![]() |
![]() |
|
Serverske aplikacije i baze podataka PHP, Perl, ASP, ASP .NET, ColdFusion... MySQL, PostgreSQL, MSQL, Oracle... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 6.7.2006.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Nikako da uspem da php skripta posalje na mail srpska slova (šđč). Stavio sam $headers .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\r\n"; i samu skriptu snimio kao UTF-8, ali ne vredi. Gde li gresim?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
A šta se u samoj poruci pojavljuje umesto naših slova?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
Ovaj tvoj slučaj je ako je u poruci HTML ili kombinacija HTML-a i teksta. Ali u tom slučaju je potrebno da u hederu postoji još svašta, ovo što si dodao je samo jedan deo. Uostalom, pogledaj sors neke HTML poruke koju si nekad dobio pa ćeš videti da tu ima svašta, i nešto što se zove Boundary, i nešto što se zove Content-transfer-encoding, a sama poruke treba da počinje linijom za razdvajanje definisanom u hederu Boundary... Ako će u poruci biti čist tekst, dovoljno je staviti ova tri hedera: Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit (možda može i bez ovog prvo Mime) E sad, ti znaš kako treba to napisati u sintaksi PHP-a; pretpostavljam da treba sve da utrpaš u jednu liniju, a da pojedine hedere razdvajaš sa \r\n i još jedanput \r\n na kraju. Poslednja ispravka: VojaM (26.3.2008 u 20:53) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
$headers = "From: office<office@nesto.com>\n";
$headers .= 'MIME-Version: 1.0' . "\n"; $headers .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\n"; Ovo mi stoji kao header, i ide kao html. Imate li negde primer, tj kako da vidim sta mi jos treba da bi se formatiralno normalno? Umesto nasih slova dobijam: Ä‘, Å¡... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ad Ministrator
|
![]()
Probaj da iza svega dodaš još i
Content-Transfer-Encoding: 8bit a probaj i da umesto "\n" staviš "\r\n" Kad si već tu, objasni meni neznalici šta znače one tačke u drugom i trećem hederu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Probao sam da dodam to, ali opet je isto.
![]() Ako mislis na . ispred = znaci da se nesto dodaje promenjivoj $headers na vrednost koju ona vec poseduje. A ako mislis na tacke izmedju navodnika, one samo sastavaljaju vrednosti medju navodnicima i prosledjuju je promenjivoj. Moglo je i bez njih. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
Tačka u izrazu $headers .= 'neki string' je u stvari kraći način da se napiše $headers = $headers.'neki string'. Tačka je u stvari oznaka za operaciju konkatenacije iliti spajanje stringova.
Što se tiče maila....Još jednom za sva vremena i ondak stvarno mislim da je vreme da ovako nešto ide u sticky jer je pominjano par puta. Za uspešno slanje maila dovoljno je ispoštovati sledeći minimum informacija u zaglavlju: MIME, Content-type, From i Reply-to. Nisu potrebni nikakvi dodatni bitovi i slično ![]() Elem sledeći kod uspešno šalje mail sa našim slovima pod uslovom da izvor podataka koji se šalju mailom (tekst poruke i sl.) dolazi sa stranice koja je u utf-8 kodnom rasporedu. PHP kod:
E sad... Može da se dogodi da se mail uspešno šalje ali da ti recimo koristiš Thunderbird koji je apsolutni šampion u brkanju lončića kada su enkodinzi u pitanju ![]() Ako ni to ne upali probaj da proveriš da ti se u stranicu nije "uvukao" BOM kod. Njega se rešavaš najlakše tako što kompletan kod u editoru u kome pišeš kod (najverovatnije Dreamweaver) kopiraš u novi fajl i sačuvaš ga ![]() Puno sreće ![]() Poslednja ispravka: holodoc (26.3.2008 u 23:09) Razlog: Pajz da ne ostavim email obožavateljkama ;) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
Ne vredi. Probao sam da sacuvam skript u Ultraeditoru, PsPadEditoru, kao ANSI, UTF-8, ISO... i opet isto. Dobijem č u promenljivoj kako treba, ali salje kao Å¡. Prekopirao ovaj kod iznad i opet.... Svejedno hvala.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ad Ministrator
|
![]()
Javi mi se ličnom porukom da se dogovorimo da pošalješ probni mail meni.
Nadam se da ću onda moći tačno da ti kažem bar šta poruci fali, a ti ćeš već videti da li si se zeznuo u programu. Ili, još bolje, postavi ovde hedere poruke kakvu si je primio na email |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Vicevi | Oblivion | Cvet kompjutera | 5473 | 27.5.2022 5:52 |
Menjanje slova za hdd i dvd | Pjanovic | Operativni sistemi | 5 | 3.3.2008 18:35 |
opera mail | JovanK | Aplikativni softver | 6 | 10.2.2007 22:26 |
[HTML] Naša slova i HTML? | GAME MASTER | Klijentske aplikacije | 11 | 2.10.2006 17:56 |
kako da posaljem mail na svoj tel? | Vorador | Aparati i oprema | 10 | 24.1.2006 21:12 |