![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
|
![]()
Pozdrav svima!
Imam problem, kuciste mi se toliko greje da jedva mogu da drzim ruku na njemu! ![]() ![]() ![]() Merena temperatura u HD Tune iznosi od 48-58 stepeni! SpeedFan pokazuje stepen manje. Otvorio sam kuciste i ostavio malo da radi, jedina komponenta koja se grejala je HDD, duze od sekunde nisam mogao da drzim ruku na njemu. Da li neko zna sta je uzrok povisenja temperature i da li postoji resenje? Unapred hvala. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
V.I.P. Phone Zone
|
![]()
Koji je modele HDD-a. Kolike su temp ostalih komponenti. To je dosta visoka temp za HDD. Ne bi trebala da bude ni blizu 50. Probaj da staviš jedan dodatni kuler koji će da hladi HDD. A što se tiče uzroka povećanja temp. Ma može da bude povećanje temp u kućištu, možda je i do napajanje, da daje povišen napon.
koji ti je kuler na CPU. I imaš li dodatnih kulera na kućištu. Poslednja ispravka: JovanK (7.8.2007 u 12:02) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Veteran
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 214 puta na 130 poruka
|
![]() Citat:
Ostale komponente (osim procesora i CD/DVD u radu-pri gledanju filma recimo) ne uticu znacajno na ovo na sta se covek zali. Nije dosta visoka temperatura za hard, cak je uobicajena ako ima samo 1 cooler na kucistu (u sklopu napajanja). Letnje je vreme, ako racunar radi u neklimatizovanoj prostoriji, nije cudno uopste. Pozeljno bi bilo da je hdd na mestu koje omogucava provetravanje (da sa gornje strane nije nalepljen flopi ili CD uredjaj, da dole ima lufta). Pre nekoliko dana sam prepakovao jedan racunar gde su bila dva harda jedan uz drugi a odozgo flopi i temperatura diskova je takodje bila 55-60 celzijusa. Razmakni disk od ostalih uredjaja, ako mozes, postavi ga i na dno kucista, a negde u blizini postavi cooler koji ce da duva preko harda. To ce mu znatno pomoci i produziti vek trajanja. A to sto je vruce kuciste, ili je rezultat loseg rada coolera u napajanju ili je napajanje postavljeno nize pa se ne izvlaci sva toplota iz vrha kucista. Ko bre spava ![]() ![]() Ako problem izaziva grejanje hdd-a, ovo je prava tema. Hdd jeste nosac podataka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 4.1.2007.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 18 puta na 18 poruka
|
![]()
Pa nisam bas siguran da je normalno... Ja imam 2 HDD, jedan je kuler i napajanja 450W i nema takvog pregrijavanja...
Koje je napajanje na tom kompu? Da li ti se to desava posle ugradnje drugih komponenti? Kuler dodatni bi mozda mogao rijesiti problem, ali... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() Citat:
Pa poznato je da se Maxtor više grije od recimo Samsunga. Na to sam mislio. Upssss, ja sam nešto utipovao da se ova tema nalazi u komunikacije. Sorry (a priznaj da si spavo ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Deo inventara foruma
Član od: 12.11.2006.
Zahvalnice: 1.090
Zahvaljeno 2.020 puta na 1.629 poruka
|
![]() Citat:
Pogledaj da li radi kuler od napajanja.Naravno mozes da roveris sve kulere.Probaj da hhd-u promenis moleks,mozda je onaj nesto ne ispravan pa daje neku poremecenu struju zbog koje se zagreva hdd.Takodje probaj malo da sredis "cable management"(tj kablove u kucistu) da bi se napravio nekakv protok vazduha. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
koliko znam napajanje nije menjano, samo gore pomenute komponente. Kaezem, kad sam upalio komp sa otvorenim kucistem i ostavio da radi neko vreme, jedina komponenta koja se grejala je HDD! Toliko je vreo da ne moze da se stavi ruka na njemu! Moze li biti da je pri kraju zivota?!? Procesor, graficka (gf 6200) i napajanje se NE GREJU! Pobacu to sa molex kablom. Temperatura sobe sigurno nije u pitanju (klima je u sobi) jer se predhodnih leta to nije desavalo(nikad).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
E,ne znam koji broj,ali u screenfunu (sorry ako je reklamiranje,samo zelim da mu pomognem) je pisalo kako da se ohladi kuciste.Secam se dva pravila:da ne sme kuciste biti otvoreno,jer onda ventilacija ne cirkulise pravilno,i drugo ne sme kuciste biti uz zid ili blizu radijatora.Pretrazi malo njihove fourme
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Kao sto rekoh nije stvar u cirkulaciji vazduha. Al hvala u shakom slucaju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
Član od: 18.7.2007.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 21 puta na 19 poruka
|
![]()
Kad smo kod zagrevanja dokle sme Nforce da se greje, sad mi je oko 72*C i neka poraste.Jel to opasno ili je normalno
Poslednja ispravka: munited (29.6.2008 u 23:19) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Veteran
Član od: 27.4.2008.
Zahvalnice: 230
Zahvaljeno 255 puta na 137 poruka
|
![]() Citat:
http://www.heatsink-guide.com/conten...=maxtemp.shtml |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kućište Chieftec SG-01? | Kolossos | ŠDK - Osnovne komponente | 8 | 2.4.2008 20:57 |
Kućište ? | Otherside | ŠDK - Ostale komponente | 14 | 12.12.2007 13:52 |
[Legend of Zelda - The Minish Cap] -> pomoć | Geomaster | Konzole | 30 | 10.9.2007 14:05 |
Kako da saznam koje Chieftec kućište imam?! | MarkoFaca | Ostale komponente | 5 | 2.9.2006 1:33 |
Sve gori i gori problem! | dzambo | Operativni sistemi | 8 | 29.3.2006 23:23 |