![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 11.1.2008.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 6 puta na 5 poruka
|
![]()
Molim vas, pomozite mi! Sa Ubuntu sajta sam skidao Ubuntu instalaciju od priblizno 694MB. Uspesno sam je downloadovao i prilikom startovanja, otvorio mi se Winzip raspakovana instalacija. U njoj ima dva .exe fajla, jedan se zove umenu, a drugi wubi. Umenu prijavljuje gresku prilikom otvaranja, a wubi otvara normalnu instalaciju gde biram jezik, Instalation drive, size, username i password. To sam sve popunio, medjutim, kada kliknem na INSTALL, pocinje download od 694 MB. Nije mi jasno, zbog cega opet moram da skidam nesto sto ima 694 MB, a vec sam pomenuto downloadovao...?! Hvala unapred.
Ovu sliku sam preuzeo sa jednog sajta, instalacija izgleda isto, samo sto je na ovoj slici starija verzija Linuxa: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex Parrot
|
![]()
Pre svega nije u pitanju WinZIP arhiva nego .iso slika koju je pomenuti program preuzeo na sebe. Pravilna upotreba te .iso slike bi bila rezanje na CD medij upotrebom Burn Image opcije u programu za rezanje. Tako narezan CD je butabilan i može se iskoristiti za podizanje sistema i nakdnadnu instalaciju Ubuntu-a na komp.
Druga opcija je da upotrebom nekog menadžera virtuelnih optičkih uređaja (tipa Daemon Tools ili Nero Image drive ili šta već koristite u winu za te stvari) pokreneš autorun tog CD-a i preko wubi-a instaliraš ubuntu. O njemu detaljnije pročitaj ovde http://www.google.rs/search?hl=sr&q=...a=lr%3Dlang_sr |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Kliknuo sam u Neru na Burn image, medjutim, ne moze da nadje .iso (a .iso instalaciju sam prebacio na desktop).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex Parrot
|
![]()
Proveri da li je podešen da prihvati i .iso slike pošto mu to nije native format već .nrg (iako je za CD slike .nrg u stvari .iso sa +300kb dodatih informacija u zaglavlje)
I pokaži mu lokaciju na koju si skinuo .iso (pod uslovom da nisi obrisao ili premestio skinuti fajl) I nadam se da nisi iskopirao fajlove koje si našao u prozoru koji je otvorio WinZip pa potom obrisao sam fajl? To bi tek bila greška ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Nisam uspeo sa Nerom. Downloadovao sam ISO Burner, i evo, sad rezem. Hvala puno u svakom slucaju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Prilikom startovanja Linux instalacije, pojavljuje se problem. Pise mi nesto da moj komp nema x64 ili x86 (zaboravio sam) .... sta sad da radim?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ex Parrot
|
![]()
Po količini informacija koju si dao sudim da si skinuo 64-bitnu verziju Ubuntua, a da nemaš 64-bitni procesor?
Jesam li u pravu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
Imam AMD 2800+
A pre instalacije sam odabrao da hocu da instaliram verziju za AMD. Ima li resenja? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ex Parrot
|
![]()
Nisi mi odgovorio na pitanje. AMD 2800+ ne govori da li je CPU 64-bitni ili ne. Saznaj to prvo pa skini odgovarajući ubuntu. AMD64 nije oznaka da je namenjen AMD procesorima već da je za 64-bitnu arhitekturu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Imam 64bit AMD procesor.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
Član od: 31.1.2007.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 72 puta na 47 poruka
|
![]()
http://releases.ubuntu.com/8.04/ubun...rnate-i386.iso
Preuzmi ovu verziju, nareži kao ISO image, radiće na svim računarima. Imaj u vidu da nova verzija Ubuntu-a izlazi 30-og oktobra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
Ako je amd za soket 754 on bi trebalo da je 64-bitan,ja imam isti procesor i moj jeste,ma da ja koristim 32bit-sisteme.A 64-bitni ubuntu nisam ni video nikad.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
Uspesno sam se prebacio na Linux. Hvala svima na pomoci.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
Imam problem! Koju god instalaciju za neki softver da skinem (.gz) , otvara mi se Linuxov arhiver, ali nigde ne vidim instalaciju, a ne znam da raspakujem...Da li je jedini nacin da downloadujem instalaciju u .gz obliku? Pozz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
|
![]()
Ako si instalirao Ubuntu, otvori Synaptic (u System > Administration) i tu instaliraj programe koji ti trebaju. Skinuće se sa neta i automatski instalirati (pod uslovom da si štiklirao sve repozitorijume u podešavanjima, pa Ubuntu Software)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Sledeci put google u sake-umesto sto trazis sve na tacni ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
Ma sve je to ok...ali me zanima zasto ne mogu da downloadujem Operu npr..?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Veteran
Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
|
![]()
A što ne bi mogao?Odeš lepo na Operin sajt izbiraš operu za ubuntu , skineš instaliraš i to je to.Mada mislim da može i preko synaptica...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Ex Parrot
|
![]()
Mislim da smo već nekoliko puta rekli da je najbolji redosled za instalaciju softvera na linuxu:
1. repozitorijumi distroa upotrebom paket menadžera, pa ukoliko željenog softvera nema ni na jednom od dostupnih repoa onda 2. prekompajlirani binarni paketi za datu distribuciju, a ako nema ni njih onda 3. skinuti source i kompajlirati softver (čitanje README i INSTALL fajlova je obavezno) |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
|
![]()
Ja kada downloadujem Operu, otvara mi se neki arhiver (raspakovana instalacija), inace instalacija je u .gz formatu. U toj instalaciji nigde nema install ikonice...
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Toshiba A210-128 - Problem | pantadv | Prenosni računari | 9 | 19.1.2009 12:20 |
Ubuntu 8.04 LTS | Eni | Slobodni softver | 55 | 24.5.2008 14:15 |
HDD Problem! Veeeeliki dosadni frustrirajuci problem!!! | paretimpar | Nosači podataka | 6 | 18.6.2007 1:42 |
Telekomov ADSL ruter Sagem Fast 1201 i Ubuntu 6.10 problem | Marshall George | Slobodni softver | 2 | 27.4.2007 0:01 |
Veliki problem sa RAM memorijom | leka | Kvarovi | 10 | 27.7.2006 10:17 |