![]() |
![]() |
|
Šta da kupim? Saveti oko kupovine novog ili nadogradnje starog računara |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 4.12.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Pozdrav,
posle dugo godina verne sluzbe, odlucio sam da racunar posaljem u zasluzenu penziju. Trenutno razmatram opcije oko kupovine novog racunara, pa samim tim imam i par pitanja. - Poslednji put kada sam kupovao procesor, dobio sam standardnu Intel box varijantu, dakle prepoznatljivo plava kutija sa procesorom, kulerom i ostalim box "candy-jem". Kako je to bilo davno proslo vreme, hteo sam da pitam da li je i sada takav slucaj, buduci da sam cuo od par prijatelja da domaci dobavljaci sve cesce prodaju procesore van standardnog pakovanja, tj. samo u maloj providnoj fabrickoj kutiji. Iskreno, ne bih voleo da posebno placam kuler koji bi trebao da je vec po default-u ukljucen u cenu procesora, a verujem da bi zadovoljio potrebe buduci da se ne bih bavio overclocking-om komponenata. - Do sada sam u svojim racunarima imao Maxtor a kasnije i Seagate diskove i nikada mi se nije desio kvar ili neki drugi problem. Imao sam i WD diskove, ali su me dva puta izneverili, te bih odlucio da poverenje prilikom kupovine ipak ukazem Seagate-u. Nazalost, nakon pregledane ponude domacih firmi, nisam uspeo da nadjem Seagate diskove koji bi zadovoljili moje kriterijume, a to su pre svega bafer od 64 mb, kao i podrska za sata transfer od 6 gb/s. Prilikom potrage za tim diskovima, video sam nekoliko modela WD diskova koji zadovoljavaju moje kriterijume, pa bih ovom prilikom pitao za misljenje o Caviar black modelima, pomenutih karakteristika. - Odabrao sam Asus-ov model HD 5850 kao graficko resenje, ali sam od prijatelja dobio preporuku da obratim paznju na HD 6870 model. Primetio sam da je (vremenski) mladji brat jeftiniji od starijeg, ali i da je nesto sporiji. Posto svakako gledam da ustedim tu i tamo, zanima me koliko bih izgubio na grafickim performansama ukoliko se odlucim da tu ustedim neki evro. - Posedujem (imho) kvalitetno Chieftec kuciste (model: BG-01B-B-SL) sa napajanjem Smart serije (ako se ne varam), od 400 w. Kuciste potpuno odgovara mojim potrebama i ne bih ga menjao, ali sam svestan da ce napajanje morati da se zameni. Koristio sam Newegg power supply calculator i dosao do cifre od ~650 w neophodne snage. Posto bih u buducnosti mozda dodao nesto od komponenti, odlucio bih se za neko napajanje od 700 - 750 w. Sa Chieftec i Thermaltake napajanjima sam do sada imao ekstremno pozitivna iskustva, pa bih pitao da li da nastavim tradiciju, ili da mozda pogledam neke druge proizvodjace? Ovo mi je ujedno i najveci problem, posto ima toliko proizvodjaca za neke od kojih nisam ni cuo do danas. Sto se same platforme tice, odlucio sam se za i7 seriju procesora (LGA1366), u kombinaciji sa Asus plocom. Znam da su Asus proizvodi nesto skuplji od konkurentnih, ali se ne bih odrekao Asus ploce zbog kvaliteta, jednostavnosti podesavanja i simpatije prema samom Amibios-u. Za razliku od ploce, nije mi toliko bitan proizvodjac graficke karte, pa sam primetio da bih kupovinom Gigabyte ili Sapphire modela mogao ustedeti i do 40 evra. Koliko uopste razlike ima izmedju modela ovih proizvodjaca i da li su, kao i ranije, u pitanju samo razlicite nalepnice? To su u principu sva pitanja koja sam imao da postavim. Izvinjavam se na poduzem post-u. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
Ako prilikom kupovine procesora kupujes BOX varijantu, mora da dodju kutija, BOX kuler, i nalepnica. Ako to ne dodje, neko te je zeznuo. Retail verzije idu bez tog pakovanja, ali sta ce ti to do vraga...
![]() Verovao ti ili ne, nekako se najvise ljudi na banalne greske zali upravo kod Seagate diskova u skorije vreme. Ja da sam ti, uzeo bih WD Black i ne bi mislio dalje, Zahvaljujuci dragom nam Qzmi stice se utisak da se Seagate jedini koji vredi, sto svakako nije istina. Daleko da ne vredi te pare, ali WD, Samsung itd. nisu krs i lom vec imaju iste dobre preporuke. Maxtor (tj. Seagate Diamond Max sada) preskoci. Previse losih utisaka mnogih korisnika Maxtora nisu preporuka ![]() Sto se grafickih tice, osim modela sa nereferentnim hladjenjem (MSI Hawx, ASUS CuCore, Saphire VaporX, itd.), ostalo ti dodje isti djavo. Koju kartu, preporucice neko vec, kao i napajanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Novi član
Član od: 4.12.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Hvala lepo na odgovoru.
![]() Mogu reci da manje-vise imam ideju u glavi kako bi buduci racunar trebao da izgleda, a izbor je pao na sledece komponente: - Intel i7, model 950. - Asus P6 X58D-E - Kingston Hyper-X DDR3, 3 modula od po 2gb memorije, deklarisane na 1600 MHz. - Asus HD 6870 - 2 x WD Caviar black, kapaciteta 1 TB. To bih sve smestio u staro kuciste (prethodno, naravno, dobro ocisceno ![]() Sto se novcanog dela tice - u principu nisam ogranicen, ali sam svakako otvoren za bilo kakve korekcije. Jedna od korekcija ce najverovatnije biti graficka karta drugog proizvodjaca, zbog vec pomenute razlike u ceni od 40 evra u korist Gigabyte i Sapphire modela, naravno u odnosu na Asus. Sto se maticne ploce tice, pomenuo sam vec da preferiram Asus resenja, ali sam otvoren za sugestije u vezi ploce. Odabrao sam ovaj model pre svega zbog atraktivne cene u ovom rangu, mada mi nije jasno zbog cega je Premium model ove ploce skuplji za 80+ evra? ![]() Sto se WD diskova tice, zadrzavam sumnju u vezi njih, ali sam u danasnjem telefonskom razgovoru sa domacim dobavljacem bio "kupljen", zbog odlicne duzine garantnog roka. Sto se ostatka komponenata tice, ovaj racunar zamisljam kao dugorocno resenje tako da daljih kompromisa ne bih pravio, ali svakako prihvatam sugestije i savete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
Promjenio bih plocu, citao sam o Asus Sabertooth X58, cujem da je dobra (a i cena joj je ok).
Ostalo je ok. I da... ako nisi ogranicen budzetom uzmi i jedan SSD od 64GB za sistem I napajanje, potrazi CFT seriju Chiefteca (CFT-850-14C) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Da, ako mozes definitivno CFT serija Cheif-a.
Sto se SSD-a tice, ako ima para ok, ali po meni to i dalje nije nesto neohodno za vrhunske masine, ja bih radije sacekao da SSD-ovi vecih kapaciteta sidju u narod pa ga nabavio tad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
Član od: 14.11.2010.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Koliko bi kostala ova makina, da vidim mogu li ja da se isprsim za istu, djeluje mi kao dugorocno rjesenje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Moja nova konfiguracija | vibor95 | ŠDK - Osnovne komponente | 170 | 12.5.2010 13:58 |
Nova konfiguracija | youngster | Šta da kupim? | 17 | 21.2.2010 21:25 |
Nova konfiguracija | Dzajo5 | ŠDK - Osnovne komponente | 9 | 21.12.2009 14:31 |
Nova konfiguracija | Mean_Machine | Šta da kupim? | 59 | 17.9.2006 19:29 |
Nova konfiguracija za 3D Max :) | bobi | Šta da kupim? | 18 | 31.7.2006 23:56 |