AKTUELNOSTI<>
122014<><>

Casual Connect

Konferencija „Casual Connect”, osmišljena kao poligon za susret i saradnju kreatora casual video-igara iz (prevashodno) Istočne Evrope, održana je od 10. do 12. novembra u Beogradu, u hotelu Crowne Plaza. Istočnoevropsko izdanje konferencije do sada je pripadalo Ukrajini (Kijev), dok je ove godine prvi put smešteno u Srbiju. Slede evropski „Casual Connect” (Amsterdam, februar 2015), azijski (Singapur, maj 2015) i američki (San Francisko, avgust 2015).

Zbog nestabilne političke situacije u Ukrajini, kao i zahvaljujući saradnji glavnog sponzora konferencije i globalnog lidera među izdavačima casual igara, američke kompanije Big Fish Games i domaće kompanije Eipix Entertainment, trenutno najproduktivnijeg studija za proizvodnju HOPA (hidden object puzzle adventure) igara na svetu, Srbija se nametnula kao interesantna lokacija za održavanje jedne od najvećih svetskih konferencija koje se bave razvojem video-igara. Organizator konferencije Casual Games Association podršku je našao u Eipixu koji je, zajedno sa još dve uspešne domaće gejming kompanije – Nordeusom i Mad Head Gamesom – zauzeo poziciju platinum sponzora.

Konferencija je obuhvatila panel diskusije i brojna predavanja koja su bila podeljena na nekoliko tematskih celina. Prvog dana kroz niz izlaganja predstavljeni su aktuelni trendovi u industriji casual video-igara, kao i dobre prakse kojih se treba držati prilikom produkcije jedne igre. Drugi dan bio je posvećen igrama za mobilne platforme, kao i free2play modelu kao trenutno najprofitabilnijem tržištu u okviru industrije video-igara. Završnog dana konferencije održan je Unity Day blok kao demonstracija širokog spektra novih mogućnosti koje nudi Unity engine.

Možda najvažniji deo konferencije, pored edukativnih sadržaja i velikih mogućnosti za poslovne sastanke s predstavnicima vodećih kompanija radi potencijalne saradnje i razmene iskustava, svakako je bio Indie Prize Showcase. U okviru ovog takmičarskog dela programa više od 40 nezavisnih razvojnih timova predstavilo je posetiocima svoje igre.

Već na predavanju kojim je otvorena konferencija, uvodničar Mirko Topalski, osnivač i direktor kompanije Eipix, ukazao je na značaj nezavisnih timova za očuvanje esencijalne komponente svake igre – zabave. Topalski je naglasio da smo u vremenu u kojem razvoj i dostupnost tehnologije omogućavaju da gotovo svako relativno brzo može da napravi video-igru. U moru platformi, žanrova, metoda monetizacije i poslovnih modela, konkurenti se na tržištu utrkuju ko će napraviti revolucionarniju igru, mereći stepen revolucije količinom zarađenog novca. Postavljeno je ključno pitanje – da li smo u svemu tome zaboravili da igre treba da budu zabavne? Prema njegovom mišljenju spas je upravo u manjim nezavisnim razvojnim timovima. On smatra da se industriji moramo odužiti – najbolje tako što ćemo ulagati u indi developere jer su upravo oni ta kreativna sila koja će doneti inovacije i igrama vratiti zabavu.

Konferencija „Casual Connect” napravila je korak ka tome dodelom prestižnog Indie Prize Awarda. Indie Prize je stipendijski program za nezavisne razvojne timove koji su pokazali visok nivo kvaliteta u pravljenju video-igara i koji imaju ogroman potencijal da postanu budući lideri u gejming industriji. Odlukom stručnog žirija pobednik na ovoj konferenciji i stipendista koji će imati priliku da se predstavi na evropskom „Casual Connectu” u Amsterdamu jeste beogradski studio COFA Games s igrom Awakening of Heroes, prvom MOBA (multiplayer online battle arena) igrom s ovih prostora.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Casual Connect
Šta mislite o ovom tekstu?

 TEST JOY
Cooler Master CMStorm Octane

 JA, IGRAČ
Nekada sam voleo kristale
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera