![]() |
![]() |
|
Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje… |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 4 puta na 3 poruka
|
![]()
Kao i većina ljudi danas, imam bežični ruter na koji se svi kućni računari povezuju radi interneta i deljenja podataka između njih.
Zanima me, da li postoji neko jednostavno softversko rešenje da sa jednog računara(koji bi bio adminsitrator ovog posla) mogao da ograničim internet(uključim/isključim i sl.) drugim korisnicima(koji imaju pristup ruteru)? Ako ima neke veze, ruter je TP-LINK WR541G i operativni sistemi su Windows 7. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
Svaki ruter ima mogućnost filtriranja MAC adresa tako da možeš da isključuješ internet sa bilo kog kompjutera. Za ograničenje ne znam dal ijedan ima niti kako se to inače rešava. Ono u šta sam 90% siguran je da ne postoji program koji bi mogao da instaliraš na jedan kompjuter i da preko njega kontrolišeš sve ostalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Član
|
![]() Citat:
Pomislio sam na programe tipa kao što koriste provajderi za wireless internet koji naplaćuju. Kada se ti konektuješ na njihov ruter ali nemaš pristup internetu(www) gde te sprečava stranica gde trebaš ukucati šifru i sl. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
|
![]()
Skuplji ruteri ( 150+ evra) poseduju hardverski mogucnost filtriranja i ogranicavanje protoka za korisnike ali cisto sumnjam da si spreman da ulozis u tako nesto. Softversko resenje ( koje ne znam koliko ti odgovara) je da na svaki racunar instaliras netlimiter podesis koliko protoka i kada sme da koristi odredjeni racunar. Glavna mana je sto je neophodno da se instalira na svaki racunar i svaka osoba sa malo vise znanja oko racunara je u stanju da ga iskljuci i time dobije neometan i pun protok.
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Nutsbre@ker na korisnoj poruci: | ||
milosvsc (5.2.2012) |
![]() |
#5 |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]()
Ima nekoliko načina da to odradiš!
1. I naj zastupljeniji je da uzmeš netlimiter i da ga na svaku mašinu instaliraš i da eventualno na taj način koliko toliko izbalansiraš i ograničiš protok na više mašina. 2. Da kupiš neki skupi ruter ili neki skupi upravljivi svič i da uz pomoć njih ograničiš protok korisnicima. Ovo je veoma efikasno ali i veoma skupo rešenje jer takva oprema spada u koroporativnu i veoma je skupa takvi uređaji koštaju od više stotina pa i više hiljade eura u zavisnosti od mogućnosti opreme. 3. Treća opcija bi bila praktično dostojna zamene druge opcije stim što je dosta jeftinija. To bi bila samogradnja jednog omanjeg servera od neke matore PIII ili PIV mašine pod nekom prilagođenom linuks distribucijom kao što je MikroTik (plaća se) ili neka besplatna solucija poput zeroshella ili nečeg sličnog. Ova treća varijanta je veoma efikasna ali zahteva određena znanja kada je linuks u pitanju i zahteva dosta znanja kada je rutipitanju jer ni mikrotik ni zirošel a ni druge prilagođene linuks distribucije nisu ni najmanje juzer frendli i zahtevaju poprilično znanje kako bi se to bilo podešeno kako valja i kako bi sve funkcionisalo korektno. Sve u svemu ako nis pri parama i ako nisi od onih ljudi koji imaju dosta znanja o linuksu i poznaju dobro rutiranje, bojim se da si osuđen na pokušaj sa ne limiterom a u slučaju da ti ni to ne pije vodu preporučujem ti da digneš na vreme ruke od svega. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci: | ||
milosvsc (5.2.2012) |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Hvala puno obojici na pomoći!!!
Prosto posle ovakvih jasnih i detaljnih objašnjenja kakve istinski cenim, nemam šta više da pitam! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka
|
![]()
na nekim 'kucnim' ruterima (npr Linksys) mozes da zamenis firmware (Tomato, npr) i trebalo bi onda da imas naprednije opcije (QoS).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
CSC
|
![]()
Da ali imaj u vidu da najjeftiniji takav uređaj nov košta ne manje od 80tak eura. A nije baš svako spreman da uzdvoji toliku količinu novaca u ruter. Kod nas neće ljudi da daju ni 3k dinara za ruter pa kupuju onaj 340gd. Mnogo su retki ljudi koji su spremni da ulože solidnu količinu novca u mrežnu opremu. Većina ljudi će pre dati novac na grafičku, ram, procesor, ploču.. nego na dobru i kvalitetnu mrežnu opremu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
CSC
|
![]()
Tvoje potrebe su takve da tebi on završava posao u podpunosti. Tebi nije bitan napredan menadžment korisnika koji se kače preko uređaja, ne interesuje te kontrola protoka i ništa slično i tebi on savršeno završava posao i to je ok. Ako ti ikada zatreba nešto od onoga što sam ja spomenuo svako ćeš morati da se okreneš samogradnji naprednijeg uređaja ili ćeš morati da odrešiš kesu i kupiš neko gotovo rešenje. A dotle će ti 340gd vršiti posao. Ti spadaš u grupu od sigurno 90-95 ljudi u Srbiji kojima je uređaj poput tog 340gd i više nego dovoljan i to je sasvim ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa ok, nikad mi za kućne uslove ni neće trebati, osim ako ikada budem imao kompleks od 2000 kvadrata pa da hvata net i u bazenu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
CSC
|
![]()
Pogrešno si raztumačio moj post. To je više bila konstatacija a ne kritika. Nemam šta ja tu koga da kritikujem. Neka kupi svako ono što misli da će mu završiti posao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Starosedelac
Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka
|
![]()
ja imam lose iskustvo sa tplink ruterom, trebalo je na svakih par nedelja da se rucno resetuje jer se 'zaglupi'. mislim da je bolje 'odresiti kesu' i kupiti nesto bolje. verovatno ti skuplji modeli trose i malo manje struje sto nije zanemarljivo jer su non-stop ukljuceni.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Umrežavanje 2 računara preko wireless rutera i ADSL rutera | Sale013 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 25 | 24.2.2011 0:57 |
Wireless kontrola | poletn | Internet tehnologije | 4 | 5.6.2010 14:14 |
Pravljenje wireless mreže | k.o.l.e. | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 9 | 14.3.2009 2:43 |
Kontrola mreže (vlast) | dile | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 1 | 22.2.2009 13:13 |