![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 17.1.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Dobar dan.
![]() Imam Windows XP Service Pack 2..... Ali treba mi.... Posto ljudi kazu da je mnogo sigurniji,Ubuntu Linux. Ja sam skinuo onu besplatnu verziju sa interneta. Molim vas ako bi ste mogli detaljno da mi pomognete. ![]() Evo ovako: Zelim da mi ostane Windows XP na kompjuteru,a da pritom instaliram i Ubuntu. Hard mi je od 160 GB. I trenutno imam slobodno 78. Imam local disc C i E . Sta trebam da uradim,da bi instalirao Ubuntu Linux ispravno. I kako da bootujem sa diska. Takodje bih zeleo da nakon instalacije Linuxa podesim i internet na njemu. Molim vas pomognite mi sa detaljnim objasnjenjem. Unapred hvala. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
|
![]()
Da bi ti Windows radio normalno, bez previse muke, mora da bude na praticiji C: .To je sigurno tako kod tebe (kod vecine ljudi je). Ako jeste GRUB ce ga sam prepoznati kad instaliras Ubuntu, i nece biti problema. Samo treba da (dok si u Live verziji) izaberes particiju za instalaciju. Trebaju ti dve particije, jedna u ext3 formatu (za cuvanje fajlova sa linuxa i sam sistem) i jedna SWAP particija (ne mora da bude veca od 1 Gb) koja sluzi kao virtuelna memorija.
Sto se tice butovanja sa CD-a, udji u BIOS, i kao primary boot device namesti CD/DVD ROM. Linux ce se onda bootovati pre windowsa, i uci ces u Live verziju (imaj strpljenja, to moze da potraje). Ti sam odluci kako ces da rasporedis particije, moze da ti posluzi Partition Magic, da im menjas velicine (meni je pomogao), pa ako naletis na problem, javi... PS : podesavanje konekcije na Linuxu (ako ide preko LAN-a ili modema) je extremno lako. USB konekcije sa modemom za ADSL i Kablovsku mogu da budu problem, mada se i to zna prevazici.... Dobrodosao na forum! ![]() Poslednja ispravka: fingerprint (17.1.2008 u 13:05) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Caos
![]() Treba prvo da napravis mesta za linux Dakle treba da uradis resize particije na kojoj imas dovoljno prostora Najlakse ti je da to uradis iz Windows-a iz recimo Partition Magic-a ili Acronisa Pre nego sto krenes da radis resize particija OBAVEZNO uradi temeljan defrag istih Kada oslobodis prostora bice dovoljno da ubacis Ubuntu disk koji je inace live i pokrenes installer(imas ikonicu a desktopu)i u kome mozes napraviti particije Trebace ti jedna swap particija(treba da bude 2x veca od kolicine RAM-a koju posedujes),jedna root(/) za sistem i jedna home(pozeljno da bude sto veca)na kojoj odlazes svoje stvari Nisi rekao koji modem imas-dial-up ili? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
@Covenant : Nisam znao da swap mora da bude 2x veci od RAM-a. U tom slucaju, Vas_citalac, izvini za gresku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
|
![]()
Dobrodošao u Linux svet. Nadam se da ćeš naučiti da nešto i sam potražiš, jer je o ovome toliiiiiiko puta bilo reči na domaćim forumima da se ja čudim kako ljudima više nije mučno da pišu iste stvari.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
|
![]()
U pa hvala vam na ovakvom brzom odgovoru
![]() Ali samo jos neke stvari.... Po raznim uputstvima otprilike i znam kako trebam da instaliram Ubuntu. Problem su mi particije. Znaci imam particiju C i E. Obrisao sam sve sa particije E tako da mi je ona sada potpuna prazna. Da li trebam i nju da obrisem? Znaci u njoj je tih slobodnih 78 GB. Molim vas samo jos malo bolje da mi objasnite boot. Kako se zavrsava instalacija Linuxa? P.S Internet konekcija mi je ADSL. Znaci preko modema. Ali nije povezan sa kompjuterom preko USBA. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
To što nije povezan modem preko USBa je DOBRO.
Pogledaj privatne poruke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]() Citat:
Za chitaoca: Pa sada treba da smanjish tu slobodnu particiju (resize u partition manageru), i da na slobodnom prostoru napravish nove partcije (ext3 fajl sistem). Instalacija je prosta, kada pokrenesh live CD, pojavice ti se ikona "install Ubuntu", pokrenesh je, odaberesh particije i sachekash. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Novi član
|
![]()
Znaci molim vas jos jednom detaljno... Da bi ga instalirao bez greske.
![]() Znaci imam particiju E. Downlodujem parition manager i posto je ona 78 GB.... Ja cu da je smanjim da bude 20 GB. E sad kako to da na slobodnom prostoru napravim nove particije. Kako se prave? I koji je to ext3 fajl sistem? Oko bootovanje mi je jasno sada. ![]() Molim vas da mi neko svo ovo u korak objasni da ne bi napravio gresku. Hvala. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Drug Član
|
![]()
Desni klik na grafikonu (prazan prostor je obojen sivo) i "create new partition"
![]() Ako ti je modem nakachen na mreznu, nema problema, prilikom instalacije bi trebalo da se pokrene wizzard, a ako ga nema mozes iz settings-a (ne koristim GNOME, pa ne znam tachno gde se to nalazi), ukucash parametre provajdera i gotovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
Član od: 24.11.2007.
Zahvalnice: 118
Zahvaljeno 237 puta na 106 poruka
|
![]()
Lepo bogami...citas SK od 3. godine
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Novi član
|
![]()
E puno vam hvala. Sve mi je jasno
![]() Samo sad jos nesto. Sve sam ovo za particije i takve stvarcice shvatio,samo jos bootvanje. To mi objasnite i srecno da instaliram ![]() ok Znaci imam XP. Ubacio sa disk u DVD citac. On ga je ucitao. Al ja sam na Windowsu ubacio. E sad..... Restartovao sam komp. Drzao sam delete uso mi je u bios. I podesio sam da mi DVD bude primary boot device. Onda sam potvrdio to ugasio sam bios. Ponovo se restartovao komp. I ponovo ulazi u XP. Molim vas samo jos ovo pomognite ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
Član od: 27.9.2006.
Zahvalnice: 162
Zahvaljeno 69 puta na 50 poruka
|
![]()
Pogledaj ove linkove, jer sadrze step-by-step screenshotove instalacije Ubuntu-a 7.10. Na prvom linku imas i flash/ogg/theora video tutorijal:
http://screencasts.ubuntu.com/MoS200..._Ubuntu_Part_1 http://www.psychocats.net/ubuntu/installing Ti, u stvari, treba da od E: particije napravis 3 logicke u okviru jedne extended particije (koje ce da budu oznacene kao hda5, hda6 i swap). Prva nek' ti bude "sistemska" (oznacena sa /), a druga za podatke (/home), a swap ostaje swap. Treba da / i /home formatiras sa ext3 fajl sistemom. Obrati paznju na prilozenu sliku - na mount point i use as, jer tu odredjujes namenu particije (/ ili /home) kao i fajl sistem: |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
|
![]()
To se i meni desilo. Prvo pogledaj (dok se ucitava bios) da li imas neki boot device menu. Kod mene je to na F12, cini mi se. Ako imas, stisni to i izaberi CD/DVD. Ako ne, probaj da stavis da ti svaki boot device bude CD/DVD.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
Član od: 27.9.2006.
Zahvalnice: 162
Zahvaljeno 69 puta na 50 poruka
|
![]()
Jesi li rekao BIOS-u da sacuva podesavanja?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Veteran
|
![]()
Ili imas opciju "Exit and save".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Drug Član
|
![]()
Evo nam ga nov heroj foruma
![]() Koji bios imash, award phoenix ili medallion? Kod prvog se nameshta da 1st boot device bude DVD, a kod drugog uz pomoc "+ i -" tastera birash kojim ce redosledom kompjuter da skenira uredjaje. Znachi DVD mora da namestish na prvo mesto. Takodje, morash da sachuvash promene u BIOS-u (save changes and exit) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Novi član
|
![]()
E momci puno vam hvala
![]() Zezao me je boot,al sam ga nekako pokrenuo i evo sad vam pisem sa Linuxa ![]() Puno vam HVALA CAREVI! Nisam ni predpostavljao da cu danas da instaliram Linux. Svi efekti su mi na maximum. Mnogo je dobar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Drug Član
|
![]()
Linux ti je kao hleb, prvi put ti zagore, drugi put ostane ziv, a treceg puta je to najbolji hleb koji si ikada pojeo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
Član od: 7.2.2006.
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Razmena distribucija | urke | Slobodni softver | 9 | 26.6.2010 1:08 |
Ubuntu - Linux for human beings | Neky | Slobodni softver | 63 | 12.12.2007 16:34 |
Problem Linux Ubuntu 7.04 | _RaZoR_ | Slobodni softver | 8 | 5.11.2007 19:02 |
SuSE 10.0 i Dialup preko SMIN-a | Mirun | Slobodni softver | 5 | 10.12.2006 22:47 |
Ubuntu Linux - free cd's | vladale | Slobodni softver | 23 | 24.12.2005 20:32 |