PHONE ZONE<>
012006<><>

Nokia N70

Varijacija na temu

Apsolutnu dominaciju na tržištu Symbian telefona Nokia je potvrdila novim modelima serije N, koji pored poslednje verzije najrasprostranjenijeg operativnog sistema za pametne telefone nude i podršku za mreže treće generacije (UMTS). Dok je ekstravagantni N90 (SK 11/2005) nagovestio šta se, u tehnološkom smislu, može očekivati od ove porodice, Nokia N70 manje-više ponavlja istu „lekciju”.

Kao najmanji Symbian 3G telefon i direktan naslednik modela 6680 (SK 07/2005), Nokia N70 ima prijatnu spoljašnjost koja će odgovarati senzibilitetu najvećeg broja korisnika: lepo dizajnirano monoblok kućište srebrne boje, s dvobojnom poleđinom i elegantnom „ćoškastom” tastaturom (telefon u prirodi izgleda mnogo lepše nego na fotografijama). Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, aparat dobro leži u ruci, ima siguran grip i nešto veću masu. Ergonomiju pomalo narušava redizajnirana tastatura, s tesno zbijenim tasterima koji su osetno sitniji od onih kod 6680 i prilično krutim, nedovoljno preciznim džojstikom (d-pad kod prethodnika je bio bolje rešenje). Fotoaparat je zaštićen pokretnim poklopcem koji ne pokazuje tendenciju da se razlabavi i „zacvili”, bar ne tako brzo. Nezgodno je što se poklopac lako pomera dok se telefon izvlači iz džepa, što dovodi do aktiviranja fotoaparata i otključavanja tastature (vraćanjem poklopca tastatura se ponovo zaključava, ukoliko prethodno nije pritisnut neki taster). Još nekoliko dizajnerskih detalja zaslužuju pohvalu: poklopac baterije se lako otvara, a SIM kartica i baterija se umeću i vade bez ikakvih teškoća (takve, naizgled nevažne sitnice dugo su bile „rak-rana” većine Nokijinih modela).

Iznad levog ugla ekrana nalazi se fotosenzor za merenje jačine ambijentalnog osvetljenja na osnovu kojeg se vrši automatska regulacija kontrasta ekrana. To je jedan od načina da se produži vek baterije, koja opet ne može da pregura više od dva do tri dana umerenog korišćenja. Nasuprot senzoru je otvor sočiva VGA fotoaparata koji se koristi za prenos slike u režimu video-razgovora. Sa zadnje strane je otvor „velikog” fotoaparata od 2 megapiksela, kraj kojeg se nalazi LED blic dometa od oko jednog metra, koji ima kozmetički značaj (fotografisanje u noćnom režimu daje bolje rezultate). Ekran je odličan, za nijansu tamniji nego kod 6680, ali savršeno čitljiv i na dnevnom svetlu. Digitalni fotoaparat je nešto lošiji od onog u N90 (nedostaje automatsko fokusiranje) tako da Sony Ericsson K750 i dalje ostaje broj jedan kada je kvalitet optike u pitanju (N70 ima jedino nešto veću rezoluciju – 1600 x 1200 piksela). Fotografije su upotrebljive, po kvalitetu slične onima koje snima 6680, ali udobnost korišćenja i broj raspoloživih funkcija za manipulaciju slikom nisu na istom nivou. Reprodukcija stereo-zvuka je sjajna i podržani su najvažniji formati – MP3, AAC, AAC+ i RealAudio. Zvučnik se nalazi na vrhu kućišta i vrlo lepo i glasno „svira”, dok HS-3 slušalice služe i kao antena za FM radio (prijem i postojanost radio-signala su, čini se, bolji nego u starijim Nokijinim modelima).

Slobodna memorija (RAM za aplikacije) broji odličnih 32 MB, što je novi rekord za Symbian uređaje (čak ni Nokia 9500 Communicator nema toliko prostora). Tu su još 20 MB Flash memorije (disk C:) i hot swap slot za RS-MMC kartice (do 2 GB, u paketu je kartica od 64 MB). Centralni procesor je isti kao u modelima 6630, 6680 i N90 – ARM na 220 MHz, što je najbrže što se u Symbian mobilcima može naći. Po pitanju brzine butovanja i aplikacija N70 nije apsolutni šampion jer po nekim parametrima lako zaostaje i za starijim modelima 6630/6680 (manipulacija galerijom, pre svega). S druge strane, telefon nudi praktično sve što se od Symbian telefona može očekivati: odličan imenik, dobar organajzer i mogućnost jednostavne sinhronizacije podataka s računarom. Odlikuje se kvalitetnim browserom, e-mail klijentom, alatkama za pregledanje (ne i editovanje) MS Office i PDF dokumenata i odličnom podrškom za GSM EDGE (teorijski do 236,8 kb/s) i 3G servise (video-razgovor, streaming brzinom do 384 kb/s) i, u kojima će, ako je verovati najavama domaćih operatera, za nekoliko meseci uživati i korisnici kod nas. I u ovom modelu postoji „aktivni standby” režim, s ikonicama za brzu aktivaciju odabranih programa i izlistanim obavezama za tekući datum. Stabilna veza s računarom ostvaruje se preko USB 2.0 veze i na tom planu nema nikakvih problema (softverska podrška za razmenu podataka s računarom je odlična).

Nokia N70 je nesporno kvalitetan aparat, opremljen tako da zadovolji sve poslovne potrebe, ali i da zabavi. Nažalost, kao što je slučaj s većinom novih modela finskog proizvođača, početna cena je nerealno visoka, a drastičniji pad se ne očekuje u skorije vreme, svakako ne pre nego što se u prodaji pojavi Nokia N80. Dok se cenom ne približi drugim modelima više srednje klase (K750, na primer), teško je govoriti o isplativosti kupovine. O ovom modelu mogu da razmišljaju vlasnici nekog od starijih Symbian aparata koji žele lep 3G telefon s fotoaparatom veće rezolucije, FM radio-prijemnikom i bolje našminkanim Series 60 interfejsom.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia N70
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Mobile Traveller
EasyBackup
Turn Off!
SMS Cleaner
Stop Phone Thief!

Operativni sistem:
Symbian 8.1a
Ostalo:
tri-band GSM/UMTS (3G), Series 60 UI, procesor ARM9 na 220 MHz, 64 MB RAM, 20 MB flash memorije, RS-MMC slot, ekran TFT 256K, 176 x 208 piksela, fotoaparat 2 MP (1600 x 1200 piksela, video u 352 x 288 piksela, 3GPP), povezivanje preko GPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth, USB 2.0; Li-Ion baterija 970 mAh. Dimenzije: 108,8 x 53 x 21,8 mm, masa 126 grama.
Proizvođač:
Nokia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera