CeDeTEKA<>
012006<><>

PlanPlus 2006

Život u velikom gradu u isto vreme je lepo i mučno iskustvo. Prodavnice koje rade bez prekida, gusta mreža gradskog saobraćaja, biblioteke, parkovi, spomenici, pozorišta i sijaset drugih znamenitosti nalaze se svuda unaokolo i spremo očekuju par znatiželjnih očiju. Muka je što ih ponekad nije lako pronaći.

Korisnicima računara i Interneta važan pomoćnik za orijentaciju u našim najvećim gradovima tokom nekoliko poslednjih godina bio je PlanPlus, program i Web prezentacija kompanije Contrast. Nova verzija najpopularnijeg elektronskog adresara nije zasnovana na ranijim izdanjima, već je praktično pisana od početka, korišćenjem najsavremenijih tehnologija, u prvom redu .NET Framework osnove. PlanPlus 2006 sadrži osnovnu mapu saobraćajne infrastrukture Srbije (najvažnije puteve koji povezuju naseljena mesta u republici) koja broji 36.000 kilometara ubeležene putne mreže, 8950 ulica i 185.000 kućnih brojeva odnosno 7000 javnih objekata i planove čak 14 gradova. U odnosu na ranije verzije, korisnički interfejs je lepši, mape su detaljnije, a korišćena je vektorska grafika koja je daleko „elastičnija” – obezbeđuje osetljivo zumiranje, kompaktnija je i lakša za manipulaciju od nezgrapnih bitmapa koje su korišćene u prethodnim verzijama. Zadržane su i opcije koje su uvedene u izdanju za 2003. godinu: funkcija za pretragu mesta, ulica i kućnih brojeva, pretragu objekata po kategorijama i ključnim rečima i vrlo korisna alatka za proračun najkraćeg puta između proizvoljnog broja tačaka, s mogućnošću štampanja detaljne mape (ova funkcija se sada može primeniti i za izračunavanje rastojanja između različitih gradova na osnovu najkraće i optimalne putanje).

Važna novina u novoj verziji prve elektronske saobraćajne karte Srbije jeste mogućnost dopune sadržaja putem Interneta. Na taj način će registrovani korisnici preuzimati ažurirane tekstove i module koji će se implementirati direktno u program (npr. imena ulica, interna dokumentacija, funkcija za proračun trase gradskog prevoza, repertoari bioskopa i pozorišta, kulturna i zabavna dešavanja i slično). Na samoj mapi nalazi se veliki broj objekata koji su ilustrovani majušnim fotografijama (manja mesta na karti Srbije predstavljena su samo osnovnim podacima o broju stanovnika i geografskim koordinatama). Unapređenja su primetna i u podršci za veći broj GPS uređaja koji podatke o geografskim koordinatama mogu slati direktno u program. Pohvalu zaslužuje i pristupačna cena koja je dvostruko niža od cene prethodnog izdanja.

Iako nije kompletno završen (autori udarnički rade na dodacima koji će se distribuirati preko Interneta), PlanPlus 2006 ima sve preduslove da preraste u domaći Autoroute Express. Tehnički preduslovi su stvoreni, ostaje samo mukotrpan rad na prikupljanju podataka i ucrtavanju novih detalja, za koji će autori, nadamo se, moći da obezbede sredstva i stručnu pomoć nadležnih institucija.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
PlanPlus 2006
Šta mislite o ovom tekstu?
Strip enciklopedija
MasterCook Deluxe 9
Ribe
Xprofesor
Novogodišnja čarolija

Potrebno:
Windows, Pentium 3 600 MHz, 128 MB RAM
Veličina:
1 CD, 7,6 MB na HD
Cena:
450 dinara
Adresa:
www .planplus .co .yu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera