![]() |
![]() |
|
Grafika Video karte i monitori |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 12.12.2007.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
|
![]()
pozdrav uzeo sam da probam da sredim jednu graficku karticu nvidia 8600gt lient pocela je da daje linije po ekranu pa sam mislio da je malo " podgrejem "
Duvaljkom sa vrelim vazduhom , pa bi zamolio ako neko ima iskustva sa tim da mi pruzi malo pomoc oko sledeceg 1 koja je temperatura potrebna da se uradi reflow i koliko minuta 2 koji protog vazduha da stavim i na kojoj udaljenosti od cipa 3 dali je potreban flux i gde se moze kupiti ? 4 koliko je potrebno da graficka miruje nakon "podregvanja " hvala puno unapred |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 30.11.2007.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 4 puta na 3 poruka
|
![]()
Neću mnogo da "pametujem", ali pošto se bavim jako dugo tim sokoćalima, mogu da ti prenesem svoja iskustva, nadam se da će ti biti bar od neke koristi.
"Reflow" može da se uradi i samo sa duvalicom, ali to ti ne bih preporučio da radiš bez predgrejača. Razloga za to ima dosta, prvi i navažniji je što ćeš morati mnogo duže da greješ GPU, štampanu ploču i okolne komponente možda čak i na višu temperaturu, da bi se kuglice "otopile". Ne preporučujem bez predgrejača! Što se tiče fluksa, mislim da je "reflow" bez fluksa veoma diskutabilan. Ako malo proGOOGLE-aš o tome, videćeš u stvari čemu služi fluks, da pripremi površine za lemljenje, odnosno da "očisti" površinsku oksidaciju. Ima više vrsta fluksa, ali da ne ulazim dalje u teoriju... nije preterano važno za ovu temu. Temperatura je srednje kritičan faktor, a nešto manje vreme grejanja i hlađenja. Teoretski, to je veoma precizno i nategnuto, u praksi baš i ne toliko. Jako je dobro imati kvalitetan termometar i pratiti temperaturu ploče i GPU-a za vreme rada. Ako nemaš, može i bez toga ali je rizik veći da krene nešto naopako. Mogu ti dati, čisto za orijentaciju, neke vrednosti koje su podešene kod mene i važe za većinu GPU-a (manjih): Duvalica 340 stepeni, protok 1.5 Predgrejač 320-340 stepeni (u zavisnosti od GPU-a i konfiguracije š.ploče). Ploča mora dobro da se očisti, naročito GPU i okolina i što bolje ispod čipa-acetonom ili metilen-hloridom. Ploču staviti na predgrejač, kada se zagreje na podešenu temperaturu, naneti fluks sa svih strana GPU-a tako da "povuče" ispod. Ne previše, ni premalo, taman da bude ispod celog čipa. Onda ravnomerno zagrevati duvalicom čip, na rastojanju od 2-3 mm, sve dok se ne otope kuglice. Povremeno probati da li se čip pomera, jako, jako pažljivo pincetom pokušaj pomeriti čip vrlo malo (ne više od desetinke mm) (nikako odozgo ili odozdo, samo sa strane, jer će doći do "bežanja" i spajanja kuglica, a onda čip mora da se skida i da se odradi "kuglanje"). Ako čip "mrda" bez nekog velikog otpora kao da "pliva", to je to... Ne duvaj više, isključi predgrejač i ostavi da se sve potpuno ohladi... To je to... Ako budeš ipak odlučio bez predgrejača da radiš, postupak je isti... dobar fluks i udri, ali pazi da ne pregreješ! Čip i ploča okolo ne sme da promeni boju ni malo! Samo ne drži duvalicu u mestu, da izbegneš pregrevanje na jednom mestu, a za temperaturu u tom slučaju ne mogu da garantujem! Ovo sam ti napisao samo da ti dam smernice... NEMOJTE OVO PROBATI KOD KUĆE... šalim se. Srećno. Ako mogu nekako da pomognem... tu sam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]()
Reflow je uglavnom kratkog veka. Ja sam reflow-ovao graficki cip na thinkpad-u i to je drzalo dve nedelje. Posle toga opet po starom.
Reflow ubija elasticnost kuglica (koja je ionako umanjena zbog nekoriscenja olova u kalaju) i ubrzava degradaciju. Sta vise, cestim zagrevanjem cipa povecavate sansu da isti u potpunosti otkaze. Jedino pravo resenje je nakuglavanje (a to se za tu graficku kartu nikako ne isplati). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Uglavnom... hmm... izvini, ali ne bih se složio sa tobom u potpunosti.
Kratkog je daha ako je oksidacija jako zahvatila i/ili kontakte i na čipu i na štampanoj ploči i ako su kuglice oksidirale (karakteristična sivo-smeđa patina). Ako je sve u relativno dobrom stanju, zaista, po mom ne malom iskustvu reflow može da bude da kažem trajno rešenje. Naravno, sve mora da bude po propisu, kvalitetan fluks, dovoljno zagrevanje (ne pregrevanje), propisno hlađenje (definisano)... Uglavnom, po kom iskustvu, kao što napisah... Reflow ako se dobro odradi i ako je sve ostalo po PS-u bi trebalo da duže vreme ako ne i trajno da otkloni problem. Gorepomenuto nikako ne znači da savetujem reflow pre nego kuglanje, već samo savetujem da kada nema drugog izbora (ne isplati se) može možda da bude rešenje. P.S. Ili je na pomenutom ThinkPad-u bila katastrofa ispod ili nije odrađen dobro reflow... samo dve nedelje je radilo? Da li je skidan čip, kakvo je bilo stanje ispod? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]()
Veoma mali broj ljudi uopste i ima takve lemne stanice. Uglavnom se sve svodi na homebrew (sto me ne cudi, s'obzirom na broj tema o pecenju grafickih u relni).
Cip je skidan kasnije, ali ja to nisam radio. Uglavnom, bio je nakuglan dva puta i nije proradio. Pre par dana ga je uzeo drugar moje devojke (posto je njen laptop) da se zanima, ali pojma nemam sta se desava sa tim... Verovatno nije imao vremena ![]() Bilo kako bilo, ta graficka ispravna ne vredi 10 evra. Verovatno moze da se nadje u oglasima neko prihvatljivo resenje za 2000 dinara. EDIT Kad pomenu fluks, na tom thinkpad-u je cip bio zaliven epoxy-jem, pa fluks nema sanse da lepo prodje ispod... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Da, nažalost, po staroj narodnoj "bez alata nema ni zanata".
Skoro sam potpuno siguran da zato ThinkPad i nije radio duže od dve nedelje jer je urađen reflow bez fluksa... Taj epoxy zna da bude baš gadan, ali svejedno da li se radi reflow ili skidanje, mora da se ukloni u potpunosti hemijskim i/ili fizičkim putem. Postoje neke hemikalije koje ga rastvaraju potpuno ili delimično... Toliko o tome... Ja se nadam da sam bar neku pametnu napisao... Pozdrav svima... Ako mogu nešto da pomognem... tu sam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 12.12.2007.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
|
![]()
pozdra ljudi hvala na deljanom i iscrpljujucem odgovoru na temu , sto se og stanja tice pre svega nemogu da nadjem tecni flux :P a imam duvaljku Baku858 do 480c , i probo sam da zagrevam cip na 420 440 c ali bezuspesno ... nemam predgrevac. inace tako da proces moram raditi samo sa ovim sto imam , i jos nesto ako neko ima 8600GT ispravnu za 1000 din hocu da kupim
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pomoc oko izbora GRAFICKE za odgovarajucu konfiguraciju | bole5 | ŠDK - Grafika | 15 | 10.5.2012 23:56 |
Zna li neko ko salje graficke iz inostranstva u SRBIJU | Sakiboj | ŠDK - Grafika | 9 | 26.2.2011 19:35 |
Kuler za Palit 8600GT Sonic+ | next | ŠDK - Grafika | 23 | 1.8.2008 8:13 |
Pomoc-7600gt ddr3 ili 8600gt ddr3 odnos cena kvalitet? | Srki#12 | Grafika | 25 | 29.9.2007 2:35 |
8600GT speed Vs memory | deksi10 | Vesti | 0 | 7.9.2007 22:43 |