![]() |
![]() |
|
O igrama uopšte Uopšteno, dakle sve ono što se ne tiče samo konkretnog igranja i konkretne igre (poređenje raznih igara, o žanrovima, o sociološkom i drugim uticajima igara itd.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 16.8.2009.
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 117 puta na 82 poruka
|
![]()
Ovo je ustvari obrnuti proces mučnine koja se javlja pri vožnji i javlja se u igrama u kojima oči nemaju na šta da se fokusiraju-obično igre iz prvog lica, najčešće FPS-ovi. Vaš mozak dobija signal da se kreće dok telo miruje. To navodi mozak da misli da je organizam otrovan i izaziva osećaj mučnine(da bi povratili), glavobolje i opšte nelagode koji vas primorava da odmah prekinete igranje. Pri vožnji, naročito ako ne gledamo kroz prozor, je obrnuto - oči konstatuju mirovanje, telo kretanje ali je rezultat manje više isti. Naravno da ovo ne pogađa svakog, kao ni recimo morska bolest ili vrtoglavica. Neki ljudi su jednostavno podložniji ovom problemu nego drugi. Ja sam nažalost jedan od tih podložnih.
![]() Zanima me da li još neko pati od ove boljke i da li je i kako uspeo da je se reši ![]() Poslednja ispravka: Stepski Vuk (28.4.2010 u 1:22) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 17.11.2006.
Zahvalnice: 141
Zahvaljeno 165 puta na 87 poruka
|
![]()
Da, primetio sam to kad ne igram nista duze vreme (>mesec dana) nista pa onda pocnem.
Najcrnje je kod FPS igara ali mi se desavalo i u WOWu i u nekim trkama. Sva sreca da me prodje posle par sati al dok traje bas je za***ano Samo sacekaj da te prodje prvi nalet mucnine i posle se telo adaptira i nema problema (bar dok ne napravis veliku pauzu sa igranjem pa se odviknes nacisto) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
Član od: 2.6.2006.
Zahvalnice: 663
Zahvaljeno 485 puta na 289 poruka
|
![]()
Mene hvata glavobolja i mucnina od Battlefield Bad Company 2 jer je (po meni bez neke preke potrebe) natrpan svetlosno/eksplozivnim efektima koji bas cesto trepere, zatim efektima potresa kada se kompletna slika trese jer u blizini padaju granate iz minobacaca ili tenk puca iz topa ili me gadja neki protivnik pa mi slika skace gore dole simulirajuci da me metkovi pogadjaju a kill cam je prica za sebe, jer ako me ubije protivnik koji je u pokretu ili trku i ja ga pratim kroz kill cam, od naglih promena smera i pozicije kamere zavrti mi se u glavi.
Moram da igram pod upaljenim svetlom jer pod ugasenim svetlom ti efekti me jos jace drmaju. Bas ne mogu na duze staze da igram BC2. Takodje sam primetio da me brzo zaboli glava dok igram Track Mania Nations. Sa ostalim igrama nemam problema, recimo volim da letim avionom u igrama ali nema taj problem vrtoglavice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.746
Zahvaljeno 4.129 puta na 2.698 poruka
|
![]()
Meni se samo u jednoj igri desilo nesto slicno, a to je bio Knights of the Old Republic (prvi deo). Talenat za brzo trcanje je pravio veoma jak blur efekat za sve u pozadini sem samog lika i UI igre, sto mi je izuzetno smetalo. Nekako sam imao osecaj da je neprirodno, ne znam kako da opisem. Kasnije sam nasao opciju za iskljucivanje tog efekta, i igrao tako.
Poslednja ispravka: player1 (28.4.2010 u 10:25) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.655
Zahvaljeno 11.185 puta na 7.154 poruka
|
![]()
Uh, sećam se da gomila mojih ortaka svojevremeno nije mogla da igra Doom (1 i 2) jer im se vrtelo u glavi. Meni se dešava isključivo ako sa glavoboljom sednem za kompjuter.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
I ja sam imao iskustva da mi ne prija igranje... prvi put sam osetio to kada su FPS igre pocela da imaju mogucnost da gledas oko sebe (Quake 1, mozda i Half Life, ne secam se). Posle par akcionih delova i vrtenja vidika gore dole, primecivao sam da pocinje da me boli glava, a nekad i kao da se pomalo gubim u prostoru. Posle toga sam se valjda i adaptirao, pa se sada samo poneki put "izgubim" u prostoru; a igram se inace vec 24 godine, a na PC-u sa svim tim 3d glupostima oko 12 godina
![]() Mada jos gore od igranja mislim da je gledanje 3d filma. Ali eto, ja posle Avatara 3d, nisam imao nikakvih problema; niti sam se osecao izgubljeno, niti me bolela glava, a efekti su prosto neverovatni i ne mogu se porediti sa igranjem igara. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Patton na korisnoj poruci: | ||
Game fever (29.4.2010) |
![]() |
#7 |
Veteran
Član od: 19.5.2009.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 147 puta na 101 poruka
|
![]()
Kod svih igara nisam imao problema ali sam imao veliki problem kod igranja Red Alert 3. I kod najmanje eksplozije ceo ekran bi zasvetleo, sve se presijavalo i svetlelo veoma jakom svetlošću, posle par sati nisam mogao više da igram jer su me oči zabolele a kada zažmurim fleke mi se stvaraju pred očima. Čim sam ga obrisao sve je to prestalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Član od: 12.12.2008.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 62 puta na 56 poruka
|
![]()
Ja ne patim i ne razumem likove koji pate
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Starosedelac
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 864
Zahvaljeno 261 puta na 147 poruka
|
![]()
Zanimljivo, juce sam se prvi put sreo sa ovim terminom kada sam googlao kako da namestim Morrowind na 16:9 i sl...
Nemam ovakvih problema, mada kapiram da ih neko ima... btw ljuljanje broda mi izuzetno prija ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Veteran
Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 273 puta na 158 poruka
|
![]()
Ja sam primetio to kad sam igrao Wolfenstain 3D ... odvratan osecaj ...
Generalno to mi se deshava kad igram stare igre na malim rezolucijama ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Starosedelac
Član od: 23.10.2009.
Zahvalnice: 335
Zahvaljeno 720 puta na 651 poruka
|
![]()
Ja mislim da Prey izaziva svakome mucninu i vrtoglavicu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.173
Zahvaljeno 5.001 puta na 2.914 poruka
|
![]()
Zavisi od igre, u Half-Life 1 i 2 endžinu mi je muka (HL2 i epizode sam prešao u 1280x720 u prozoru jer nemam mučninu kada je widescreen
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.379
Zahvaljeno 3.323 puta na 2.297 poruka
|
![]()
Ne znam ljudi šta da vam kažem, ja, hvala Bogu, nemam ovakvih problema ni posle višečasovnog gaminga... A igram sve živo od FPS, preko TPS i simulacija vožnje i letenja...
![]() Lucky guy, heh? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
Član od: 23.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 79 puta na 50 poruka
|
![]()
Osecao sam glavobolju posle duzeg igranja Dooma 1 i 2, kao i Tomb Raidera 3 i Medal of Honor Underground na Playstation-u. Od tada nemam tih problema, i nije mi jasno zasto?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Starosedelac
Član od: 18.1.2008.
Zahvalnice: 521
Zahvaljeno 279 puta na 197 poruka
|
![]()
Nikada nisam imao problema osima kada pretjeram(10+ sati za kompom). Tada jaka glavobolja, suzenje očiju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
V.I.P. Zaštita
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Zahvalnice: 1.183
Zahvaljeno 1.323 puta na 1.095 poruka
|
![]()
Ja nemam nikakvih problema osim što nekad osjećam nedovoljan broj sličica u sekundi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
Član od: 21.5.2008.
Zahvalnice: 1.072
Zahvaljeno 1.096 puta na 715 poruka
|
![]()
Igre su ko cigare,jedno vrijeme boli glava nakon upotrebe kasnije se uziva i naravno truje.
![]() Mene jedino moze zaboljeti glava od igranja,ono cisto kad se vise smorim od pikanja.Malo napravim pauzu pa nastavim. ![]() Ako nista drugar,pokusaj da barem pratis nisan.Na njega se kocentrisi pa pokusaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Starosedelac
Član od: 16.2.2010.
Zahvalnice: 103
Zahvaljeno 354 puta na 278 poruka
|
![]()
meni od gh3 jako brzo krene da se muti
![]() inace ni od jedne druge igre |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku talenat na korisnoj poruci: | ||
Sh0m1 (2.5.2010) |
![]() |
#19 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
d-_-b
Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka
|
![]()
Odlična tema, mislio sam da sam samo ja "blesav".
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Koji softver za stop motion? | Bansek | Grafički softver i radovi | 3 | 5.11.2009 2:01 |
Problem sa grafickom u igrama!? | B@NE | Kvarovi | 5 | 18.10.2007 18:07 |
Osvetljenje u igrama | culer | O igrama uopšte | 11 | 22.8.2007 13:26 |
Poludecu Problem u igrama | hajduk | Grafika | 4 | 12.4.2007 0:46 |
Da li postoji neka emisija o igrama? | Diablo | Opšta kultura | 35 | 29.11.2006 13:09 |