![]() |
![]() |
![]() |
#1 |
Veteran
|
![]()
Ovako, imam jedno pitanje. Mozda ovo ne spada pod temu kvarovi, al eto. Da li se isplati iskljuciti virtualnu memoriju u postavkama (WIN XP, ona opcija No paging file) ako imam 2GB RAMA ili da ostavim na opciji System menaged size? Ili mozda da sam ostavim nekoliko MB slobodnog prostora u one kucice? Od koje opcije imam najvise koristi? Hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 69 puta na 60 poruka
|
![]()
Datoteka za straničenje (page file) treba da postoji i da je
najmanje nešto veća od količije radne memorije. Treba da je nepromenljive veličine i da je "u jednom komadu". Pre ili kasnije će ti zatrebati da presnimi nešto na nju tj zafaliće memorije a tada nećeš morati da razmišljaš jer je već imaš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
Član od: 25.1.2007.
Zahvalnice: 213
Zahvaljeno 300 puta na 236 poruka
|
![]()
OK ajmo sad realno... apelujem na likove sa jacim kompovima, novijim konfama sa 2 GB rama i XP sistemom... popalite neke programe za svakodnevan rad(da su upaljeni svi u isto vreme tipa word, mozila, antivirus, firewall, msn/skype, photoshop, i jos 2 po izboru
![]() Zanima me da li sistem uvek koristi page file ili samo kad mu je neophodno... a i uskoro kupujem novkomp pa me zanima ova cinjenica da li je uopste neophodno imati page file sa 2gb rama... mislim sad mi sistem funkcionise sa ukupno 1Gb rama+page... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 28.4.2006.
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 273 puta na 224 poruka
|
![]()
ja podesim da min bude 1024 ma max 2048 na 2 gb rama i nikad se nije javio problem. Internet,nero,winamp,word,antivirus i još gomilu popaljenih back ground programčića, sa sad nema problema
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Uvek me nervira što je MS u XP-u tako dobro zamaskirao položaj sa koga može da se promeni veličina virtuelne memorije ("pejdž fajla")
![]() Mora da su imali neki jak razlog za to (da obični smrtnici ne čačkaju), ili nas, prosečne korisnike, (moje mišljenje) smatraju kretenima koji bi bili preneraženi da se nađu pred rešavanjem problema težeg od nameštanja tajmera na mikrotalasnoj rerni. Kod mene je, na disku od 160 GB, podešeno da minimum bude 2046, a maksimum 4092 MB. Iako imam 2 GB RAM-a. Negde sam pročitao da je preporučljivo imati Page File, pa makar i sasvim mali: navodno sistemu kad-tad zatreba jer je operativni sistem Windows napravljen sa premisom da PF postoji. U eri ogromnih hardova, mislim da nije neki problem odvojiti par gigabajta za virtuelnu memoriju. Poslednja ispravka: zoran845 (29.4.2008 u 15:46) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 707 puta na 496 poruka
|
![]()
@zoran845
Zasto je tesko promeniti velicinu PF-a? To se ionako radi samo jednom, posle instalacije, eventualno ako dodje do fragmentacije onda se iskljuci, resetuje masina, pa opet ukljuci. U svakom slucaju to podesavanje je dovoljno pristupacno s' obzirom na frekvenciju koriscenja. Ne postoji jak razlog da to bude sakriveno, jedina posledica lose podesenog PF-a su slabe performanse. @JovanK Tacno je da treba da bude fiksne velicine, ali i tada moze da dodje do fragmentacije ako ima premalo slobodnog prostora na disku na kome se nalazi PF. Sto se tice toga da li treba ili ne treba - jednostavno probajte pa vidite sta vam vise odgovara, ali pozeljno je da ga uvek ima jer cak i sa 2 giga rama moze da zatreba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Dugme Win + Pause/Break - Advanced - Advanced Settings - Advanced - Change. A da ne govorim šta sve treba preći ako se (kao većina korisnika) krene od dugmeta Start, pa preko Control Panel. Meni nije baš jednostavno. Jeste da se ne menja svaki dan, ali, brate, dug je put do PF.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Veteran
Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 163
Zahvaljeno 182 puta na 147 poruka
|
![]()
Ja sam pagefile stavio na posebnu particiju (koja je nekad bila Linux swap). Valjda nema fragmentacije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ex Parrot
|
![]()
Ako koristite win, nemojte isključivati page file. Win barata memorijom na takav način da se page file uvek koristi. Na mojoj mašini sa 2GB RAM-a i fiksnim page file-om od 1GB dolazilo je do problema prilikom pokretanja igara iako je dobar deo operativne memorije bio slobodan. Ovo iz razloga što win automatski neaktivne programe i procese smešta u page file (ovaj opis baš nije 100% tehnički ispravan, ali mislim da ne treba da se detaljiše preterano).
Na linux sistemima je situacija malo drugačija. Kernel će puniti RAM dokle god ima slobodnog prostora, a zatim će posegnuti za swap-om (pandan page file-u wina) i na njega smeštati najmanje aktivne procese. Ako isključite swap na linuxu i počnete da punite memoriju, u momentu kad je ponestane (a nema swap-a) dobićete isti problem kao na winu - nemogućnost da pokrenete program. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
<Rio_da> (30.4.2008) |
![]() |
#12 |
Veteran
Član od: 18.10.2007.
Zahvalnice: 118
Zahvaljeno 149 puta na 117 poruka
|
![]()
A sta ako je postavljen "System managed size" page file-a? To onda nije fiksno, jel to preporucljivo stavljati?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Veteran
Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 163
Zahvaljeno 182 puta na 147 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PDarko na korisnoj poruci: | ||
Half-Life boy (30.4.2008) |
![]() |
#14 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Veteran
|
![]()
Znaci tako. Hmm, onda meni ide od 2.25GB do 4.5GB, hvala.
Mada ne izgleda da u bilo koje doba trosi vise nego kad se upali komp, otprilke je isto zauzeto sve vreme, mozda odmah ukrade prostor sa harda da ga ne bi kad zatreba, ako je hard pun da ne moze da se uzme jos. @Ilija64: Mislis tako si je sam podesio, jel? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Starosedelac
Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
|
![]() Citat:
![]() Meni je sa 2GB RAM-a page ogranicen na 512 MB. Nikad (za svoje potrebe) mi nije trebao veci swap. Ako je masina za kucnu multimediju + pikanje, nema potrebe za nekim suludim vrednostima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
V.I.P. Phone Zone
|
![]()
Meni je na laptopu 1GB rama i 1Gb PF i to mi je sasvim dovoljno. PF je postavljan na fiksno 1GB.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Koja flash memorija od 2GB? | A M G | ŠDK - Nosači podataka | 49 | 1.11.2007 21:21 |
Koja memorija? | Derek33 | Šta da kupim? | 2 | 12.6.2007 21:40 |
memorija i chip-set | Pivalica | Osnovne komponente | 3 | 22.3.2007 0:51 |
Nova konfiguracija | Mean_Machine | Šta da kupim? | 59 | 17.9.2006 19:29 |
RAM memorija: par pitanja | zvucnjak | Osnovne komponente | 16 | 26.1.2006 20:57 |