PHONE ZONE<>
092017<><>

Nokia 3 i Nokia 6

Nastavak navale

Naš prošlomesečni susret sa povampirenim Fincima je ostavio veoma pozitivne utiske: Nokia 5 se pokazala kao veoma dobar telefon, te nas je zainteresovalo šta to još finska kompanija može da ponudi. Flagship modela, Nokije 8 još uvek nema na vidiku, ali zato su tu Nokia 3, predviđena za one sa plićim džepom, kao i Nokia 6, koja poput prošlomesečnog modela cilja na srednju klasu, ali na nešto drugačiji način.

Kada je Nokia 3 u pitanju, predviđena maloprodajna cena je 140 evra: ovo je telefon koji cenom koketira sa srednjom klasom, ali je u osnovi ipak namenjen manje zahtevnim korisnicima. Vizuelno umnogome podseća na dizajn ranijih Lumia modela. Za razliku od Nokie 5, koja nas je oduševila širokogrudom upotrebom metala u izradi telefona, kod trojke je samo ram urađen od aluminijuma, dok je zadnja maska plastična. Iako je telefon jeftiniji, kvalitet izrade i dalje može da parira skupljim modelima, pre svega zbog vrhunske obrade koja kompenzuje inferiornije materijale od kojih je sačinjena. Ekran je, očekivano, 720p rezolucije, IPS tipa, a za zaštitu je iskorišćeno Gorilla Glass staklo, te se u tom segmentu, na papiru barem, nije štedelo. U praksi, ekran nas nije oduševio. Ne možemo da kažemo da je loš, jer je prikaz dovoljno oštar a uglovi pristojni, ali boje deluju neubedljivo, nedostaje zasićenje, što je posebno evidentno kod prikaza crne, koja je isprana. Ispod ekrana su smešteni kapacitivni navigacioni tasteri i tu dolazimo do druge mane ovog telefona – oni nisu osvetljeni, te korišćenje u mraku traži dozu navikavanja i prethodnog poznavanja pozicije dugmića. Hardver unutar telefona je, u skladu sa cenom, niže kategorije. Četvorojezgarni MediaTek MT6737 procesor nikoga neće impresionirati brzinom i to je evidentno kako u sintetičkim testovima, tako i svakodnevnom korišćenju. Dok je svakodnevni rad u domenu prihvatljivog, najveći problem će imati ljubitelji igara, jer ovaj procesor prati jednojezgarna varijanta Mali T-720 grafičkog čipa, koja će imati muke sa gotovo svakim ozbiljnijim naslovom. Dva gigabajta RAM predstavlja minimum za današnje standarde, ali nas raduje da smo, uprkos uštedama, i na jeftinijem modelu zatekli aktuelnu verziju Android 7.0 operativnog sistema, i to ponovo bez ikakvih tragova bespotrebnog fabrički instaliranog softvera. Kamera rezolucije osam megapiksela je prihvatljivog kvaliteta po danu, ali na snimke pri slabom svetlu treba zaboraviti jer imaju preveliki šum i nedostatak detalja. Baterija kapaciteta 2630 mAh će pregurati od jutra do mraka bez veće muke, barem ukoliko ne koristite GPS navigaciju ili igrate igre koje nisu previše zahtevne.

Skuplji model oznake Nokia 6 dolazi u većem formatu dijagonale ekrana, a ujedno donosi i telo telefona koje je čitavo izrađeno od aluminijuma. Za razliku od Nokia 5 modela, koji ima potpuno zaobljene ivice, Nokia 6 na prelasku sa boka na leđa ima namerno izveden prelaz koji se oseća pod prstima, što ovom modelu daje nešto grublji izgled i manje prefinjen osećaj u ruci, ali sa druge strane, pruža daleko sigurnije držanje. Displej nije samo veći, već je pune HD rezolucije, što, u kombinaciji ja jako dobrim prikazom boja i odličnim pozadinskim osvetljenjem, pruža kvalitet slike na zaista zavidnom nivou, i to bez obzira na to da li ste u sobi ili na direktnom dnevnom svetlu. Pored osvetljenih kapacitivnih tastera za navigaciju, home taster ujedno ima ulogu skenera otiska prsta koji pristojnom brzinom prepoznaje otisak i otključava telefon. Hardverska pozadina Šestice je gotovo identična modelu Nokia 5, koji smo testirali u prošlom broju: osmojezgarni Snapdragon 430 SoC sa četiri gigabajta RAM. Dok je Nokia 5 funkcionisala relativno pristojno sa ovim čipsetom, ne možemo isto reći i za veći model. Usled duplo veće rezolucije ekrana, igranje igara je daleko manje prijatno, jer, iako je slika oštrija, procesor i grafički čip nisu sposobni da je adekvatno isprate u bilo kom ozbiljnijem 3D naslovu. Čak i u svakodnevnom radu ima usporenja. Pregledanje sajtova sa velikim brojem fotografija, pa čak i otvaranje aplikacije za fotografisanje ume da potraje duže nego što smatramo normalnim. Zamerka na slab zvuk preko izlaza za slušalice koju smo uputili petici važi i ovde. Implementacija Dolby standarda donekle čini zvuk kvalitetnijim, ali i dalje nedostaje snaga na izlazu. Kada smo kod zvuka, pomenućemo i zanimljivo rešen spikerfon. Kada slušate muziku preko ugrađenog zvučnika, pored glavnog kome je to namena, zvuk se ujedno reprodukuje i preko zvučnika za slušalice koji zapravo predstavlja visokotonski zvučnik i dopunjuje jačinu zvuka glavnog zvučnika. Zvuk u praksi nije nešto drastično bolji od klasičnih izvedbi, ali ovo domišljato rešenje ipak daje bolje rezultate. Kamera rezolucije 16 MPix se može pohvaliti solidnom količinom detalja i zasićenošću boja, ali primetni problemi sa fokusom i brzinom odziva, slikanjem pokretnih scena, video-zapisima i idealnim uslovima osvetljenja ostavljaju drastičan uticaj na kvalitet fotografije.

Nokia 6 sa cenom od oko 240 evra donosi kvalitetnu izradu, materijale i ekran dostojan vrhunskih telefona, ali to sve pada u vodu kada su performanse u pitanju. Pola inča ekrana i duplo viša rezolucija prosto ne vrede jer se gubi snaga, tako da je Nokia 5 po nama pametniji izbor: em je jeftinija, em je daleko udobnija u realnom radu, a kvalitetom izrade je na sličnom nivou.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Nokia 3 i Nokia 6
Šta mislite o ovom tekstu?
Motorola Moto C i C Plus
Samsung Galaxy J3 (2017)
BlackBerry KeyOne
Lighting Diagram Maker
Adobe Scan
Loopsie
iMotion
Camera Roll – Gallery
RedZone Map
Temp Mail
My Script Calculator
Zombies, Run! 5k Training Free
Text Converter – All in one

Nokia 3
Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
143,4 × 71,4 × 8,5 mm / 140 g
Ostalo:
64-bit quad core MediaTek MT6737 čipset (4x 1,3 GHz ARM Cortex A53 CPU + Mali T-720MP1 GPU), 5” IPS LCD (1280 × 720, 294 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Micro SD, nano-SIM, dual bad Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, 8 MPx AF primarna kamera, 8 Mpix AF prednja kamera, Li-jon baterija 2630 mAh
Performanse:
Antutu: 27355, Geekbench: 534 (Single- core), 1404 (Multi-core)

Nokia 6
Operativni sistem:
Android 7.1.1
Dimenzije:
154 × 75,8 × 7,9 mm / 169 g
Ostalo:
64-bit octa core Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 čipset (8x 1,4 GHz ARM Cortex A53 CPU + Adreno 505 GPU), 5,5” IPS LCD (1920 × 1080, 403 ppi), 4 GB RAM, 32 GB interne memorije, Micro SD, nano-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, A-GPS, FM radio, microUSB port, 3,5-mm audio konektor, senzor otiska prsta, 16 MPx AF dual tone primarna kamera, 8 Mpix AF prednja kamera, Li-jon baterija 3000 mAh
Performanse:
Antutu: 47148, Geekbench: 684 (Single-core), 2829 (Multi-core)
Proizvođač:
Nokia
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera