Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Slobodni softver
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 31.10.2006, 0:45   #1
Staronsky
Član

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Staronsky Slanje poruke preko Yahooa korisniku Staronsky
Određen forumom Kubuntu 6.06 boot problem!

Pozdrav! Imam HDD od 80gb podeljen na 2 NTFS particije za Windows XP i 2 Ext3 i 1 LinuxSwap za Kubuntu! Napominjem da sam totalni pocetnik i Kubuntu sam instalirao pre par dana i jako mi se svideo,ali mi se pojavio jedan problem! Do skoro kada ukljucim kompjuter bila mi je ponudjena opcija za odabir operativnog sistema (Kubuntu ili Windows XP) ,ali od danas te opcije nema vec se Windows XP automatski ucitava bez ikakve napomene! Zamolio bih nekog strucnijeg da mi pomogne i kaze kako da vratim tu boot opciju! Takodje da ne otvaram novu temu ,zamolio bih nekog da mi pomogne oko kreiranja PPPoe konekcije u Kubuntu! Na wireless sam nakacen preko Access Pointa i integrisane mrezne "Marvel bla,bla"! Ni za DialUp se ne snalazim najbolje tj. nikako da mi proradi modem (valjda nema drajvera ) !?
Staronsky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.10.2006, 9:01   #2
GoranSTX
Ex Parrot

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.932 puta na 1.212 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku GoranSTX
Određen forumom Re: Kubuntu 6.06 boot problem!

Nazalost ne koristim (K)Ubuntu pa ne mogu da ti pomognem konkretnim resenjem, ali ako si voljan da istrazujes evo ti par putokaza dok neko ne postuje nesto konkretno:

Boot problem: Probaj da dignes Kubuntu sa CD-a (ili ako ima neki rescue mod) pa popravi GRUB (to je valjda default boot manager)
Kod:
$man grub
za detalje. To isto mozes da izvedes nekom drugom Live distribucijom (npr Knoppix koji mi je uvek bio dobar drug u takvim situacijama), mada je to teza varijanta.

PPPOE problem: http://www.roaringpenguin.com/pengui...oducts/rpPppoe
namerno ti ne dajem direktan link za download kako bi malo procitao o samom paketu. U principu ide sledecim tokom: skines rp-pppoe - instaliras - pokrenes pppoe-setup - pratis uputstva - podesis konekciju - i na internetu si. Dve napomene: mrezna kartica mora biti pravilno prepoznata i konfigurisana od sistema i provider ne sme da koristi neke egzoticne protokole (kao moj )

HTH!
GoranSTX je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.11.2006, 0:46   #3
Staronsky
Član

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Staronsky Slanje poruke preko Yahooa korisniku Staronsky

Problem sam resio reinstalacijom ! Nije mi nudio nikakav rescue mod ili se ja nisam snasao! Link je super i sada idem da se pozabavim konekcijom! Hvala ti puno Gorane ! Imam jos jedno pitanje. Kako da podesim u boot manageru koji OS da mi bude Default! Trenutno je to Kubuntu(i ne bunim se zbog toga),ali bih voleo da znam mogu li to da promenim i kako?
Staronsky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.11.2006, 8:39   #4
GoranSTX
Ex Parrot

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.932 puta na 1.212 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku GoranSTX

Ako je boot manager GRUB (a u Kubuntu bi trebalo da bude) pronadjes /boot/grub/menu.lst i otvoris u nekom editoru sa root privilegijama. Nadjes liniju
Kod:
default 0
i promenis broj u onaj koji hoces da budes default za sistem. A kad si vec u menu.lst mozes da podesis i vreme pre boot-a
Kod:
timeout 10
u sekundama
ili nazive koje ti GRUB daje prilikom biranja, ili........
GoranSTX je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Ubuntu 6.06 NO CARRIER problem K'R' HooD Slobodni softver 8 21.10.2006 1:44
Ubuntu 6.06 NO CARRIER problem K'R' HooD Slobodni softver 0 5.10.2006 1:09
ubuntu 6.06 i monitor (problem) HacKing Slobodni softver 14 14.7.2006 23:46
Ubuntu 6.06 vs. Kubuntu 6.06 K'R' HooD Slobodni softver 8 3.7.2006 14:22
U cemu je problem??? (boot racunara...) Dovla84 Kvarovi 10 31.3.2006 12:14

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:30.