![]() |
![]() |
|
Overklok Kako overklokovati osnovne komponente i ubrzati sistem |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 27 puta na 6 poruka
|
![]()
Veoma me interesuje overclock, ali, da budem iskren, ne znam baš mnogo o tome. Ono što je još gore, nemam ternutno ni neke naročite finansije da bih podržao jedan takav (skup) hobi. Ono malo što znam primenio sam na svoju konfiguraciju, za koju znam da (naročito u pogledu memorije i napajanja) nije baš neki overklokerski ultra stroj, i, iskreno, bio sam začuđen i iznenađen onim što je na njoj uspelo. Konfiguracija:
MSI MS-6566E, intel 845 E Max chipset Celeron 2.4 Northwood 128k, box cooler 256 MB RAM (PQI) 400 MSI FX5200 T128 Napajanje je 300W, piše na njemu nešto Frontier Technology, dakle „narodno“, rekao bih. HD WD800...i ostalo je čini mi se nebitno. Učitao sam High Performace Defaults iz BIOS-a (sa prethodnom, Gygabite-ovom pločom ova operacija je izazivala nemogućnost sistema da se startuje, čak nikakav signal nije dolazio do monitora (kao da je ugašen u radu), pa sam morao da prebacujem džamper...). Elem, sa ovom pločom je opušteno učitao HPD, samo što se onda, pri startovanju, pre Windows logo-a pojavi DOS-style skala u dnu ekrana koja nešto učita za jedno sekundu-dve, i dalje sve radi normalno- OVO je jedina razlika u odnosu na defaults podešavanja, pa ako neko zna šta ona znači, i da li je opasna, neka mi objasni, please. Nakon ovoga sam podizao FSB i (tek) na 133 (dakle, nekih 3.2 GHz) računar je pokazao znake nestabilnosti (tačnije, restartovao sa sam posle 10tak min) Sada je takt procesora 3.120 GHz (24*130), sve, dakle Win, programi, igre, radi savršeno, nema nikakvih bagova, ni problema sa stabilnošću. Da ne bih nabadao, navešću vam još neke podatke koje smatram bitnim, a koje sam očitao pomoću programa Everest Home Edition (a temperature u CPU Cool-u, i, naravno, u BIOS-u) I, da napomenem da vrednosti u zagradama predstavljaju defaults podešavanja. FSB Properties: Real Clock: 131 MHz (def. 100MHz)- iako je postavljeno na 130 u BIOS-u... !? Effective Clock: 522 MHz (400 MHz) Bandwidth: 4177 MB/s (3200 MB/s) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
|
![]()
Memory Bus Properties:
Real Clock: 174 MHz (DDR) (133MHz)- jel’ ovo znači x2? Effective Clock: 384MHz (267 MHz) Bandwidth: 2785 MB/s (2173 MB/s) Chipset Bus Properties: Real Clock: 87 MHz (67 MHz) Effective clock 348 MHz (267 MHz) Bandwidth: 348 MB/s (267 MB/s) Temperatura procesora je često ispod 40, pod opterećenjem prelazi 40, a u retkim slučajevima malo preko 50 stepeni, što mi se čini da je baš malo (možda problem sa temp. senzorom?) VOLTAŽE NISAM DIRAO. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Ovaj program ima i tri memory benchmarka (read, write i latency)- napisacu vam vrednosti dobijene na ovom clocku, a vrednosti u zagradama MISLIM da su defaults (ili sam ih očitao pri manjem FSB-u, ne secam se tačno, a ne mogu ponovo da restartujem :-)
Mem. Read: 2587 MB/s (2005 MB/s) Mem. Write:720 MB/s (556 MB/s) Mem. Latency 103.5 ns (130 ns) Sa ovim performansama Everest stavlja moju mašinu iznad, recimo, P4 2.53A ili P4 3.06HT na i845 E, PE, i i850E chipsetovima, i iznad Athlona XP 2700+ na NF2 ili Xp 3200 na SIS748 itd... Kao, moj radi brže od ovoga :-) ne bih znao... Da konačno postavim i koje konkretno pitanje... 1) Šta znači ona DOSlike skala pri učitavanju, da li je to nešto loše? 2) Šta mislite o ploči, napajanju i memoriji koje posedujem, jer mi se čini da je ova ploča ono što je dobro, i da je možda svojevermeno bila sjajna za OC. 3) Znače li šta High Performance Defaults i na šta tačno utiču? Da li utiču na voltažu? 4) Svojim očima nisam primetio naročito poboljšanje performansi, ali sam pokrenuo Counter Source, i imao bolji framerate, a onaj Video Stress Test je izašao sa 60 fps (45 na defaults). A tu su vam i rezultati memory benchmark-ova. Da li sam zaista nešto postigao ovim oveclockom, ili ne? Koliko uspešno? 5)Temperatura? Da li je normalno onoliko ili ne? 5)Razno. Sugestije. Predlozi. Da li bi još (recimo 256 MB PQI) RAM-a napravilo još bolje performanse? Ili jači (koji) cooler? Možda bi bolje napajanje dozvolilo i dalje pojačavanje? Ili da probam da promenim voltažu (1.525 V je procesor), možda bi to poboljšalo performanse? Ili da sve vratim na defaults, dok se nije istopilo? :-) I sve ostalo što biste mi savetovali, i što znate o ovome, a što sam zaboravio da pitam, bio bih vam zahvalan ako biste mi bili od pomoći (koja rečenica, jeeee:-) I da se, na kraju, izvinim najiskrenije zbog dužine pitanja, hteo sam da mi prvi post bude baš dobar, a i tema je, čini mi se, dobra... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Novi član
Član od: 15.12.2005.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Svakako povecaj napajanje procesora. Sa tom plocom bi bez problema mogao da ga setujes na 1.700 V.
P.S. Sa vecom voltazom procesor radi stabilnije na vecim frekvencijama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Darth Moderator
Član od: 15.10.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 84 puta na 38 poruka
|
![]()
I vise se greje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Radio je stabilno i na vecoj voltazi, ali sam vratio na default, jer je na trenutnim podesavanjima savrseno stabilan, a temperatura na optimumu (negde sam procitao da je za ovaj proc to oko 40 na idle, i oko 50 pri opterecenju). Dalje ne bih verovatno smeo da idem zbog coolera, i loseg napajanja... THX
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Član
Član od: 6.11.2005.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]() Citat:
Poslednja ispravka: Rocker (25.12.2005 u 0:02) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Ja imam 2.00 Celeron @ 2667MHz sa default naponom i CoolerMaster napajanjem od 430W,sve radi savrseno,a inace bez dizanja napona ide do 3.00GHz
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Da vidim da li sam dobro razumeo:
OC u svakom slucaju smanjuje vek CPUa, ali nije toliko strashno podizanjem FSBa(i/ili menjanjem mnozioca 'gde moze':-), koliko moze biti zeznuto ako se pretera sa voltazom... zar ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
I to je najbitnije sto treba da znas,pa ti odluci kako ces...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Overclock graficke | Nikola Medjedovic | Overklok | 36 | 12.1.2006 19:56 |
Overclock | doom_lord | Overklok | 5 | 12.12.2005 0:48 |