Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Slobodni softver
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 24.12.2007, 9:36   #1
Salito
Član

Član od: 8.10.2007.
Zahvalnice: 115
Zahvaljeno 30 puta na 27 poruka
Određen forumom KDE VS GNOME VS ostali...

Pa da vas chujem... Koji je X najbolji, najlaksi, najsigurniji, najlepsi, najbrzi...
Moj glas trenutno ide GNOME-u zbog fancy dodataka i specijalnih efekata koje ima na Ubuntu 7.10 distro.
Salito je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 12:14   #2
Beagle
Drug Član

Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
Određen forumom Re: KDE VS GNOME VS ostali...

Po meni to je stvar navike. Prvi desktop mi je bio KDE i na tome sam ostao. Probao sam gnome, al to nekako nije za mene. shto se tiche izgleda, fenseraj mozesh da namestish na oba, tu je compiz, beryl.....

Probaj oba, pa shta ti se vishe svidi to i koristi
Beagle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 12:20   #3
Braffe
Novi član

Član od: 26.11.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka

najbolji X je Xorg. zbog fancy dodataka i specijalnih efekata koje ima tvoj glas bi trebao da ide Ubuntu a ne GNOME-u, instaliraj Kubuntu pa ces fancy dodatke da imas i na KDE-u.

koristim i GNOME i KDE. i jedan i drugi su i dobri i laki i sigurni s tim sto je KDE mnogo lepsi a GNOME malo stabilniji, barem je to neko moje iskustvo. kad bih morao da biram izmedju ova dva izabrao bi GNOME tako da moj glas ide njemu.
Braffe je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 12:22   #4
genius
Deo inventara foruma

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka

Gnome sa Compizom... Mada mi je KDE nekako kompletniji zobg Konquerora i uopste filozofije koju forsira.
genius je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 12:32   #5
Mr.Eco
Starosedelac

Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka

po meni je KDE vrh pre sam forsirao gnome al kada sam malo skonto KDE je nezamenjiv...a poceo sam u zadnje veme da koristim desktope tipa JWM,mogu jako lepo da se nastimaju a minimalno graficko okruzenje je
Mr.Eco je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 12:41   #6
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Gnome mi je već neko vreme daleko elegantniji (gledajući npr. default teme koje dolaze uz Ubuntu ili Suse 10.3)... KDE izgleda kao war mašina sa zilion gluposti u prozorima, sve je to super i konfigurabilno, ali ostavlja utisak nečega što je bilo moderno početkom decenije.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
Eni (28.12.2007)
Stara 24.12.2007, 14:21   #7
urke
ex Laki pingvin

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka

Nevezano za default po instalaciji sistema već po mogućnostima prilagođavanja okruženja, KDE je za dva koraka ispred GNOME-a.

Kompletniji, kompleksniji, intuitivniji, moćniji, organizovaniji. Navešću samo KDE Control Center.

Ako gledamo fenseraj, takođe i vizuelno dopadljiviji i podesiviji (npr. pozadina za panele, i providnost, aktivni kurzori). A uz to, prirodno je okruženje za Amarok, K3B i digiKam, a jedino što mu nedostaje su Qt GIMP i Inkscape (znam za alternative, ali jednostavno nisu toliko dobre, kao kada uporedimo digiKam i F-Spot ili Amarok i Rhythmbox).
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 16:22   #8
enaB
Član

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 42 puta na 32 poruka

KDE
KDE4 izgleda vrlo lepo, ali u trenutnoj RC2 verziji nije još dovoljno podesiv kao što je KDE 3.5, pa bi moj glas išao za KDE 3.5
enaB je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 19:31   #9
Beagle
Drug Član

Ova tema nema neku svrhu, nekome je drazi KDE, nekom Gnome. Najbolje je probati oba okruzenja sa live CD-a i odluchiti se za jedno. Oba su dobra, i oba mogu da izgledaju vrlo lepo, sve ostalo je stvar - ukusa .
Stara 24.12.2007, 19:40   #10
Mr.Eco
Starosedelac

Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka

pa vala tako je...neko vise voli plavuse a neko crnke...tako da ne vredi o tome raspravljat no sto je bitno da imamo izbor
Mr.Eco je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 20:14   #11
Dual pretop
Član

Član od: 31.1.2007.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 72 puta na 47 poruka

Na Gnome-u sam, ali mogao bih i da se preobučem.

Mnogo mi je važnije da li je bolji Synaptic, Adept, Yast i slično.
Dual pretop je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2007, 22:24   #12
acinic
Član

Član od: 8.7.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Cool Re: KDE VS GNOME VS ostali...

Ja sam na Gnom-u ali koristim neke Kde programe Kppp,K9copy itd. Kde ima mozda kvalitetnije programe od Gnom-a ali je Adept za Synaptic 0 .Bar kad sam ja malo probao Kde je bilo tako !!! Videcemo kad izadje Kde 4 moguce je da predjem na Kde A sto se tice izgleda E 17 je zakon !!!
acinic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.12.2007, 15:13   #13
Neky
Starosedelac

Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka

Citat:
Mr.Eco kaže: Pregled poruke
pa vala tako je...neko vise voli plavuse a neko crnke...
a ima i nas koji ne biramo Što se tiče "KDE vs. Gnome" ... biram KDE.
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.12.2007, 20:05   #14
Beagle
Drug Član

Znachi plavushe
Stara 28.12.2007, 22:18   #15
Covenant
Deo inventara foruma

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka

KDE je zakon-vrlo jednostavno
Ono sto kod Gnome-u manjka je nedostatak aplikacija i to native gtk-a
Nema Krusader,nema AmaroK,nema kppp a gtk zamene nisu(uglavnom)ni priblizno dobre-primera ima jos dosta
Eto ja se pre nekog vremena ubih trazeci neki gtk VNC klijent i nadoh samo jedan(Vinagre) koji nije hteo da radi ,dok kod KDE-a u startu i paketu imam krdc koji radi savrseno i odlican je
Tek da ne pominjem odlicnu integraciju qt aplikacija u KDE-u(ko je rekao Konqueror?)kojoj Gnome ne moze ni da prismrdi,a tu je i odlican Control Centre
Plus gtk aplikacije u KDE imaju onaj style programcic koji moze fino da dotera izgled gtk aplikacija i kod KDE-a
Dok sa druge strane to ne postoji u Gnome-u a imao sam i utisak da qt aplikacije rade sporije kada se pokrecu iz Gnome-a za razliku od KDE gde gtk programi rade savrseno
Pa tek da ne spominjem onaj Metacity koji velicinu prozora ne pamti kao bi trebalo,pa onda glupo sortiranje ikona na desktopu i fakat da je tek relativno skoro Gnome dobio menu editor(Alacarte)sto KDE ima vec poodavno
Mozda ovo nekome ne smeta ali kada god sam pokusao da se naviknem na njega tj Gnome i predjem cak na isti jer mi pak estetski deluje ispoliranije nego KDE odbijale su me upravo ove stvari
Mene je Gnome privukao tek od verzije 2.14 kada je zaista poceo da lici na nesto sa novom clearlook default temom ali ne vredi nije islo-uvek sam se vracao na KDE
Covenant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.1.2008, 3:50   #16
srlle
Član

Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 20 puta na 20 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku srlle Slanje poruke preko Yahooa korisniku srlle

Ej ljudi pa gde su vam Fluxbox, XFCE, Enlightment... Nije linux samo KDE/Gnome.
srlle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.1.2008, 14:56   #17
fingerprint
Veteran

Član od: 5.11.2006.
Zahvalnice: 394
Zahvaljeno 594 puta na 222 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku fingerprint Slanje poruke preko Yahooa korisniku fingerprint

GNOME, definitivno. Gnome je pravo okruzenje za pocetnike (sto ja jesam), jer je vrlo lagan i shvatljiv.
1. KDE mi se ne svidja jer su prozori uzasno glomazni (sve u njemu je uzasno glomazno), i ne stedi na prostoru.

2. Prilicno sam Anti-Cool orijentisan (anti-leet, anti-emo, i td) pa me iritira 'Kool Desktop Environment' i cinjenica da vecina programa pocinje sa K (iako bi trebalo da bude C, ali ok). Takodje me iritira to sto se preterano trude da programi imaju 'egzoticna' imena tipa Kopete (sta to do djavola znaci??) i td (ima i gorih primera).

Tako da sam odbacio funkcionalnost koju pruza KDE upravo zbog ovih (za mene) iritirajucih stvari. Sigurno zvuci jako glupo, ali sta cu...
PS : dok sam imao Ubuntu (GNOME), vecina programa za KDE mi je radila sasvim normalno

PS2 : Sa FLUXBOX-om nisam imao puno susreta, pokrenuo sam ga par puta sa Slack-om, bio mi je prilicno zbunjujuc...
fingerprint je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.1.2008, 15:01   #18
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Oko toga "K" i "Kool":

Citat:
The K was originally suggested to stand for "Kool", but it was quickly decided that the K should stand for nothing in particular. Additionally, one of the tips in certain versions of KDE 3 incorrectly states that the K currently is just meant to be the letter before L in the Latin alphabet, the first letter in the word Linux (which is where KDE is usually run).
Ili je priča bila kao, Linux Desktop Environment im je bilo kao bezveze, MDE (M, sledeće slovo posle L) je bilo zauzet, pa su krenuli slovo unazad i ostade KDE.
Što im je naravno pravilo probleme pošto su ljudi mislili da imaju veze sa Kju-kluks Klanom (koji isto forsiraju K svuda; i Mortal Kombat mi je sumnjiv pošto je dosta njih iz južnog dela Amerike).
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
fingerprint (12.1.2008)
Stara 12.1.2008, 15:15   #19
stesha
Član

Član od: 27.9.2006.
Zahvalnice: 162
Zahvaljeno 69 puta na 50 poruka

Dajem prednost KDE-u, jer mi se kod GNOME-a ne dopada ideja padajucih menija sa milion opcija pa stalno moram da trazim programe po meniju (to me je nerviralo i u Win-u). Vise volim ideju novog KDE "start menija" (kick-off, tasty menu itd). Takodje ne svidja mi se da akcije misa podesavam iz Nautilusa i iz aplikacije za podesavanje misa, tj. nelogicno je rasporedjeno i ono malo opcija koje GNOME nudi. Nedostatak Control Centra je jos jedna mana GNOME-a, a o upotrebljivosti i konfigurabilnosti programa za GNOME ne treba mnogo pricati- programi za GNOME nisu dobri kao za KDE (cast izuzetcima)...
stesha je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
GNOME ili KDE The Finest Serbian Since '82 Slobodni softver 22 25.4.2010 15:18
mad skillz i ostali AMD-ovci bole083 Osnovne komponente 5 8.12.2007 15:26
Gnome - kako umanjiti, napraviti više kao Win mr.marvin Slobodni softver 15 29.10.2007 14:31
Pobesneli GNOME JBlitzkrieg Slobodni softver 5 28.8.2007 15:32
LAN,Sharing i ostali problemi... Alek92 Komunikacioni uređaji i umrežavanje 4 24.7.2007 7:54

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:59.