![]() |
![]() |
|
Zvuk na računaru Zvučne karte, zvučnici, slušalice... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Pozdrav
Posle vise od par meseci uzeo sam da popravim slusalice. Glavni i jedini problem je bio taj sto se prilikom jednog slucajnog povlacenja kabla, kabl potpuno iskidao iz slusalica. E sad, svaki zvucnik ima cetiri kontakta (i levi i desni), kabl koji ide od dzeka do prve (desne slusalice) ima tri zice (zlatnu, crvenu i zelenu), a kabl koji ide od desne slusalice do leve takodje ima tri zice (crvenu, plavu i zlatnu). Ja sam ukapirao da je zlatna najverovatnije minus, crvena je plus a zelena i plava su neki signali (nemam pojma koji). Interesuje me da li neko kojim slucajem zna kako da zalemim zice na zvucnike, i zasto ima 4 kontakta na zvucniku a samo tri kabla ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka
|
![]()
ali od ta cetiri, dva su ista, masa (GND). tako da mozes da ih spojis na jednu zicu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
A ostala dva cemu sluze? Bilo bi dobro ako mozete da mi nadjete neku sliku sa zvucnicima i gde je obelezeno tacno gde je sta, ja nisam uspeo da nadjem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
U dolaznom kablu je jedna žica od jednog zvučnika, druga od drugog, a treća je zajednička. Ta zajednička je najverovatnije "zlatna" (tj. sa providnom izolacijom), što možeš da proveriš ommetrom - zajednički kontakt na džeku je onaj najbliži plastici (suprotno od vrha), pa vidi da li je drugi kraj vezan za zlatnu ili za neku drugu.
E sad, očigledno je da je na slušalicama malko više kontakata nego što je potrebno. Najbolje ti je da razmontiraš drugu slušalicu (onu u koju ne ide kabl) pa da vidiš šta je i kako povezano. Onda prvu povežeš slično, samo iskoristiš drugu od one dve žice koje nisu zajedničke. Čak ne moraš odmah da lemiš, nego kad otprilike utvrdiš šta ide gde, samo prisloni žice i vidi da li će da zasvira. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
PeTkO (23.1.2012) |
![]() |
#5 |
Banned
|
![]()
Hvala Vojo! Probacu sutra pa javljam sta sam napravio
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
Uključiš slušalice u komp, staviš samo da ti pušta na tu slušalicu koja je pokvarena bilo šta, i onda pipkaš i nađeš kako treba da lemiš. Magija
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
![]()
Jos kad bi bile zice zalemljene...i jos da nije moj cale izigravao majstora...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
![]()
Problem je bio u samim zvucnicima...ne znam kako, ali radi samo jedan...tako da mi kupovina novih ne gine.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Vadjenje slusalica iz USB ulaza | - TERMINATOR - | Kvarovi | 5 | 26.4.2011 18:08 |
Testovi slusalica (al onih malo ozbiljnijih) | dr.freeman | Tekstovi u SK | 0 | 29.8.2010 11:08 |
nintendo ds - popravka | komanderkin | Konzole | 1 | 19.12.2009 13:52 |
pomoc oko odabira slusalica | Ocean_Soul | ŠDK - Zvuk na računaru | 2 | 3.9.2009 14:56 |
Super grub disk, popravka MBR-a | stepanov | Nosači podataka | 1 | 10.7.2009 8:04 |