LAKI PINGVINI<>
042017<><>

Abiword 3.0.2

Kako to napisati drugačije?

Možda nema potrebe reći da je AbiWord program za „pisanje” teksta, ali eto, rekli smo. Dodaćemo i to da nije u pitanju ceo office paket, već samo editor teksta koji pruža mnogo mogućnosti. Trenutno je verzija koju ćemo predstaviti dostupna samo za Linux, dok je za Windows, recimo, dostupna verzija 2.8.6, ali mi nismo mogli da dočekamo da se pojavi i verzija za „prozore”. Sem toga, pregledajući sajt kreatora ovog besplatnog programa, stekli smo utisak da se to neće uskoro dogoditi. Ne bismo se iznenadili ni da se od korisnika očekuje da sami prilagode dostupan paket Windowsu i da se sami snađu, ako im je baš stalo do poslednje verzije.

Elem, prvi utisak u radu je sjajan – interfejs je uredno spakovan i potpuno neopterećen. Na prvi pogled deluje siromašno i mogli biste pomisliti da mu nedostaje većina opcija koje se mogu naći u drugim editorima teksta, poput Worda ili Open Office Writera, ali nije tako. U poređenju sa prethodnom verzijom, interfejs deluje modernije i lepše. Već na prvi pogled se vidi da je ovo ipak nova verzija.

Iznad radne površine, odnosno stranice, prepoznaćemo sve osnovne alatke koje su neophodne u radu, a vezane su za podešavanje slova ili bazično uređivanje dokumenta. Njih nema mnogo, što čuva eleganciju interfejsa, a ikonice su lepo dizajnirane i drugačije od onih na koje smo navikli radeći u drugim editorima. Ipak, simbolika vas nepogrešivo upućuje na funkciju svake od njih.

Sve ostale alatke i mogućnosti koje se ne koriste često tokom pisanja kriju se u padajućim menijima. Tu su očekivane opcije za uređivanje radnog prostora, ubacivanje kolona, tabela, hedera, futera i, naravno, uređivanje i prilagođavanje svih ovih elemenata. U ranijim verzijama nedostajala je opcija Page preview, ali su to kreatori sada ispravili, tako da možete videti kako će dokument izgledati kada se odštampa.

Da ne bismo pričali samo o onome što AbiWord ima zajedničko sa ostalim editorima, izdvojićemo neke malo neobičnije funkcije, poput Share Document opcije. Ona dozvoljava deljenje rada preko Telepathy naloga. Naravno, za to je neophodno da i vi i oni sa kojima radite koriste Telepathy. Sliku koju ste ubacili u AbiWord možete da obradite u Gimpu – programi su iz iste porodice, pa su se kreatori pobrinuli i da ih povežu. AbiWord nam u osnovnoj verziji dolazi sa nekoliko plug-inova, a ukoliko vam treba, možete ih dodati još, naravno u zavisnosti od vaših potreba.

Matični format za Abiword je ABW, ali nije neophodno da koristite tu ekstenziju ukoliko šaljete, delite i pregledate dokumente sa drugim ljudima ili drugim računarima koji koriste neki od poznatijih editora teksta, jer AbiWord podržava i sve druge poznatije formate.

Sad malo kritike. Verzija 3.0.2 bi trebalo da ima mnogo bug fixova i da radi odlično, ali mi, nažalost, nismo stekli takav utisak. Iako nudi mnogo opcija, u radu se dešavaju neprijatna iznenađenja. Dešavalo se da program zapinje u radu i ne izvršava komandu, i to upravo onu koju je uredno i bez problema izvršio pre nekoliko sekundi. Zatim, prilikom čuvanja dokumenta dešavalo se da dokument jednostavno nestane, program se sruši i oporavak dokumenta ne uspe, nego Jovo-nanovo.

Teško nam je da damo konačan sud o ovom editoru teksta, pre svega zbog toga što je dostupan samo za Linux, a zatim i zbog toga što verzija 3.0.2 nije stabilna – „šteka” i raspada se na trenutke. S druge strane, nudi nešto novo i drugačije pri pisanju, dodavanju drugih elemenata i deljenju dokumenata. Ukoliko želite da isprobate nešto novo, pokušajte sa AbiWordom, ali morate imati na umu da ovaj editor teksta pati od nekih nedostataka svojstvenih sofveru koji zavisi od volonterskog rada.

Gordana RADOVIĆ

 
Automotive Grade Linux
Abiword 3.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
GNOME Commander 1.4.8
FriendlyARM NanoPi M1 i S2
Arduino: Meteorološka merenja

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
5 MB download, 24 Mm na HDD
Cena:
besplatno
Adresa:
www .abisource .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera