WWW VODIČ<>
072001<><>

Ex-YU muzička nostalgija

Bivša Jugoslavija ostaće upamćena, pored ostalog, po veoma snažnoj i kvalitetnoj muzičkoj sceni, mnoštvu kvalitetnih bendova i pojedinaca od kojih se mnogi i danas aktivno bave muzikom. Za starije čitaoce evo prilike da saznaju šta se dešava sa nekadašnjim idolima muzičke omladine, a za one mlađe da vide šta se to slušalo mnogo pre današnje elektronske muzike.

Ako ste veliki nostalgičar, počnite od www.nostalgija.com. Sajt sadrži oko 10.000 MP3 fajlova koji se mogu skinuti, a tu su i vesti sa ex-YU estrade, mnogobrojne anketa i slike najlepših pevačica. Zanimljivo je i da postoji odeljak u kome možete naći melodije za mobilne telefone sa muzičkim temama grupa iz bivše Juge.

Na www.listenthemusic.com možete slušati brojne pesme izvođača sa prostora bivše Jugoslavije. Sve su u RAM formatu i mogu se preuzeti radi kasnijeg preslušavanja. Sajt obuhvata i zabavnu i narodnu muziku.

Ljubiteljima „Plavog orkestra” preporučujemo da pogledaju zvanični sajt grupe (www.plavi-orkestar.com) kao i www.geocities.com/Broadway/stage/1543 gde se mogu naći pesme i reči sa svih albuma, biografije članova grupe, slike, pesme... Takođe pogledajte i members.tripod.com/~peterjagric/rocky.htm i www.tutico.com/english/plaviorkestar.htm.

Jedna od najpopularnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije je sigurno sarajevska „Crvena jabuka” (www.crvenajabuka.inet.hr) čiji zvanični sajt nudi sve bitne informacije, kao i zvučne zapise numera sa svih albuma. jabuka.jware.net je još jedan sajt posvećen ovoj grupi; tu je bogata galerija slika ne samo članova grupe nego i njihovih fanova! Ako vas zanima kako je „Crvena jabuka” prošla na turneji po Americi, posetite voxmgz.hypermart.net/page3.html sa mnoštvom zanimljivih tekstova i storija kao i autentičnih fotografija. Na members.nbci.com/antem/jabuka/jabuka.htm može se naći opširna i bogato ilustrovana biografija grupe, kao i gomila MIDI fajlova i fajlova spremnih za upotrebu u karaoke mašinama!

Fanovima grupe „Prljavo kazalište” preporučujemo da posete jagor.srce.hr/Prljavo_Kazaliste gde će naći celokupnu diskografiju ove grupe, kratak istorijat kao i nezaobilazne fotografije. Posetite i alas.matf.bg.ac.yu/~mn96005/dule/kazaliste.html.

Svi obožavaoci i poštovaoci Josipe Lisac mogu pogledati www.geocities.com/SunsetStrip/club/8073/hr_home.html gde će saznati sve o ovoj popularnoj pevačici. Takođe preporučujemo da posetite i www.posluh.hr/ezine/005/promo.htm.

Branimir Džoni Štulić i njegova „Azra” ostavili su neizbrisiv trag na sve ljubitelje dobre domaće rok muzike. Prezentacije ove grupe možete pogledati na www.azra.co.yu, ana.yurope.com/people/sen/The.Book.Of.Home/pesmarica/azra, fly.cc.fer.hr/~kbrlek/azra.html i www.azra.cc.

Muzička scena bivše Jugoslavije svakako ne bi bila ista bez Gorana Bregovića i njegovog projekta zvanog „Bijelo dugme”. Sve informacije vezane za ovu, po mnogima najbolju jugoslovensku grupu svih vremena, autentične fotografije, tekstovi pesama i ostale zanimljivosti potražite na members.nbci.com/antem/dugme/dugme.htm, www.yurope.com/people/sen/The.Book.Of.Home/pesmarica/bijelodugme, www.medri.hr/~ikapovi/bd.htm i sarajevo.bih.tripod.com/muzika/.

Poznata zagrebačka grupa „Parni valjak” ima svoju zvaničnu stranicu na www.parni-valjak.com, a dodatne informacije o njima možete potražiti i na www.posluh.hr/ezine/001/promo.html.

Grupa „Leb i sol” takođe je prisutna na Internetu, a preporučujemo da krenete od www.lebisol.com i www.yurope.com/people/sen/The.Book.Of.Home/pesmarica/lebisol. Na adresi www.vlatkostefanovski.com.mk možete pogledati i prezentaciju samog Vlatka Stefanovskog.

Vladimir PISODOROV

 
Ex-YU muzička nostalgija
Šta mislite o ovom tekstu?
On-line rečnici
Porodica mačaka
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera