrafko

Citat:
holodoc kaže: Pregled poruke
Ovo za nivo težine i "vlasnika plantaže" je tačno. Ja sam dogurao do titule guvernera (čini mi se da je to najviša titula). Ne sećam se koliko sam tačno zemlje imao ali znam da je bilo dovoljno
Cini mi se da je King's advisor (ili nesto slicno) bila najvisa titula koja je se po zavrsetku igre mogla osvojiti (bar u verziji za C-64). A to sa zemljom mi nikada nije bilo jasno - za svaku uspesno zavrsenu misiju osvojim po 50-200 acers (a akra mu dodje oko pola hektara ako se ne varam), tokom karijere nakupim desetak hiljada i naposletku postanem farm hand (sto bi nasi rekli - "nadnicar") a igrao sam na adventurer nivou. Pa bre, znate vi posto je hiljadu hektara i koliko je to prostranstvo ?! Eh, da mi je samo jedan hektar na Vracaru..
shrafko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.10.2007, 15:27   #20
zarek
Novi član

Član od: 26.10.2007.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku zarek Slanje poruke preko MSN-a korisniku zarek
Određen forumom Re: Sid Meier's Pirates!

ja sam igrao za C64 verziju, mnogo, menjanje disketa i cesto ucitavanje, koliko puta se palila ona crvena lampica hahaha

nedavno sam igrao novi, tj nije bas novi, ali namesten za nove racunare, Pirates, i ono igrao sam nekoliko nedelja samo tu igricu, ples mi i dalje ne ide...a sve ostalo sam nasao, koliko se moglo...
zarek je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pirates Of The Caribbean At Worlds End sasha-SE Akcione igre 16 23.7.2017 1:01
Pirates of the Caribbean dido Akcione igre 33 7.6.2008 20:05
Sid Meier's Railroads choi Upravljačke simulacije 16 13.1.2008 0:50
Win Pirates! vazon Stare igre 6 9.6.2006 20:37

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:45.