![]() |
![]() |
|
Audio softver Programi i alati za obradu zvuka na računaru, softver za puštanje muzike i zvukova, audio kodeci, konvertori |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
d-_-b
Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka
|
![]()
Sad malo konkretnije. Treba mi program kome mogu da ucitam vise pesama i da ih on redom normalize-uje. Ovo radim radi boljeg zvuka na mp3 playeru kod koga neke pesme lose zvuce upravo zbog toga sto su im oni "talasi" previsoki. To se jasno vidi i u Adobe Auditionu i iz njega sam uspeo da ih spustim (a samim tim i utisam) ali kad pomislim da to treba da radim za vise albuma, ne radi mi se. Btw, probao sam mp3gain, ali nije nesto 'delotvoran'.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Partybreaker na korisnoj poruci: | ||
Dlu Diesel (21.4.2014) |
![]() |
#2 |
V.I.P. Video/TV softver
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 140
Zahvaljeno 462 puta na 359 poruka
|
![]()
Pojasni malo to da Mp3gain nije delotvoran. Takodje, probaj sa Foobar2000. Analiziraj by track i Apply RG. Mp3 plejeri obicno ne citaju ove vrednosti iz tagova.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ilidan na korisnoj poruci: | ||
Partybreaker (5.11.2008) |
![]() |
#3 |
d-_-b
|
![]()
Nije delotvoran utoliko sto su pojedine pesme i dalje prštale kao da uopste nisam odradio normalize. Btw, malo sam pretrazivao forum i nasao tvoj post gde si preporucio Easy CD-DA Extractor, pa sam ga sad "nabavio", ali cu probati i Foodbar ukoliko je potrebno. Ovaj CD-DA ok izgleda, ali je problem sto normalizovane pesme 'duplira' na hardu tj. ostaju i one koje sam koristio za normalize, a to zna da bude problem kada su gigabajti muzike u pitanju. Hvala za pomoc.
P.S. Je l' se ja tripujem ili se tebi broj postova smanjio za 1k? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
V.I.P. Video/TV softver
|
![]()
Kada mp3gain odskenira pesme, on upise vrednosti u tagove. Hardverski plejeri uglavnom ne citaju tu informaciju iz tagova.
Easy CD-DA Extractor je dobar ali zahteva rekompresiju fajlova, sto donekle umanjuje kvalitet. Mada, na portabl plejeru bez slusalica od preko 100 evra je gotovo neprimetno. Foobar moze da normalizuje pesme bez rekompresije. Ubaci pesme u Foobar, seliktuj ih sve, desni klik > ReplayGain > Scan Per File-Track Gain. Kada zavrsi skeniranje, klikni na Update File Tags. Opet, dok su sve pesme selektovane, desni klik na neku od selektovanih pesama > ReplayGain > Apply Track ReplayGain to MP3 Data. Na ovaj nacin sve pesme su priblizno iste jacine (glasnoce), normalizovane na 89 dB. ili U programu mp3gain ubaci pesme, klikni na Track Analysis. Kada zavrsi skeniranje, RG vrednosti ce biti upisane u tagove. Klikni na Track Gain da program modifikuje fajlove bez gubitaka, samo ce ih utisati, ili pojacati, sto zavisi od RG vrednosti. Cvreno Y predstavlja oznacava fajlove koji klipuju. Ako su pesme klipovale i na Audio CD sa kog su ripovane, nista od ovoga nece pomoci. Sve ovo vazi samo za mp3 fajlove. Mp3gain u kombinaciji sa aacgain.exe moze da menja i aac/mp4/m4a fajlove, dok fb2k to ne moze. P.S. Tripujes se, ali ne mnogo. Postoje Illidan (sa dva l) i Ilidan (sa jedno l). Ja sam ovaj drugi. Illidan (sa dva l) ima preko 1000 poruka. |
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku ilidan na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#5 |
d-_-b
|
![]()
Hvala za Foodbar2k, normalize-ovao sam par albuma, ali se javlja problem kada hocu vecu kolicinu muzike da normalize-ujem. Tacnije, ne pojavljuje se ono "Apply Track ReplayGain to MP3 Data", pa me zanima da li postoji nacin da se normalize-uju samo one koje je u "stanju" da to uradi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. Video/TV softver
|
![]()
Fb2k može da modifikuje samo mp3 fajlove. Ako ti samo jedan od selektovanih fajlova nije mp3, nećeš imati Apply opciju u meniju.
Rešenje: Selektuj samo mp3 fajlove. Ostale formate možeš modifikovati ali samo rekompresijom. U dijalogu Convert odaberi Preprocessing, Track Gain i Aprly gain and prevent clipping. Naravno, i ove fajlove skeniraj pre toga opcijom Scan per-track. |
![]() |
![]() |
Partybreaker (6.11.2008) |
![]() |
#7 |
d-_-b
|
![]()
Samo da kazem da sam se u potpunosti snasao uz pomoc ilidana (sa jednim "L"
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
V.I.P. Video/TV softver
|
![]()
Drago mi je da sam pomogao. Sto se Fb2k tice, ima taj mali nedostatak da pesme normalizuje na 89 dB i da se ta vrednost ne moze promeniti. Ovo, naravno, nije nedostatak kada se pesme slusaju u plejeru koji ima pre-amp, ako fb2k ili Winamp.
Ako zelis da sam odredjujes vrednost ReplayGain-a, preporucio bih ti da opet razmotris Mp3gain. Ima zaista izvanredne opcije vezane za RG i sve su lepo objasnjene u help fajlu. |
![]() |
![]() |
Partybreaker (23.11.2008) |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
ja mislim da ima ta opcija u sound forge(iako taj program sluzi za skracivanje pesme)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
Član od: 21.4.2008.
Zahvalnice: 60
Zahvaljeno 31 puta na 27 poruka
|
![]()
Sound Forge i Izotope Ozone 4.
Preporučujem koršćenje samo Loudness Maximizer odeljka, kako ne bi ste uništili originalni izraz pesme. Najbolji algoritam za ovu svrhu je Intelligent II. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
Član od: 19.12.2009.
Zahvalnice: 270
Zahvaljeno 28 puta na 15 poruka
|
![]()
a zna li neko kako da iz foobara pojačam ton wav fajla? snimao sam nešto preko mikrofana i vidim d a je 30db svega, ali ne mogu naći opciju kako da to pojačam??
***snađoh se, trebalo je iz wav u mp3 prvo da se konvertuje.... videh gore detaljnije objašnjenje na ovoj temi Poslednja ispravka: pokies (24.1.2010 u 22:59) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Novi član
Član od: 21.3.2011.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Da li postoji neka opcija u foobaru da se poveća kvalitet pesme ? Na primer kod nekih pesama moram da odvrnem zvučnik do daske da bih čuo, a sve ostale slušam negde na 30-40% jačine.
Poslednja ispravka: svic (8.11.2013 u 14:07) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
Član od: 18.11.2011.
Zahvalnice: 658
Zahvaljeno 1.062 puta na 832 poruka
|
![]()
Скинеш опет песму. То бар није неки проблем. Изабери другу верзију са јачим и квалитетнијим звуком.
Можеш и пробати са Adobe Audition. Нажалост није бесплатан. Имаш трајал верзију. Одличан програм. Мало је компликован у почетку док се не снађеш. Са њим се може побољшати квалитет звука и јачина. Али ако је песма лошег квалитета ту већ слабо шта помаже. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Љуша na korisnoj poruci: | ||
svic (8.11.2013) |
![]() |
#14 |
Novi član
Član od: 21.3.2011.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 714
Zahvaljeno 1.274 puta na 978 poruka
|
![]()
Kvalitet ne mozes znacajno poboljsati ali mozes jacinu zvuka - svaki plejer ima opciju normalizacije zvuka - podizanje jacine na najvecu mogucu tj prilagodjava jacinu najvisem "peaku". Ne koristim foobar i ne znam gde se nalazi ta opcija, a mozda treba skinuti i neki plugin... Znam da to npr matori ffdshow filter radi savrseno. Ako to ne upali ili nadji kvalitetniji fajl ili pojacaj zvuk
![]() edit: tek sad videh da su ti ljudi vec dali prilicno iscrpna obavestenja ![]() Poslednja ispravka: Laskaris (8.11.2013 u 15:21) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
V.I.P. Video/TV softver
|
![]() Citat:
1. Skeniraš pesmu koristeći ReplayGain (Track Gain) i podesiš foobar da čita taj RG tag. RG korekcija zvuka se uključuje u Preferences - Playback. Dodatno, na istom mestu možeš da pomeriš klizač za Preamp (With RG info) na nekih +6 decibela jer će ti pesma i tako zvučati tiše u odnosu na novije pesme bez RG informacije. Mada, ovde bi najbolja opcija bila da sve pesme sekniraš koristeći ugrađen RG skener. Tako će ti sve pesme zvučati jednako glasno. 2. Instaliraš foo_r128norm.fb2k-component i dodaš ga u DSP menadžer. Ovaj dodatak radi i kad slušaš radio stanice preko foobar-a ali nije tako precizan kao RG skener. |
|
![]() |
![]() |
svic (12.11.2013) |
![]() |
#18 |
Član
Član od: 10.6.2015.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 37 puta na 36 poruka
|
![]()
Sound Forge je dobar za to kao i za gomilu drugih podesavanja
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Starosedelac
Član od: 8.5.2008.
Zahvalnice: 86
Zahvaljeno 96 puta na 61 poruka
|
![]()
Jedan savet. Ne znam cime se bavis (dj pa ti za to treba itd) ali kada download-ujes pesme, obrati paznju na Kbps i obavezno odradi preslusavanje onoga sta skidas. Veci kbps ne znaci nekad i glasniji (normalniji) vec se naleti i na verziju koja je kvalitetnija a tisa. I nije ti obavezno da bude 320 kbps, Ljudi uglavnom i ne primete razliku od 60-90kbps zbog loseg ozvucenja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
jačina pesama, normalize volume |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Program za snimanje videa u igri | bakalakadaka | Video/TV softver | 16 | 22.2.2013 19:38 |
Moj program - RunAsGUI | seymourc64 | Aplikativni softver | 8 | 13.10.2007 18:31 |
Program autotestovi za vozacki ispit | rgdrajko | Programiranje | 27 | 30.9.2007 14:13 |
Problem podesavanja GoldWave programa za miksovanje pesama | mandrakk | Audio softver | 2 | 28.9.2007 20:11 |
Ne instalirati!!! Program nCleaner | ForceWare | Aplikativni softver | 11 | 29.8.2007 10:36 |