LAKI PINGVINI<>
052016<><>

Kraft 0.59

Administrativni pripravnik

Savremeno poslovanje, bez obzira na to u kojoj sferi se odvija, ne može bez najvažnijih dokumenata kao što su narudžbenice, ponude, fakture, otpremnice i slično pa se vrlo često dobar deo radnog dana potroši upravo na neizbežnu „papirologiju”. Slobodni office paketi mogu biti odlična alternativa skupim vlasničkim aplikacijama za knjigovodstvo, ali iziskuju dobro poznavanje potrebnih programa i vreme da se sve prilagodi poslovnom procesu. Postoje i specijalizovane aplikacije, ali dobar deo njih pravljen je za određenu namenu i teško ih je uskladiti sa sopstvenim potrebama, a znaju da budu i poprilično komplikovane, zahvaljujući gomili opcija i mogućnosti.

Uvidevši prazninu u ponudi programa, nemački programeri okupljeni oko projekta Kraft, napravili su aplikaciju koja ima jednostavnu premisu – izrada poslovne dokumentacije, pa ukoliko ste se prepoznali u uvodnom pasusu potražite ovaj program u menadžeru softvera vaše distribucije. Nakon instalacije i prvog pokretanja, dočekuje vas čarobnjak za podešavanje, a ukoliko niste sigurni koje opcije treba da podesite slobodno ostavite podrazumevane vrednosti i neće biti problema. Kraft se uveliko oslanja na KDE PIM (Personal information management) podsistem, pre svega KAddresBook i Akonadi, u toj meri da bez njih čak neće ni raditi. Razlog je vrlo jednostavan i logičan, sve informacije o klijentima koje ćete koristiti za izradu dokumentacije čuvaju se u okviru ovog podsistema, odakle se pozivaju direktno u program i popunjavaju potrebne elemente dokumenta.

Ovo nas dovodi do osnovne namene programa, a to je izrada potrebne poslovne dokumentacije. Nakon instalacije, Kraft sadrži nekoliko osnovnih obrazaca koje je potrebno dopuniti zajedničkim elementima (zaglavlje, podaci o firmi). Takođe je moguće menjati postojeće ili kreirati nove tipove dokumenata, za šta će biti potrebno konsultovati prateću dokumentaciju. Program vam omogućava definisanje bazične liste materijala i troškovnika koje možete koristiti prilikom izrade faktura ili ponuda pri čemu se obračuni automatski obavljaju. Sam dokument se izrađuje u par koraka, počevši od izbora obrasca, klijenta kome je namenjen i drugih elemenata, nakon čega ga možete odštampati ili sačuvati i distribuirati kao PDF. Svi kreirani dokumenti čuvaju se u okviru programa te ih je moguće pretraživati ili sortirati po potrebi pa ujedno imate i osnovnu arhivu poslovanja, a omogućena je i izrada povezanih dokumenata pa se može pratiti i tok određenog posla (ponuda, predračun, faktura, otpremnica). Kraft ne sadrži bilo kakve knjigovodstvene funkcije, ali mu se to ne može zameriti, namena mu je jasna i od nje ne odstupa.

Stabilnost, funkcionalnost i jednostavnost epiteti su kojima možemo opisati Kraft. Program svoj posao odrađuje besprekorno, a pri tome nije opterećen suvišnim i, najčešće, nepotrebnim opcijama. Sa druge strane, dovoljno je fleksibilan da se može prilagoditi najrazličitijim potrebama i svakako će uštedeti vreme, a samim ti i novac.

Goran STRIČIĆ

 
Ubuntu za Windows
Anki 2.0.34
Terminix 0.57
Kraft 0.59
Šta mislite o ovom tekstu?
Primenjena elektronika

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
3,4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .volle -kraft -voraus .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera