PHONE ZONE<>
102011<><>

BlueBerry NetCat M-02 & M-03 C

Mrežne mačke 2

Sa cenom od 16.500 dinara, NetCat M-01 (SK 05/2010) okarakterisali smo kao pristupačan tablet sa solidnim hardverom, ali lošim rezistivnim ekranom, koji je bio i najveći kamen spoticanja u eventualnom razmišljanju o njegovoj nabavci. Krajem leta u ruke su nam došla dva nova NetCat tableta, ovoga puta pojačana Gingerbread edicijom Googleovog mobilnog operativnog sistema. Dobra vest je i to da prinove karakterišu slične cene kao i BlueBerryjev prvenac, pa zbog toga ovi uređaji zaslužuju punu pažnju.

BlueBerryjev NetCat M-02 je, kada je reč o izgledu, potpuno drugačiji od svog starijeg brata. Dok je azijska kompanija kod prvog NetCata poprilično iskopirala prestižni iPad, kod drugog modela odlučila se na drugačiji pristup. Kućište je sive boje, a ispod ekrana nalaze se četiri hardverska tastera obojena u crno. Donji i gornji deo uređaja su zaobljeni, pa posmatran izdaleka NetCat M-02 poprilično podseća na starije HP iPaq uređaje koji su bili popularni početkom 21. veka. Od konektora smo na donjoj strani pronašli miniUSB i miniHDMI, kao i 3,5 mm audio jack. Pored povezivanja sa računarom, USB port možete iskoristiti i da na tablet prebacite podatke sa USB fleš memorija (podržani su i NTFS i FAT32 fajl sistemi), a u BlueBerryju tvrde da je moguće koristiti i eksterne 3G modeme. Izrada nije na visokom nivou, što je bilo i za očekivati, ali kao ni kod starijeg modela, ne možemo reći da je katastrofalno loša. Nećete imati utisak da će vam se tablet raspasti u rukama, niti ćete se pribojavati da će uređaj otići u paramparčad ako vam slučajno ispadne.

NetCat M-02 se, ako gledamo hardverske specifikacije, ne razlikuje previše od svog prethodnika. Procesor je nešto slabiji (720 naspram 800 MHz kod M-01 tableta), ali imajući u vidu to da dvojku pokreće Android 2.3, delovalo nam je kao da noviji uređaj ima mnogo brži procesor. RAM je ostao na svega 256 MB, mada mi nismo primetili potrebu za većom količinom. Interna memorija doživela je apgrejd na 4 GB, što je u poređenju sa skupim tabletima malo, ali raspoloživ prostor uvek možete pojačati kupovinom dodatne microSD kartice. Kvalitet prikaza 7-inčnog rezistivnog displeja rezolucije 800 x 480 piksela nije za pohvalu. Sve boljke keca i dalje su tu (loš prikaz boja, osvetljenje, otežano korišćenje...), a zameramo mu i veoma nisku rezoluciju. Tačno je da zbog niže rezolucije nećete imati problema sa programima pisanim isključivo za Android telefone, ali to nije opravdanje. Od bežičnih konekcija na raspolaganju vam je samo WiFi čip, mada smo to i očekivali. NetCat M-02 ima nešto snažniju bateriju nego jedinica, ali to nismo preterano osetili u realnom radu, jer je kod nas tablet funkcionisao bez punjača nešto malo više od sedam sati. Ruku na srce, ta cifra se nikako ne može okarakterisati kao loš rezultat, naročito onda kada u obzir uzmemo cenu jednog ovakvog uređaja i rezultat koji postiže konkurencija sa istoka.

BlueBerryjev NetCat M-03 C trenutno predstavlja najbolji tablet u ponudi kompanije „borovnica” iz Hong Konga. Po izgledu dosta podseća na prvi Galaxy Tab – prostor oko 7-inčnog ekrana obojen je crnom bojom, dok je pozadina bela. Izrada i konektori su identični kao kod modela sa brojem dva u oznaci. Moguće je povezivanje sa eksternim displejima, USB konektor ima više namena, a stoji i prethodno izrečena tvrdnja da NetCat uređaji nemaju šta da traže u duelima sa skupim tabletima, ali i da ne deluju previše plastično i jeftino.

Ispod haube nalazi se jednojezgarni procesor A8 Cortex na čak 1,2 GHz, uparen sa 512 MB radne memorije, a 720p HD video nije prepreka za uređaj NetCat M-03 C, mada se on nije najbolje snašao u zahtevnim 3D igrama koje smo testirali. Iako azijski proizvođač na svom sajtu reklamira OpenGL podršku, činjenica je da se NetCat M-03 C ne nameće kao gaming tablet. Trojka, kao i NetCat M-02, ima 4 GB NAND memorije, a nju možete proširiti najviše za još 16 GB, što je maksimalni kapacitet podržanih microSD kartica. Najveća prednost ovog gedžeta u odnosu na druge NetCat uređaje jeste kapacitivni ekran. Iako on takođe pati od lošeg prikaza i male rezolucije (800 x 480 piksela), činjenica da nije rezistivnog tipa mnogo znači, naročito pri surfovanju. Svakodnevno korišćenje je mnogo lakše, a prisutni su i multitouch pokreti (doduše samo sa dva prsta istovremeno). Baterija kapaciteta 4000 mAh omogućiće vam nešto kraću autonomiju u odnosu na model NetCat M-02, mada je to i logično kada se ima u vidu to da trojka koristi snažniji procesor i da je baterija nešto slabijeg kapaciteta.

Oba tableta pokreće Android 2.3.3, koji je i te kako brži od revizija Eclair i Froyo. Iako ni Gingerbread nije namenjen tabletima, zbog niske rezolucije ekrana nećete imati problema sa aplikacijama koje neće da se pokrenu ili „pucaju” s vremena na vreme. Programeri azijske kompanije napravili su mininalne izmene „stock” Android okruženja – samo je promenjena traka za notifikacije u koju su smeštene navigacione funkcije, inače rezervisane za tastere ispod ekrana. Ipak, kako NetCat M-02 ima sva četiri standardna Android dugmeta za navigaciju (’Back’, ’Home’, ’Menu’ i ’Search’), softversku dugmad verovatno nećete uopšte ni koristiti. Dobra vest je to što aplikacije možete pribaviti preko prisutnog Android Marketa, a preinstalirani su i Adobe Reader, ASTRO fajl menadžer, ASTRO audio/video plejer, Skype, WinAmp, Facebook i drugi programi.

NetCat tabletima u celini možemo biti zadovoljni. Jeftiniji M-02 nameće se kao solidno rešenje ako vam je potreban uređaj za čitanje knjiga ili multimedije. Ako raspolažete nešto većim budžetom, naš je topli predlog da se odlučite za skuplji model M-03 C, koji je zahvaljujući kapacitativnom ekranu upotrebljiv i za surf ili editovanje dokumenata.

Petar MARINKOVIĆ

 
BlueBerry NetCat M-02 & M-03 C
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus Eee Pad Slider SL101
HTC Evo 3D
Sony Ericsson Xperia Ray
Vodafone 555 vs Telenor Jack 3G
Parking manijak
ScanBizCards
PoopLog
Aweditorium
Wordpress & Tumblr

Blueberry NetCat M-02
Operativni sistem:
Android 2.3.3 Gingerbread
Dimenzije/masa:
202 x 120 x 13 mm / 380 g
Ostalo:
ARM8 720 MHz, 4 GB interne memorije, 256 MB DDR2 RAM, microSD slot, 7.0-inčni rezistivni TFT displej 800 x 480, Wi-Fi 802.11b/g/n, miniHDMI, miniUSB (USB host) 3,5 mm audio konektor, frontalna kamera 1,3 MPx, Li-ion baterija kapaciteta 4600 mAh, akcelerometar, zvučnici 1,5 W

Blueberry NetCat M-03 C
Operativni sistem:
Android 2.3.3 Gingerbread
Dimenzije/masa:
194 mm x 117 mm x 13 mm / 3800 g
Ostalo:
ARM8 1200 MHz, 4 GB interne memorije, 512 MB DDR2 RAM-a, microSD slot, 7-inčni kapacitativni TFT displej 800 x 480, Wi-Fi 802.11b/g/n, miniHDMI, miniUSB (USB host) 3,5 mm audio konektor, frontalna kamera 1,3 MPx, Li-ion baterija kapaciteta 4000 mAh, akcelerometar, zvučnici 1,5 W
Proizvođač:
Blueberry
Kontakt:
PiN Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera