![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 10.2.2007.
Zahvalnice: 232
Zahvaljeno 251 puta na 170 poruka
|
![]()
Da li je legalno koristiti rom fajlove?
Neki kazu da je ok neki kazu ne, a mene zanima kakvo je pravo pravno stanje stvari po tom pitanju...(mogla bi chak i biti zanimljiva diskusija na ovu temu) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
|
![]()
LEGALNO (ako pricas o ROM-ovima za emulatore) je jedino ako ti posedujes kasetu/kertridz sa vec postojecim softverom. Al' sad ti vidi da li je legalno, recimo, sto smo devedesetih kod kineza kupovali kertridze za Segu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
|
![]()
E a zasto onda svet kompjutora daje linkove ka tim stranicama?
Predpostavljam da podrazumevaju da svi mi imamo te kertridze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]()
Na svakom sajtu je istaknuto da je skidanje ROM-ova legalno samo ako posedujes Kertridz/kasetu/disketu/etc. Sad, to je tebi na cast (Aaaaali, posto sam ja svoju izgubio odavno...
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Starosedelac
Član od: 15.5.2007.
Zahvalnice: 379
Zahvaljeno 401 puta na 272 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Član od: 23.10.2005.
Zahvalnice: 1.059
Zahvaljeno 821 puta na 447 poruka
|
![]()
Koliko ja znam, to pitanje je resheno time sto je legalno skinuti romove sa neta, ali je korisnik obavezan da ih zadrzi samo odredjeno vreme (tipa 24h, zaboravio sam) i da ih posle obrise.. E sad, ko ce da ide od kuce do kuce i da proverava hard diskove
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
Član od: 23.10.2005.
Zahvalnice: 1.059
Zahvaljeno 821 puta na 447 poruka
|
![]()
Evo proverio sam, izgleda do ono sto sam napisao nije tacno (to sam procitao na nekom sajtu za skidanje ROMova)
Read on Dakle, ROMovi su u glavnom ilegalni. Mada sad ni ja ne razumem da li su legalni sajtovi za download ROMova, i ako nisu, zasto ih ima toliko puno i niko ih ne dira? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
Posle 24 sata ce se samounistiti!!!!!!!!!!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
V.I.P.
|
![]()
Ako te sajtove tamo u zemljama odakle su niko ne dira, nas kao korisnike (bar ja mislim) ne bi trebalo ni da zanima da li je legalno ili nije. Uostalom, slična je i situacija sa shareware programima koje npr. imaš nelegalno, a služe da pomoću njih kopiraš DVD, BD, HDDVD... (DVDFab, AnyDVD...) dakle, i ako bi ih imao legalno (platio ih) služe za nešto nelegalno.
Spoiler za nemojte samo:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Mythbuster
|
![]()
Romovi ne mogu biti legalni ili nelegalni, jer oni su samo nosioci podataka. To bi bilo isto kao da si pitao da li je legalno koristiti CD-ove ili ne. Bitan je sadržaj tih romova, tako da kod korišćenja, kopiranja ili distribucije istih, važe ista pravila kao i kod CD-ova. Ako imaš dozvolu za distribuciju materijala u nekom romu, možeš slobodno da distribuiraš taj rom, ako imaš pravo na korišćenja tog materijala možeš legalno da ga koristiš, ako imaš puno autorsko pravo, možeš da radiš s njim manje više šta hoćeš.
Dakle, ako neko hoće da bude 100% legalan, jedini način je da za svaki pojedinačni rom koji skine, pronađe ko je nosilac autorskih prava (obično je to autor igre ili čega već koja sa nalazi u tom romu, mada može da se desi da ta firma više, pa su autorska prava prešla na nekog drugog, pa i to treba istražiti), a zatim da proveri kakav je status tog materijala. Status može biti public domain, što znači da može legalno da se koristi bez da se iko pita za to, zatim može biti abondonware što u većini slučajeva znači da može da se koristi legalno (mada i ne mora da znači, jer može da se desi da autor proglasi neki materijal kao abondonware, ali ne dozvoljava da se koristi ako nemaš licencu, pa i to treba proveriti), a može i još uvek biti aktivan, tj. u prodaji u kom slučaju je jedini legalan način da se kupi licenca. E sad, što se tiče sajtova koji drže te romove za download, da li su legalni ili nisu, zavisi od toga šta se nalazi u tim romovima, ali u većini slučajeva se tu nalazi i gomila nelegalog materijala, odnosno materijala za koji vlasnici sajta nemaju dozvolu za distribuciju i oni time svakako krše zakon o autorskim pravima (bez obzira na disclaimer na sajtu), a razlozi zašto ih ima toliko i zašto ih niko ne dira (mada ovo i nije skroz tačno, jer bilo je slučajeva da su padale tužbe i zatvarani neki sajtovi) su sledeći. Većina tih igara i programima je stara po 10 i više godina i uglavnom su odavno prestale da donose profit pa se nosiocima autorskih prava ne isplati da se cimaju i gube vreme i novac na te stvari. Dalje, možda je firma koja je naravila neku igru ili program u međuvremenu prestala da postoji, pa su autorska prava prešla na nekoga koga to uopšte ne interesuje, pa se normalno neće ni cimati oko toga. A vrlo verovatno neke firme prećutno dozvoljavaju takve stvari, jer ipak im je to besplatna reklama dobijena na staru slavu. Sve u svemu, veći deo tih starijih igara i programa više ni ne može da se kupi sve i da hoćeš, tako da ako hoćeš da ih igraš jedino što ti preostaje su ti romovi i ne verujem da će neko da nagrabusi zbog toga. Mislim, ako ćemo realno, ljudi koriste piratski softver koji je juče izašao na tržište, pa opet retko kad se desi da neki kućni korisnik neje8e (osim ako u isto vreme nije i diler tog softvera), tako da neće ni za ovu starudiju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
|
![]()
@Marko_L:
Hvala, na detaljnom i iscrpnom odgovoru. ![]() Poslednja ispravka: Highlander (3.8.2008 u 16:16) Razlog: ogroman citat |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
![]()
Sta ti mislis kakav je sadrzaj u romovima? I cemu oni prevashodno sluze. Onda mi nadji jedan legalan recimo rom za Amiga 1200 racunar.
Poslednja ispravka: Chivan (6.8.2008 u 12:18) Razlog: izbačen ogroman citat |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.203 puta na 7.165 poruka
|
![]()
Sam termin abandonware nema apsolutno nikakav pravni smisao, jer čak i da su kompanije koje su bile vlasnici softvera propale ili ugašene, a prava na softver nisu prenesena na neku drugu kompaniju, taj softver i dalje ostaje pod zaštitom zakona o copyrightu. Tako su Kickstart ROM-ovi za Amiga seriju računara (bez kojih nije moguće pokretanje emulatora) još uvek u vlasništvu Commodorea i nisu dostupni za download. U suštini svaki vlasnika nekog Amiga računara može napraviti svoj dump Kickstarta i legalno ga koristiti u emulatoru.
Termin ROM za igre se uglavnom odnosi na sisteme na kojima su igre dolazile na kertridžima ili na automate. Što se legalnosti tiče, opet stoji stara priča, da je legalno posedovati dump kertridža samo ako imate originalni kertridž, bla, bla...(za automate to malo teže ide ![]() Neke kompanije i dalje štite svoje starije ali i dalje popularne igre (npr. Nintendo sa Mario ili Zelda serijalom) tako da ove ROM-ove nećete naći na mainstream sajtovima za download istih. IMO šanse da vas neko juri/tuži zbog skinutog ROM-a za neki arcade automat, staru konzolu ili neke igre za starije računare su manje od milionitog dela procenta, kao što je već i rečeno ovde. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Mythbuster
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Mythbuster
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Vicevi | Oblivion | Cvet kompjutera | 5473 | 27.5.2022 5:52 |
Acronis true Image- pitanje... | polarnimeda | Aplikativni softver | 11 | 5.10.2007 21:51 |
Pitanje za povratak fajlova... | diab10 | Aplikativni softver | 8 | 20.6.2007 17:05 |
Odeljenje fajlova | hacker_aca | Zanimljive Web lokacije | 1 | 22.6.2006 11:10 |
Cupanje izbrisnaih fajlova sa hard diska | NenadN | Aplikativni softver | 10 | 7.12.2005 20:30 |