![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
|
![]()
Pozdrav!Postoji jedna slicna tema,ali vezana za Windows pa sam mislio da ne bi bilo lose da neko da kratko objasnjenje ili postavi neki dobar link (na srpskom) kako se Linux instalira ,pri cemu treba voditi racuna,sta treba pripremiti i da li se instalacija razlikuje od verzije do verzije i u cemu! Razgovarao sam sa par ljudi koji su instalirali Linux i oni koji su se prvi put sreli sa ovim OS kazu da uopste nije lako,a ni slicno Windows instalaciji! Uskoro bi trebalo da mi stignu dva Free CD-a, jedan 64bit i jedan 32bit pa bih voleo da se malo uputim pre nego sto pocnem install posto je za mene Linux "spansko selo"!Hvala puno!
Poslednja ispravka: Staronsky (11.7.2006 u 2:49) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 9.3.2006.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 13 puta na 10 poruka
|
![]()
Citas li ti SK, tj. rubriku laki pingvini?
Ako nisi kupovao do sada SK vidi razne tekstove u arhivi. Ovo je sazvakano jos kada je opisan Slack kao jedan od "komplikovanijih" distro-a. Svaka distribucija ima sebi svojstvenu instalaciju koja je u vecini slucajeva laksa nego instalacija Win-a. Ubuntu 6.06 je odlican primer toga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
SK naravno citam,ali moram priznati da rubriku laki pingvini preskocim(bez uvrede uredniku) ,jer me do skoro Linux nije bas interesovao! Hvala za informaciju da u arhivi postoji maunal pa cu ga pronaci! Pozdrav!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
Најважнија ствар на коју треба да обратиш пажњу код инсталације сваке дистрибуције је ПАРТИЦИОНИСАЊЕ! У новом броју (СК 7/2006) имаш текст о томе како Линукс означава хард дискове и партиције, и још доста занимљивих ствари везаних за партиције и Линукс. Текст се зове "HDD Hirurgija" и обавезно га прочитај. Иначе, инсталација сваке познатије дистрибуције је веома проста (барем мени), и веруј ми да сам се одмах снашао чак и кад сам први пут инсталирао Линукс. Опет понављам, једина критична ставка је партиционисање и код тог корака мораш да отвориш четворе очи. Једина ситуација када партиционисање није опасно, јесте кад на рачунару немаш ништа инсталирано, нити имаш било какве податке
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
GNU
Član od: 12.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 8 puta na 5 poruka
|
![]()
zaboravi slackware, probaj mandrivu, suse ili ubuntu 6.06. jedina tacka koja moze izazvati probleme je patricionisanje diska sto je obradjeno
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Veteran
Član od: 30.5.2006.
Zahvalnice: 90
Zahvaljeno 70 puta na 25 poruka
|
![]()
Preko Win-a napravis Ext2 particiju na kojoj će ti biti Linux i napraviš swap particiju od 500-1000mb...
Posle bootujes disk i pokrenuće ti live CD (ako koristiš Ubuntu 6.06), na njegovom Desktopu ces imati Install, tu klikneš i slediš instrukcije, ništa teško ne brini... I ako te pita da instalira Grub loader ti prihvati... Javi šta si uradio... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
|
![]()
Nadam se da ce pomoci...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
@attitude Narucio sam ubuntu! Hvala svima na pomoci!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Veteran
|
![]() Citat:
![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Novi član
|
![]()
e ja sam se syebao kod instalacije Kubuntua 6.06...
slucajno sam za swap particiju odabrao particiju D na kojoj sam imao oko 150 GB multimedije i vaznih fajlova... da li postoji nachin da konvertujem ovu SWAP u prethodno stanje,to jest u NTFS fajl sistem?pliz heeeeeeellllllpppppp |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Pa možeš najlakše to da uradiš pomoću Partition Magica, iz Windowsa... samo desni klik, Convert, i izaberi NTFS, Logical.
poz za Zool-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Veteran
|
![]()
Samo, moli Boga da nije formatirao vec
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
|
![]()
ne moze da se konvertuje u NTFS to moze samo iz FAT u NTFS.
kada oznacim d particiju "posivi"(nestane) opcija za konvertovanje. ![]() probao sam i iz command prompta ali ne moze. ![]() izgleda da cu morati da formatiram ceo hard. e da posto ce mi ovo biti prvi put da instaliram windows na sistem sa SATA hard diskom,da li su potrebne neke dodatne diskete za njega,radi se o MAxtoru od 200GB. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() A možeš da probaš i delete partition, pa onda kreiraj novu od tog praznog mesta... peace |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Novi član
|
![]()
imam Power Quest Partition Magic 8 i kada idem desni klik na D partciju (pored koje je zuti kvadrat)izbaci samo opcije Format,Delete i Properties.
meni ne odgovara da formatiram partciju jer na njoj imam dosta instaliranih programa,i kada bih je formatirao repovi od tih programa bi ostali u c:\windows izgleda da je jedino resenje format celog diska ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Linux-a Mandriva 2006 instalacija deo I
Za instalaciju Linux-a Mandriva 2006 treba da nabaviš program PowerQuest PartitionMagic 8.0 za particionisanje hard diska iz Windows-a i naravno sam Linux. U PartitionMagic-u pritisni desnim klikom na C particiju, ili ako ih imaš više na poslednju po redu. Pritisni resize/move u polje Free Space After upiši 5000 pritisni OK. Pojaviće se sivo obojeno polje na koje treba da klikneš desnim klikom i izabereš Create. Pritisni strelicu pored polja Partition Type i iz padajuće liste izaberi Linux Ext3. Pritisni OK i ponovo desni klik na tako dobijenu ext3 particiju, izaberi resize/move, a u polje Free Space After upiši 500, pritisni OK, desni klik na novo dobijeno sivo polje, pritisni strelicu pored polja Partition Type i iz padajuće liste izaberi Linux Swap, pritisni OK. Sada pritisni Aplly (zeleno dugme u donjem levom uglu). Računar će se resetovati da bi napravio particije za Linux (videćeš bela slova na plavom ekranu, ne diraj ništa, sačekaj da se Windows ponovo pokrene), ukoliko sve uradi iz Windows-a, sačekaj i pritisni OK. Sada možeš da proveriš u PartitionMagic-u, da li imaš particije za Linux, jedna ext3 od otprilike 4500 MB i jedna swap od 500MB. Ubaci CD 1 ili DVD sa Linux Mandrivom i resetuj računar. Kada se pojavi uvodni ekran za instalaciju pritisni enter (ukoliko krene Windows treba da u BIOS-u podesiš but ovim redosledom: 1.disketa; 2.CD; 3.hard disk). Tek sada ubaci disketu (naravno neku praznu). Na levoj strani je informacioni deo, a na desnoj nastavljamo instalaciju.Mišem ili strelicom na gore (na tastaturi) izaberi Evropu, pronađi srpski (ćirilicu ili latinicu), dalje instalacija teče na srpskom. Pritisni mišem next ili enter na tastaturi. Prihvati licencirani ugovor, pritisni sledeći. Tastatura: nikako ne biraj srpski raspored tastera, pronadji US tastatura (internacionalna), kasnije ćeš u Linuxu dodati srpski raspored tastera. Sigurnosni nivo: izaberi standardni nivo, administracija nivoa sigurnosti ostavi prazno. Drax je pronašao sledeća rešenja: trebalo bi da stoji već izabrano - koristi postojeću particiju. Izberi particije za formatiranje: kod mene je štiklirana particija za Linux, hda8 (4,4 GB, / ,ext3) Dalje če pisati da treba da formatira particiju, sačekaj da završi i kada te upita (na engleskom) da li ćeš da kopiraš disk na hard, ostavi prazno polje -Copy whole CDs- i pritisni dugme – sledeći. Na -Do you have a suplementary instalation media- ostavi crnu tačku na nijedan i pritisni dugme -u redu-. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
Linux-a Mandriva 2006 instalacija deo II
Sada izaberi grupe paketa tako što ćeš štiklirati sve stavke u obe kolone i obavezno polje na dnu –pojedinačno biranje paketa-. Izaberi pakete za instalaciju tako što ćeš prvo pritisnuti plavu strelicuna na dnu ekrana, da bi mogao da štikliraš sve kvadratiće pored naziva programskih paketa. Kada pritisneš prvo prazno polje pojaviće se upozorenje: Sledeći paketi treba da bidu instalirani. Pritisni -u redu- i nastavi dalje sa štikliranjem (pritiskaj tačno u kvadrat). Odmotavaj listu i na svako upozorenje odgovaraj sa -u redu-. Postoje neka polja koja će i posle potvrde ostati prazna. Pisaće: Ne možete selektovati/deselektovati ovaj paket. Pritisni -u redu- i nastavi dalje (neka kvadrat ostane prazan). Takođe postoje i paketi sa nacrtanim katancem, to naravno ne diraj. Kada najzad stigneš do kraja liste, pritisni -instaliraj-. Na izboru servera ostavi -da- i pritisni -sledeće-. Kreće kopiranje programa u toku kojeg možeš da pritiskaš dugme -detalji/bez detalja-. Instalacija sa CD-ova zahteva sada promenu diskova. Mandriva elegantno otvara drajv sa molbom da se ubaci sledeći CD. Jednostavnim pritiskom na -enter- drajv se zatvara i nastavlja instalaciju. Sledi konfiguracija sistema. Prvo se podešava root lozinka. Izaberi -bez lozinke- . Dodaj korisnika tako što ćeš u prvo polje upisati pravo ime i prezime sa velikim početnim slovima i razmakom između. Sada pritisni -Tab- na tastaturi i ostavi prazno polje za lozinku. Idemo na sledeći korak instalacije. Za auto logovanje ostavi štiklirano polje -Use this feature- i -KDE-. Sada ubaci disketu. Sažetak Pronađi predposlednju stavku: startanje. Starter – lilo – graphic na /dev/hda Pritisni dugme -podesi- . Glavne opcije startera: levi klik na prvu padajuću listu, ponovo levi klik na -Grub with graphical menu-. Levi klik na padajuću listu Startni boot uređaj, izaberi levim klikom /dev/fd0. Ostalo neka stoji kako jeste. U sledećem koraku ostavi samo linux (boot/wmlinuz) i windows (dev/hda1). Sve ostalo izbriši, izaberi levim klikom pa pritisni -ukloni-. Sada pritisni levim klikom -windows(dev/hda1)-, pa levi klik na –promeni-. Štikliraj podrazumevano, pritisni u -redu-. Sada pritisni -sledeći- da se ponovo pojavi Sažetak. Idemo dalje pritiskom na -sledeći-. Otvaraju se vratanca, izvadi disk, ostavi disketu i pritisni -restart-. Kreće Grub Izaberi Linux strelicom na gore na tastaturi, enter. Windows kreće sam posle 10 sek. ili ako izvadiš disketu. Kada krene Linux Mandriva 2006, preskoči čarobnjaka. --- Ovo uputstvo odštampaj ili prepiši, trebaće ti, jer budala pamti, a pametan piše.--- |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Član
|
![]()
Linux-a Mandriva 2006 instalacija deo III
Ukoliko nešto ne radi, recimo zvuk i slično, ponovo ubaci disk, izvadi disketu, restartuj računar i uradi popravku instalacije tako što ćeš doći do Sažetka i kao kod podešavanja Gruba pokušaš da podesiš to što ne radi. Ako disketa otkaže, popravićeš je jednostavno tako što ćeš pokrenuti instalaciju Linuxa, ali umesto enter, pritisni F1, zatim otkucaj: rescue tek sada ubaci disketu i ako je izabrano -Reinstal Linux boor loader- pritisni enter. Otkucaj: grub pritisni enter, restartuj, izvadi disk, ostavi disketu. Za čitanje Linux particija iz Windowsa možeš pored dodatka za Komander da koristiš i PartitionMagic 8.0. Kako se to radi neka bude domaći zadatak za sve linuxaše. Ista ovakva uputstva za Slackware, SuSe i Debian (strašni) mogu da postavim na forum ako to nekom treba. zorand@EUnet.yu tel. 064/110-26-18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
Uputstvo za Mandrivu 2006 je super i onaj vord falj je dobar, bilo bi bolje da postoje i skreenshotovi instalacije, pogotovo kad se instalira samostalno na kompjuter. Ako bi se kupovao kompjuter (neki skromniji) za Linux (Mandrake) na šta bi trebalo obratiti pažnju, pogotovo vezano za internet, ako nije modem, nego kablovski internet, na koji deo hardvera. Ispada da je particionisanje najsloženije od svega. Da li se i u Mandrivi primenjuju komande, i da li je to u zavisnosti od okruženja ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
|
![]()
Obrati pažnju na grafičku karticu.
Dok su nvidia drajveri za grafičke kartice standardno dobi, ATI je neverovatno loš. Izgleda da Ati i nije baš mnogo briga za one koji koriste linux os... Imam velike muke sa osposobljavanjem OpenGL-a na mom ATI-ju, i ne bih nikome poželeo muke koje ja proživljavam kad se borim sa ovom karticom ![]() Naravno, za normalan rad bez igara OpenGL i nije mnogo potreban, ali bez njega nećeš moći da korsitiš recimo ni GoogleEarth ... Ako već možeš da biraš, obavezno uzmi nVidiju |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Linux za pocetnike | The Finest Serbian Since '82 | Slobodni softver | 116 | 30.8.2007 23:24 |
Windows (XP, Vista) VS Linux | AxeZ | Operativni sistemi | 437 | 5.5.2007 14:35 |
Kako putpuno izolovati Linux od Windowsa | The Finest Serbian Since '82 | Operativni sistemi | 9 | 31.3.2006 23:52 |
linux i windows | kole racunic | Slobodni softver | 27 | 6.3.2006 16:44 |