INTERNET<>
112003<><>

Internet kod nas

Za sve živo!

GPRS, MMS, 3G-UMTS, novi linkovi, novi filteri...

Dvadeset četvrtog septembra kompanija 063 Mobtel Srbija zvanično je pustila u rad novi paket usluga VIVO koji obuhvata MMS, Java igre, polifone melodije i e-mail uslugu. Mobtel je nakon uvođenja GPRS-a krajem jula, uvođenjem MMS-a zaokružio osnovne servise 2,5 generacije mobilne telefonije. U promotivnom periodu korišćenje usluga u VIVO paketu biće besplatno, a takođe se do daljeg produžava i besplatno korišćenje GPRS-a.

Osnovni servis ovog paketa MMS (Multimedia Messaging Service), omogućava slanje multimedijalnih sadržaja sa mobilnog telefona (slika, video zapisa, melodija...) koji podržava MMS na kompatibilni telefon ili e-mail. Ukoliko se poruka pošalje na neki telefon koji ne podržava MMS, korisnik će dobiti SMS sa uputstvom kako da na Mobtelovoj Web stranici (MMS2WEB) pregleda ili presluša poruku koja mu je upućena.

U okviru VIVO paketa Mobtel nudi download polifonskih melodija i Java igara sa svog sajta. Iako je paket dostupan i prepaid i postpaid korisnicima, ovi drugi će uz aktivaciju usluge (poziv call centru) dobiti i e-mail nalog oblika gsmbroj@063.mobtel.com sa veličinom sandučeta od 1 MB.

Što se tiče podešavanja aparata za MMS, ono je dosta slično podešavanju za GPRS – neophodno je kreirati poseban profil sa drugim APN-om, ukucati jednu Web i IP adresu i namestiti još nekoliko opcija. Na Mobtelovom sajtu se nalaze detaljna uputstva za veliki broj telefona, a za neke je moguća i automatska konfiguracija.

Koliko je ova tehnologija naišla na dobar prijem govori i zanimljiv podatak koji je zvanično prezentovan iz Mobtela: na dan puštanja MMS-a Mobtel je imao preko 29.000 GPRS korisnika.

I MTS na 2,5G

Mobilna Telefonija Srbije (MTS) je 24. septembra uvela GPRS da bi 13. oktobra zvanično pustila i MMS. Nekako zajedno sa ovim servisima proradio je i zvanični sajt ovog operatera mobilne telefonije na adresi www.mts064.telekom.yu gde korisnici Interneta konačno mogu da nađu odgovore na sva pitanja vezana za mrežu 064 i 065.

S obzirom na to da smo već detaljnije testirali GPRS servis drugog operatera, želeli smo samo da napravimo komparaciju sa MTS-ovom uslugom. Testovi su pokazali da su osnovni parametri servisa isti (kodna shema CS2 tj. 13,4 Kbit/s po kanalu, jedan kanal za uplink i četiri za downlink tj. 53,6 Kbit/s) i uopšteno govoreći nismo primetili nikakvu razliku u korišćenju GPRS-a naša dva operatera. Razlike su u podešavanjima pristupa – kod Mobtela postoji jedan APN dok kod MTS-a postoji jedan za Internet pristup i jedan za WAP pristup. Na sajtu MTS-a se nalaze sve potrebne informacije o setovanjima, a za jedan broj telefona moguća je automatska konfiguracija. Kod MTS-a je novost WAP gateway, ali i WAP stranica (wap.mts064.telekom.yu).

GPRS je u promotivnom periodu besplatan i dostupan je svim postpejd korisnicima bez prethodnog aktiviranja. U trenutku kada budete čitali ovaj članak, GPRS bi trebalo da bude dostupan i pripejd korisnicima.

Što se tiče MMS servisa, situacija je slična kao i kod drugog operatera. Neophodno je uslugu aktivirati ili pozivanjem call centra ili slanjem (bezuspešnim) MMS poruke. I MTS je omogućio svim korisnicima koji nemaju telefone sa MMS podrškom da preko Weba pregledaju poruke koje su im upućene. Što se tiče podešavanja parametara, sve informacije se mogu naći na Webu, za neke telefone je moguće i automatsko konfigurisanje, ukratko, sve se svodi na kreiranje zasebnog profila sa posebnim APN-om.

S obzirom na to da su oba operatera uvela tehnologiju 2,5G, nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku da testiramo i UMTS protokol tj. treću generaciju mobilne telefonije. Prema izjavi predsednika UO Telekoma Srbije Dragora Hibera, to će se desiti najkasnije do kraja ove godine jer je Telekom prihvatio ponudu svetskih proizvođača telekomunikacione opreme da probno instalira sistem treće generacije. U septembru su potpisani ugovori sa Ericsonom i Siemensom o besplatnom jednogodišnjem korišćenju opreme, a sličan ugovor se očekuje i sa Alcatelom. 3G signalom će prvo biti pokriveni Beograd, Novi Sad i Niš sa početnim kapacitetom od 10.000 do 20.000 korisnika.

Akademska na 34+ Mbit/s

Donedavno je akademska mreža bila povezana na Internet sa samo 7,5 Mbit/s (6 Mbit/s preko Grneta i 1,5 Mbit/s preko BeoTelNeta). Zahvaljujući finansiranju Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj, ostvarena je veza od 34 Mbit/s preko Telekoma Srbija. Pored toga, u funkciji ostaje 6 Mbit/s preko Grneta, a ukida se link od 1,5 Mbit/s. Međutim, to nije sve. Uskoro se očekuje još 34 Mbit/s koji su najavljivani već duže vreme kao rezultat saradnje u projektu SEEREN. U pitanju je priključenje na Geant mrežu o kojem smo pisali prošlog meseca. Planirani rok za to je kraj oktobra.

Ovim proširenjem linka konačno je non-stop dostupan FTP preko tri RCUB-ova proksija koji su dostupni sa adrese proxy.rcub.bg.ac.yu.

Digitally yours

Tokom proteklog meseca veliki broj korisnika analognih poprečnih veza ka provajderu Verat.net žalio se na probleme izazvane, po svemu sudeći, postavljanim filterima. Najviše odjeka u javnosti je imao slučaj novina „Glas javnosti”.

Po svemu sudeći, Verat.net je dospeo na tzv. „crnu listu” provajdera jer je uspostavio sopstveni bežični link kapaciteta 155 Mbit/s ka Mađarskoj (maksimalni protok koji omogućava oprema), zaobišavši na taj način Telekom Srbije čiji je 34 Mbit/s link donedavno koristio. Najdeblji kraj su, kao i uvek, izvukli korisnici analognih poprečnih veza kojima se iz Telekoma savetuje da ih napuste, promene provajdera i zakupe digitalne, dvadeset puta skuplje.

Slično se dešava i sa provajderom YUBC. Izgleda da je sve manje „pravih Internet provajdera” u gradu.

Dušan DINGARAC

 
Internet kod nas
Šta mislite o ovom tekstu?
Za webmastere
Prvi domaći Blogovi
Zaštita od neželjene pošte
Sloboda za Škote
Internet razglednica
Fenomeni
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera