![]() |
![]() |
|
Web razvoj Sve u vezi sa razvojem Internet sajtova: programi, dizajn, usluge hostinga, administracija... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
Nigde nisam našao gde može da se piše o bezbednosti na Internetu, pa zato pišem ovde, sa obzirom da ovo što hoću da kažem ima veze sa neveštim web developmentom.
Sinoć sam hteo da pogledam ima li nešto o takmičenjima iz fizike i pozvanim učesnicima na njihovom sajtu. Otkucam u Google "Društvo fizičara Srbije i nađem sajt. Pročešljam malo po njemu, nisam našao ono što mi je trebalo, ali nema veze. Međutim, ono što mi je privuklo pažnju bila je gomila otvorenih direktorijuma na serveru - to jest, nije postojala index strana za njih pa je server prikazivao sadržaj tih direktorijuma. Sad - to ne bi bilo toliko strašno - da u jednom od direktorijuma nije backup SQL baze podataka od 23.11.2007. U njemu se, naravno, nalazi konstrukcija svih tabela, naziv baze podataka i sličnog. Evo citata iz tog backup-a: Kod:
-- phpMyAdmin SQL Dump -- version 2.11.2 -- http://www.phpmyadmin.net -- -- Host: localhost -- Generation Time: Nov 23, 2007 at 06:39 PM -- Server version: 5.0.45 -- PHP Version: 5.2.4 SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO"; -- -- Database: `dfs` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Table structure for table `new_clanak` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `new_clanak` ( `id` bigint(11) unsigned NOT NULL auto_increment, `cat_id` bigint(11) unsigned NOT NULL default '0', ..... `expire` bigint(11) unsigned NOT NULL default '0', `status` enum('ok','obrisan','draft') NOT NULL default 'draft', PRIMARY KEY (`id`), KEY `cat_id` (`cat_id`), KEY `publish` (`publish`), KEY `status` (`status`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=20 ; -- -- Dumping data for table `new_clanak` -- INSERT INTO `new_clanak` (`id`, `cat_id`, `title`, `short`, `text`, `autor_id`, `autor_name`, `autor_name_show`, `created`, `publish`, `publish_show`, `expire`, `status`) VALUES E sada, osim ovoga što sam kopirao ovde, tu se nalaze i e-mailovi koje su korisnici slali adminima sajta, ili kome već, i tabela koja se zove new_users i čija su polja: Kod:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `new_users` ( `id` bigint(11) unsigned NOT NULL auto_increment, `email` varchar(40) NOT NULL default '', `pass` varchar(32) NOT NULL default '', `paidto` bigint(11) unsigned NOT NULL default '0', `join_time` bigint(11) unsigned default '0', `last_login` bigint(11) unsigned default '0', `status` enum('unregistered','new','ok','bad','deleted') NOT NULL default 'unregistered', `class` tinyint(3) unsigned NOT NULL default '0', `name_on_site` varchar(43) NOT NULL default '', `first_name` varchar(20) NOT NULL default '', `family_name` varchar(20) NOT NULL default '', PRIMARY KEY (`id`), UNIQUE KEY `email` (`email`), KEY `email_2` (`email`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=3 ; Kod:
'; DROP TABLE new_clanak; DROP TABLE new_users;-- Moje pitanje vama glasi - šta mislite, da li je ovako nešto primereno Društvu fizičara Srbije? Zamislite da su u toj SQL tabeli bili, recimo, poeni sa nekih takmičenja, ili pozvani učenici na republičko takmičenje. U tom slučaju bi neko mogao samo da u email ostavi jednu INSERT INTO naredbu i mogao bi sebe da ubaci na taj spisak. Toliko o bezbednosti. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 95 puta na 75 poruka
|
![]()
Njihov sajt, iako prilicno posecen, s obzir da sadrzi dosta korisnik informacija, je vec nekoliko godina takav... Sto je prosto sramotno. Ali ne bih ovo ogranicio na domace sajtove, jer sam siguran da ovakvih bisera ima svuda po svetu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
Pa, ajde da vidimo ko je najbolji fizičar, kao u filmu
Nego, to sa rupama u skriptu nije ništa novo, sad neko baš da se reši mogao bi svašta da napravi, zato, nemoj da te to zabrinjava više od drugih stvari ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
|
![]()
shto neka banka nema tako nezashticen sajt
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Novi član
Član od: 4.4.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Znas kako kazu koliko para toliko i muzike uvek bilo i bice takvih propusta, kad malo bolje pogledas skoro svaki nas sajt pogotovo drzavnih organa imaju bagova preko kojih mozes neku manju stetu da nacinis tipa izmena stranice i slicno, nije to samo kod nas tako je svugde kod onih koji ne vode racuna o bezbednosti web aplikacije i bezbednosti servera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Starosedelac
Član od: 23.1.2008.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 367 puta na 332 poruka
|
![]()
@Geomaster
Nadam se da si do sada kontaktirao nekog od eventualnih admina da im prijavis sigurnosni propust. Nisi bas morao da dajes hint kako doci do tog sajta preko googlea a i ime same baze se vidi iz tvog citata. Sreca pa je to stariji log i sto nema nekih kompromitujucih podataka. Eto vidis i ja sam pogledao tu bazu u celini i mogu da kazem da je baza ok, ali sa dizajnerske strane taj sajt nije bas odradjen na visem sigurnosnom nivou. Ali kao sto bSecurity rece: Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Zaštita na Internetu i zaštita sajtova | Schnak3 | Web razvoj | 9 | 24.10.2008 13:48 |
Program za snimanje sadrzaja sajtova | goxee | Aplikativni softver | 7 | 22.11.2007 23:56 |
Program za OFFLINE pregled sajtova | Kurdt | Aplikativni softver | 11 | 21.11.2006 17:25 |
Favorites ikonice sajtova | 101st Airborne | Internet tehnologije | 4 | 2.9.2006 1:55 |
Software za skidanje sajtova | ACHTUNG | Aplikativni softver | 10 | 28.1.2006 12:11 |