Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 29.8.2007, 1:55   #1
vuka13mv
Član

Član od: 25.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Instalacija XP - help!

Odlucim ja da dignem sistem jer me zezali drajveri za graficku i nije sljakala. Krenem dizanje, i u nekoj zurbi, i ne obratim paznju na svaki detalj vec po ustaljenom ritmu sve zapocnem i naravno sjbm.
Dakle radi se o tome da sam digao sistem na D: particiji gde su mi svi podaci, a C: gde mi je bio sistem ostane netaknu. Elem, znam gde sam zabrljao, kad zurim, ali me sada interesuje kako da skinem sistem sa D: a da mi podaci ostanu i koliko skodi to sto na obe particije imas sistem?
Pomagajte! Sta da radim? Resenje....
vuka13mv je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 2:17   #2
vaskotv
Član

Član od: 28.12.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 203 puta na 85 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku vaskotv Slanje poruke preko MSN-a korisniku vaskotv
Određen forumom Re: Instalacija XP - help!

Pa ja bih sa tog windows-a na C: usao i sve podatke prekopirao na C:, uradio format D particije i posle vratio sve to sa C na D, a to za 2 OS-a potrazi malo na forumu
vaskotv je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 3:34   #3
ForceWare
Starosedelac

Član od: 16.5.2006.
Zahvalnice: 555
Zahvaljeno 617 puta na 284 poruka

Pitanje je da li uopste ima mesta na C za sve stvari sa D. Malo verovatno, poshto je C (particija za sistem) (skoro) uvek manja od ostalih.
ForceWare je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 3:57   #4
vaskotv
Član

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku vaskotv Slanje poruke preko MSN-a korisniku vaskotv

Pretpostavljam, onda ako je tako nek pokusa da ih nareze na cd/dvd ili neku drugu vrstu bekapa
Stara 29.8.2007, 11:18   #5
LoneWolf
Deo inventara foruma

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 1.612
Zahvaljeno 2.006 puta na 1.418 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku LoneWolf

Uzmes komsijin hard disk,posudis za jedno popodne i odradis backup.
Instaliras Win ponovo,kopiras podatke na svoj hard,obrises sa komsijinog i voila.
LoneWolf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 12:30   #6
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

A da namestis sistem na C: particiju a onda rucno obrises sta treba na D: i editujes boot.ini? Mislim da ti je to najbrze a i nije neka mudrost...
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 18:03   #7
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.097 puta na 714 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK

Citat:
glitch kaže: Pregled poruke
A da namestis sistem na C: particiju a onda rucno obrises sta treba na D: i editujes boot.ini? Mislim da ti je to najbrze a i nije neka mudrost...
Upravo to, samo prvo upališ da ti se prikazuju i skriveni fajlovi i folderi i izbrišeše sve sa D: što pripada OS-u. A to je:

WINDOWS
Program Files
Documents and Settings
I sve ostale skrivene foldere i fajlove u root-u D: particije.
JovanK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 20:05   #8
polarnimeda
Deo inventara foruma

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.878
Zahvaljeno 998 puta na 619 poruka

Evo jos jednog resenja Mislim da ako obrises celu particiju C (dakle ne format, vec delete)- onda particija D automatski postaje C. Onda ti samo ostaje da ponovo napravis D: i na njega vratis podatke (a na C ostaje sistem)
polarnimeda je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2007, 20:27   #9
glitch
Starosedelac

Mislim da ni tako ne moze da promeni slovo sistemskoj particiji ali moze da proba.
Stara 29.8.2007, 20:34   #10
ForceWare
Starosedelac

Član od: 16.5.2006.
Zahvalnice: 555
Zahvaljeno 617 puta na 284 poruka

Citat:
LoneWolf kaže: Pregled poruke
Uzmes komsijin hard disk,posudis za jedno popodne i odradis backup.
Instaliras Win ponovo,kopiras podatke na svoj hard,obrises sa komsijinog i voila.
Pitanje da li i komša ima mesta, a poznajući čovekovu sklonost da na svom hard disku gomila nepotrebne stvari, rekao bih da je to slučaj i kod njega .
ForceWare je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.8.2007, 1:53   #11
vaskotv
Član

Citat:
ForceWare kaže: Pregled poruke
Pitanje da li i komša ima mesta, a poznajući čovekovu sklonost da na svom hard disku gomila nepotrebne stvari, rekao bih da je to slučaj i kod njega .
E j*** ga sad,valjda neko tu od drugara ima bar 20+ Gb prostora na Hdd
Stara 30.8.2007, 6:42   #12
vuka13mv
Član

Ovako... D: ima oko 70GB zauzetih ( filmovi, muzika i ko zna jos cega ), a C: je od 40GB ali ne znam koliko slobodnih.

Dakle mislim da mi je najlakse da obrisem rucno, ali me upravo buni to sto ne znam sta je sa sistemskim fajlovima koji ostaju tj. ako izbrisem

WINDOWS
Program Files
Documents and Settings

da li ostaju jos neki fajlovi koji ce da me "zezaju"? Mozes li GLITCH ili Jovan K da mi objasnis ovo "editujes boot.ini" i "fajlovi u root-u D: particije"?

Ne znam da li je i koliko u redu da obrisem C: pa onda ponovo izparticionisem hard... Nije bitan naziv particije ali me interesuje da li cu moci ponovo da ostavim da mi na sistemskoj bude manje memorije nego na onoj gde cu smestati podatke? I opet je tu problem transfera podataka, bez drugog uredjaja ili harda mislim da nije izvodljivo...
Stara 30.8.2007, 8:56   #13
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK

Citat:
vuka13mv kaže: Pregled poruke
Ovako... D: ima oko 70GB zauzetih ( filmovi, muzika i ko zna jos cega ), a C: je od 40GB ali ne znam koliko slobodnih.

Dakle mislim da mi je najlakse da obrisem rucno, ali me upravo buni to sto ne znam sta je sa sistemskim fajlovima koji ostaju tj. ako izbrisem

WINDOWS
Program Files
Documents and Settings

da li ostaju jos neki fajlovi koji ce da me "zezaju"? Mozes li GLITCH ili Jovan K da mi objasnis ovo "editujes boot.ini" i "fajlovi u root-u D: particije"?

Ne znam da li je i koliko u redu da obrisem C: pa onda ponovo izparticionisem hard... Nije bitan naziv particije ali me interesuje da li cu moci ponovo da ostavim da mi na sistemskoj bude manje memorije nego na onoj gde cu smestati podatke? I opet je tu problem transfera podataka, bez drugog uredjaja ili harda mislim da nije izvodljivo...
E ovako je najlakše, uključi da ti se vide skriveni i sistemski fajlovi, dakle otiđi na D: particiju kada podigneš stari WIN koji je na C: i onda mi ovdje napiši koji su ti sve folderi i fajlovi prisutni na D: pa ću ti ja reći šta sve možeš da brišeš. Tako ne možemo ništa da pogriješimo.

A što se tiće boot.ini fajla, on je takođe skriven i nalazi se na C: particiji i otprilike treba da izgleda ovako

[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Ovo je samo dio boot.ini fajla kod mene jer ja butujem 3 OS-a. Ti bi trebao da izbrišeše sve linije gdje se pojavljuje partition(2), partition(3)... dakle gdje nije partition(1).
Mada možeš i njegov sadržaj da prekopiraš ovdje pa ću ti napisati ispravan sadržaj.
Mada ako nemaš ništa bitno na C: particiji, instaliraj sistem ponovo na C: , dakle formatiraj pa instaliraj i boot.ini fajl će se sam namjestiti kako treba, a potom izbriši sve što je sistemsko sa D:. Tada do boot.ini fajl nećeš trebati ni dirati ništa.
Stara 1.9.2007, 11:01   #14
vuka13mv
Član

Na D: particiji kad dignem sistem sa C: imaju samo

WINDOWS
Program Files
Documents and Settings

ostali folderi su oni koji su tu bili i pre sistema. Ne postoji nijedan skriveni "hide" fajl.

Izbrisao sam gore navedene fajlove, ali na C: particiji nisam uspeo da nadjem boot.ini tako da nisam izbrisao nista, pa pretpostavljam da mi zbog toga jos uvek prilikom dizanja sistema postavlja pitanje koji OS cu da pokrenem.

Ako sam te dobro razumeo kad ponovo dignem sistem na C: hoce li se ovo samo ispraviti tj. bice samo jedan OS?
Stara 1.9.2007, 12:10   #15
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Uključio si da ti prikaziva skrivene, ali ne i sistemski zaštičene fajlove. To je opcija HIDE PROTECTED OPERATING SYSTEM FILES i naravno trebaš da uključiš SHOW HIDDEN FOLDERS AND FILES. Kada to uradiš trebaju da ti se vidi bar ovaj fajl pagefile i ako ti je uključena hibernacija i ovaj hiberfil. Kao i ova 2 foldera RECYCLER i System Volume Information. Sve ovo slobodno briši.

Da ako formatiraš C: i ponovo instaliraš sistem onda će ti se boot.ini (koji je takođe sistemski fajl pa ga zato nisi vidio) namjestiti i neće ti se prikazivati taj meni pri paljenju.
Stara 1.9.2007, 12:11   #16
PDarko
Veteran

Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 163
Zahvaljeno 182 puta na 147 poruka

Da bi video boot.ini treba da isključiš opciju:
Hide protected operatig system files (Recommanded)
(Folder options -> View)

Drugi način je da u Command Prompt-u odeš u root particije C i ukucaš boot.ini.
PDarko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.9.2007, 19:21   #17
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic

Citat:
glitch kaže: Pregled poruke
Citat:
JovanK kaže: Pregled poruke
Upravo to, samo prvo upališ da ti se prikazuju i skriveni fajlovi i folderi i izbrišeše sve sa D: što pripada OS-u. A to je:

WINDOWS
Program Files
Documents and Settings
I sve ostale skrivene foldere i fajlove u root-u D: particije.
Jeste li sigurni da ce to raditi na taj nachin i da nece imati nikakvih problema, jeste li licno to probali pa govorite iz iskustva ili ste samo to procitali negde?
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.9.2007, 20:35   #18
glitch
Starosedelac

Nece biti problema, ja radio.
Stara 2.9.2007, 2:02   #19
PDarko
Veteran

Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 163
Zahvaljeno 182 puta na 147 poruka

^ i ja.
PDarko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.9.2007, 19:14   #20
vuka13mv
Član

E ovaj moj comp je nacisto prso!!! Dignem sistem na C: ali mi ostanu svi folderi i fajlovi koji su i pre bili tu, ceo Program files itd....dok u Add or remove programs nema nijednog programa, a kad instaliram novi takodje ga ne prikazuje?!?! Ovo mi se jos nije desilo! Ali sto je najgore opcija za podizanje XP sa D: i dalje se pojavljuje u meniju prilikom dizanja sistema.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Core 2 duo instalacija ??? Miroslav Pavlovic Osnovne komponente 4 22.6.2007 15:12
Neiskustvo... instalacija xp, pomoc Bertone Operativni sistemi 9 9.6.2007 9:20
Neuspela instalacija Viste Predrag Stankovic Operativni sistemi 21 22.3.2007 18:42
HDD - DVD problem - File Corrupted - Nakon rezanja i prilikom instalacija mzeg Kvarovi 2 23.1.2007 13:05
Instalacija GCC-a? R.D.N. Slobodni softver 10 22.10.2006 16:25

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:47.