Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 15.7.2006, 13:47   #1
Augustus
Član

Član od: 7.2.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Exclamation HITNO!!Cena java programa???

Pozdrav,
Imam hitan problemcic,treba da do ponedeljka izjavim koliko trazim novca za program koji opsluzuje agenciju za nekretnine.Radi se o kompletnom programu sa svim mogucim pretragama, stanova, kuca,kupaca,prodavaca,telefonskih imenika,stampanja oglasa...Baza je mysql i nalazi se na netu.Program je desktop aplikacija koja se kaci na bazu.Radi se u javi po specifikaciji i tako mora biti.Ja sam nov u poslu i nemam iskustva kad se radi o ceni programa.Predvidjeno vreme za izradu programa je 45 dana. Svaka pomoc,sugestija,bilo kakav raspon cena je od velike pomoci!

Hvala unapred!
Augustus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.7.2006, 20:32   #2
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 368 puta na 146 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: HITNO!!Cena java programa???

Ponekad je teško odrediti cenu i kada si dugo u poslu, jer ona zavisi od dosta faktora. Pre svega, da li ti razvijaš aplikaciju za njih ili njih zanima samo gotova aplikacija. U prvom slučaju, autorsko pravo na program ima onaj za koga razvijaš aplikaciju, i moraš da mu predaš kompletan sors kod i oni imaju puno pravo da tom aplikacijom raspolažu kako žele, da menjaju kod, da ga preprodaju dalje, da ga razvijaju... a ti ne smeš da preprodaješ taj program dalje, niti da raspolažeš kodom koji si pisao, dok u drugom slučaju ti njima daješ licencu za korišćenje aplikacije, a ti zadržavaš isključivo autorsko da ga koristiš po svom nahođenju, da ga razvijaš preprodaješ, a oni ne smeju, osim ako im to ne odobriš licencom. To je nešto što obavezno treba regulisati ugovorom pre nego što se uopšte krene sa radom da ne bi bilo zabune. Što se tiče cene, u prvom slučaju, obično se tako nešto naplaćuje na sat, a prosečni proramerski sat u Srbiji je oko 10 evra, što će reći da ukoliko ti treba 45 dana, radni dan ima 8 sati, to ti dođe odokativno oko 45*8*10=3.600 evra, naravno različite varijacije su dozvoljene. E sad u drugom slučaju, treba proceniti da li ti takvu aplikaciju uz malo dorade možeš da prodaš još nekome, pa onda možeš i da spustiš cenu, ali nikako ne treba ići ispod 500 evra po licenci, realno negde oko 500-1000 evra. Naravno, ukoliko program ide na više računara uvek možeš da ponudiš i neki popust za više licenci. E sad, tako je u teoriji, a u praksi uvek može da se pojavi neki "komšijin mali" koji prčka nešto u "džavi" i radi sa piratskim softverom, pa ponudi cenu od 100 ili manje evra.
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.7.2006, 10:45   #3
Brains
Cogito ergo Brains

Član od: 16.10.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 42 puta na 26 poruka

Citat:
Marko_L kaže:
... Što se tiče cene, u prvom slučaju, obično se tako nešto naplaćuje na sat, a prosečni proramerski sat u Srbiji je oko 10 evra, što će reći da ukoliko ti treba 45 dana, radni dan ima 8 sati, to ti dođe odokativno oko 45*8*10=3.600 evra, naravno različite varijacije su dozvoljene.
Ovo bi bilo sve u redu da se tako gleda programerski sat... Programerski sat se racuna po broju linija koda, jer se otprilike zna koliko linija koda se moze napisati za sat vremena, zajedno sa svim prepravkama, ispravkama pa cak i komentarima... Za tacno koliko linija koda je potrebno, nemojte me pitati...

@Augustus: Ako si u prilici, obrati se nekoj vecoj firmi i predstavi se kao kupac pa ih pitaj koliko bi izasao neki takav slican program. To ce ti biti najlakse za odredjivanje kako se krece usluga programiranja u datom trenutku. Sto rece Marko, nemoj ici ispod 500 EUR (osim ako konkurenti ne rade iste takve programe za manje para). I isto , oceni koliko je to tebi posla i da li ces biti zadovoljan kintom u odnosu na ulozeni trud. Ako je to posao da narednih 45 dana ne budes imao vremena da spavas i jedva ponekad jedes, onda gledaj da je pristojna mesecna plata oko 600 EUR (naravno u Srbiji, pa puta 1,5) realna cena 900 EUR, oderes ih za 1200-1300 EUR. Takodje, vidi da ako mozes, izmuzes ih (a ako je stvarno neophodno, super) i za mesecno odrzavanje (naravno za neku cenu) Onda i mozes da radis za male pare ako ces svakog meseca uzimati 100 EUR za odrzavanje. Naravno, pravno se osiguraj za ovako nesto gde ces praviti ugovor da ne smeju da koriste program ako im ga ne odrzavas ti.

