PHONE ZONE<>
082017<><>

Nokia 5

Prava srednja klasa

Gledaoci prošle sezone „South Parka” će pri pominjanju novog Nokia mobilnog telefona odmah pomisliti na izraz „reebot” i reći da je ovo još jedan pokušaj da se na kartu nostalgije izvuče koji dinar od onih koji se sećaju starih dobrih dana kada je Nokia bila pojam za kvalitet. Na sreću, za razliku od redizajniranog 3310 modela, Nokia 5 je uređaj koji je raskrstio sa prošlošću, kako sa onom vezanom za originalne finske modele, tako i sa Lumia fazom i pokušajem Microsofta da progura svoj nesrećni Windows Mobile operativni sistem.

Nokia 5 je telefon srednje klase baziran na najnovijem Android Nougat operativnom sistemu, a iza njega stoji kompanija HMD Global, koja je nosilac prava na korišćenje brenda Nokia, i, što je još bitnije, u njoj pretežno rade ljudi koji su iz originalne Nokije i potekli. Već na prvi pogled je jasno da se u izradu telefona uložilo dosta truda. Iako će mu maloprodajna cena biti oko 200 evra, kućište telefona je izrađeno od aluminijuma savršene završne obrade – uređaj bez stida može stati rame uz rame i uz duplo skuplje modele. Telefon deluje lakše nego što zapravo jeste, što u kombinaciji sa zaobljenim ivicama i tankim kućištem traži period navikavanja, jer postoji osećaj da će lako iskliznuti iz ruke. Nokia 5 ni spreda nije ništa manje impresivna, IPS ekran dijagonale 5,2” je presvučen 2,5D Gorilla Glass zaštitnim staklom sa oborenim ivicama. Iako je obsečen i pod prstom se veoma lako napipa, home taster je zapravo kapacitivnog tipa (nema fizički hod) i ujedno ima ulogu čitača otiska prsta, dok su preostala dva navigaciona tastera osvetljena. Očekivano za svoju klasu, displej je 720p rezolucije, ali je definitivno jedan od boljih: boje su zasićene, kontrast je visok, a još bitnije, pozadinsko osvetljenje iznosi 500 nita, što ga čini udobnim za korišćenje i pri jakom dnevnom svetlu. Pomenuli smo da je telefon zasnovan na Android operativnom sistemu, a Nokia obećava veoma brze nadogradnje i na novije verzije, kako se budu pojavljivale. Što je još bitnije, možemo da potvrdimo da su ispoštovali drugi deo obećanja. Telefon nema nikakav neželjeni softver niti promenjen intefejs: u pitanju je „klot” Android u svom punom sjaju.

Osnovu hardvera čini Qualcomm Snapdragon 430 SoC, koji se sastoji od osmojezgarnog procesora sa dva gigabajta RAM i Adreno 505 grafičkim čipom, što je dovoljno za pristojnu udobnost u radu. Kažemo pristojnu, jer ukoliko ste prethodno imali jeftiniji telefon, Nokia 5 će vam se činiti veoma brzom, međutim, u poređenju sa modelima iz višeg segmenta, povremena usporenja su ipak primetna. Ovo nije ni novi iPhone, niti Galaxy S, iako kvalitetom izrade može da im priđe. Kamere su za svoju klasu veoma dobre. Očekivano nema Carl Zeiss optike i PureView kamere koja je krasila starije modele, niti se telefon dobro snalazi u lošem osvetljenju, ali je oštrina slika, pa i glatkoća video-zapisa veoma dobra za ovu klasu uređaja. Zamerke možemo da uputimo izlazu za slušalice, kome osetno fali snage, kao i bateriji kapaciteta 3000 mAh, koja uz ozbiljniju upotrebu teško može da sastavi ceo dan pri najvećem nivou osvetljenja. Ipak, čak i uz ovih par mana, Nokia 5 je sveukupno veoma dobar telefon koji ne možemo da ne preporučimo svim ljubiteljima srednje klase.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Nokia 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Motorola Moto E4 Plus
Samsung Galaxy J5 (2017) i J7 (2017)
Sony Xperia XZ Premium i XA1 Ultra
Alcatel A3
Model Releaser
Diaro
Firefox Focus
Timbre
Video Star
Plotagon Story
Aivon
Wrappup
Learn Multiplication Table – Fun game with panda
Flowx

Operativni sistem:
Android 7.1.1
Dimenzije:
149,7 × 72,5 × 8 mm/ 160 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 čipset (8x1,4 GHz ARM Cortex A53 CPU + Adreno 505 GPU), 5,2” IPS LCD (1280 × 720, 282 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Micro SD, nano-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, senzor otiska prsta, 13 MPx AF dual tone primarna kamera, 8 Mpix AF prednja kamera, Li-jon baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu: 47700, Geekbench: 686 (Single-Core), 2885 (Multi-Core)
Proizvođač:
Nokia
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera