LAKI PINGVINI<>
042014<><>

Anonimni i sigurni(?)

Nevidljivost u par lakih koraka...

Anonimnost i sigurnost podataka i ličnih informacija na internetu tema je o kojoj se sve više i sve češće piše, a „Svet kompjutera” nimalo ne zaostaje. Zagovornici anonimnosti više ne dobijaju epitet paranoika i sve veći broj korisnika postaje svestan važnosti ove teme pa se i količina softvera namenjenog zaštiti svakodnevno povećava. Slobodni softver glavni je igrač na ovom polju, kako zbog otvorenosti protokola za zaštitu, anonimnost i enkripciju, tako i zbog softverskih rešenja za njihovu primenu. Tor (The Onion Router), I2P (The Invisible Internet Project) te gomila slobodnih rešenja za enkripciju komunikacije i sadržaja dostupna je svakome ko želi da svoju online sigurnost podigne na viši nivo. Ipak, instalacija i upotreba ovih alata zahteva malo više znanja koje većina korisnika računara nema, pa je zajednica odgovorila izradom namenskih proizvoda koje maksimalno pojednostavljuju ovaj proces i svode ga na jednostavno „pali i vozi”. Ovom prilikom vam predstavljamo nekoliko gotovih all-in-one proizvoda u vidu Linux distribucija koje možete jednostavno koristiti u svakodnevnom radu ili u situacijama kada smatrate da integritet vaših podataka može biti ugrožen. Ostavićemo po strani tehničke, političke i moralne aspekte upotrebe ovih alata, pošto je o njima već pisano, i fokusirati se na upotrebljivost i jednostavnost.

Tails

Prvi na našoj listi je „The Amnesic Incognito Live System” ili kraće Tails. U pitanju je live sistem baziran na Debianu sa GNOME 2 grafičkim okruženjem. Iso sliku od 970 MB, u trenutno aktuelnoj 0.22.1 verziji, možete preuzeti sa sajta projekta (tails.boum.org/index.en.html), narezati je na DVD medij i tako pokrenuti na bilo kom računaru sa odgovarajućim optičkim uređajem. Ukoliko želite funkcionalniji sistem, sa mogućnošću čuvanja napravljenih izmena, podešavanja i datoteka, onda ga instalirajte na USB ili SD memoriju.

Nakon pokretanja dočekaće vas pitanje da li želite napredna podešavanja. Ukoliko odgovorite negativno sistem će podići grafičko okruženje i dozvoliti vam rad. Ako odgovorite sa da, dobićete mogućnost da definišete administratorsku lozinku kojom možete vršiti naprednija podešavanja sistema, ali i aktivirati „kamuflažu” u kojoj će Tails podražavati izgled Windowsa XP, što bi, po mišljenju autora, trebalo da smanji broj znatiželjnih očiju. Takođe, ako za pokretanje sistema koristite neku virtuelnu mašinu dobićete upozorenje da takav sistem nije u potpunosti siguran.

Tails je „naoružan” aplikacijama koje podrazumevano koriste Tor, a I2P podrška postoji ukoliko se ručno pokrene. Pored Iceweasel pregledača tu su i Clawsmail, Pidgin, Liferea, KeePassX, Metadata Anonymisation Toolkit, kompletan OpenOffice.org 3 paket te najosnovnije multimedijalne aplikacije. Fleš sadržaja se nećete nagledati, ali HTML5 radi bez problema. Sistem, u celini, radi vrlo stabilno i brzo, a pošto je vrlo prijateljski nastrojen ka manje iskusnim korisnicima ima našu preporuku.

Liberté Linux

Ova distribucija bazirana je na Gentoo Linuxu sa ojačanim kernelom što u startu pokazuje da je veći stepen pažnje posvećen sigurnosti same distribucije, a time i korisnika. Sa sajta (dee.su/liberte) je moguće preuzeti nekoliko verzija distribucije pri čemu je veličina iso slike nešto preko 200 MB. Mala veličina datoteke sugeriše na nešto mršaviji izbor aplikacija pa je uz Openbox na raspolaganju Epiphany browser, Pidgin, Figaro Password Manager, ClawsMail, GNU Privacy Assistant i paleta laganih korisničkih aplikacija. Sav saobraćaj je, kao i u slučaju Tails-a usmeren preko Tor mreže, a postoji i podrška za I2P (kroz Tor).

Liberte je moguće instalirati i na prenosne memorije pri čemu dobijate mogućnost čuvanja podešavanja i datoteka, a celokupan sadržaj je dodatno enkriptovan. Sistem radi stabilno i brzo, ali kako sadrži samo bazičan skup aplikacija preporučujemo ga korisnicima koji imaju iskustva sa Linuxom, za početnike bi mogao da bude malo veći zalogaj. Takođe, Liberte Linux datira iz 2012. godine što ga čini pomalo vremešnim za današnje pojmove.

IprediaOS

IprediaOS (www.ipredia.org) svoju osnovu ima u Fedori i dolazi u dve live varijante, sa GNOME 3 i LXDE okruženjem. Ukoliko koristite Windows, a planirate da ovaj sistem pokrećete sa USB memorije, autori preporučuju upotrebu LiveUSB Creator programa pomoću koga jednostavno možete napraviti butabilni fleš. Sem u većoj hardverskoj zahtevnosti GNOME verzije, obe varijante ne razlikuju se previše u izboru softvera. Tu su najosnovnije aplikacije za pristup internetu, Firefox kao podrazumevani pretraživač, bazični sistemski alati i programi, dok nedostatak ozbiljnijih office programa ukazuje na osnovnu namenu ovog sistema kao agenta za anonimni pristup internetu.

Ono što Ipredia OS izdvaja od ostalih predstavljenih do sada jeste podrazumevano rutiranje kroz I2P mrežu. Prvi utisak je sporija inicijalizacija rutera i nešto sporiji rad, što može da bude uzrokovano drugačijom arhitekturom i načinom rada same I2P mreže. Takođe, outproxy koji se koristi kako bi se kroz I2P mrežu došlo do „normalnog” interneta nije bio dostupan tokom celokupnog testiranja što upotrebljivost ovog sistema ograničava na sadržaj u okviru same mreže (korisnicima specifičnih potreba i ovo će biti dovoljno). Iako stabilan i (relativno) upotrebljiv, Ipredia OS nije namenjena apsolutnim početnicima i sistemi sa integrisanim Tor rutiranjem bolji su izbor.

QubesOS

Po svim parametrima QubesOS je pravi „teškaš”, počevši od veličine od 2,4 GB, preko hardverske zahtevnosti pa do KDE okruženja (sa XFCE alternativom) i kolekcije softvera. S prethodnikom deli Fedoru kao osnovu korisničkog okruženja, ali je sam sistem po svojoj izvedbi, funkcionisanju i nameni potpuno drugačiji od svih prethodno opisanih, pa mu je sigurnost, a ne anonimnost, primarni cilj. Ukratko, radi se o filozofiji koja diktira „sigurnost kroz izolaciju” pa je ceo sistem izveden kao kompilacija virtualnih mašina baziranih na Xen-u. Na taj način se bilo koja aplikacija odvaja od ostatka sistema pa se bilo kakve negativne posledice efektivno ograničavaju na pogođenu virtuelnu mašinu. Takođe, QubesOS nije predviđen za rad u live režimu, ali ni kao gost u programima za virtuelizaciju, jedina opcija je instalacija na HDD ili USB memoriju računara koji ispunjava makar minimalne hardverske zahteve. Pre nego se odlučite da probate ovaj sistem preporučujemo vam detaljno proučavanje dokumentacije dostupne na sajtu projekta pošto QubesOS definitivno nije namenjen casual korisnicima.

Zašto upitnik?

Sa izuzetkom poslednjeg sistema, većina prikazanih namenjena je sigurnom i anonimnom pristupu internetu i njegovim resursima, ali za sve njih važi sintagma da apsolutna zaštita ne postoji. Internet podzemlje vrlo je živahno i mnoge institucije i pojedinci ga koriste za najrazličitije namene. Dovoljno je reći da i Ministarstvo Odbrane SAD (DOD) razvija verziju anonimnog sistema za pristup svojim mrežama (Lightweight Portable Security) pa da se shvati značaj anonimnog pristupa internetu. Za kućne korisnike koji drže do zaštite svojih ličnih podataka ovi sistemi mogu poprilično olakšati svakodnevni rad, ali znatiželjnike koji žele da istraže dubine Dark weba ili one koji misle da će im anonimnost pomoći u prikrivanju kriminalnih aktivnosti i dalje vrebaju iste opasnosti. U tmini neindeksiranog interneta šetaju se različite osobe pa je zdrav razum i dalje najefikasnije sredstvo za zaštitu.

Goran STRIČIĆ

 
Anonimni i sigurni(?)
Šta mislite o ovom tekstu?
Curlew 0.1.22
Springseed 1.1
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera