PD KUTAK<>
052008<><>

photology 1.11

Veštačka inteligencija u domenu pretrage fotografija

Era digitalne fotografije prouzrokovala je svojevrsno zasićenje. U vreme klasičnih fotoaparata jedna rolna filma bila je dovoljna za celo putovanje, a sada sa memorijskim karticama na koje se može smestiti i nekoliko hiljada fotografija jedini ograničavajući faktor postaje trajanje baterije. Sve je to lepo, ali ovakvo stanje uzrokuje novi problem – kako se snaći među gomilom fotografija koje se čuvaju na hard disku ili CD/DVD medijima? Ako ste dobro organizovali slike, izbor prilikom pretrage možete suziti na nekoliko stotina fotografija, ali samo u slučaju da tačno znate kada ste snimili fotografiju i ako ste ih podelili u foldere koji će na neki način imati asocijativne nazive. Čak i tada je ponekad teško pronaći odgovarajuću fotografiju.

A šta biste rekli kada biste bili u mogućnosti da fotografije pretražujete skoro na identičan način kao tekst? Takav princip pretrage znatno bi olakšao čitav posao, ali postoji jedna začkoljica – ne postoji mogućnost takve pretrage. Pogrešno! Prethodna rečenica bila je tačna sve dok se nije pojavio program pod nazivom photology. Radi se o jedinstvenom sistemu pretrage, koji uključuje napredne algoritme i omogućava da se slike pretražuju na osnovu njihovog sadržaja, a ne na osnovu imena.

Photology analizira svaku fotografiju koju pronađe na hard disku i smešta informacije u bazu. Na svakoj fotografiji proverava se da li su na njoj uočljiva lica, koje boje dominiraju, lokacija na kojoj je snimljena itd. Time se omogućava da se odabirom pravog filtera smanji izbor fotografija koje se pretražuju, čime se štedi vreme. Sukcesivnim izborom filtera izbor će se smanjivati dok se ne dobije jedna ili nekoliko traženih fotografija. Glavni nedostatak ovog programa jeste to što analiza fotografija može da potraje bukvalno i danima (ukoliko ih imate zaista mnogo). Na sreću, program (i računar) moguće je koristiti i za to vreme, ali će se u bazi naći samo one fotografije koje su do datog trenutka analizirane. Moramo da pomenemo i da algoritam za analizu nije bezgrešan. Lako se može desiti da među izabrane fotografije zaluta i poneka koja nije u skladu sa zadatim kriterijumima, ali to ne treba mnogo da vas brine. Tim sporadičnim promašajima može se progledati kroz prste jer, ako od hiljadu fotografija dobijete pedesetak mogućih rezultata pretrage, pri čemu recimo pet nije u skladu sa zadatim kriterijumima, to zaista ne bi smelo da predstavlja problem naročito ako se uzme u obzir ušteđeno vreme. A ono je zaista veliko, pošto program može da pretraži sve fotografije koje se nalaze na disku, bez obzira na to gde su locirane.

Ako izuzmemo algoritam koji predstavlja pokretačku snagu programa, sa korisničke strane najvažnije je kakvi su kriterijumi za pretragu na raspolaganju. Po ovom pitanju photology nas je zaista impresionirao. Filteri su podeljeni u nekoliko nezavisnih grupa, a mi ćemo se potruditi da ih ukratko predstavimo pošto su oni glavni razlog zbog kojeg je ovaj program jedinstven. Već prvi filter donosi jedan potpuno nov način pretrage. Radi se o vremenskom intervalu u toku dana kada je fotografija snimljena. Ovde se ne koristi velika mudrost, pošto program jednostavno čita vreme kada je svaka fotografija snimljena (podrazumeva se da je na fotoaparatu vreme pravilno podešeno). Sledeći filter služi za odabir datuma (meseca i godine) kada je fotografija snimljena (podaci se preuzimaju na isti način kao i u slučaju vremena snimanja).

Ako za prva dva filtera možemo da kažemo da su (donekle) uobičajeni, ostatak svakako nije. Opcija Features omogućava da se izdvoje podeksponirane ili preeksponirane fotografije, da se odaberu isključivo vertikalne ili samo horizontalne fotografije, one koje su dobro ili loše fokusirane, kao i fotografije koje imaju problema sa bojama, koje su snimljene crno-belom tehnikom ili korišćenjem nekih filtera na fotoaparatu. Filter vezan za lokaciju omogućiće vam da izdvojite sve fotografije koje su slikane unutra ili spolja, a filter koji se odnosi na sadržaj fotografije prepoznaće slike na kojima dominiraju vegetacija, cveće, nebo, vodene površine, lica, sneg ili zalazak sunca. Pretraga za određenim tekstom odnosi se na imena fotografija ili foldera u kojima se nalaze, dok pretraga za bojama izvlači one fotografije na kojima dominira odabrana boja.

Veoma je važno naglasiti da se svi kriterijumi za pretragu mogu kombinovati, a rezultati pretrage zavisiće i od redosleda primenjivanja filtera. Na primer, ako se prvo odabere kriterijum po kojem na slikama moraju da se pojave osobe (njihova lica), pa onda crvena boja, dobiće se različit rezultat nego kada se primeni najpre filter crvena boja, pa onda lica.

Photology poseduje i opciju za neku vrstu obrade i pregledanje pronađenih fotografija. Obrada se ograničava na rotiranje fotografije i eventualno grupisanje, dok se za pregled otvara novi prozor u kome se fotografija prikazuje skoro preko čitavog ekrana. I tu postoji opcija za editovanje, pomoću koje možete opseći delove fotografije, ukloniti crvenilo očiju, doterati boje itd. Odabrana (i sređena slika) može se proslediti na desktop kao wallpaper, poslati na neku od poznatih online galerija slika ili odštampati.

Ako se za neki program može reći da je suštinski inovativan, onda photology definitivno zaslužuje taj epitet. Jednostavnost upotrebe, potpuno drugačiji način razmišljanja i funkcionisanja i, što je najvažnije, neosporna korisnost navode nas da se upitamo kako to da se niko od „velikih” proizvođača grafičkih programa dosad nije setio da implementira ovako nešto. Ako ovako nastave, ekipi iz kompanije Enoetic smeši se lepa budućnost.

Branislav BUBANJA

 
photology 1.11
Šta mislite o ovom tekstu?
Kids Web Menu 1.4
PortableApps.com Suite Standard
ALShow 1.62
KeePass Password Safe 1.1
ID3 renamer 2.15.15
Sqirlz 1.3
Guitar Guru 2.2.5
FineCrypt 10.1, Ashampoo Magical Security 2.01, Folder Lock 5.8.2, Kruptos 2.0, Folder Security Personal 4.1, Folder Guard XP 7.92

Potrebno:
Windows XP SP2, .NET Framework 3.0
Veličina:
8,46 MB (trial), 9,34 MB na HD-u
Cena:
19 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .getphotology .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera