Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Osnovne komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 29.6.2009, 9:28   #1
Ivan452
Veteran

Član od: 25.7.2008.
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Nova konfiguracija - potrebna pomoć

Pozdrav.
Resio sam da menjam kompjuter, mislim da mu je vreme vec davno proslo.
Pa da pocnemo ovako...

Budzet je oko 700 evra.
Potrebno je sve osim monitora i zvucnika.
Monitor je: Samsung 940n - Malo je stariji...ali je zadovoljavajuci.
Zvucnici su: Genius 5.1
Osim toga, potreban mi je manji hard disk. Neki od 120GB na kojem bi mi se nalazio samo OS i sl, a vec imam jedan WD od 640GB koji bi mi sluzio za podatke. I bilo bi pozeljno neko...bolje i tishe hladjenje
Graficka bi bilo pozeljno da ima HDMI izlaz(zbog TV-a. A ovu sto sto sam izabrao mislim da nema). Nije neophodno jer imam neki "produzetak" preko kojeg HDMI kabal moze da ide na graficku bez takvog izlaza(ne znam kako se zove).

Kompjuter mi treba za sve. Od programiranja, preko HD filmova, do igrica.
E sada gledao sam malo sta ste vi preporucivali i kopao po internetu, pa me zanima sta vi mislite o ovoj konfiguraciji:

Maticna: Asus P5K Pro - 110€
Procesor: Core 2 Quad Q6600 2.4GHz 8MB 1066MHz S775 - 180€
Graficka: Radeon HD 4870 1GB GDDR5 - 185€
Ram: Kingston 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR2 HyperX - 60€
Hard Disk: WD Caviar WD1601ABYS 160GB 7k 16MB SATA300 - 50€
Kuciste: Chieftec 450W - 75€
CD/DVD: Neki za oko 20€
Kuler za processor: To vec nisam mogao da nadjem kakv bi odgovarao procesoru ali racunam da ima ok za 50ak evra.
Mozda ovaj: CoolerMaster V8

I ako sam dobro izracunao ovo dodje oko 730€.

U ovih 730 evra ne ulazi zvucna karta i slusalice. Posto jos uvek za njih ne znam koliko para da izdvojim pa ih kalkulishem odvojeno.
Uz to bi mi bila potrebna zvucna karta.
Planiram da uzmem Razer HP-1 slusalice
I uz njih sam mislio da uzmem i Razer AC-1 zvucnu kartu.
To sam nasao na nekoj „akciji“ gde oba mogu da kupim za oko 25.000 dinara, tako da ako imate neshto drugo imajte na umu tako neku cenu.
Slusalice bih koristio samo za igrice, skype i mozda za filmove(zvucnici mi bas ne odgovaraju za to) i voleo bih da budu 5.1. Sta vi mislite o tome, da li je iko od vas imao iskustva sa takvim slusalicama.
Ne planiram da koristim kompjuter za bilo kakvu obradu zvuka i sl.
Ali bih voleo da imam super zvuk, i posto ne menjam kompjuter tako cesto, voleo bih da uzmem nesto OK i stabilno.

Pa ako bi mi pomogli u odabiru komponenata i sastavljanju konfiguracije bilo bi super =)
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2009, 9:46   #2
Luka.zip
Starosedelac

Član od: 28.2.2009.
Zahvalnice: 129
Zahvaljeno 700 puta na 440 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Luka.zip
Određen forumom Re: Nova konfiguracija - potrebna pomoc

Evo boljeg predloga:

AMD Phenom II X4 955BE
Biostar TA790GX A3+
Geil 2X2GB DDR3/1333Mhz
Gainward GTX260 Golden Sample
Western Digital 320GB
Samsung SH-S223F
Chieftec CFT-600
NZXT Alpha

-----------
~72000 u A**m-u.

Bolji procesor, ddr3 memorija,jaca grafa,jace napajanje, veci hard - po istoj ceni (zavisi kako racunas evro )

Poslednja ispravka: Luka.zip (29.6.2009 u 10:10)
Luka.zip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2009, 9:47   #3
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.754
Zahvaljeno 4.132 puta na 2.699 poruka

Hmm... mnogo ti je jaka ta graficka za to napajanje (4870 "jede" struju). Jos imas quad i dva hard diska. Jeste, Chieftec je super, al bi ja radije postavio neko 600W napajanje.
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2009, 10:04   #4
TypeR
Član

Član od: 19.11.2007.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 56 puta na 38 poruka

imas palit sonic 4870 i gainward 4870 koje imaju hdmi izlaz

takodje je mnogo bolje da uzmes ovu konfiguraciju sto je ponudio luka
TypeR je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2009, 1:28   #5
Ivan452
Veteran

ok. Malo je van tih 700 evra, ali ok. Uspecu nesto da iskombinujem.
Hvala na predlozima i odgovorima.
Stara 2.7.2009, 0:26   #6
Ivan452
Veteran

Evo ja jos da pridodam sta sam odlucio i jos 2 pitanja da postavim =)
Sve je isto kao sto mi je luka preporucio samo se jos dvoumim za kuciste, i odlucio sam se da u zmem 650W napajanje...
OD viska glava nece da boli, a necu da razmisljam ako budem jos nesto dodavao.

Da li bi mozda bilo bolje kuciste Thermaltake M5. Prvenstveno mi se cini da su bolje opcije za "provetravanje" i hladjenje. Kuciste mi je ispod stola pa to malo pridonosi temperaturi.

I da li je BOX cooler na ovom procesoru dovoljan za njega?
Ja sam sa sadasnjem imao box cooler(u pitanju je celeron) radio je dobro, ali je bio bucan....pa ono, recimo da je fen tih =)

A nisam se odlucio za gainward 4870 jer ono sto sam citao o njoj i nisu bas reci hvale(mada verujem da je to individualno). Tako da cu preboleti sto Gainward GTX260 nema direktan HDMI izlaz. =)

DODATAK:
"Tokom našeg testiranja, testni sistem sa Gainward-ovom Golden Sample karticom je trošio do 299W, dok je potrošnja sa referentnom karticom iznosila do 270W. Potrošnja struje pri mirovanju također ne ide u Gainward-ovu korist, jer sa Golden Sample karticom potrošnja iznosi 127W, dok isti sistem sa referentnom karticom troši oko 105W."
hmmm....recite mi da ce 650W biti dovoljno, da gradim hidroelektranu...ili se samo meni cini da je ovo mnogo?
Stara 2.7.2009, 0:49   #7
Picard
Deo inventara foruma

Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 729
Zahvaljeno 4.354 puta na 3.595 poruka

Obrati paznju, pise da testni sistem trosi 299W, to je potrosnja cele masine, a ne samo grafe, tako da je jasno koliko imas lufta sa tim napajanjem od 650W.
Picard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.7.2009, 2:26   #8
ukimafija
Deo inventara foruma

Član od: 10.7.2006.
Zahvalnice: 790
Zahvaljeno 1.618 puta na 1.389 poruka

650w je dosta i za dve gtx 260 (mada to sad nije isplativo i ne moze na toj ploci), ne brini ti nista, a slobodno uzmi to jace napajanje da ti traje pa neces morati da razmisljas godinama o tome samo promenis grafu po potrebi posle...A taj gainward model trosi tih 22W vise i ne obara takt jer su mu promenili kuler i ono ispod kulera tj. PCB ali je to svejedno bolja karta od referentne i ima dva fana-kulera tako da nema greske, i ja bih uzeo taj Gainward da sebi kupujem grafu slobodno je pazari
http://www.gainward.com/main/vgapro.php?id=106
Box kuler je dovoljan za default, ali je taj procesor sa tom plocom rodjen za klok, ja bih pazario nesto za 30tak e da to lepo kloknem blizu 4ghz, samo povuces klizac u AMD overdrive-u uz nasu pomoc, ali ako neces OC nema potrebe

Poslednja ispravka: ukimafija (2.7.2009 u 2:36)
ukimafija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.7.2009, 8:16   #9
Ivan452
Veteran

ok. razumem
Sto se tice klokovanja. Nisam to nikada radio, citao sam da je ovaj model procesora "Black Edition" bas za to predvidjen. Koliko sam citao u nekim specijalnim uslovima su ga kloknuli na 7.1GHz a sto se tice kucnih 3.7GHz je sasvim ok. Ali za sada verujem da nema potrebe za tim. Da vidim ovako kako radi, pa doci ce do clocka kasije =)
Stara 4.7.2009, 18:06   #10
Ivan452
Veteran

Ej. evo ja da se javim. PA da napisem dosadasnje utiske cisto ako se neko bude odlucivao za slicne komponente kao ja.

Sem onog gore navedenog uzeo sam i CoolerMaster kuler za procesor.
Hyper TX-2.
Kuciste je ThermalTake Wing RS (sa 2 fan-a).
A napajanje Chieftec od 700W(nisu imali 650).

Sve ok radi. Za sada jedino sto sam testirao su HD filmovi, koji zaista super rade u kombinaciji za LCD TV-om, onda sam pokrenuo igricu Left 4 Dead, sve u fullu i radi super.

E sada neke male primedbe
Najvise u celom kucistu se cuje graficka karta. I to na 40% brzine rada njenih ventilatora).
Uz nju dolazi softver pomocu kojeg je moguce podesavati brzinu ventilatora ili to prepustiti automatski da se podesava. Posle sat vremena igranja Left 4 Dead temperatura je bila oko 52-53°C a evo sada (idle) je 46°C.
Da je cooler od procesa u pitanju lako bi se to dalo zameniti...a ovako je vec problem. Naravno ovo sto sam rekao da je bucno odnosi se na moje poredjenje sa predhodnim kompom koji se zaista jedva cuo. Tako da to moze biti individualno.
Kuciste je malo. I opet je graficka u pitanju, koja je ogromna(nije ovo primedba, vec samo preporuka da ako ovako neshto planirate uzmete vece kuciste ).
Hteo sam jos jedan hard da ubacim, posto je ceo komp bio sklopljen). Morao sam da izvadim RAM memoriju i jos 2-3 kabla iz maticne da bih uspeo da ga stavim(i to ne na mesto koje je predvidjeno za hard).
Temperature, uz ova dva ventilatora na kucistu, su skroz ok.
Procesor u toku rada stize oko 50-60°C ali koliko sam citao to i nije tako strasno?
Jedina temperatura koja me brine je neka koja je u Everestu obelezena kao AUX a krece se od 56 - 61°C. Kopao sam po netu neki kazu da je to temperatura napajanja. Tako da ne znam sta je to.

I to su neki moji utisci.
Nije tiho kao sto je bilo ali sam u svakom slucaju prezadovoljan.
Jos ostaje zvucna karta. Razer nisam uspeo da nadjem. Cekam jos jedan njihov distributer da mi se javi, ali nema je(sem u odredjenoj radnji gde joj je cena vise nego nabudzena). A gde cu da stavim zvucnu(posto treba da ide odmah ispod gigant graficke) ne znam.... >.< Verujem da ce da stane, ali ce razmak izmedju zvucne i graficke da bude 2cm...

Anyways,
Hvala =)

Poslednja ispravka: Ivan452 (4.7.2009 u 18:16)
Stara 4.7.2009, 18:56   #11
Barni
Veteran

Član od: 12.4.2007.
Zahvalnice: 44
Zahvaljeno 103 puta na 86 poruka

- u vezi buke kartice skini ovaj program i onda pomoću njega namesti da je u idle brzina venta na grafi 1% i da se postepeno povećava sa rastom temperature, tj u igrama, a kada samo surfuješ uživaćeš u tišini

Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	fan.jpg
Viđeno:	18 puta
Veličina:	80,6 KB
ID:	29883
Barni je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Barni na korisnoj poruci:
ukimafija (5.7.2009)
Stara 4.7.2009, 21:56   #12
Ivan452
Veteran

@Barni
Hvala, pogledacu program.
Sada evo malo testiram.
Komp u nekom idle modu(gledanje filmova, muzika, programiranje i sl) moze da radi sa 50% obrtaja ventilatora na procesoru, a graficka na 30%(to je najmanje sto moze da se stavi).
Sem toga, gledao sam malo po kucistu i shvatio da ustvari front ventilator pravi najvishe buke. Njega sam iskljucio, praticu ovih dana temperature, pa cu videti kako se ponasa u igricama i sl.
U svakom slucaju ovako kada je na 50% procesor i kada je 30% grafa, bez ovog prednjeg, prede komp i radi skroz ok.
Ovaj sto mi je pozadi stavljen ventilator(prednji uvlaci, zadnji izvlaci vazduh) je stvarno zacudjujuce tih. Stavio bih ja takav i spreda...ali koliko sam gledao bez rastavljanja celog kucista se taj ventilator ne moze zameniti.... >.<
A ovo Aux i dalje stoji na 59°C, na SpeedFanu to prikazuje kao vatricu ali verov je ok....
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Potrebna pomoć Didi ŠDK - Prenosni računari 0 14.3.2008 0:18
Ruteri - potrebna pomoć! shobra Komunikacioni uređaji i umrežavanje 8 25.10.2006 0:40
Nova konfiguracija Mean_Machine Šta da kupim? 59 17.9.2006 19:29
Nova konfiguracija za 3D Max :) bobi Šta da kupim? 18 31.7.2006 23:56
Nova konfiguracija - Da li vrijedi ove pare? dejobar Šta da kupim? 7 27.7.2006 12:38

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:29.