![]() |
![]() |
|
Web dizajn Saveti u vezi dizajna sajtova |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 27.1.2008.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
![]()
Zanima me, da li postoji neki program, koji moze da napravi istu izmenu, na vecem broju stranica nekog sajta, koje imaju istu osnovu. Npr. napravio sam osnovnu stranicu, koju sam zatim iskorpirao n-puta, i na svaku stavio drugaciji text, ali su sve stranice u osnovi iste. E sada recimo zelim da na svakoj od tih stranica dodam isto dugme, na istom mestu na stranici. Jel postoji neki takav program koji ce da mi ustedi puno vremena?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Član
Član od: 9.4.2007.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
|
![]() Citat:
Evo šta ja imam na umu. Otvoriš Dreamweaver, napraviš kompoziciju sajta (gde će šta da ti stoji i šta će se ponavljati na sajtu, npr. navigacija, pozadina, itd.), označiš na stranici Editable Region-e (odabirom opcije iz menija) odnosno delove kompozicije web stranice koji će ti na svakoj posebnoj web stranici imati drugačiji sadržaj, naslov, sliku, itd. i tu jednu stranicu snimiš kao Template. Kada to uradiš i poželiš da napraviš sledeću stranicu sajta koja će biti ista kao prethodna ali sa nekom malom izmenom, biraš opciju Create New - From Template i izabereš svoj Template. U tako otvorenoj novoj stranici moći ćeš da promeniš nešto samo u onom delu koji si označio na Template-u kao Editable Region, time ćeš smanjiti mogućnost da nešto ''pokvariš'' i ubrzaćeš izradu web stranica. A evo onog što je ovde najbolje, kada želiš nešto da promeniš u glavnom izgledu svojih stranica dovoljno je da to promeniš samo na Template-u i sve druge stranice koje su nastale od njega prihvatiće tu promenu i nećeš morati da prepravljaš svaku pojedinačno. Naravno kada radiš ove promene uvek odaberi opciju Update na svim stranicama i posao je završen. A ako od svih ovako napravljenih stranica želiš da nešto promeniš u većoj meri nego što izgleda glavni Template lako možeš tu jednu stranici ''Otkačiti'' od Template-a (opcija Detach From Template) i menjati nju do mile volje bez da ugroziš Template. Nadam se da sam bio od pomoći. Poslednja ispravka: Jenkiduduldu (28.1.2008 u 0:24) |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Jenkiduduldu na korisnoj poruci: | ||
krypton_151 (28.1.2008) |
![]() |
#3 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Član
Član od: 9.4.2007.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
|
![]() Citat:
Hteo sam da dopunim svoj prethodni odgovor. Čini mi se da u najnovijoj verziji Dreamweaver-a možeš da automatizuješ jedan postupak (nešto kao snimanje makro-a sa postupcima u nekim drugim programima), i da onda taj jedan postupak (stavljanje dugmeta na određeno mesto) primeniš na koliko god stranica imaš. Ne znam da li je ovo moguće sa prethodnim verzijamja. Više o ovom postupku ne mogu ti reći. Jedan savet za kraj. Batali Frontpage, poseti http://www.w3schools.com/ pročitaj tutorijale o HTML-u, CSS-u i XHTML-u. Neće ti trebati puno vremena da ovo provežbaš. Dok to radiš možeš koristiti Notepad, Notepad++, a ja sam koristio Dreamweaver zbog nekih njegovih opcija kada je pisanje koda u pitanju. Vrlo brzo ćeš početi da praviš solidne stranice i sva ova tvoja trenutna muka biće ti smešna ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Za tako nesto najbolje ti je da koristis opciju Record (u Dreamweaver-u CS3), opcija je smestena u Commands > Start Record
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Hvala vam na pomoci, malo sam se igrao sa dreamweaverom i napravio sam sve sta sam hteo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Novi član
Član od: 30.1.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
u Dreamwiveru to radis u templejtu. N tu starani koji su prvu napravin, napravis dugme i na njega postavis link ili sta vec treba i to ce ti se ponavljati na svakoj stranici. I ne moras da kopiras istu stranui nego izabere open new page as template
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet mitologije | Red Dragon | Opšta kultura | 88 | 13.6.2008 20:21 |
DOLE SNEG na forumu - uklonite FleŠ | nikolam | Forum o forumu | 52 | 4.1.2008 10:54 |
Halo 2 na PC-u i Win Vista | Meho Krljic | O igrama uopšte | 4 | 18.4.2006 20:00 |