![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 8.10.2007.
Zahvalnice: 115
Zahvaljeno 30 puta na 27 poruka
|
![]()
Pa da vas chujem... Koji je X najbolji, najlaksi, najsigurniji, najlepsi, najbrzi...
Moj glas trenutno ide GNOME-u zbog fancy dodataka i specijalnih efekata koje ima na Ubuntu 7.10 distro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]()
Po meni to je stvar navike. Prvi desktop mi je bio KDE i na tome sam ostao. Probao sam gnome, al to nekako nije za mene. shto se tiche izgleda, fenseraj mozesh da namestish na oba, tu je compiz, beryl.....
Probaj oba, pa shta ti se vishe svidi to i koristi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Novi član
Član od: 26.11.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
najbolji X je Xorg. zbog fancy dodataka i specijalnih efekata koje ima tvoj glas bi trebao da ide Ubuntu a ne GNOME-u, instaliraj Kubuntu pa ces fancy dodatke da imas i na KDE-u.
koristim i GNOME i KDE. i jedan i drugi su i dobri i laki i sigurni s tim sto je KDE mnogo lepsi a GNOME malo stabilniji, barem je to neko moje iskustvo. kad bih morao da biram izmedju ova dva izabrao bi GNOME tako da moj glas ide njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka
|
![]()
Gnome sa Compizom... Mada mi je KDE nekako kompletniji zobg Konquerora i uopste filozofije koju forsira.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
po meni je KDE vrh pre sam forsirao gnome al kada sam malo skonto KDE je nezamenjiv...a poceo sam u zadnje veme da koristim desktope tipa JWM,mogu jako lepo da se nastimaju a minimalno graficko okruzenje je
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka
|
![]()
Gnome mi je već neko vreme daleko elegantniji (gledajući npr. default teme koje dolaze uz Ubuntu ili Suse 10.3)... KDE izgleda kao war mašina sa zilion gluposti u prozorima, sve je to super i konfigurabilno, ali ostavlja utisak nečega što je bilo moderno početkom decenije.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
Eni (28.12.2007) |
![]() |
#7 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Nevezano za default po instalaciji sistema već po mogućnostima prilagođavanja okruženja, KDE je za dva koraka ispred GNOME-a.
Kompletniji, kompleksniji, intuitivniji, moćniji, organizovaniji. Navešću samo KDE Control Center. Ako gledamo fenseraj, takođe i vizuelno dopadljiviji i podesiviji (npr. pozadina za panele, i providnost, aktivni kurzori). A uz to, prirodno je okruženje za Amarok, K3B i digiKam, a jedino što mu nedostaje su Qt GIMP i Inkscape (znam za alternative, ali jednostavno nisu toliko dobre, kao kada uporedimo digiKam i F-Spot ili Amarok i Rhythmbox). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 42 puta na 32 poruka
|
![]()
KDE
KDE4 izgleda vrlo lepo, ali u trenutnoj RC2 verziji nije još dovoljno podesiv kao što je KDE 3.5, pa bi moj glas išao za KDE 3.5 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Drug Član
|
![]()
Ova tema nema neku svrhu, nekome je drazi KDE, nekom Gnome. Najbolje je probati oba okruzenja sa live CD-a i odluchiti se za jedno. Oba su dobra, i oba mogu da izgledaju vrlo lepo, sve ostalo je stvar - ukusa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
pa vala tako je...neko vise voli plavuse a neko crnke...tako da ne vredi o tome raspravljat no sto je bitno da imamo izbor
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
Član od: 31.1.2007.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 72 puta na 47 poruka
|
![]()
Na Gnome-u sam, ali mogao bih i da se preobučem.
![]() Mnogo mi je važnije da li je bolji Synaptic, Adept, Yast i slično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
Član od: 8.7.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
|
![]()
Ja sam na Gnom-u ali koristim neke Kde programe Kppp,K9copy itd. Kde ima mozda kvalitetnije programe od Gnom-a ali je Adept za Synaptic 0 .Bar kad sam ja malo probao Kde je bilo tako !!! Videcemo kad izadje Kde 4 moguce je da predjem na Kde
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Drug Član
|
![]()
Znachi plavushe
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
KDE je zakon-vrlo jednostavno
![]() Ono sto kod Gnome-u manjka je nedostatak aplikacija i to native gtk-a Nema Krusader,nema AmaroK,nema kppp a gtk zamene nisu(uglavnom)ni priblizno dobre-primera ima jos dosta ![]() Eto ja se pre nekog vremena ubih trazeci neki gtk VNC klijent i nadoh samo jedan(Vinagre) koji nije hteo da radi ![]() Tek da ne pominjem odlicnu integraciju qt aplikacija u KDE-u(ko je rekao Konqueror?)kojoj Gnome ne moze ni da prismrdi,a tu je i odlican Control Centre Plus gtk aplikacije u KDE imaju onaj style programcic koji moze fino da dotera izgled gtk aplikacija i kod KDE-a ![]() Dok sa druge strane to ne postoji u Gnome-u a imao sam i utisak da qt aplikacije rade sporije kada se pokrecu iz Gnome-a za razliku od KDE gde gtk programi rade savrseno Pa tek da ne spominjem onaj Metacity koji velicinu prozora ne pamti kao bi trebalo,pa onda glupo sortiranje ikona na desktopu i fakat da je tek relativno skoro Gnome dobio menu editor(Alacarte)sto KDE ima vec poodavno ![]() Mozda ovo nekome ne smeta ali kada god sam pokusao da se naviknem na njega tj Gnome i predjem cak na isti jer mi pak estetski deluje ispoliranije nego KDE odbijale su me upravo ove stvari Mene je Gnome privukao tek od verzije 2.14 kada je zaista poceo da lici na nesto sa novom clearlook default temom ali ne vredi nije islo-uvek sam se vracao na KDE |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
Ej ljudi pa gde su vam Fluxbox, XFCE, Enlightment... Nije linux samo KDE/Gnome.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
|
![]()
GNOME, definitivno. Gnome je pravo okruzenje za pocetnike (sto ja jesam), jer je vrlo lagan i shvatljiv.
1. KDE mi se ne svidja jer su prozori uzasno glomazni (sve u njemu je uzasno glomazno), i ne stedi na prostoru. 2. Prilicno sam Anti-Cool orijentisan (anti-leet, anti-emo, i td) pa me iritira 'Kool Desktop Environment' i cinjenica da vecina programa pocinje sa K (iako bi trebalo da bude C, ali ok). Takodje me iritira to sto se preterano trude da programi imaju 'egzoticna' imena tipa Kopete (sta to do djavola znaci??) i td (ima i gorih primera). Tako da sam odbacio funkcionalnost koju pruza KDE upravo zbog ovih (za mene) iritirajucih stvari. Sigurno zvuci jako glupo, ali sta cu... PS : dok sam imao Ubuntu (GNOME), vecina programa za KDE mi je radila sasvim normalno ![]() PS2 : Sa FLUXBOX-om nisam imao puno susreta, pokrenuo sam ga par puta sa Slack-om, bio mi je prilicno zbunjujuc... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka
|
![]()
Oko toga "K" i "Kool":
Citat:
Što im je naravno pravilo probleme pošto su ljudi mislili da imaju veze sa Kju-kluks Klanom (koji isto forsiraju K svuda; i Mortal Kombat mi je sumnjiv pošto je dosta njih iz južnog dela Amerike). |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
fingerprint (12.1.2008) |
![]() |
#19 |
Član
Član od: 27.9.2006.
Zahvalnice: 162
Zahvaljeno 69 puta na 50 poruka
|
![]()
Dajem prednost KDE-u, jer mi se kod GNOME-a ne dopada ideja padajucih menija sa milion opcija pa stalno moram da trazim programe po meniju (to me je nerviralo i u Win-u). Vise volim ideju novog KDE "start menija" (kick-off, tasty menu itd). Takodje ne svidja mi se da akcije misa podesavam iz Nautilusa i iz aplikacije za podesavanje misa, tj. nelogicno je rasporedjeno i ono malo opcija koje GNOME nudi. Nedostatak Control Centra je jos jedna mana GNOME-a, a o upotrebljivosti i konfigurabilnosti programa za GNOME ne treba mnogo pricati- programi za GNOME nisu dobri kao za KDE (cast izuzetcima
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
GNOME ili KDE | The Finest Serbian Since '82 | Slobodni softver | 22 | 25.4.2010 15:18 |
mad skillz i ostali AMD-ovci | bole083 | Osnovne komponente | 5 | 8.12.2007 15:26 |
Gnome - kako umanjiti, napraviti više kao Win | mr.marvin | Slobodni softver | 15 | 29.10.2007 14:31 |
Pobesneli GNOME | JBlitzkrieg | Slobodni softver | 5 | 28.8.2007 15:32 |
LAN,Sharing i ostali problemi... | Alek92 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 4 | 24.7.2007 7:54 |