Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Komunikacioni uređaji i umrežavanje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Komunikacioni uređaji i umrežavanje Saveti u vezi sa kupovinom modema, mrežne opreme…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 23.5.2012, 18:28   #1
Levčanin
Starosedelac

Član od: 18.12.2008.
Lokacija: Srbija/Šumadija Avatar: -~~=<¤÷×÷¤÷×÷¤÷×÷¤÷×÷> (anakonda ili piton)
Zahvalnice: 340
Zahvaljeno 241 puta na 189 poruka
Određen forumom Čime da umrežim svoj desktop i laptop sa komšijskim bežičnim i svojim kablovskim netom?

U umrežavanje se baš ne razumem pa da objasnim:

Imam kablovski LAN internet koji ponekad koristim ali od komšije primam jak signal sa njegovog ADSL rutera, proverio sam ovim uređajem http://reviews.cnet.com/adapters-nic...-30970597.html ima nekih dve tri crte i radi nekako.

E sad ja bi da se umrežim sa njim tj da pored mog kablovskog LANa koji koristim na desktopu uzimam nekim uređajem komšijin bežični od njegovog ADSL i taj signal zajednosa mojim kablovskim LANom šaljem na svoj lap-top jer ga koristim u isto vreme kad i desktop??!

Nadam se da razumete. Hoću da urešim svoj desktop i laptop sa mojim kablovskim i komšijskim bežičnim. Od komšije me dele 2 debela zida.

Koji uređaj da kupim? dajte mi više primera, šta bi bilo najbolje cena-kvalitet??!
Levčanin je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2012, 19:13   #2
LoneWolf
Deo inventara foruma

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 1.612
Zahvaljeno 2.006 puta na 1.418 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku LoneWolf
Određen forumom Re: Čime da umrežim svoj desktop i laptop sa komšijskim bežičnim i svojim kablovskim netom

Tebi treba wireless router/access point. Nisam siguran da ćeš moći da rutiraš obe konekcije odjednom i istovremeno jer parametri predstavljaju glavni problem, a za dvije konekcije mislim da je nemoguće kombinovanje (spajanje). Možda se i varam pa najbolje da sačekamo nekog ko se bolje razumije.
LoneWolf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku LoneWolf na korisnoj poruci:
Levčanin (23.5.2012)
Stara 23.5.2012, 19:51   #3
Levčanin
Starosedelac

Određen forumom Re: Čime da umrežim svoj desktop i laptop sa komšijskim bežičnim i svojim kablovskim netom

mislim da nisi lepo razumeo kakvu mrežu ja hoću da uspostavim tj nisi ukapirao post.
Komšija sa druge strane radi isto to što i ja želim ,tj kači se na taj bežični i svoj kablovski LAN samo mu je ruter neki stari buđavi ne znam ni koje je marke, pa šalje malo lošiji signal, znači da je moguće.

Čitava zgrada nam je umrežena u kablovski LAN , svaki stan ima poseban priključak ali pored toga samo jedan komšija ima i ADSL box paket, e pa ja bi da uzmem i njegov signal i koristim ga i na desktopu i na laptopu.

Dakle ja bi samo neki moderniji uređaj, sada ima novih modela ali ja se slabo razumem u umrežavanje pa ću uzeti da se učim malo.

Poslednja ispravka: Levčanin (23.5.2012 u 20:00)
Stara 24.5.2012, 0:03   #4
ice*91
Član

Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 56 puta na 53 poruka

cek sad, ti imas kablovski internet ili je to "kablovski" LAN odnosno lokalna mreza u zgradi?
mislim ni meni bas nije jasno sta ti znaci to "kablovski LAN internet", posto kablovski internet je jedno a LAN tj. lokana mreza je drugo...
probaj da napises detaljnije koje uredjaje imas(ruter, modem, provajder...), takodje i sta ima komsija(model njegovog adsl modema, koji provajder,...). MOras napisati detaljnije da bi neko ko cita imao tacno u vidu sta imas, cime raspolazes i kakve su mogucnosti. Ovako se moze samo nagadjati.

inace, sad predpostavljam, da imas kablovsku tv a kablovski internet preko modema dobijas na desktop racunar, i zelja ti je da spojis i laptop na taj internet. za ovo ti je potreban neki obican ruter. Ali posto ti zelis i da sa komsijom umrezis racunare, potrebno je da taj tvoj ruter ima mogucnost da se bezicno "spaja" na komsijin ruter, sto znaci da tebi treba Wireless ruter sa opcijom AP-a, isto sto ti je i Lonewolf preporucio... ako si ovako zamislio povezivanje onda mozes imati lokalnu mrezu(LAN) sa tvoja dva kompa i jednim komsijinim i moci cete igrati igrice u LAN-u, i ti ces na tvoja dva kompa imati svoj kablovski internet a komsija ce imati njegov adsl.
ice*91 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ice*91 na korisnoj poruci:
Levčanin (24.5.2012)
Stara 24.5.2012, 0:54   #5
Levčanin
Starosedelac

ne znam šta vam nije jasno. JA NEMAM nikakav mrežni uređaj zato sam postavio temu jer hoću da se umrežim da bi imao izlaz na internet na svom desk računaru i lap topu.

Lepo pročitajte:
Živim u zgradi u stanu

Imam :

- 2 računara : jedan desktop i jedan laptop
- 2 načina da uhvatim izlaz na internet:

Prvi način: neki stanovi u zgradi su umreženi LAN kablićima do one kutije u hodniku a ona ide do antene na vrhu zgrade koja je povezana bežično dakle vazdužnim putem na link repetitor pa do provajdera. To je valjda Cable Ethernet ovo je ta firma http://www.exe-net.net/internet.html Imate desno na strani odeljak kako se povezati, pa pogledajte, ja sam na ovoj kablovskoj mreži LAN mreži UTP kablićima, pretpostavljam da je to to (NE na Wireless) E ja sam povezan na njih, dakle nemam nikakav uređaj u kući, samo utaknem mali LAN kablić u moju matičnu ploču i kreiram konekciju i to mi u windows 7 automatski radi. Valjda se još zove UTP kabl i onaj mali piključak sa 8 žica. To koristim i plaćam provajderu, vezan sam za njih ugovorom paket je Home Flat od 5120k/768k imate u linku Cenovnik, ali imam problem sa tim provajderom , naime dolazi do prekida na link emiteru i ponekad ostanem bez interneta skroz na skroz po nekoliko dana i onda nemam net pa pizd*m.

Drugi način: Kada ostanem bez interneta zbog prekida, ja lepo se obratim komšiji. Komšija ima svoj telekom ADSL priključak, totalno nezavisan od naše UTP (LAN) mreže u zgradi na koju sam ja priključen kao što sam opisao, mislim da je onaj BOX paket sa televizijom i ima 2 računara i laptop i lepo je sebe umrežio a ja hvatam njegov bežični signal kroz skoro ceo moj stan se prostire i uzeo bi taj signal kada meni nestane ovaj moj, jer rekoh da ima prekida (navedeno u pasusu prvi način). Ne znam koji modem ima komšija, uzeo je taj paket kada su ono bile promocije sa TV kanalima, IPTV ili šta li je već, pre godinu ili više, mene to ne interesuje pa i ne znam.

Jednostavno ja hoću:

1. Da kada mi nestane moj internet (odeljak prvi način) uhvatim komšijin bežični na svom desktop računaru (odeljak drugi način) i koristim njega dok se meni ne povrati signal od mog provajdera (exe-net).

2. Da budem u stanju da bilo koji od ova dva signala mi trenutno radi zaključam i pošaljem sa svog desktopa koji je moj primarni računar na svoj lap top, jer u isto vreme mi je potreban izlaz na internet i sa lap topa i sa desktopa! Napominjem da ne moraju oba provajdera tj mreže u isto vreme da budu aktivna ako to smanjuje cenu uređaja, meni je samo bitno da imam internet i da mogu da biram na koju mrežu hoću da se kačim, moju ili komšijinu, ali ne mora u isto vreme obe ?!!!

E sad vi meni recite koji uređaj treba da kupim, kontam da mi treba samo jedan (modem,ruter ili kako se to već zove) koji može da primi internet preko UTP kabla ili bežičnog signala na moj desktop i taj isti signal pošalje bežično i bezbedno do mog lap-topa ili mobilnog telefona sa wi-fi konekcijom ako mi npr neko od drugara dođe u goste i sl. ??? Kontam da svaki uređaj ima u sebi i LAN svič ali je meni potrebno da bude sposoban raditi u klijent modu tj da emituje bežični signal interneta, ne mogu trajno da razvodim UTP kabliće po stanu i balkonu...

Slobodno pitajte, sve ću da objasnim, izneo sam neke podatke i u prva dva posta, ne znam šta mi treba, jer se ne razumem u mrežnu opremu i njen kvalitet. Izvinjavam se što sam opširan i boldujem ovako reči, ali vidim da sam malo nejasan ... H E L P ?

Poslednja ispravka: Levčanin (24.5.2012 u 9:10) Razlog: dopuna i ispravka
Stara 24.5.2012, 22:21   #6
ice*91
Član

Vidis sad je vec jasno kao dan...
Inace, verujem da zelis ovako nesto:
-Opcija jedan(jeftino ali mozda ce ti biti malo komlikovano):

vise informacija mozes naci na sajtu http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge
u ovom slucaju ti je dovoljan bilo kakav ruter u koji mozes da ubacis dd-wrt v24 firmware, inace ova verzija firmwarea omogucava da ruter radi u repeater modu iako on(ruter) nije prvobitno namenjen za to tj. nema tu opciju po defaultu...

pogledaj spisak rutera: http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database i izaberi koji ti se najvise svidja
inace, trenutno jako popularni a i kvalitetni ruteri su iz firme tp-link ili linksys, pa ako budes uzimao uzmi od njih...

-opcija dva(jednostavno, sigurno ali skuplje):

Kupis neki obicni AP uredjaj i jos jedan obican ruter(sa opcijom za wireless), i povezes ih tako da AP zakacis kod komsije(bridzujes) i na LAN izlazu tog AP-a imas stalno komsijin net. A ruter spojis sa svojim desktopom i laptopom(bezicno ili zicno kako god zelis), i sa druge strane ga spajas na taj AP(komsijin internet) ili na taj tvoj exe-net po potrebi, obicnim premestanjem kablova mozes imati ili jedan ili drugi net...

-opcija tri(mozda i najbolja solucija):

Jednostavno nabavis sledeci ruter: http://www.tp-link.com/en/products/d...L-WR743ND#over
posto taj ruter ima mogucnost da radi u modu "AP Client Router Mode – WISP Client" (pogledaj na stranici, slikovito je objasnjeno kako funkcionise) to bi trebalo da ti odradi posao u celosti. Inace uredjaj bi dobijao signal od komsijinog rutera i prosledjivao bi ga dalje(nesto kao repeater(opcija jedan)) preko wirelessa i preko lan portova. Jedino je fora to sto bi opet morao da svaki put kad budes menjao internet(komsijin ili exe-net) morao odlaziti u podesavanja rutera i promeniti mod u kome radi.

-opcija cetiri(ne skupo ali i ne bas sjajno resenje):

jos postoji opcija za ovako nesto: http://www.tp-link.com/en/article/?id=348
samo sto u ovom slucaju kad AP radi kao repeater tebi nije dostupan lan prikljucak tj. ne mozes se povezati kablom na njega i na internet, nego samo preko wirelessa, sto ti ne bi bio problem jer se laptopom i onako povezujes bezicno, a za desktop bi ti trebao neki uredja kao sto si spominjao u prvom postu... http://reviews.cnet.com/adapters-nic...-30970597.html

Eto sad ti izaberi nesto od ovoga...

Poslednja ispravka: ice*91 (24.5.2012 u 22:30)
Stara 25.5.2012, 0:37   #7
Levčanin
Starosedelac

aha vidim , čitam i sam po malo tražim koje opcije imam... za početak bi se zadovoljio jednim uređajem i cenim da je maximum koji mogu da izdvojim do 40 evrića.

Objasniću ovako šta sam zaključio najvažnije :

dopada mi se opcija tri jel kao što rekoh rešava stvar jednim uređajem samo se pitam:

Skontao sma da deljenje mog exe-net LAN interneta neće biti problem ali kad ostanem bez njega

- jel može TL-WR743ND da šalje u isto vreme i bežično komšijin bežični i žičano da ga deli po portovima (ili bar jednom portu onom glavnom) pa ja da se laptopom i mobilnim kačim na taj repitovan komšijin signal koji on pored utp do desktopa, pusti i na antenicu do laptopa i mobilnog ili mora utp kablić da se razvodi do lap topa???

Šta ako ne pronađem na primer ovaj uređaj jel može da odradi to sve isto TL-WR543G i koji je bolji od ova dva? i jel ima neki linksys da odradi isto to tako kvalitetno? Čisto mi navedi još neki dobar model ako ne pronađem TP Link?

U krajnjem slučaju TL-WA5110G , mogao bi da se odreknem ostalih portova, dovoljan mi je jedan za moj exe net kad primam ili kad ostanem bez njega da prosledim na desktop utp kablićem komšijin bežični signal i ponovim ga bežično? jle ovako ponovljena bežična mreža isto kvalitatna tj jaka?

E sad jel može sve ovo kako sam ja zamislio, i koji mi je najbolji, najpouzdaniji od ova tri, vidim razne komentare po netu, i pre svega:
- koji ima najaču antenu da ulovi neki komšijski bežični signal i drži ga dobro
Pouzdanost mi je prioritet kao i kvalitet dakle da ta mreža koju ruter baca oko sebe bude funkcionalna i da se hvata po mom balkonu tj stanu i da lan širenje kablićima bude kvalitetno.

Ne bih voleo da gubim na kvalitetu signala i opsegu propustljivosti jer koristim često gledam hd sardžaj i na lap topu i na desktopu cepam sve, torrentujem itd!!!

Jel će to pre svega da radi kako Bog zapoveda???

Hvala

Poslednja ispravka: Levčanin (25.5.2012 u 0:52)
Stara 26.5.2012, 1:30   #8
ice*91
Član

pa ako si spreman da izdvojis i do 40 evara, mozda bi nekako mogao i ovu drugu opciju da ukombinujes...(pogledaj PP!)
inace za TL-WR743ND proizvodjac navodi da "It effectively works as a client device with the support of a WISP, to which local computers can connect via wirelessly or cables."
"TL-WR743ND is designed to be set in AP Client Router mode as its default wireless mode to support a WISP connection. When it works as a WISP client device to access the Internet, local computers can connect to TL-WR743ND via wireless or cables."
http://mediapool.xpressplatforms.com...718-194635.jpg
http://www.tp-link.com/Resources/Upl...743ND_WISP.jpg
i sad kad bolje razmislim, iskreno da ti kazem ne znam bas da li bi ovaj ruter bio u mogucnosti da se nakaci na onaj komsijin ap, jer koliko i sam mozes videti oni navode da kao klijent podrzava wisp konekciju, nigde ne uspevam da nadjem da li je moguce konektovati se na neki drugi ruter/ap osim na wisp (wisp je wireless provajder). Sad posto se ti ne konektujes na wireless provajdera nego kod komsijie, nisam siguran da ce to raditi kako treba tj. da li bi WR743ND uspeo da se konektuje na komsijin ap( mozda bi tu jos trebalo podesavati komsijin ruter, sto ti jos komplikuje situaciju, a nisi ni naveo koji ruter on ima)... u sustini, to je skoro isto i trebalo bi da se poveze sa komsijinim ruterom ali ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da li ces imati i njegov internet, posto ovo na ovaj nacin nisam nikad pokusavao da uradim u praksi, pa sad ne mogu da ti garantujem da ce uspeti. Morao bi jos da se raspitas negde sto se ovoga tice...
Za ovaj drugi TL-WR543G pise " ...it features AP Client Router Mode, which supports WISP connection by PPPOE, Dynamic or Static IP, making the wired computer sharing the local network." znaci da ako radi kao klijent a povezan je sa ap-om bezicno u tom slucaju su dostupni samo lan portovi tj. na njega se moze povezati samo kablovima ne i bezicno kao kod modela 743nd. Al opet ista prica da li je uopste moguce da se nakaci na komsijin ap?!?!.
inace ovaj TL-WR543G je tako reci skracena verzija WR743ND. Nije velika razlika ako ne uzimas u obzir to sto nema 802.11n standard. Ali bez obzira na to 543G je jako dobar, cak sta vise odlican ruter.

Citat:
jle ovako ponovljena bežična mreža isto kvalitatna tj jaka?
ovo pitanje nisam razumeo, na sta mislis time ponovljena mreza?

Citat:
koji ima najaču antenu da ulovi neki komšijski bežični signal i drži ga dobro
u sustini sa ovim ruterima bi mogao da uhvatis signal i od komsije koji su dva-tri sprata nize ili vise.

Znam da ti je jeftinije ovako da uzmes jedan ruter ali probaj jos jednom da razmislis o opciji dva...
Ili ako se odlucis za opciju cetiri, za onaj 5110g postoji "zamena" recimo tl-wa601g koji takodje moze raditi u repeater modu.
http://www.tp-link.com/en/article/?id=151
Stara 26.5.2012, 2:19   #9
Levčanin
Starosedelac

video sam PP e sad da ti pojasnim malo bolje kakav je meni uređaj potreban:

Za početak kupio bi jedan uređaj koji bi mi služio pre svega za moj LAN internet da ga pustim bežično po stanu (trosoban 70 kvadrata) i balkonu. Možda i dobacim ispred zgrade jel sam na 1 spratu??? NOV i u garanciji. Cena mi nije bitna 5 ili 10 evra gore dole. budžet 40 evra. Verovatno ću za par meseci dobiti na poklon još neki ruter ili AP ne znam šta je jer taj koji mi ga poklanja se razume još gore od mene u mežnu opremu , pa ću moći i njega da ukombinujem nekako, možda, ali to kasnije. Takođe kasnije kupim možda neki, trenutno ne.

Bitno mi je i da sa tim jednim uređajem mogu i pored toga da uhvatić tuđ bežični signal , 'ukradem ga', unesem šifru naravno, i koristim ga na svom desktopu i lap topu.
Zato mi je interesantan ruter pre svega, da imam jedan uređaj za početak, lepo uhvatim tuđ signal i sprovedem ga kroz LAN kabliće do desktopa i lap topa.

E sad bilo bi lepo kad bi pored te opcije mogao taj tuđ bečični signal umesto na LAN izlaze da sprovedem na antenu tj da ga pustim bežično po mom stanu dakle samo da proširim bežični opseg tog komšijinog Telekomovog rutera. To sam mislio pod terminom ponovljena mreža, tj to je valjda taj Reapiter mod rada
Pitam se dal TP-Link TL-WR743ND ili TL-WR543G imaju i tu mogućnost ili može da im se to doda flešovanjem. Ali ako nema tu opciju nje smak sveta, koristiću LAN kabliće po stanu kada uzimam bežični iz komšiluka da bi doveo taj net na desktop i laptop, e a kad koristim moj internet sa LAN kabla od mog provajdera bitnije mi je mogu da ga bežično bacam po stanu i terasi ovakvim uređajem.

Ja bi ipak da uzmem nešto novo i pod garancijom.
Takođe da istaknem i ponovim takav uređaj bi pre svega mogao da koristim i kada koristim moj LAN internet od mog provajdera, uvek mogu da ga pustim na antenu i pokrijem celu kuću svojim bežičnim signalom... Uzimanjem tuđih bežičnih internet signala bi se bavio samo kada moj provajder zezne nešto net pa nemam ništa danima i moram da lovim tuđe komšijske signale kako bi otvorio mejl, fajsbuk, forum ili You tube... E zato sam pitao koji će dalje i bolje da baca moj internet bežično ili da hvata tuđ bežični od ova dva tj koji da uzmem ima toliko TP Link modela a ja se u ove karakteristike slabo razumem a koliko vidim detalji su zbunjujući

Bitno mi je da je proširivanje pre svega moje ili tuđe mreže i signala kvalitatno jer koristim torrent,skidam sve živo, ne bih želeo da mi se poveća ping ili da imam probleme sa konekcijom ili bandwithom . Čuo sam da Reapitovan bežični signal nije tako dobar kao onaj u originalu,to mi se ne dopada.

Nadam se da sam sve lepo objasnio i izdvojio po pasusima. Hvala na strpljenju da čitate sve ovo i tumačite moje prohteve i opise

Poslednja ispravka: Levčanin (26.5.2012 u 2:33)
Stara 27.5.2012, 17:32   #10
ice*91
Član

Shvatio sam sta zelis, nego, moras i ti da shvatis da jedan skup i brendiran uredjaj nikad nece biti dovoljno dobar kao dva prosecna uredjaja.
sto se tice tog repeatiranog signala, sve zavisi od uredjaja, neki to rade bolje neki losije. Ovi AP-i sto sam ti naveo, mislim na 5110g i 601g su jako dobri uredjaji, uz ova dva mogu da spomenem i malo skuplji model wa901nd koji podrzava wireless n stantard..., ali ako se tebi ne svidja opcija sa repeaterom onda ok, onda opcije jedan i cetiri otpadaju.
Sad ajd ponovo da ti objasnim, kod 743nd i kod 543g modela mislim da nije moguce da rade u "klasicnom" ap client modu, nego samo kao wisp client sto tebi ne treba, da skratim pricu, ja sam pogresio sto sam ti predlozio onu opciju tri, jer sad mislim da to nije moguce tako kao sto sam ti prvo napisao. tako da i ova opcija otpada.
Znaci, ostaje ti opcija dva, sa dva uredjaja. Posto i sam kazes da ces kasnije kupovati jos neki ruter ili ap, onda je bolje da prvo kupis obican ruter da bi mogao odmah da umrezis kucne racunare i omogucis im izlaz na ovaj tvoj internet(exe-net), a kasnije onda kupi jedan ap sa kojim ces se kaciti na komsijinu mrezu.
dobri ruteri do 40e koje lako mozes da nabavis su TL-WR941ND, TL-WR841N, WR743ND, WR543G (redosled je od najboljeg ka najgorem, takodje prva dva imaju mogucnost stavljanja dd-wrt firmwarea, druga dva nemaju).
Kupi jedan od ova cetiri.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koji laptop kupiti znemanja Prenosni računari 41 17.12.2011 1:32
Kako da povežem laptop sa desktop računarom AlfaBeta Prenosni računari 6 2.7.2010 16:34

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:50.