I nikako, ponavljam NIKAKO, ne dozvoli da im das program pre nego sto plate! (osim ako nisi potpisao ugovor sa njima)
Brains je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.7.2006, 12:48   #4
Augustus
Član

Hvala vam na iscrpnim odgovorima!Veoma ste mi pomogli sa savetima!
Nakon svega mislim da bi ok bilo naplatiti 500-600 jevreja po licenci, plus godisnje odrzavanje za 30% cene.Naravno prvih sest meseci do godinu dana odrzavanje ce biti besplatno.Mislite li da je to ok?

Sto se tice same licence, znate li gde mogu videti(naruciti) kako izgleda takva licenca?Da odem kod nekog pravnika koji se razume u IT tesko da cu ga naci, a ako ga i nadjem ko zna koliko ce me kostati.Mozda ima neka generalna na mrezi koju bih mogao iskoristiti i modifikovati za svoje potrebe.

U svakom slucaju hvala vam jos jednom na savetima!
Stara 16.7.2006, 13:57   #5
dbaja
Veteran

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 214 puta na 130 poruka

Citat:
Brains kaže:
I nikako, ponavljam NIKAKO, ne dozvoli da im das program pre nego sto plate! (osim ako nisi potpisao ugovor sa njima)
Ma može i to, samo neka ugradi neku zaštitu koja će posle određenog broja dana da pojede program ili da uzima podatke nasumično, to će ih brzo ubediti da plate.
dbaja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.7.2006, 18:38   #6
Brains
Cogito ergo Brains

Citat:
Augustus kaže:
Nakon svega mislim da bi ok bilo naplatiti 500-600 jevreja po licenci, plus godisnje odrzavanje za 30% cene.Naravno prvih sest meseci do godinu dana odrzavanje ce biti besplatno.
Ako tebi radi posao, i nama ce... Pazi, cena je nesto sto je jako fleksibilno. Uostalom ako naidjem na lovatora kojem para ne predstavlja problem, ponudicu extra uslugu za velike pare. To i jeste razlika izmedju dobrog i loseg prodavca (svojih proizvoda). Dobar prodavac ume da oceni koliko poslodavac moze da izdvoji para za neku uslugu. Ja bih recimo pristao na 600 EUR za projekat koji realno mogu da zavrsim za mesec dana bez preterane zurbe. (iako je rok 45 dana) Pod uslovom da sam barem imao jedno iskustvo u slicnom polju. Bez iskustva bih isao prvo na poslove koji imaju sto duzi rok, sto povlaci i manje para ali bih tako imao dovoljno vremena da naucim nove stvari koje su potrebne za posao.
U svakom slucaju, proveri sa nekom firmom za razvoj softvera koliko otprilike oni naplacuju slicnu uslugu, jer je to i dobar nacin da ubedis poslodavca u tvoju cenu. (slogan: ja nudim za 600, a ako necete, imate kod XYZ software za 900). Naravno pazi ton kojim to pricas jer moze da ima i kontraefekat, ali generalno ovakav komentar daje samo dodatni plus jer tako pokazujes da si informisan o trenutnom stanju na trzistu a da ne pricamo o tome da ne mogu da te izmuzu za male pare tako sto ce ti posto poto spustiti cenu. Idealna kombinacija je kada se tvoja cena nadje skoro kod granice sa njihovom najvecom sumom koju su spremni da pljunu. Takodje svaki upgrade se placa posebno osim ako ih ne "castis" ako nije neki preveliki posao. Eventualne bagove u programu (koji ce se skoro sigurno biti) si duzan da sredis u sto kracem periodu bez naknade.
Citat:
Augustus kaže:
Sto se tice same licence, znate li gde mogu videti(naruciti) kako izgleda takva licenca?Da odem kod nekog pravnika koji se razume u IT tesko da cu ga naci, a ako ga i nadjem ko zna koliko ce me kostati.Mozda ima neka generalna na mrezi koju bih mogao iskoristiti i modifikovati za svoje potrebe.
Pa uzmi neki Licence Agreement bilo kojeg softverskog resenja (nabolje ako je i i iz iste branse kao i tvoj program, pa neces ni morati puno da prepravljas). Kako kazu ljudi: ne izmisljaj toplu vodu. Ugovor o daljem odrzavanju se moze regulisati i preko standardnog pravnickog ugovora gde ti moze pomoci bilo koji pravnik jer se on sklapa izmedju tebe i poslodavca. Sto se tice lokacije gde da nadjes sve ovo, ne mogu ti pomoci, pa guglaj.

Eh, da i odluci se da li ces da naplatis po kompjuteru ili samo program. Ako naplatis samo program, onda ide mnogo veca cena jer onda oni taj program mogu da pokrenu na vise kompjutera bez dodatnih troskova. A ako ides na licence, onda vidi (posto vec moraju da imaju net) da svaki zasebni program ima jedinstveni broj kojim ce se prijaviti na neku tvoju bazu radi verifikacije i onemogucavanja startovanja vise istovetnih kopija istovremeno.

Poslednja ispravka: Brains (16.7.2006 u 18:48)
Stara 16.7.2006, 21:48   #7
Marko_L
Mythbuster

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Citat:
Ovo bi bilo sve u redu da se tako gleda programerski sat... Programerski sat se racuna po broju linija koda, jer se otprilike zna koliko linija koda se moze napisati za sat vremena, zajedno sa svim prepravkama, ispravkama pa cak i komentarima... Za tacno koliko linija koda je potrebno, nemojte me pitati...
Nikada nisam radio na taj način, ali mi se čini kao prilično nepouzdana metoda određivanja cene u većini slučajeva. To bi bilo u redu da je programer isto što i daktilograf, pa da dobije gotov program na papiru koji treba da prekuca, pa da se na osnovu njegove brzine kucanja određuje njegova cena. A ovako, jedna linija koda može da se kuca 2 sekunde, a može i sat vremena, jer ta linija koda prvo treba da se osmisli. Kao što i sam znaš, jedna stvar se obično može uraditi na više načina, a u najvećem broju slučajeva specifikacija sadrži uopštene napomene tipa "program treba da sadrži to, to i to", a to "to, to i to" obično programer mora da osmisli kako da izvede. Uostalom, programer naplaćuje znanje, a ne kuckanje, tako da ne može da naplaćuje po slovu A povrh svega toga, niti programer može da odredi na startu tačno koliko će mu vremena trebati za koju količinu koda, niti poslodavac (pogotovo ako se manje razume u programiranje) može da zna isto to, što znači da bi programer morao prvo da uzme da uradi program, pa onda na osnovu toga odradi cenu, a nijedan klijent neće da pristane da mu piše u ugovoru cena koju treba da plati = "će izmerim pa će ti kažem" Mnogo je lakše odrediti odokativno koliko dana treba da se završi neki program, odredi se broj radnih sati dnevno, odredi se dnevnica (na osnovu cene sata koju sam pomenuo) i to se lepo stavi u ugovor, jasno i precizno. Uostalom, kada se radi program za naručioca i njemu pripada autorsko pravo na program, sasvim je normalno da te plaća fiksno, kao i bilo kog drugog zaposlenog.
Naravno, ukoliko se samo daje licenca za korišćenje, onda uzmeš u obzir sve relevantne faktore, kao što je na primer, na koliko kompjutera će se instalirati taj program, kolika je generalna upotrebljivost tog programa za neku drugu firmu osim te za koju si ga radio, da li od tog programa može da se razvije nešto još bolje... itd.
U svakom slučaju, slažem se da je dobra ideja nazvati nekoliko firmi koje se bave tim poslom i pitati za cenu takvog projekta.
Stara 17.7.2006, 17:24   #8
Brains
Cogito ergo Brains

Citat:
Marko_L kaže:
Nikada nisam radio na taj način, ali mi se čini kao prilično nepouzdana metoda određivanja cene u većini slučajeva. To bi bilo u redu da je programer isto što i daktilograf, pa da dobije gotov program na papiru koji treba da prekuca, pa da se na osnovu njegove brzine kucanja određuje njegova cena. ...
Moj greska sto nisam naveo da sam mislio na placanje i ucinak programiranja kada radis u vecim softverskim kucama...
Stara 17.7.2006, 23:08   #9
Marko_L
Mythbuster

U većini softverskih firmi (a i ostalih), i većih i manjih, radni sat služi čisto kao referenca za obračun zarade na dnevnom, a zatim i mesečnom nivou. Ozbiljne firme obično imaju posebnu "tarifu" za prekovremeni rad i vikende, tako da vrednost radnog sata tu ima najveću ulogu inače bi moglo i bez njega, tj. da se odredi samo fiksna mesečna zarada. Što se tiče učinka, on se obično vrednuje bonusima i penalima koji se obračunavaju zasebno od plate.
Stara 18.7.2006, 23:46   #10
Augustus
Član

Prva runda je okoncana nereseno, ali mislim da cu uspeti da pogodim za 500 evra.Odrzavanje kosta isto toliko za godinu dana, grejs period od 6 meseci.Sa aplikacijom mogu da rade sto im je volja(da je prodaju,instaliraju gde hoce) samo sto nece imati podrsku sem za registrovani primerak.Podrska za svaki sledecu aplikaciju je 150 evra(pominjale su se neke nove filijale).
Uglavnom, ako ovo ne prihvate nista od posla,imam sta drugo da radim(fala bogu za sada je tako).
Ako ipak prihvate(mislim da hoce)ja nisam preterano zadovoljan sa cenom,ali imam neke druge planove sa ovom aplikacijom pa nek ide zivot.
Stara 19.7.2006, 20:42   #11
Marko_L
Mythbuster

Samo obavezno sve to što se dogovorite stavite u ugovor, jer bez ugovora s obzirom da radiš program za njih, oni postaju nosioci autorskih prava i mogu da ti zabrane da radiš bilo šta sa programom.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kako postici anonimnost kod koriscenja P2P programa The Finest Serbian Since '82 Internet tehnologije 31 7.8.2007 1:35
Java igre vs. Symbian igre PhaetoN Igre za mobilne telefone 66 26.5.2007 16:06
NOD32 & java problem pavlaka Internet tehnologije 4 1.6.2006 20:22
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? Ilic Marko Programi za mobilne telefone 1 9.2.2006 14:09

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:16.