TEST RUN<>
111998<><>

Microangelo 98

Microangelo predstavlja napredan alat za kreiranje i obradu ikonica i kursora. Autori programa nisu ništa hteli da prepuste slučaju, pa su se pri razvoju programa konsultovali sa „Microsoftovim” programerima i dizajnerima koju su kreirali ikone. Na taj način su uspeli da osiguraju pouzdan rad Microangela na svim Windows platformama i da omoguće korišćenje nekih funkcija koje se ne mogu naći u drugim programima slične namene. To je dovelo do toga da već nekoliko verzija unazad ovaj program postavlja standarde u oblasti manipulacije ikonicama i oblicima kursora.

Program se sastoji iz pet integrisanih komponenti. Microangelo Explorer vizuelno izgleda kao Windows Explorer i služi za pretraživanje foldera ili kompletnog diska za ikonicama i kursor fajlovima. Iz njega se može pristupiti svim ostalim komponentama programa. Za podešavanje operativnog sistema vezano za ikonice koristi se Microangelo Engineer. On služi za zamenu i instalaciju sistemskih ikona i kursora. Librarian se koristi za pristup ikonicama koje se nalaze u okviru EXE i DLL fajlova. Takođe, sa ovim alatom ikonice se mogu organizovati i razvrstati u posebne biblioteke. Za editovanje ikonica i statičnih kursora koristi se Microangelo Studio. Uz pomoć Librariana, on može da edituje i ikonice koje se nalaze ugrađene u izvršne fajlove. Studio ima još jednu veoma interesantnu mogućnost – grebovanje slike sa ekrana (Screen Capture) i pretvaranje grebovane slike u ikonicu. Tako je za samo nekoliko sekundi moguće napraviti izuzetno atraktivne ikonice. Poslednju komponentu programa čini Animator koji služi za editovanje animiranih ikonica i kursora.

Microangelo 98 nudi široki spektar alata i opcija. Između ostalog, on omogućava laku promenu sistemskih ikona i kusora, kao i fonta kojim se ispisuje ime programa ispod ikonica na desktopu. Program lepo prepoznaje nove sistemske ikonice i aktivni desktop u Windowsu 98. Takođe, dozvoljava kreiranje i editovanje ikonica svih standardnih dimenzija (16 x 16, 32 x 32 i 48 x 48 tačaka) kao i bilo kojih drugih dimenzija. Ikonice mogu imati od 16 pa sve do 16 miliona boja. Windows standardno prikazuje ikonice u 16 boja bez obzira na broj boja desktopa. Microangelo omogućava da se po potrebi broj boja poveća, čime se dobija lepši prikaz na ekranu.

Od ostalih opcija izdvaja se mogućnost manipulisanja shortcutovima (prečicama). Kod ikonica koje predstavljaju prečice, Windows u donjem levom uglu prikazuje malu strelicu. Iako je postojanje te strelice korisno (jer nam ukazuje da brisanjem ikonice nećemo obrisati i program za koji je vezana) njeno pojavljivanje mnogima smeta jer vizuelno odudara od ostalih elemenata na desktopu. Mora se priznati da su „Microsoftovi” dizajneri mogli malo više pažnje da obrate na ovaj detalj. Korišćenjem Microangela ova strelica može se zameniti mnogo lepšom stilizovanom strelicom ili se može potpuno ukloniti. Još jedna korisna funkcija koju program poseduje jeste mogućnost promene horizontalnog i vertikalnog razmaka između ikonica. Korisnici koji nemaju dovoljno mesta na desktopu da smeste sve ikonice koje bi želeli sigurno će pozdraviti ovu mogućnost programa.

Koliko je ovaj program kvalitetan govori i to što je pobrao veliki broj preporuka i nagrada na raznim sajtovima koji čuvaju biblioteke softvera. Na većini njih Microangelo 98 je označen kao program koji treba obavezno preuzeti. Zainteresovani čitaoci mogu na adresi www.impactsoft.com/muangelo/download/mike98.exe da pronađu probnu verziju ovog programa.

Branislav BUBANJA

 
Microangelo 98
Šta mislite o ovom tekstu?
Animatek World Builder 2.0
Just!audio
Borland Delphi 4 (Standard)
Where Is It? 1.26

TIP:
Editovanje ikonica i kursora
PLATFORMA:
Windows 95/98/NT
VELIČINA:
1,5 MB

Ikonice u maks. 16 miliona boja; jednostavno kreiranje ikonica i kursora; animacija.
Nema.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera