![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav P.S Wow kako sam ovo lepo napisao kao pesnik xDDD ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 1.4.2010.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 37 puta na 33 poruka
|
![]()
evo pocni sa visual basicom mocices da pravis graficke aplikacije sa malo truda
DOWNLOAD http://www.brothersoft.com/visual-ba...oad-67707.html http://en.kioskea.net/download/downl...xpress-edition http://www.soft82.com/download/windows/visual-basic/ YOUTUBE TUTORIALI http://www.youtube.com/watch?v=K2vqJxvg6JM http://www.youtube.com/watch?v=kTciCNRYWEY PDF KNJIGE http://tutoriali.org/Visual_Basic.html kasnije mozes da predjes na nesto ozbiljnije npr c/c++ java PHP pozzz i samo napred |
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Fantastic na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.376
Zahvaljeno 3.321 puta na 2.295 poruka
|
![]()
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=18336
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=61996 http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=51561 Čitaj pa odluči. Zaključak je - koristiti onaj koji ti najviše odgovara. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci: | ||
paka97 (13.9.2010) |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Hvala svima pozdrav
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
E jos vidim da je potreban Visual Basic 2008 ja sam ga skinuo ali nece da mi se instalira na kraj nece nesto
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
Član od: 1.4.2010.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 37 puta na 33 poruka
|
![]()
pa da li prijavi neku gresku ili sta vec
ajde probaj visual basic 2010 http://www.microsoft.com/express/Downloads/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
Član od: 28.4.2007.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 112 puta na 81 poruka
|
![]()
Python, Python i opet Python, sa www.python.org, i to:
- zato što ime dobio po Monti Pajtonovcima! - jer je jednostavan; - jer je višeplatformski (radi na svim operativnim sistemima); - jer omogućava objektno i funkcijsko programiranje (učiš različite stilove); - jer ga ne vole ovi što vole Perl; - jer je logičniji i fleksibilniji od Jave (vele, ja ne znam); - jer je izuzetno upotrebljiv; - jer se nalazi svuda (od Nokija telefona, preko CGI skripti i Linuxa do superkompjutera); - jer ga koriste vrhunski univerziteti; - jer je nadogradiv uz očuvanje filozofije; - jer ima besplatnu i odličnu knjigu Dive into Python; - jer je elegantan. I najvažnije od svega: Polako će te uvesti u svijet programiranja. Naravno, možeš ti programirati i u VB, ali moje je mišljenje da je to gubljenje vremena. Doduše, VB ti omogućava da praviš blještav korisnički interfejs (u Pythonu je GUI odvojen od osnovnog koda). Eto, ako nećeš Python, baci se na Javu. Ukratko: sve sem tog bogaljskog Visual Basica i MS-ove "filozofije". |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.171
Zahvaljeno 5.001 puta na 2.914 poruka
|
![]()
Pa onako, ne bih ja savetovao Pajton početnicima, jeste on prilično moćan i mnogo je kul ovako na oko, al moraš da imaš malo iskustva da bi to umeo elegantno da iskoristiš i da ceniš sve prednosti jednog takvog quick&dirty (u pozitivnom smislu) skripting jezika. Tako da bih ja preporučio nešto tradicionalnije (ne čak i Javu, ni ona nije sjajna kao prvi jezik, znam iskustva studenata sa FON-a koji nikad u životu ništa nisu programirali, i onda s neba pa u rebra Java, nisu znali gde je levo).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
ajde molim te šta fali vb, baš je kul, možeš da napraviš svašta bez kuckanja po tastaturi
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
@voodoo__
VB je sve samo ne "tradicionalan" jezik... Ne treba ti nikakvo iskustvo da radiš u Pythonu, samo malo mašte. Odakle ti da je komplikovan? @water wizard Fali mu, za početak, što nije višeplatformski. I što za VB ne važi ni pola stvari koje sam nabrojao gore. Da, možeš lako praviti programe sa grafičkim interfejsom, ali to nema mnogo veze sa programiranjem. VB ima svoje mjesto u programiranju, ali svakako nije jedan od prvih programa za početnike! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Moje mišljenje je da početnici treba da počnu sa VB-om baš zbog jednostavnosti jezika, da bez previše muka počnu da prave aplikacije i na taj način sebe motivišu na dalji rad, nauče osnove programiranja (npr. šta su varijable, tipove podataka, if/while/do/for petlje, klase (VB.Net), funkcije, procedure, osnove dizajniranja GUI aplikacija u Windowsu sa VStudiom...)
Inače Visual Basic nije nimalo naivan jezik, a i nema potrebe da čovek odmah počne sa nečim što će mu možda biti preteško/neprivlačno, pa će ga na taj način demotivisati za dalji rad (prosta psihologija: čovek će biti mnogo motivisaniji za dalje učenje kada u aplikaciji sa GUI-jem napiše samo liniju koda, klikne na dugme i ono kreira MsgBox sa "Hello, world!," nego kada u Command Promptu ugleda "prosto" ispisano "Hello, world!" a pritom nema pojma zašto je prethodno napisao #include ili cout i čemu to služi). Moje je mišljenje da se sa programiranjem mora "postepeno" (mislim na lakoću sintakse i lakoću korišćenja "built-in" funkcija i klasa), na primer, prvo VB pa onda C# ili C++ ili pak Java pa tek onda skripting jezici, a pritom je najbolje ostati na jeziku za koji ste primetili da vam najviše odgovara.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]() Citat:
![]() Moje mišljenje je VB.NET ili C#. Šta će mu oba kad oba rade isto? A ako se ne baviš sistemskim programiranjem ili programiranjem gde su performanse kritična stavka, C/C++ zaobiđi u širokom luku. Programiranje je danas dovoljno komplikovano da bi se učilo sve i svašta "da se zna". Kad ti bude trebalo, naučićeš. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
A što se tiče C/C++ tu si u pravu, ali sam ih, eto, naveo kao primer u nekom "redosledu" učenja ukoliko neko želi da nauči više jezika, a da pritom lagano napreduje. Mada što se tiče programiranja pojedinih vrsta aplikacija skok sa, na primer, C# na C++ može da bude samo korak unazad ![]() A skripting jezike inače ne volim, nisu to "pravi" programski jezici ![]() Mada, svako treba da uči onaj jezik koji najviše odgovara oblasti programiranja kojom želi da se bavi. Primeri (ali samo primeri, nisu ovo neke "definicije"): C++ - game development/aplikacije kod kojih su performanse izuzetno bitne/multiplatformske aplikacije C# - razvoj aplikacija za Windows platformu, pretežno "klasičnih prozorskih" aplikacija, mada se C# koristi i za game dev itd. Java - multiplatformski jezik, s tim što (bar meni) ne deluje kao dovoljno "brz" jezik |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Skripting jezici su sjajna stvar za pojedine primene, npr imao sam pre par meseci potrebu da gomilu fajlova sa ekstenzijama .rar, .r00, .r01, .r02 itd na brzinu preimenujem u .001, .002, .003 itd (ne pitajte zašto), znači bukvalno da se iščitaju dve cifre iz ekstenzije, broj sabere sa 2 i od toga formatira nova trocifrena ekstenzija, u Pajtonu sam skucao skriptu za dva minuta umesto da skidam i instaliram neko glomazno okruženje. Isto tako je sjajan za proširivanje "pravih" programa (pošto ti u npr. C++ program možeš da ugradiš Pajton interpreter i da direktno iz njega izvršavaš skripte, što ti omogućava da deo programa ostaviš "otvorenim", npr za plaginove i slično što ne mora obavezno da traži ponovno kompajliranje). Ali opet, za početnike to nije.
Što se tiče brzine, to apsolutno nikog ko počinje sa programiranjem ili se njime bavi na školskom nivou ne bi trebalo da interesuje. Java virtuelna mašina je dovoljno uznapredovala i ne interpretira kod toliko primitivno da bi se od nje bežalo za bilo kakve računske poslove, a takođe sigurno na ovom nivou nećeš pisati programe koji treba da žvaću desetine gigabajta dnevno pa da su ti performanse toliko značajne. U krajnjem slučaju, ti ćeš daleko lakše u Javi isprogramirati nešto što će efikasno da iskoristi višejezgarni procesor jer su tu jednostavne klase za implementaciju threadova, nego u C/C++ čiji kompajleri načelno izbacuju brže programe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Kekule Mekule
|
![]()
Takodje ako radis sa C#/Java i postoji problem sa brzinom, nadjes hotspot i optimizujes ga u jeziku u kome radis. Ako je brzina i dalje nedovoljna, u 90% slucajeva mozes kriticni algoritam napisati u C/C++, sibnuti ga u dll i pozivati iz maticnog jezika.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Andross na korisnoj poruci: | ||
voodoo_ (15.9.2010) |
![]() |
#20 |
Član
|
![]()
Sad ste samo zbunili coveka...ma uzmi bilo koji ali Frikom(i milione osvoji)
Frikom = Programerski jezik; |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pomoć, molim vas... | jakonicki93 | Osnovne komponente | 7 | 28.9.2009 21:29 |
Pomoć oko elektronike | *SNP* | Brbljaonica | 6 | 8.7.2009 15:03 |
Virus ili ne? Pomoć! | tempusr01 | Zaštita | 7 | 14.2.2009 10:05 |
Pomoć oko kašnjenja zvuka | goodlikesweeper | Zvuk na računaru | 10 | 4.4.2008 23:02 |
[PHP] Pomoć oko postavljanja oglasa na stranici ili sl. | dm@ricn | Serverske aplikacije i baze podataka | 0 | 17.2.2006 23:09 |