![]() |
![]() |
|
Aparati i oprema Mobilni telefoni i dodaci |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 9.8.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Мало је неозбиљно можда што отварам ову тему, а да пре тога нисам уложио неки озбиљнији напор да се распитам о истој по интеренту, часописима итд... Али добро, зато и постоји овај форум
![]() Па да видимо ко колико зна о овоме и шта мисли... Дакле, желим да шаљем СМС поруке ћириличним писмом! Е сад, знам да постоје телефони који имају у оптицају руску, македонску или грчку "тастатуру" при слању порука. Рецимо, сусрео сам се пар пута са македонском и може да се искуца порука какву желим, али наилазим на пар проблема. У склопу једне поруке могу стати 60 карактера (наспрам класичних 160), а уз то постоји недостатак у виду слова "ч", "ћ", "љ" и још неких можда, али битно је да пар слова не постоји! Да ли је можда неко чуо да неки телефон ипак подржава СРПСКУ ћирилицу!? Један другар ми рече (најозбиљније) да је видео такве поруке и то са неког телефона "за 1 динар" (да не дајем сад рекламу) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
Нажалост, тих 10 милиона људи одавноне постоји. Србија без Шиптара има 8 милиона, а од тих 8 милиона имашопет 6 и кусур милиона Срба одкојих опет барем трећина мрзи (неоправдано) ћирилицу, друго навика је таква да би то мало ко радио.
Е сад, знам да кад куцаш нон-уникод знацима да имаш на располагању око 130 а не 160 знакова и онда је неко, мислим у Русији, покренуо питање равнорпавности пред судом, и то је прошло на суду - оператери су морали да дозволе слање 160 карактера на исту цијену. Ти имаш по Војводини низ решења државних органа на латиници, иако је ћирилица наше једино писмо (дакле, латиница и ћирилица нису равноправни код нас као некада пред законом). Тужно је јер многи не схватају шта она заправо значи за чување културе и националног идентитета. Једини начин да то сада учиниш јесте да спојиш телефон на Нокија Ови или неки сличан задруге произвођаче телефона, те да шаљеш са компјутера. Може и фино изгледа =) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
|
![]()
khm...
pazi-ja na Tattoo-u imam srpsku 'tastaturu',što latiničnu,što ćiriličnu! ali se 'veličina' poruke smanjuje na 60 slovnih mesta čim se ukuca neko 'kukičavo' slovo [latinica] ili čim se ukuca neko ćirilično slovo... zašto je to tako,nem` blagu ideju!!! [da ne kažem da je ovo čist vid diskriminacije,pa recimo čitave exSFRJ,ako ne i celog regiona] nokia je jedna od retkih koja je još davno skontala da imamo š,ž,ć,đ,č i mislim jedna od prvih koja je krenula da 'ubacuje' ova slova u aparate,još davno-ali je priča ostala ista,bolje da ne ubacuješ kukičava slova jer ista pojedu 100 slovnih mesta... ne znam kako je kod bugara uređeno ovo pitanje [istima je ćirilica zvanično pismo],ali bi ovo valjalo izbaciti kao bitnije od recimo uvođenja ćiriličnog domena>>> jer nije isto napisati u poruci 'sisao sam se' i 'šišao sam se'... kapiram da bi mnogi ljudi pisali 'normalno' samo kada bi imali 'domaća slova' i kada ista ne bi 'jela' toliko prostora'... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
на ћирилици нема забуне: шишао сам се! Али ми срби много волимо да компликујемо, па морамо да имамо 2 писма,гррр!!
То нема везе са нокијом и осталима,већ искључиво са нашим оператерима, или ко је већ задужен за то. Конкретно, ја сад овшо пишем са свог мобилног (неки чика се досетио,па је направио проограм за андроид и убацио нашу одбачену ћирилицу и латиницу) Није проблем убацити ћирилицу у телефон,ја сам чак на старом телефону, нокија 5800 цео мени направио на ћирилици!!! Проблем је што неки не желе да омогуће да се поруке шаљу на ћирилици... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Jedini način je da šalješ SMS na ćirilici preko računara.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
|
![]()
Ајде да конкретизујемо неке ствари!
Прво, како сад после свега реченог неко напише да јеједини начин за слање ћириличног СМС-а преко рачунара!? Даље, знам ја да постоје неки програмчићи који омогућују да мени буде на ћирилици и сл, али... Мени је једино битно да ли тренутно постоји неки телефон који поседује ово што ја тражим!? Па нека буде и тих је*ених 60 карактера, али да не буде македонска, бугарска, руска или грчка "тастаура"! И не интересује ме ни оно "š,ž,ć,đ,č" (то већ увелико постоји на многим телефонима), већ "ш,ж,ћ,ђ,ч" ![]() Дакле, конкретно неки линк за телефон, цена, или скидање програма и начин инсталирања? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
|
![]()
pa na pr.-android telefon i program 'srpska tastatura'...
mada-i dalje ostake samo 60 karaktera nakon nekog slova! [nisi rekao cenovni rang telefona] |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Novi član
|
![]()
Што јефтинији
![]() @PsyDuck Ајде нам бар дочарај како то изгледа на твом телефону и који конкретно је у питању... И линкове молим вас ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
najjeftiniji android fon u srbiji [koliko mi je poznato] je Tattoo...
što se tiče cena-baci pogled na VIPovu stranicu [da ne bi bilo da reklamiram ovde] a evo i 'srpske tastature'- info: http://www.androidzoom.com/android_a...oard_eowy.html i par skrinšotova: http://www.androlib.com/appscreenmax/wCwn.u.cs.png http://cdn-3.androidzoom.com/screenshots/26852-1.jpg http://cdn-1.androidzoom.com/screenshots/26852-2.jpg što se izgleda tiče-izgleda baš kao gore na slikama^^^ naravno,aplikacija je i dalje u razvoju te ima par propusta,ali pošto sveže verzije izlaze relativno često,očekujem da će biti ispravljene Poslednja ispravka: PsyDuck (25.9.2010 u 18:56) Razlog: izmene i dopune... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Нисам знао да адроид то има
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Veteran
|
![]()
Мени то изгледа другачије, свако слово има своје ,,дугме``
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Veteran
|
![]()
podžana su tri 'tipa' tastature-
qwerty (tj. qwertz) kompakt-qwertz (vidi se na slikama,tj. dva slova dele jedno 'dugme') abc (kao na 'normalnim' telefonima,tri slova dele jedno 'dugme') |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
Član od: 17.10.2010.
|
![]()
Ja sam primjetio sljedeću stvar. Kada na Nokia 3500 classic ili 6303 (dakle S40) ukucam č, ž, š i slično slovo, automatski mi "pojedu" 90 znakova. A kada to isto uradim na N73 (S60), nema pomenutog "nestanka" znakova, znači mogu regularno pisati bilo koje latinično slovo, a da na raspolaganju imam čitavih 160 karaktera. Da li je moguće da ima veze sa platformom? Mreža je m:tel u BiH.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Starosedelac
Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 605
Zahvaljeno 2.479 puta na 595 poruka
|
![]()
I iPhone nema problema sa cirilicom, probao i sve funkcionise
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Nema veze sa platformom nego sa glupom implementacijom kodnih rasporeda.
Naime, protokol za SMS-ove dozvoljava samo čist ASCII, znakove sa kodom 32 do 127. Svi znakovi koji ne spadaju u te prenose se na neki drugi način (najverovatnoje kao HTML entiteti) koji podrazumeva da se jedan znak prenosi sa 5 bajtova (znak '&', trocifreni kod i znak ';'). Što je još gore, ako u poruci postoji samo jedan takav znak, SVI karakteri u poruci prenose se u petobajtnom kodu iako je realno potrebno da se samo nacionalni karakteri tako prenose, pa poruka ispada nešto manje od 5 puta duža (režijski podaci, srećom, ostaju jednobajtni). Telefoni koji ti omogućavaju da i dalje imaš 160 karaktera u stvari se služe trikom - poruku izdele na više poruka dužine 160 bajtova i tako je šalju, a prijemni telefoni se uglavnom snađu pa to prikažu kao jednu poruku (a neki stariji modeli se ne snađu, pa ti stigne 4-5 poruka umesto jedne). Tako ti srećno misliš da si nešto uštedeo, a u stvari, po pitanju naplaćivanja, ispadne ti isto (5 puta skuplje). |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
srbdr (27.10.2010) |
![]() |
#16 |
Novi član
Član od: 17.10.2010.
|
![]()
Cijena poruke ostaje ista, ako si na to mislio. Dakle, bez obzira na to što je duga 160 karaktera i ima č, š, ž itd, sa računa skidaju kao da je 160 karaktera bez pomenutih "problematičnih" slova.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da. Ranije je bilo da se plaća posebno, a sad kako su to izveli ne znam. Ali znam da ne skida više (bar na SE na kom sam gledao).
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Avioni | Dr Zoidberg | Brbljaonica | 3931 | 17.4.2022 21:11 |
http://њњњ.? | VojaM | Javne rasprave | 179 | 10.6.2010 17:31 |