TEST RUN<>
101998<><>

Submit Wolf Pro, Add WEB, The Spider

Da vas lakše pronađu

Programi za prijavu vaših stranica Internet pretraživačima

Internet stranice koje predstavljaju pojedince ili firme više nisu retkost ni kod nas. No, retko ko nije imao problema da nađe neku informaciju koja mu je potrebna. Pretraživači i katalozi nam mnogo pomažu u ovakvim situacijama a, vrlo često, odmažu sami tvorci sajtova. Kako? Nisu se potrudili da svoje stranice prijave pretraživačima i tako je njihovo postojanje ostalo nepoznato većini od mogućih 100.000.000 korisnika Interneta. Dva faktora koja najviše utiču na formiranje ovakve situacije su neznanje i komplikovana procedura prijavljivanja kod pretraživača. Kako većina ljudi misli da su postavljanjem stranice na Internet završili svoj posao, ne razmišljaju o tome da se bave nekim dodatnim poslom. Oni koji se odluče da svoj sajt prijave na pretraživače, naići će na mnoštvo različitih formulara za prijavu, te će već pri trećoj prijavi zažaliti što su se upustili u tako nešto.

Na vama je da se obrazujete i shvatite potrebe Interneta. Programi za automatsko prijavljivanje će da vam olakšaju život i povećaju popularnost. Osnovna ideja je da se korisnik oslobodi šetanja po pretraživačima i non-stop popunjavanja jednih te istih, a opet različitih formulara. Programi od vas traže da sve moguće podatke o stranicama unesete samo jedanput, dok oni vrše automatsku prijavu kod pretraživača dostavljajući im podatke koje traže. Postoje mnogi programi koji služe ovoj svrsi, a mi smo izdvojili tri koja smatramo najzanimljivijim.

Submit Wolf Pro

SubmitWolf je program kompanije MSW, poznatije po svom FTP klijentu FTPWolf. Ovaj shareware program podržava najviše sajtova za prijavljivanje - 1202 (i slovima: hiljadu dvestotine i dva). Naravno, nisu u pitanju samo pretraživači, već i razni katalozi i FFA (Free For All) sajtovi na kojima je svima dozvoljeno da ostave link ka svojoj stranici i najčešće su tematski, to jest posvećeni nekoj oblasti. Svi ovi sajtovi su dostupni samo u registrovanoj verziji, dok u demo modu vaše stranice možete prijaviti na samo osam najvećih pretraživača (Altavista, Yahoo, Excite, HotBot, InfoSeek, Lycos, Surph Gopher i WebCrawler).

Program ima pomalo konfuzan interfejs i nikakvih dodatnih mogućnosti pored prijavljivanja stranica. Putem engine expansion pack dodataka programu se stalno mogu dodavati nove informacije o pretraživačima. Na adresi www.msw.com.au/swolf možete naći informacije i nove verzije ovog programa.

Add WEB

Ovaj program firme „CyberSpace Information Systems” po nama je najkompletniji u ovoj kategoriji. Iako se ne ističe po broju pretraživača i kataloga koje podržava (437), sadrži svakako najintuitivniji interfejs i odlične dodatne opcije. Naime, ovaj program pored prostog prijavljivanja stranica nudi i neke napredne mogućnosti. Na primer, moguće je generisati stranice koje sadrže određene ključne reči (keyword), za koje će one biti visoko plasirane na pretraživačima, dok će posetilac po učitavanju automatski biti prebačen na uvodnu stranicu vašeg sajta. Tako se postiže to da pretraživači izbacuju vašu stranicu za više različitih ključnih reči (koje i ne moraju biti direktno vezane za sam sadržaj sajta), čime se drastično uvećava broj potencijalnih posetilaca. Pored toga, AddWeb omogućava da proverite kako je vaš sajt rangiran na najvećim pretraživačima (za određeni pojam) i da iz programa sami vršite pretragu po njima. Tako možete zaključiti koje izmene u stranicama treba da izvršite, da bi one bile bolje rangirane. Kako je i ovaj program shareware, neregistrovana verzija je ograničenih mogućosti. U mogućnosti ste da stranice prijavite na samo devet najvećih pretraživača (gore nabrojani plus AOL NetFinder), dok proveru rangiranja sajta možete izvršiti samo četrnaest puta. Internet adresa posvećena ovom programu je www.cyberspacehq.com.

The Spider

Program prilično neinventivnog naziva, ali sasvim funkcionalan. Po svemu je nekako između prethodno spomenutih. Omogućuje prijavljivanje na 250, odnosno 450 (zavisi da li je u pitanu Pro verzija ili ne) pretraživača i kataloga. Interfejs je prilično razumljiv i retko ko će se naći zbunjen. I Spider pored prostog prijavljivanja ima i mogućnost optimizacije i kreiranja dodatnih stranica koje će služiti da vaše stranice budu što bolje plasirane. Iako ove opcije ne poseduju snagu koju ima AddWeb, svakako služe svrsi. Ovaj program se i izdvaja baš po svojoj upotrebljivosti. Iako se i Spider distribuira po shareware koncepciji, neregistrovana verzija ima minimalna ograničenja. Prijavljivanje je moguće izvršiti na svih 250/450 pretraživača i kataloga, ali nije moguće praviti izmene u HTML fajlovima i generisati nove.

• • •

Sva tri programa u potpunosti ispunjavaju svrhu kojoj su namenjeni. Naše je iskustvo da je najbolje koristiti sva tri u kombinaciji jer se tako postižu najbolji rezultati. Ograničenja neregistrovanih verzija (SubmitWolf i AddWeb) čine upotrebljivost ovih programa ograničenom, ali mala investicija u njihovu registraciju može vam se višestruko vratiti. Ako ne želite dodatne troškove, The Spider će odraditi posao za vas, ne tako udobno kao AddWeb ili obimno kao SubmitWolf, ali sasvim zadovoljavajuće. Mi ovde nismo spominjali verzije programa koje smo koristili jer se nove stalno pojavljuju, te je najbolje da na adresama firmi potražite najnoviju verziju. Na adresi www.foreverweb.com/proshop/spider naći ćete više informacija o ovom programu.

Pre nego što se upustite u posao prijavljivanja, treba da znate i sledeće. Ako se vaše stranice nalaze na nekom od besplatnih servera (Geocities, Tripod, Angelfire, itd.) one se najverovatnije neće moći prijaviti pretraživačima. Bar ne svim, jer su pre nekoliko meseci vlasnici pretraživača odlučili da ne dozvole indeksiranje stranica sa ovih servera. Posle toga je došlo do nekih dogovora između njih, tako je nastala kompletna zbrka. U svakom slučaju, vi pokušajte da se prijavite svuda, pa gde uspete. Kako su svi ovi programi iz inostranstva, oni ne sadrže naše domaće pretraživače. Na njih ćete morati ručno da se prijavite, jer slična automatska procedura za sada ne postoji. Ako vas ova tema više interesuje, posetite adresu www.pretraga.co.yu.

Nenad ORLIĆ

 
Submit Wolf Pro, Add WEB, The Spider
Šta mislite o ovom tekstu?
Scala Multimedia 300
Crystal 3D Impact Pro
Fruity Loops Pro V1.372
Macro Magic
Winamp 2.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera