Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 1.12.2005, 23:52   #1
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka
Određen forumom Koji C++?

Kupio sam knjigu "Naučite C++ za 21 dan" od Jesse Liberty. E, sad, u knjizi nema ništa koji C++ treba, pošto sam ja čuo da ima više njih. Uzeo sam bio Borland C++ Builder 5 Enterprise ali nisam primetio da je za starije verzije Windowsa, a meni je Win XP.Pošto živim u Budvi, a nema nikakvih CD-shopova sa ovakvom vrstom programa, moram da putujem do Podgorice da bi kupio tako nešto. Evo i knjigu sam kupio u PG. Molim da iskusniji programeri kažu trebali kakav posebni C++ da uzmem.
hacker_aca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.12.2005, 23:59   #2
diablo_
Član

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Koji C++?

Imam potpuno istu knjigu od istog autora!Tebi treba Microsoft Visual C++ i on je sastavni deo Visual Studija...
diablo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.12.2005, 0:05   #3
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Jel sigurno taj C++? Pošto imamo istu knjigu, a ti si je sigurno pročitao, jel dobra, jel nauči dosta toga potrebnog za C++?
Stara 2.12.2005, 0:22   #4
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.181
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Onaj koji se dobija uz Visual Studio .NET (pažnja: NE PRAVIŠ .NET aplikacije, nego standardni Win32 executable), ili gcc koji dolazi uz Dev-C++. Ako ništa, prave fino optimizovan kod i 100% poštuju standard.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.12.2005, 0:56   #5
diablo_
Član

Na zalost nisam procitao celu knjigu ali sam stigao do neke mozda trecine i dosta je lepo sve objasnjeno tako da ne bi trebalo da bude problema.Siguran sam da je taj c++ posto sam vec pravio neke programcice i radio primere iz te knjige.

Ali ova knjiga se ne bavi programirnjem win32 tako da ces za to morati da kupis novu...
Stara 2.12.2005, 12:29   #6
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Kako se ne bavi? Ako je to C++ za 21 dan, tu se ne odmiče dalje od ispisivanja/upisivanja sa/na cout/cin. Znači čist win32 konzolni program, iako su sourcevi upotrebljivi i na drugim platformama. Ajde da se bavi MFC-om, VCL-om ili .NET-om, to bi bilo drugo...
Stara 2.12.2005, 12:51   #7
diablo_
Član

Ne razumem se ja mnogo u te stvari!Zar nije win32 programiranje u windowsu (znaci mogu se izraditi prozori,padajuci meniji,itd...) a ne win32 je samo programiranje u konzoli!?
Stara 2.12.2005, 14:36   #8
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Svejedno, i konzolni (ne DOS!) program je standardni win32 program, s tim što ne moraš da se brineš oko interfejsa već ti Windows da standardni ulaz i izlaz i rokaj...
Stara 2.12.2005, 19:24   #9
sucur_87
Član

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku sucur_87

C++ je svaki isti, tj. to je jezik, e sada koji kompajler, to je vec nesto drugo.
Ja koristim VS2003.NET i nemam primjedbi.
sucur_87 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.12.2005, 0:25   #10
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Kada sam kupio ovaj Borland C++ za starije verzije windowsa, instalirao sam ga bez problema. Samo je problem bio kada ukucam kod (iz knjige) nije hteo da ga pokrene. Onda sam uzeo kompajler Dev-C++ 4.9.9.2 i probao sa njim da prevedem kod, ali nije hteo. U malih 7 redova on nađe 501 grešku! Sad da nije možda i ovo što mi nije ovaj C++ dobar... Inače, sucure, gde mogu da nađem taj kompajler? Ako nemaš primedbi na njega, onda pretpostavljam da radi. Ako može negde da se skine sa interneta, možda bi mogao da staviš adresu pa da ga preuzmem.
Stara 3.12.2005, 0:44   #11
diablo_
Član

Ne znam ali ja sam ovako razumeo!Borland c++ i Microsoft c++ imaju razlicitu sintaksu!

Pre neki dan drug mi dolazi i kaze poceli smo da ucimo c++ ajde pocni da pravis nesto da vidim kako znas.Ja sve lepo odradio dok nisam stigao do "cout".Tad smo poceli da se svadjamo posto je kod njih ta funkcija zamenjena sa "printf" i uopste ne koriste <iostream.h> nego neki blabalbal header
Stara 3.12.2005, 0:56   #12
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
hacker_aca kaže:
Kada sam kupio ovaj Borland C++ za starije verzije windowsa, instalirao sam ga bez problema. Samo je problem bio kada ukucam kod (iz knjige) nije hteo da ga pokrene. Onda sam uzeo kompajler Dev-C++ 4.9.9.2 i probao sa njim da prevedem kod, ali nije hteo. U malih 7 redova on nađe 501 grešku! Sad da nije možda i ovo što mi nije ovaj C++ dobar... Inače, sucure, gde mogu da nađem taj kompajler? Ako nemaš primedbi na njega, onda pretpostavljam da radi. Ako može negde da se skine sa interneta, možda bi mogao da staviš adresu pa da ga preuzmem.
Da li si sve lepo prepisao? Da li si udario tačke zareze svuda?
Ako program koristi <iostream.h>, umesto toga upiši:

#include <iostream>

using namespace std;

Inače nemoj da te plaši ogroman broj grešaka, gledaj prvu (ili prvih nekoliko) a ostale obično nestanu kad se to prvo koriguje...
Stara 3.12.2005, 1:03   #13
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Da, da, sve sam upisao kao što je i pisalo u knjizi, ali ništa. Kad neće da radi kod, ja ga izbrišem i ponovo. Koliko sam ga puta kucao taj jedan isti kod, skoro sam ga zapamtio!

Ali, ništa, sigurno je to zbog ovoga što je ovaj koji imam C++ za starije verzije windowsa, a meni je xp. Tako da ću probati da uzmem ovaj Visual Studio .NET pa ću probati sa njim.
Stara 3.12.2005, 2:55   #14
Brains
Cogito ergo Brains

Član od: 16.10.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 42 puta na 26 poruka

Citat:
hacker_aca kaže:
Da, da, sve sam upisao kao što je i pisalo u knjizi, ali ništa. Kad neće da radi kod, ja ga izbrišem i ponovo. Koliko sam ga puta kucao taj jedan isti kod, skoro sam ga zapamtio!
Ali, ništa, sigurno je to zbog ovoga što je ovaj koji imam C++ za starije verzije windowsa, a meni je xp. Tako da ću probati da uzmem ovaj Visual Studio .NET pa ću probati sa njim.
Koja verzija Borlanda je u pitanju? Inace, Borland je daleko blizi totalnom drzanju uz C++ specifikaciju od Microsoftovog C++. Naravno, bitno je kakav je to kod... Ajde, prepisi ga ovde, i reci cu ti odmah gde su pogresili ako uopste ima neka greska... Razlike izmedju MS i Borland-a su krajnje suptilne, inace... Naravno, ako se radi o nekom pravljenju prozora, ili tako nesto, e, tu ce biti problema ako je knjiga pisana za MS visual studio.
Brains je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.12.2005, 3:05   #15
Brains
Cogito ergo Brains

Citat:
diablo_ kaže:
Ne znam ali ja sam ovako razumeo!Borland c++ i Microsoft c++ imaju razlicitu sintaksu!
Lose si razumeo... Ili su te zesce zeznuli. C++ je standardizovan jezik (za razliku od obicnog C-a), tako da se i MS i Borland moraju pridrzavati 99,9% sintakse.

Citat:
diablo_ kaže:
Pre neki dan drug mi dolazi i kaze poceli smo da ucimo c++ ajde pocni da pravis nesto da vidim kako znas.Ja sve lepo odradio dok nisam stigao do "cout".Tad smo poceli da se svadjamo posto je kod njih ta funkcija zamenjena sa "printf" i uopste ne koriste <iostream.h> nego neki blabalbal header
cout je iskljucivo C++ "naredba". Stavio sam pod znake navoda jer se u stvari radi od izlaznom toku (console out, podklasa klase ostream) u koji preusmerujes podatke. Odatle i #include <iostream> i obavezno jos i ono using namespace std;
printf je obicna C naredba koja je ostavljena u C++ radi kompatibilnosti. Za printf se ukljucuje <stdio.h> sto je C biblioteka. Mozda ti ovo vec sve znas, ali bilo bi dobro da poducim i ostale...
Stara 3.12.2005, 10:41   #16
diablo_
Član

Znaci cout i printf su potpuno iste komande samo sto koristi drugu biblioteku (jbg nisam znao kako se zove pa sam video .h(eader) )?
Stara 3.12.2005, 12:17   #17
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Ne, cout uopšte nije komanda nego stream na koji upućuješ podatke.

Znaš šta, preporučujem ti da batališ tu knjigu uz koju ništa nećeš naučiti, i lepo da kupiš "Programski jezik C++" od Lasla Krausa.
Stara 3.12.2005, 15:04   #18
Brains
Cogito ergo Brains

Citat:
Voodoo_NBGD kaže:
Znaš šta, preporučujem ti da batališ tu knjigu uz koju ništa nećeš naučiti, i lepo da kupiš "Programski jezik C++" od Lasla Krausa.
Mada, Kraus ume samo da predaje na teoretskom nivou. Zgodno je to jer se lepo nauce sve uzajamno posledicne veze i zasto nesto radi tako. Za neko iole malo specificnije programiranje, Krausove knjige nisu na mom prvom mestu. Idealan je za pocenike ali ako neko vec zna da programira, slaba vajda... Popunice par rupa u znanju ali to je to. Znaci pocetnici, navalite na Krausa da prvo udjete u stos a tek onda predjite na neko naprednije stivo.
Stara 3.12.2005, 15:09   #19
Brains
Cogito ergo Brains

Citat:
diablo_ kaže:
Znaci cout i printf su potpuno iste komande samo sto koristi drugu biblioteku (jbg nisam znao kako se zove pa sam video .h(eader) )?
Razlika je ogromna... cout je kao sto vec rekoh objekat (klasa, znaci OOP (objektno orjentisano programiranje)) a printf je obicna funkcija (iz proceduralnog jezika)...
Stara 3.12.2005, 15:21   #20
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
Brains kaže:
Znaci pocetnici, navalite na Krausa da prvo udjete u stos a tek onda predjite na neko naprednije stivo.
Svakako, ali čovek koji je pokrenuo thread očigledno nema nikakva iskustva sa bilo kojim programskim jezikom (a odma' se u'vatio za OOP), tako da je Laslo mnoooogo bolje rešenje od tih kvazi-učila tipa "C++ za 15 minuta"...
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koji TFT? matke ŠDK - Grafika 257 13.10.2006 14:55
Koji driver za 6600gt ? Fisher Grafika 45 28.12.2005 14:25
Koji dvd/divx plejer ? Sasa ŠDK - Foto i audio/video 29 8.12.2005 2:13
koji audigy 2 Nikola Medjedovic ŠDK - Zvuk na računaru 7 11.11.2005 13:06

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:03.