CeDeTEKA<>
101998<><>

The Multimedia Guide to Gems & Precious Stones

Nedavno se u katalozima domaćih CD-ROM klubova pojavio „novi” naslov firme „Koch Media” za koji se kasnije ispostavilo da datira još iz 1995. godine (dok su još trajale porođajne muke Windowsa 95). Uzrok neverovatnom trogodišnjem kašnjenju nije poznat, ali nama se prilično dopalo ono što nudi ovaj jedinstveni elektronski priručnik o dragom kamenju. Atraktivna tematika i neka vrlo dobra rešenja u grafičkom dizajnu potpuno su zasenili nešto skromnije tehničke potencijale, tako da bez ikakvih ograničenja o ovom programu možemo govoriti kao da je tek izašao „iz kuhinje”.

The Multimedia Guide to Gems & Precious Stones uzima dimenzije jedne prave atraktivne i informativne multimedijalne enciklopedije koja je urađena u formi priručnog vodiča za identifikaciju dragog kamenja (ukupno 75 različitog kamenja). Sadržaj je izdeljen na tri logičke celine (uvodna razmatranja, naučne činjenice i opis pojedinačnih minerala) od kojih se svaka sastoji iz četiri tehničke kategorije (video materijal, hipertekst vodič, tabelarni prikaz i mapa sveta sa lokacijama najvećih nalazišta i iskopina). Prelazak iz jednog oblika prezentacije u druge je brz i jednostavan (samo označite pojam i preko ikona na vrhu ekrana odredite oblik u kome će program izneti informacije - video, tekst ili tabelarno). Pod pojmom „video” materijala ovde se podrazumeva slajd-šou praćen naracijom, a kolekciju čini oko 200 kvalitetnih fotografija svetski čuvenih privatnih i muzejskih kolekcija dragog kamenja i ornamentike. Ekranske opcije nisu posebno grupisane, već su gedžeti raštrkani po ekranu, što je retko viđeno rešenje u grafičkom dizajnu nekih savremenijih programa, pa predstavlja osvežavajuću promenu. Na kraju postoji kviz znanja za prepoznavanje dragulja.

Obim informacija o dragom kamenju značajno prevazilazi potrebe prosečnog korisnika, čak bi se reklo da je zagazio dublje u profesionalne vode. Zaista, ovakav CD itekako zaslužuje da se nađe rame uz rame sa drugim enciklopedijama u vašoj cedeteci. Savet za muški deo publike: ne koristite ovaj program u prisustvu žene/devojke, jer ko zna šta im sve može pasti na pamet. Još ako je juvelirnica u blizini...

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
The Multimedia Guide to Gems & Precious Stones
Šta mislite o ovom tekstu?
McDonaldland Silly Games
Mensa MindBenders
Oxford Talking Dictionary
Play Piano

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera