![]() |
![]() |
|
Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 24.3.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Moj otac je prije nekoliko dana kupio Acer extensa 5220.Pokusao sam da na njega instaliram Win XP (na njemu je vec bio neki Linux ili nesto slicno-fabricki),ali nije bilo moguce .Malo sam googlao pa sam saznao da XP nema neke drajvere za SATA disk,i da bi ih trebalo ubaciti sa F6 pomocu flopy diskete ili napraviti CD Windowsa sa ubacenim drajverima (pomocu NLITE programa).Posto laptop nema flopy drajv pokusao sam sa dodavanjem drajvera u instalacioni CD Windowsa-rezultat 5 upropastenih CD-a,povisen pritisak i crvene oci.Moze li mi neko pomoci oko ovoga -kako dodati te drajvere i napraviti butabilan CD Windows sa njima.Svaka pomoc je dobrodosla.Unapred hvala.
P.S. Vista ne dolazi u obzir-stari je jedva skontao nesto malo XP-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 15.10.2006.
Zahvalnice: 125
Zahvaljeno 77 puta na 69 poruka
|
![]()
Dok se ne javi neko ko se razumije u to pokusacu ja da ti pomognem
![]() Cini mi se da sam citao negdje na netu da se ovaj problem sa SATA diskom moze rijesiti nekim podesavanjima u BIOS-u, sad nisam siguran da li treba chekirati Enable ili Disable Native SATA Mode ali ti vidi da li ovo uopste imas u BIOS-u pa vidi da li ti ovo rjesava problem. Inace, i ja imam Acer i SATA disk ali nemam nikakvih problema sa instaliranjem XP-a, sistem vidi disk odmah i inst. krece bez problema. Eto cisto da se pohvalim... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Novi član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex Parrot
|
![]()
Ako je sudeci po laptopu iz Aspire serije koji sam nedavno sredjivao (na ovom je bio preinstaliran Linpus linux), u BIOS-u ima opcija vezana za HDD koja je po defaultu postavljena na ACHI mod. Promeni podesavanje na IDE mod i moci ces da instaliras XP bez dodatnih drajvera. Potrazi dobro, mora je biti negde u BIOS-u...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Novi član
Član od: 7.11.2007.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
ja imam acer laptop i dato mi je uputstvo da instalirani xp odmah backup-ujem
i kad god je krenulo po zlu sa xp sto se retko desavalo dvd backup acer je vrsio funkciju a driveri za acer , ako imas adsl je lako sad nazalost prelaze na vistu malo ranije nego sto bi trebalo pa cak se i prave toshe za neke drivere, tako da me ne cudi na donjoj strani laptopa bi trebala pisati regularna varijanta xp serial broja mada ako je linux vec instaliran mozda ne primecuje hdd nadam se da imas drugu particiju na laptopu koja ce ti resiti problem za instalaciju uh nije jednostavno ,svaki problem je individualan za pocetak paRTICIONIRANJE drivea naravno u opciji pise podizanje u biosu sa raznih memorijskih jedinica i to pogledaj u biosu'..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
A sta sa drajverima za ovaj laptop kako sacuvati i mogu li se sacuvati i sta raditi vezano za drajvere.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Novi član
Član od: 19.11.2007.
|
![]()
Rešenje za instalaciju možeš naći ovde:
http://www.elitesecurity.org/t285520-0#1707448 Ja sam prošao taj deo i imam novi problem, driver za zvučnu kartu. Onaj sa sajta Acer-a ne radi ni kada ga upgrade-ujem na B888111xpsp2! Ima li neko ideju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Novi član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Novi član
|
![]()
Našao sam rešenje i za ovaj problem, ali na jednom slovačkom forumu, pa ga ne razumem.
![]() Evo linka, možda neko razume: http://www.pcforum.sk/acer-extensa-5...m-vt23152.html Pokušao sam da se prijavim na forum da zamolim da mi prevedu na engleski, ali negde sam grešio u procesu, pa sam dobio šut kartu, kao bot. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Novi član
|
![]()
Evo i rešenja:
U Device Manager-u (desnim dugmetom na MyComputer, pa Properties pa Hardware pa Device Manager) imaš System Devices, a pod njim PCI Device (pored koga bi trebalo da stoji znak uzvika na žutoj pozadini). Desnim dugmetom na to i dobićeš opciju Update driver (ili Instal Driver, ne sećam se). Dozvoli mu da automatski nađe driver na netu. To je, verovao ili ne (ako sam ja dobro skontao) driver za PCI bus! Kad prođeš tu instalaciju prijaviće ti Found New Hardware. Tek sada sistem vidi zvučnu kartu i možeš da instaliraš drivere za nju. Možeš da ih skineš sa Acer-ovog sajta, ali pronađi i fajl koji se zove B888111xpsp2.exe, ima ga na netu (naravno, ako si instalirao sp2). To je update. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Novi član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Starosedelac
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 132
Zahvaljeno 348 puta na 247 poruka
|
![]()
Ja sam pre neki dan radio instalaciju XP na 5520G,i na "zvanicnom" Acer-ovom sajtu nema drajvera za XP nego samo za VISTU.Daljim pretrazivanjem neta sam na brazilskom/portugalskom sajtu Acera nasao i drajvere za XP(chipset,grafika,zvuk,card reader,BT...)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
|
![]()
Nevjerovatno,ACER je najveci krs koji sam u zivotu vidio.Odustanem od WINXP instaliram VISTA i opet problem:u device manageru pored ethernet controler stoji zuti uzvicnik i pise driver not instaled iako sam instalirao originalne drajvere sa CD-a isporucenog uz laptop.Tim ljudima iz Acera se ocigledno fucka za kupce njihovih proizvoda.
Poslednja ispravka: Dimo (26.11.2007 u 22:57) Razlog: previse usko gledanje na stvar... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Novi član
Član od: 29.9.2007.
|
![]()
Ja sam u proteklih 10-ak dana instalirao XP SP2 na 5 komada ACER extensa 5220 i svaka instalacija je protekla bez ikakvih problema. Sve drajvere sam skidao sa acerovog sajta i sve funkcioniše normalno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem Sa Dizanjem Windows XP-a usled nestanka struje | boi1300 | Kvarovi | 4 | 18.10.2007 18:44 |
Problem sa ATI 1950 Pro Grafičkom | JaMi | Kvarovi | 5 | 13.10.2007 13:46 |
Problem sa instaliranjem! | Nikola_BN | Kvarovi | 7 | 14.5.2006 23:19 |
Problem sa DVD rezacem i MP3 Playerom… | Mefisto | Kvarovi | 3 | 7.4.2006 12:55 |
problem sa tv kartom | Alexandar | Kvarovi | 10 | 5.1.2006 23:32 |