TEST DRIVE<>
052010<><>

Hyundai HMB-R600

Neočekivani igrač

Hyundai HMB-R600
Hyundai HMB-R600
Ime Hyundai prilično je neočekivano u kompjuterskom svetu. Ipak, dobili smo uzorak multimedijalnog plejera ovog proizvođača koji po specifikacijama izgleda veoma zanimljivo. Iako sam uređaj ne može da se nabavi kod nas, ipak nas je zanimalo šta to Hyundai ima da ponudi. Naravno, pravi proizvođač ovog uređaja nije Hyundai već korejska firma Ellion. To nije ništa neočekivano niti negativno, jer i druga velika imena brendiraju modele proizvedene u drugim firmama specijalizovanim za proizvodnju konkretnih uređaja. U ponudi ovog proizvođača postoji čak dvadesetak modela multimedijalnih plejera, dok Hyundai nudi 10-tak modela. HMB-R600 predstavlja plejer sa prostorom za ugradnju 3,5-inčnog HDD-a i ugrađenim DVB-T tjunerom, te je ujedno i plejer i rikorder.

Crno plastično kućište neupadljivog je dizajna i povećih dimenzija. Iza prednje maske sakriven je VFD (Vacuum Fluorescent Display) ekran, pa je izgled ovog uređaja sasvim „old school” i podseća na VHS rikordere. Duž donje ivice prednjeg panela nalaze se tasteri osetljivi na dodir koji predstavljaju dah budućnosti. Kada je uređaj ugašen, na VFD ekranu prikazuje se samo tačno vreme, a kada se upali, osvetljuju se i tasteri osetljivi na dodir. Hard disk se ubacuje bez rastavljanja uređaja, otvaranjem poklopca na boku. HDD se ušrafljuje u plastičnu fioku koja se ubacuje u uređaj, a SATA konektor i konektor za napajanje nalaze se na kablu, a ne u unutrašnjosti uređaja. Sa zadnje strane nalaze se svi konektori, kao i ventilator za hlađenje. Ventilator je veličine 30 mm, ali se u radu ne čuje previše. Napajanje je obezbeđeno preko ispravljača, a postoji i mehanički prekidač za isključivanje. Od video izlaza tu su HDMI, komponentni i kompozitni, a od audio izlaza optički, koaksijalni i stereo izlazi. Specifično je postojanje kompozitnog video ulaza, kao i stereo audio ulaza, a tu su i dva antenska konektora (ulazni i izlazni). Pored USB porta za konekciju sa računarom, postoje i dva standardna porta za priključivanje eksternih uređaja, a tu je i mrežni 10/100 konektor. Isporučeni daljinski upravljač je veliki, a gumeni tasteri su fluorescentni. Zbog velikog broja tastera i njihove grupisanosti korišćenje naslepo nije moguće.

Korišćenje ovog uređaja nije donelo nikakva iznenađenja. Meniji su uobičajeni i u pitanju je softver koji smo već sretali na multimedijalnim plejerima. Navigacija je jednostavna, a plejer može da pristupa sadržaju sa velikog broja lokacija. Osim ugrađenog HDD-a, materijal može da se pušta sa USB-a, sa deljenih drajvova u mreži ili sa UPnP servera. Uzorak koji smo imali na testu imao je i bežični USB dongle, tako da je HMB-R600 mreži pristupao i bežičnim putem. Plejer je sasvim uspešno pustio zahtevni 1080p MKV fajl. Bili smo izuzetno zadovoljni i podrškom za titlove. Pored podrške za naša slova, titlovima je moguće podešavati veličinu, boju, položaj i vremenski pomeraj u odnosu na film. Uređaju se u mreži može pristupiti preko FTP-a ili preko Sambe. U softver je ubačen i BitTorrent klijent kojem se pristupa isključivo sa računara, iz web browsera. Prebacivanje svih fajlova može se vršiti direktno sa plejera, i to između HDD-a, USB-a i mreže.

 
Poseban segment predstavlja opcija snimanja. Ono je omogućeno za antenske ili audio/video ulaze, pa se ovaj plejer može koristiti i za grebovanje snimaka sa eksternih uređaja. Dostupne su i napredne opcije poput EPG-a, Time Shifta, teletexta, programiranja snimanja, istovremenog snimanja i puštanja video materijala (izuzev HD snimaka). Treba napomenuti to da HMB-R600 nema analogni tjuner, već samo DVB-T tjuner. U Srbiji se u tom standardu trenutno emituju samo eksperimentalni programi, a u budućnosti neće biti ni toga jer je usvojen standard DVB-T2. Zbog toga ovaj plejer ima mnogo više smisla u zemljama u okruženju.

Hyundai HMB-R600 predstavlja mnogostran i funkcionalan uređaj, iako po izgledu i dizajnu nije reprezentativan. Opcija DVB-T digitalnog TV tjunera u Srbiji nema mnogo smisla ni sada a ni u budućnosti, iako opcije snimanja sa eksternih ulaza mogu da nađu svoju primenu. Softver ovog plejera nije našminkan, pa zbog toga ostavlja pomalo nedovršen utisak, što se naročito primećuje kod BitTorrent klijenta. Ipak, HMB-R600 se sasvim uspešno nosi s puštanjem full HD materijala, a raznovrsne opcije povezivanja i umrežavanja čine ga prilagodljivim svakom okruženju.

Ivan ČABRILO

 
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
Asus CROSSHAIR IV Formula
Sapphire Radeon HD 5750 Vapor-X & 5770 Vapor-X
Izbor računara
Lenovo ThinkPad Edge 13
Lenovo X100e
Asus N61Ja-JX046V
Kingston SSDNow V+ 128 GB, SSDNow V 128 GB, SSDNow V 30 GB
Apple iPad
Fujitsu KBPC PX Eco
Sapphire Mini Projector 101
Wiretek USB2.0 to IDE & SATA Cable, Winstars Communicator C1 UEC311S, Elecom HDD Reader Writer LHR-DS01SAU2
Canon Ixus 105, 130 i 210
Airlive WL-1700USB
WD TV Live
Razer Imperator i Abyssus
Hyundai HMB-R600
Šta mislite o ovom tekstu?
SteelSeries Siberia V2
Genius SP-HF2000X

Rezolucija:
1080p
Ostalo:
mesto za 3,5-inčni SATA HDD, VFD ekran, tasteri osetljivi na dodir, veliki daljinski, DVB-T tjuner, HDMI, komponentni i kompozitni video, optički, koaksijalni i stereo audio izlazi, kompozitni video ulaz, stereo audio ulazi, antenski konektori, tri USB porta, mrežni 10/100 konektor
Proizvođač:
Hyundai
Kontakt:
Hyperactive
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera