![]() |
![]() |
|
Modovi Budite jedinstveni - modifikujte svoj računar |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]()
Vodena hlađenja postaju sve popularnija i dostupnija, čak i u Srbiji. Iako je mnogima ovo nepoznanica i pomalo zaziru od "mokrog čvora" u kućištu, ugradnja pomenutog ipak nije toliki problem. Do sada na forumu nismo imali temu za neku generalnu disukusiju o vodenim hlađenjima, već par tema gde su korisnici istih predstavljali svoja rešenja. Cilj ove teme nije da izmišlja toplu vodu i kilometarska uputstva, već da korisnici razmenjuju mišljenja i navode zaključke iz ličnog iskustva. Ko želi da se upusti u ove vode, slobodan je da pita za sve što mu nije jasno, a neka detaljna uputstva neka potraži po netu. Jedno od boljih, bar po mom mišljenju se nalazi ovde.
![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Rocker na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#2 |
WALL-E
Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka
|
![]()
Vise je i red bio da imamo ovu temu
![]() Iako trenutno ne posedujem sistem vodenog hladjenja imam nesto iskustva i informacija te cu rado pomoci svakome koga nesto odredjeno zanima ![]() Btw svaka cast na inicijativi za temu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Konačno nešto što me zanima iz Test Drive - Hardware sekcije.
Verovatno ću uraditi vodeno hlađenje na ovom računaru, koji će ujedno biti test mašina, kada kupim novi računar. Super je, što si pokrenuo ovu temu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
|
![]()
Posedujem vodeno hladjenje i imam dosta iskustva sa istim.
![]() ![]() ![]() A i pitacu ako meni bude trebala pomoc. ![]() Pa neka je srecno otvaranje. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Neozbiljni kolega
|
![]()
Dobro, drago mi je da ima interesenata...e, sad, nešto malo nesvakidašnje...ja sam o ovome mnogo razmišljao i imam par ideja, ali voleo bih da čujem i vaša mišljenja pre nego nešto konkretnije napišem...kako bi vi napravili svoj blok (CPU/GPU/nešto treće)? Šta mislite, koja je idealna granica između efikasnosti i ograničenja protoka, te 2 krajnosti koje je teško spojiti? Ovo je naravno u domenu teorije, jer bez prototipa ne možemo da pričamo o ciframa, ali eto, čisto neka ideja.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
WALL-E
|
![]()
^ cekaj da zavrsim jos 2 godine faksa pa mozemo da projektujemo
![]() Salu na stranu,ali treba imati dosta znanja i u teoriji i u praksi oko ove rabote. Sam odnos efikasnosti i otpora u vodenom bloku dosta varira i od vodene pumpe. Ali recimo da govorimo o dosta jakoj pumpi. Voda u samom bloku mora imati dovoljan otpor da moze sto efikasnije da odvodi toplotu,a pritom da se sam protok ne degradira u toj meri da se dobije kontra efekat (povecanje temperature). Tacan odnos se,u teoriji,moze matematickim putem izracunati pre same izrade i testiranja u realnim uslovima E sad pitanje je da li sam pogodio srz tvog pitanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Neozbiljni kolega
|
![]()
Upravo na to sam mislio!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
Jel ima neko iskustva sa thermaltake PW850i kompletom? Prodaje se za 4k u emmiju pa sam mislio da ga uzmem kad H50 nema ni od korova...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
WALL-E
|
![]()
Evo ti pa pogledaj test:
http://www.xbitlabs.com/articles/coo...r_9.html#sect0 Koliko vidim nije sjajno resenje.. Vidi kod njih da porucis H50 ili sacekaj da se H70 pojavi kod nas,neki pajser ce se naci da prodaje H50 na Benchu ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Thaedass na korisnoj poruci: | ||
veseliburek (22.9.2010) |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
Damn, a i ja šta da očekujem za 4k... A što je najgore, jedan H50 se prodao par dana pre nego što sam se ja odlučio na kupovinu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
WALL-E
|
![]()
Pazi ako planiras E3200 da hladis vrlo je verovatno da bi dobio sasvim korektne temperature uz tisinu (kazu da je pumpa vrlo tiha). Za bilo sta drugo bolja opcija bi ti bila TRUE Black ili njegov naslednik
![]() Ne bih da budem previse kriticki nastrojen,ali da je PW850i bolji od xyz vazdusnih kulera u klasi do 50e ne bi se i dalje vukli po rafovima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Starosedelac
|
![]()
Pa da, E3200 (ali sam mislio da ga nateram na još ozbiljniju frekvenciju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
WALL-E
|
![]()
Ako je onaj test potpuno tacan (nije narucen/placen) E3200 bi trebao biti hladan bez problema na ~4GHz. Hladili su E8400 na 4266MHz pri 1.55V i imali temperaturu od 79/75 (low/high) stepeni. Problem je u tome sto nisam siguran sa kojim stress programom su ga testirali
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Neozbiljni kolega
|
![]()
Ja bih dao te pare za njega bez mnogo razmišljanja, jer je duplo jeftiniji nego pre par meseci. Meni je do skoro ova ista pumpa gurala 3 bloka i 3 radijatora bez problema, a stvarno je izuzetno tiha. Po mom mišljenju, najveća mana ovog sistema je blok, koji je verovatno najgori koji trenutno postoji. Ali za 1700din. na istom mestu možeš da kupiš OCZ Hydroflow CPU blok koji je sasvim korektan i jedan od boljih koji trenutno postoje, a koji dolazi sa fitinzima koji odgovaraju ovom sistemu. Kad bi još uspeo da nabaviš još jedan radijator, bilo kakav, performanse bi tek bile drastično bolje. Ventilator jeste bučan kada se odvrne, ali je i prilično tih na minimumu. Sve ovo ti pričam iz ličnog iskustva, koristio sam 760IS preko godinu dana (maltene identičan sistem, samo ima mnogo bolji CPU blok).
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Rocker na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#15 |
Starosedelac
|
![]()
Sad sam u dilemi...
H50 stiže u gigatron za dve nedelje, a mene je nešto uhvatio neizdrž da se što pre "uvodenim" ![]() I da, što se tiče ventilatora, imam jednu NZXT dvanaesticu koja je stigla uz kućište i nisam je montirao a prilično je tiha, tako da ću verovatno taj ventilator da namontiram. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
![]() ![]() Drugi razlog zato bih pre kupio PW850i a ne H50 je taj sto uvek mozes da dodas jos neki blok u sistem a sa H50 si ogranicen na hladjenje samo CPU-a.Na moju slabiju pumpu sam dodao jos jedan vodeni blok kojim hladim NB i pumpa sve to gura bez problema. ![]() Danas,tj za koji min treba da mi stigne jos jedan single 12cm radijator koji sam pazario od Rocker-a.(mislis nisam ga jos uvek pazario ![]() ![]() ![]() A sto se tice cena komponenti za koje si pitao secam se nekada kolike su bile pa cu ti njih navesti.Znam da je Tt 2x12cm radijator sa 2x12cm ventovima bio 45 eura,ali ga nazalost nigde vise nema. ![]() ![]() E da,sada se setih.Tt vent koji dolazi sa tim radijatorom je vrlo tih na min ali kada ga odvrnes na max onda proizvodi buku od 30 db koja i nije tako prijatna za usi,ali zato temperature padnu za 3 stepena. ![]() Mozes i da namontiras taj NZXT vent ali ne stavljaj ventove koji su na manje od 1200RPM-a osim ako zelis da stavis 2x800 RPM-a u push-pull konfiguraciji. ![]() Nadam se da sam ti pomogoa. ![]() Edit: Ja o vuku,postar na vrata. ![]() Stigao radijator!!! ![]() Hvala Rocker!!!! |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pharaon.92.bc na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#17 |
Starosedelac
|
![]()
Rezervisao sam PW850i, idem uskoro da ga pokupim a uzeću usput i taj OCZ HydroFlow... Što se tiče ventilatora, montiraću ovaj trenutni sa xigmateka i taj NZXT-ov u push & pull pa kud puklo da puklo... Kad padnu još neke pare, dodaću još jedan dupli radijator i blokove za grafiku i čipset i to je to... Hvala svima.
![]() (valjda će pumpa moći da izdrži ovo) Btw, gde mogu da se nabave (i za koliko, 3/8) creva, pošto ako ovaj thermaltakeov vodeni blok može da se nabudži na grafiku... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Starosedelac
|
![]()
Moci ce pumpa da izdrzi sigurno.Mislim fluid ce se kretati korz creva,istina manjom brzinom ali ne verujem da ce se to toliko odraziti na performanse.
Sto se tice tih ventova,nikakav problem ali se postaraj da budu na priblizno istom broju obrtaja. I ako uspes da montiras taj Tt cpu vodeni blok na grafu tesko da ces ga moci povezato crevima jer je bas nezgodan ugao. :/ Creva bi se poprilicno savila,ako ne bi i zaustavila protok.A da bi to izbegao morao bi da napravis sirok luk,tako da bi tu potrosio creva,tsecnost i dodatno opteretio pumpu.Kontaktiraj Rocker-a na pm on ima "core only" vodeni blok za 8800GT pa mozes da pokusas njega nekako da zbudzis.Bice ti dosta lakse. ![]() A sto se tice creva precesljao sam celu pcberzu i nigde nema.:/ Pre su imala da se nadju 3/8" Tt zelena creva za nekih 700 din.Mislim da je crevo bilo duzine 3m.I da,nemoj da se *****es pa da odes u prvu radnju i kupis najjeftinija 3/8" creva.Tako sam se jednom za***** i imao sam dosta problema jer unutrasnja strana tih creva nije idealno glatka kao kod ovoh namenjenih za vodena hladjenja,vec je "neravna" (hrapava) tako da ce ti to usporiti protok i ceo sistem ce da ti bude puh sitnih mehurica vazduha koje nikako neces moci da izbacis. :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Starosedelac
|
![]()
Bio sam do emmija i kupio Tt-a i HydroFlow za 5k, pitao sam ih za creva i reče mi čovek da su bila nekad da se kupe u paketu od 2.5m, verovatno će biti opet...
Večeras sklapam na stolu da ga istestiram lepo pre ubacivanja u kućište, a i ne bi bilo loše ako bi mi neko napisao tutorial kako da isečem creva (tj. na koju dužinu) i koji je najbolji redosled. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]() Citat:
|
|